به گزارش خبرنگار
حوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ تجربیات کشت کلزا در دو دهه اخیر در کشور نشان داده است که زراعت این محصول در تناوب با غلات و برخی از محصولات دیگر علاوه بر مزایایی نظیر کاهش جمعیت علفهای هرز و کاهش آفات و بیماریها، باعث افزایش عملکرد دانه و پایداری تولید میشود.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی مازندران در این باره گفت: دانههای روغنی در مازندران شامل کلزا، سویا، کنجد و آفتابگردان در 19 هزار و 264 هکتار کشت میشود که تولید 39 هزار و 974 تنی را به همراه دارد.
حسن عنایتی ادامه داد: سطح زیر کشت کلزا در سال زراعی 93-94 با بذرکاری 4 هزار و 856 هکتار و سطح سبز 4 هزار و 154 هکتاری بوده است.
وی با بیان اینکه سطح زیر کشت کلزا سال گذشته در مازندران در مقایسه با کشور از 39 هزار و 906 هکتار، 4 هزار و 154 هکتار معادل 10.4 درصد است، گفت: کشت کلزا در مازندران از سال 73 آغاز شده که در سال اول کشت این محصول در یکهزار و 500 هکتار شالیزار و 2 هزار هکتار خشکهزار انجام شده است.
*افت شدید کشت کلزا در مازندران
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی مازندران افزود: کشت کلزا در سال 85 با 34 هزار و 500 هزار هکتار به اوج خود رسید که میزان کشت این محصول از سال 85 به بعد افت شدیدی را داشته بهگونهای که در سال گذشته به 4 هزار و 154 هکتار کاهش یافته است.
عنایتی اظهار کرد: تولید این محصول در سال 84 به 50 هزار تن رسیده که نسبت به سالهای قبل و بعد از آن افزایش داشته است در حالی که در سال گذشته شاهد تولید کمتر از 10 هزار تنی بودهایم.
وی ادامه داد: سال گذشته 52 هزار تن کلزا در کشور تولید شد که سهم مازندران 8 هزار و 415 هکتار معادل 16.2 درصد بوده است.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی مازندران به عملکرد این محصول از سال 73 اشاره کرد و افزود: عملکرد کلزا از مبدا شروع کشت، یکهزار و 200 کیلوگرم بوده که طی 20 سال گذشته دچار نوسانات عملکرد بوده بهطوریکه در سال گذشته به 2 هزار کیلوگرم در هکتار رسیده است.
عنایتی، شرایط نامناسب آب و هوایی، آبگرفتگی زمینها و زهآب بالا در زمینهای جلگهای، ترویج و توزیع بذور سنواتی و بالا بودن قیمت بذر هیبرید، کم تاثیر و پایین بودن کیفیت سموم، نگرانی شالیکاران از عدم تامین آب کافی برای زراعت اصلی برنج در فصل بهار و کمبود ماشینآلات و ادوات ویژه کشت کلزا بهویژه بذرکار را از مهمترین عوامل موثر در کاهش سطح زیر کشت و تولید کلزا در مازندران عنوان کرد.
مدیر شرکت توسعه کشت دانههای روغنی مازندران ادامه داد: از سال 84 طبق نظر وزیر جهاد کشاورزی وقت، برخی از فعالیتهای شرکت کشت دانههای روغنی برای کمک به بهبود توسعه به بخش غیرتخصصی واگذار شد.
کیوان فرهنگآسا افزود: با کاهش یک سومی دانههای روغنی که وجود داشته، واگذاری خرید و بازرگانی دانه روغنی کلزا با مباشرت شرکت دانه روغنی به کارخانجات روغنکشی واگذار شده است.
*توجه چندانی به کشت دانههای روغنی نمیشود
وی با بیان اینکه بخش کشاورزی از 50 سال گذشته به اهمیت کشت دانه روغنی پی برده است و با هدف توسعه کاشت کلزا، آفتابگردان و سویا مورد توجه قرار گرفته است، گفت: با توجه به اینکه امروزه شرایط برای کشت کلزا مهیا است نسبت به ترویج کشت این محصول توجه چندانی نمیشود.
مدیر شرکت توسعه کشت دانههای روغنی مازندران اظهار کرد: چند سال اخیر اعتبارات خوبی از سوی بخش کشاورزی برای کشت کلزا پرداخت میشد که اکنون با پرداخت نشدن آن شاهد افت فاحش کشت این محصول هستیم.
فرهنگآسا گفت: امسال شرکت توسعه کشت دانههای روغنی نسبت به تحویل بذر ارقام با کیفیت و قوه نامیه بالا، نهادههای کشاورزی و ریز مغذیها به کشاورزان اقدام میکند.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به نیازمندی کشور به تولید دانههای روغنی، حمایت دولت در تامین بذر گواهی شده و انجام خرید تضمینی میتواند توجیه اقتصادی را برای کشاورزان به همراه آورد.
مدیر شرکت توسعه کشت دانههای روغنی مازندران ادامه داد: قرار است امسال خرید کلزا توسط کارخانجات روغنکشی انجام شود.
بنابر این گزارش؛ نابسامانی بازرگانی، مسائل و مشکلات زمان تحویل و عدم تامین نقدینگی،عدم حمایت کافی بیمه در زمان خسارت و عدم پرداخت بهموقع مطالبات کشاورزان، سبب ورود واسطهها و تجار به عرصه خرید و استقبال کم کشاورزان از مراکز خرید میشود و لازم است مسئولان مربوطه تصمیمات بهتری را برای رفاه حال کشاورزان در دستور کار قرار دهند.
گفتنی است؛ ساماندهی در امر خرید تضمینی محصول کلزا، افزایش تسهیلات بانکی و پرداخت به موقع آن، معرفی ارقام زودرس برای استفاده و کاشت در شالیزارها و تامین ادوات مناسب کاشت کلزا به منظور صرفهجویی در مصرف بذر میتواند در افزایش تولید این محصول موثر باشد.
انتهای پیام/