زالزالک وحشی یا همان ولیک به گویش مازندرانی، یکی از میوه های طبیعی جنگل های شمال است.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری؛یکی از گیاهان جنگلی که به وفور در شمال ایران یافت می ‌شود ولیک ( valik ) است.

ولیک به رنگ های سرخ و سیاه در جنگل یافته می شود.

وليک نام محلي آن د‌ر هر يك از مناطق كشور متفاوت است، از جمله د‌ر لاهيجان «كمار»، د‌ر رامسر و شهسوار «كِجيل»، شرق مازندران ولیک نامیده می شود.

ولیک گیاهی است که حداکثر ارتفاع آن به حدود 3 متر می‌ رسد و قطر ساقه آن به ندرت از 15 سانتی متر تجاوز می ‌کند و در فصل بهار گل‌های سفید ریزی بر سرشاخه‌های خود دارد و منبع تغذیه‌ای خوبی برای حشرات بخصوص زنبورعسل است.

ولیک دارای تیغ های بلند بوده و گاهی بلندای این تیغ‌ها به بیش از 5 سانت می‌ رسد که بسیار تیز هم هستند.

یکی از مزایای ویژه ولیک ساقه سفت و محکم آن است که در مناطق شمال ایران این ساقه ‌های صاف و محکم برای ساخت دسته‌ وسایل کشاورزی از جمله بیل، کلنگ، تیشه، تبر، سه شاخ و چهارشاخ و در فصل پاییز پس از خزان این درخت قطع و به کار برده می‌ شود.

ولیک دارای شاخه‌های جوانی است که همه‌ سال از اطراف ساقه‌ آن می‌رویند. این شاخه‌های جوان به جهت آنکه بسیار سریع رشد می ‌کنند صاف و بدون خمیدگی هستند، بنابراین اغلب کسانی که در جنگل سیخ کباب نداشته باشند از این شاخه‌های نازک ولیک به‌عنوان سیخ کباب استفاده می کنند.

میوه ولیک در فصل پاییز رسیده و قابل‌ برداشت است. میوه‌های ولیک ابتدا سبز و در ادامه قرمز تیره و سیاه می ‌شوند.

برداشت ولیک‌ها زمانی است که میوه‌ی آن نرم و به رنگ کاملا سیاه شده باشد.

میوه ولیک ریز بوده و به‌اندازه نخود است. بیشتر قسمت های میوه را دانه‌های درون آن تشکیل می‌دهند که در مرکز ولیک هستند. دانه‌ها دایره ‌وار در مرکز میوه به دور هم جمع شده‌اند و اگر آنها را از هم جدا کنید شبیه قاچ های پرتقال هستند.

درست کردن مربا و ترشی از میوه‌ ولیک، از دیگر موارد استفاده آن است.

به طور كلی خواص میوه ولیک ( زالزالک وحشی ) را ضد‌ كمی ويتامين C، ملين، مقوی معد‌ه، مفتح و باز کننده گرفتگی ‌ها و محرک می ‌د‌انند‌. زغال میوه ولیک ( زالزالک وحشی ) (ميوه را می ‌سوزانند‌ كه زغال شود‌) يک زغال گياهی بسيار مفيد‌ است و براي معالجه سوء هاضمه و به‌خصوص برای بند‌ آورد‌ن اسهال خيلی نافع است.

د‌ر هند‌وستان عصاره آبی میوه ولیک ( زالزالک وحشی ) را به‌عنوان مقوی برای تقويت قلب می ‌خورند‌ و برای معالجه بيماری ‌های ارگانيک و فونكشنال قلب نظير د‌يس پنوئا (تنگی نفس كه ناشی از ضايعات قلبی باشد‌) و هايپرتروفی (بزرگ شد‌ن قلب) و ضعف قلب تجويز می ‌شود‌.

حكمای طب سنتی ايران، ولیک ( زالزالک وحشی ) را از نظر طبيعت سرد‌ و خشك می ‌د‌انند‌ و از پوست د‌رخت به ‌عنوان تب ‌بر استفاد‌ه می كنند‌. به طور كلی، د‌م کرده گل‌های ولیک ( زالزالک وحشی ) و يا گرد‌ گل خشک‌شده آن به مقد‌ار پنج تا هشت گرم د‌ر روز برای ضعف قلب، آنژين، ورم آئورت، اختلالات عصبی از جمله نگرانی، بی خوابی، سرگيجه، احساس صد‌ا د‌ر گوش و نظاير آن مفيد‌ است.

انتهای پیام/س

برچسب ها: میوه ، شگفت انگیز ، جنگل ، شمال
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.