به گزارش
گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از فاکس نیوز، چند روز پس از "روز پذیرش" توافق هستهای ایران، شبکه رادیویی فاکس نیوز با ارنست مونیز – وزیر انرژی آمریکا – مصاحبهای انجام داد. مونیز خود یک فیزیکدان هستهای است و جزء حامیان توافق هستهای محسوب میشود. وی در این گفتگو به پرسشهایی درباره فعالیت هستهای ایران پس از پایان اجرای توافق پاسخ داد و از چگونگی کارکرد تحریمها و جنبههای مالی این توافق صحبت کرد.
مجری فاکسنیوز از مونیز پرسید: یکی از مشکلات این توافق، این است که ایران پس از پایان اجرای توافق - 15 سال آینده - میتواند فعالیت هستهای خود را آزادانه دنبال کند. نظر شما در مورد این مسئله چیست؟
ارنست مونیز در پاسخ به این سوال گفت: من این گونه فکر نمیکنم. پایههای معماری توافق هستهای، محدودیت 15 سال برای برنامه هستهای ایران در نظر گرفته است. این محدودیتها کامل و قوی است. با این حال، کلید این توافق شفافسازی است و شفافسازی یک مسئله همیشگی است. بالاتر از شفافسازی، این یک توافق منحصر به فرد است. هیچ کشوری در تاریخ به این اندازه محدودیت بر برنامه هستهای خود را نپذیرفته است. برای مثال، ایران برای همیشه اجازه ندارد فناوریهایی که به ساخت تسلیحات هستهای منجر میشود را گسترش دهد. بله، این درست است که محدودیتهای مستقیم بر برنامه صلح آمیز هستهای ایران تنها برای 15 سال برقرار خواهد شد؛ اما شفافسازی کلید موفقیت ماست و مسئلهای است که برای همیشه ادامه خواهد یافت.
مجری فاکس نیوز با تعجب پرسید حتی پس از 15 سال به صورت نامحدود ادامه خواهد یافت؟
وزیر انرژی آمریکا در پاسخ گفت: بله، پروتکل الحاقی بصورت نامحدود اجرا خواهد شد. البته برخی مقررات خاص هم در توافق هستهای وجود دارد. برای نمونه نخستین بار است که یک کشور موافقت کرده اورانیوم خود را تحت بازرسی و نظارت قرار دهد. این مسئله 25 سال ادامه خواهد یافت.
مونیز افزود: آنها پس از اجرای این توافق پول زیادی خواهند داشت. این پول سرمایه بلوکه شده ایران در بانکهای خارجی است. آنها از این پول برای پرداخت دستمزدها، حقوق بازنشستگی و بسیاری از اقدامات دیگر استفاده خواهند کرد. آنها پیشتر این را اعلام کردهاند و ما معتقدیم همان طور که حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری وعده داد، بیشتر این پولها برای ساماندهی و حمایت اقتصاد ایران هزینه خواهد شد. البته این بدان معنا نیست که بخشی از این پولها در اهداف نظامی هزینه نشود. اولین گزینهها ایران نیز کمک به حزب الله لبنان و انصارالله یمن است.
مجری فاکس نیوز به عنوان سوال پایانی از مونیز پرسید شما چقدر به ایران اعتماد دارید؟
مونیز در پاسخ گفت: توافق هستهای به اعتماد ربطی ندارد. این توافق از هر جهت خاص است. اصلیترین دلیل آن نیز بخاطر نبود اعتماد در هر دو طرف بود. واقعیت این است که توافق هستهای براساس شفافسازی صورت گرفت نه اعتماد. با این وجود، این به معنای نداشتن آرمان برای طی مسیر صادقانه با تغییر رفتار ایران نیست؛ اما واقعیت این است که اعتماد پایه توافق هستهای نبود. این توافق تنها از دیدگاه علمی سبب دور شدن ایران از بمب هستهای میشود. همچنین براساس برجام، در صورت نزدیک شدن ایران به بمب هستهای این موضوع قابل شناسایی خواهد بود.
انتهای پیام/
برای آگاهی از آخرین اخبار و پیوستن به کانال تلگرامی باشگاه خبرنگاران جوان اینجا کلیک کنید.
مگه اینا چه قدر باج دادن که اینا تا این حد هار شدن!!!!؟
مگه اینا چه قدر باج دادن که اینا تا این حد هار شدن!!!!؟