خمیر مرغ ماده‌ای است که استفاده یا عدم استفاده از آن در فراورده‌های گوشتی بین سازمان‌های مربوطه باعث ایجاد اختلاف نظر شده است.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان  گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ داستان از این قرار است که ممنوعیت استفاده از خمیر مرغ به 40 سال قبل برمی‌گردد، استفاده از خمیر مرغ یا همان ضایعات مرغ در فرآورده‌های گوشتی در کشورهای آمریکایی و اروپایی به دلیل خطرات زیاد آن ممنوع اعلام شده بود. اما  با وجود این ممنوعیت، همچنان این دستگاه‌های تولید خمیر مرغ  به کار خود ادامه دادند و حتی پای این دستگاه‌ها به کشورهای دیگر هم باز شد.

اخطارهایی که پای خمیر مرغ را کوتاه نکرد
پای خمیر مرغ در کشورمان حدود 15 سال قبل با ورود یکی از همین دستگاه‌ها باز شد. این دستگاه شبیه به چرخ گوشت عمل می‌کند، مرغ کامل در این دستگاه‌ ریخته می‌شود و خمیری به وجود می ‌آورد  که به آن خمیر مرغ می‌گویند.

خمیر مرغ یکی از پرمصرف‌ترین مواد اولیه‌ای است که در فرمولاسیون تولید فرآورده‌های گوشتی همچون سوسیس و کالباس استفاده می‌شود. خمیر مرغ مورد استفاده برای تولید سوسیس و کالباس از بال، گردن، گوشت، روده و پوست مرغ است. در واقع خمیر شامل تمام بخش‌های مرغ به اضافه ضایعات آن است.

17 شهریور سال 93 بود که از سوی رئیس سازمان غذا و دارو برای ممنوعیت استفاده از خمیر مرغ در فرآورده‌های گوشتی ابلاغیه صادر شد.

دکتر رسول دیناروند، رئیس سازمان غذا و دارو با صدور بخشنامه‌ای ورود خمیر مرغ به چرخه تولید سوسیس و کالباس را از نیمه دوم سال 1393 ممنوع اعلام کرد. این چندمین بار در طی دهه اخیر بود که استفاده از این محصول در فرآورده‌های گوشتی ممنوع شده بود. پیش از صدور بخشنامه سازمان غذا و دارو هم چندمین بار از سوی وزارت بهداشت و سازمان استاندارد کشور استفاده از این محصول در چرخه تولید محصولات گوشتی ممنوع اعلام شده بود، اما  با وجود اخطارهای کتبی و شفاهی دوباره استفاده از این ماده به چرخه تولید بازگشت.

از سازمان غذا و دارو انکار و از سازمان دامپزشکی اصرار 
سازمان دامپزشکی کشور استفاده از خمیر مرغ را مجاز دانسته است اما در مقابل سازمان غذا و دارو  استفاده از خمیر مرغ در فرآورده‌های گوشتی نظیر سوسیس و کالباس را برای سلامتی انسان به دلیل نبود نظارت‌های بهداشتی و وجود ضایعات حاصل از کشتار مرغ مضر دانسته است.  با وجود این اختلاف و روشن نشدن موضوع، همچنان سوسیس و کالباس با همان روند قبلی تولید و عرضه می‌شود، بدون اینکه محدودیتی برای عرضه آن وجود داشته باشد‌.

 سازمان غذا و دارو همچنان استفاده از خمیر مرغ را در فرآورده های گوشتی مجاز نمی داند، این در حالی است که سازمان دامپزشکی کشور بر تصمیم خود پافشاری می کند. این کشمکش بین این دو سازمان باعث شده که هنوز تصمیم قطعی برای ممنوعیت استفاده از خمیر مرغ گرفته نشود و همچنان سوسیس و کالباس همراه با خمیر مرغ سر سفره مصرف کنندگان استفاده شود. 

سازمان دامپزشکی همچنان مجوز صادر می‌کند
مصرف کنندگان فرآورده های گوشتی حالا با این کشمکش بین دو سازمان این سوال برایشان پیش آمده که چه نوع فرآورده های گوشتی را مصرف کنند؟ چرا که از یک سو مصرف خمیر مرغ  از طرف سازمان غذا و دارو ممنوع اعلام شده و از طرف دیگر تأکید می‌شود که مصرف این ماده در فرآورده‌های گوشتی مشکلی ندارد. 

اما مساله‌ای که استفاده از خمیر مرغ را در فرآورده‌های گوشتی با چالش روبرو می‌کند صدور مجوز از سوی سازمان دامپزشکی برای کارخانه‌های فرآورده‌های گوشتی است.

دکتر مهدی خلج رییس سازمان دامپزشکی کشور در خصوص صدور مجوز برای استفاده از خمیر مرغ گفت: وزارت بهداشت با واحدهای تولید کننده خمیر مرغ که دارای مجوز و کد بهداشتی هستند، مشکلی ندارد.

دکتر خلج در ادامه از سوء برداشت سازمان غذا و دارو و موسسه استاندارد سخن می‌گوید و هیچ‌کدام از انتقادها را نمی‌پذیرد و خمیر مرغ را «فرآورده‌ای سالم» می‌داند که فقط این سازمان می‌تواند مجوز برای تولید آن صادر کند نه جای دیگر!

دکتر رسول دیناروند رییس سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوال علت ممنوع بودن استفاده از خمیر مرغ، گفت: سازمان دامپزشکی کشور ایمنی و سلامت فرآورده های خام دامی مانند گوشت مرغ، گوشت قرمز، تخم مرغ و ...  را بر عهده دارد، زمانیکه قرار بر تبدیل شدن این مواد خام دامی به فرآورده‌ای مثل سوسیس، کالباس و همبرگر و .. باشد مسولیت آن با دامپزشکی نیست بلکه سازمان غذا و دارو باید بر سلامت آنها نظارت کند.

دیناروند ادامه داد: سازمان غذا و دارو تا‌کنون از سلامت خمیر مرغ که بیرون از واحدهای تولید سوسیس و کالباس تولید و به کارخانه های فرآورده های گوشتی حمل می شوند، اطمینان حاصل نکرده است. همچنین در این خصوص جلسات متعددی با سازمان دامپزشکی و استاندارد کشور داشته‌ایم که همچنان اختلاف نظر با سازمان دامپزشکی بر سر خمیر مرغ وجود دارد. 

تعلیق پروانه فعالیت 82 درصد از واحدهای تولیدی سوسیس و کالباس 
در کش و قوس‌های به وجود آمده بین سازمان‌های غذا و دارو و دامپزشکی بر سر استفاده از  خمیر مرغ در سوسیس و کالباس‌، مسؤلان سازمان ملی استاندارد اقدام به انتشار خبری تکان دهنده و قابل توجه در رابطه با ابطال پروانه فعالیت برخی واحدهای غیرمجاز می‌کنند. علاوه بر این معاون نظارت بر اجرای استاندارد سازمان ملی استاندارد اعلام کرد که بیش از 350 واحد تولیدی سوسیس و کالباس در کشور داریم که در 82 درصد آن‌ها یعنی 288 واحد آن بافت‌های غیرمجاز دیده شده است و تعلیق پروانه‌های فعالیت این واحدهای تولیدی متخلف اجرایی شده است.

نتیجه صدور مجوزها و ابلاغ بخشنامه‌های ممنوعیت چه شد؟
با پیگیری‌های انجام شده از سوی سازمان‌های غذا و دارو، دامپزشکی، استاندارد و وزارت بهداشت همچنان این پرونده بی‌نتیجه مانده است و مردم هم در خرید سوسیس و کالباس بلاتکلیف هستند. نمی‌دانند بر اساس مجوز دامپزشکی عمل کنند و از این محصولات استفاده کنند یا به بخشنامه غذا و دارو مبنی بر غیرمجاز بودن خمیر مرغ استناد کنند و عطایش را به لقایش ببخشند. 


گزارش از رضا قلی پور

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار