ابراهیم شيراني گفت: آفتاب سوختگي زمستانه درختان ميوه يكي از عارضه هاي معمول و خطرناك باغات است كه باعث ترك پوست يا تركيدگي و ايجاد شكاف در تنه و شاخه هاي بزرگ درختان مي شود.
وی افزود: اين سوختگي در نتيجه سوزش آفتاب در تابستان نبوده بلكه اين نوع خسارت معمولاً در زمستان و در طرف جنوب غربي تنه و شاخه ها به وجود می آيد.
شیرانی اضافه کرد: در بعدازظهر روزهاي گرم زمستان، تابش عمودی نور خورشيد بر تنه درخت سبب بالا رفتن درجه حرارت تا 30 درجه سانتيگراد می شود، در صورتي كه در طرف مقابل تنه، حرارت پوست زير صفر مي ماند که با غروب آفتاب در فاصله بسيار كوتاهي درجه حرارت قسمت گرم تنه نيز به سرعت پايين آمده و بافت زير پوست دچار يخ زدگي مي شود، اين اختلاف فاحش درجه حرارت شبانه روزي، باعث تركيدگي پوست و تنه درختان خواهد شد.
وي گفت: ايجاد شكاف، ترك و زخم در نواحي پوست تنه، طوقه و شاخه هاي بزرگ، شرايط را براي آفات و بيماري هاي گياهي از جمله شانكرها، پوسيدگي قارچي و باكتريايي مهيا مي كند.
مدير حفظ نباتات جهادكشاورزی استان چهارمحال و بختیاری ادامه داد: البته بعضي از عمليات زراعي در باغ مانند دادن كود اَزُته در اواخر تابستان يا اوايل پاييز موجب تعويق مقاومت درختان شده که سبب افزايش حساسيت درختان به تركيدگي مي شود.
شیرانی گفت: باغداران جهت جلوگيري از آفتاب سوختگي به خصوص بعد از بارش برف، باید طوقه و شاخه هاي بزرگ را بسته به نوع و سن درخت پوشش دهند.
وی افزود: پوشش درخت با مواد يا وسايل مختلف از جمله فوم هاي سفيد رنگ محافظ لوله، ورقه هاي كاغذي آلومينيومي، مقواهاي ضد آفتاب و يا رنگ آميزي تنه درختان با رنگ سفيد پلاستيكي انجام شود.
شیرانی اظهار داشت: براي مقابله با آفتاب سوختگي و كاهش آسيب هاي ناشي از آن، هماهنگي لازم جهت برگزاري كلاس هاي آموزشي و انتقال نکات فني لازم به باغداران انجام شده است.
به گفته وی؛ پيش آگاهي به مديريت هاي نه گانه شهرستانها و مراكز خدمات جهت اطلاع رساني به باغداران برای اقدامات لازم و پيشگيرانه در اين خصوص از مهم ترين اقدامات مرتبط بوده است.
انتهای پیام/ز