مالیات به ویژه ارزش افزوده تنها دلیل مشکلات بخش تولید و واحدهای صنفی اقتصاد نیست.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، مالیات بر ارزش افزوده به عنوان یکی از انواع مهم درآمدهای مالیاتی در جایگاه بسیار مطلوبی از جهت وصول درآمدهای مورد نیاز دولت قرار دارد.

میزان مالیات ارزش افزوده و نرخ مصوب آن همراه با افزایش سالانه یک درصدی آن در برخی مواقع مشکل ساز و مانع فعالیتهای اقتصادی شناخته می‌شود.

ولی حقیقت امر این است که در اغلب موارد مالیات بر ارزش افزوده شاید به عنوان نیروی محرکه بخش تولید و خدمات نیز معرفی گردد.

عیسی شهسوار خجسته رئیس کل اسبق سازمان امور مالیاتی کشور و عضو شورای راهبردی نظام مالیاتی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران در خصوص ماهیت مالیات ارزش افزوده گفت: اساس نظام مالیات بر ارزش افزوده بر مبنای دریافت مالیات از مصرف کننده نهایی می‌باشد و سعی بر آن است به هیچ عنوان فشاری به تولید کننده خدمات و کالا وارد نشود.

وی افزود: به همین دلیل یکی از نظام‌های مالیاتی قابل قبول نظام مالیات بر ارزش افزوده و کمترین تأثیر منفی در اقتصاد و جامعه دارد به همین دلیل است که در اغلب کشورها اجرا می‌شود.

بر اساس این گزارش؛ به دنبال اعتراضات و گلایههای برخی از تولیدکنندگان و ارائه‌کنندگان خدمات متوجه شدیم آن‌ها یکی از مشکلات خود را مالیات بر ارزش افزوده می‌دانند و آن را مسبب افت و بعضاً متوقف شدن برخی از فعالیت های خود معرفی می‌کنند.

نایب رییس خانه معدن ضمن انتقاد از شیوه اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده اظهار کرد: باید بپذیریم معضل مالیات بر ارزش افزوده باعث شد کارخانه‌های سنگ از یک ماه گذشته دچار مشکلات عدیده شده و با هدف اعتراض تعطیل شوند.

نایب رییس خانه معدن با بیان اینکه باید شرایطی ایجاد شود که پرداخت‌ها در مسیر اصلی خود قرار گیرند، گفت: امروزه با توجه به رکود که عارضه تولید شده و آسیب جدی به واحدها می‌زند، تولیدکنندگان با مشکل نقدینگی مواجه شده‌اند؛ لذا باید شرایطی فراهم شود که تولیدکننده پس از وصول مالیات بر ارزش افزوده، آن را پرداخت کند.

وی گفت: به دلیل دریافت دیرهنگام مالیات بر ارزش افزوده از مشتریان، تولیدکنندگان نتوانستند مالیات بر ارزش افزوده را به موقع پرداخت کنند و دچار آسیب‌های فراوان شده‌اند.

طاری بخش معاون مالیات ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی در مورد مشکل تولیدکنندگان در اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده گفت: مالیات بر ارزش افزوده برابر قانون، در طول زنجیره تولید و توزیع دریافت می‌شود. برای مثال مواد اولیه‌ای که از خارج از کشور وارد می‌شود، در گمرک مالیات ارزش افزوده آن وصول می‌شود و پس از تولید و فروش به نسبت ارزش افزوده ایجاد شده در فرآیند تولید، مالیات به آن تعلق می‌گیرد.

بدین معنی که در زمان فروش و عرضه کالا و خدمات کل مالیات متعلق به فروش محاسبه و پس از کسر اعتبارات مستند پرداخت شده در مراحل قبل، صرفاً مابه‌التفاوت وصول می‌شود.

طاری‌بخش با بیان اینکه با این مکانیزم هیچ مالیات تکراری گرفته نمی‌شود، گفت: اگر طول زنجیره تولید و توزیع یک کالا 10 مرحله هم باشد، از نقطه اول تا آخر فقط برابر نرخ تعیین شده، مالیات دریافت می‌شود و به هیچ وجه مالیات مکرر و مضاعف وصول نمی‌شود.

آن چه که قابل توجه و تأمل است آن است که ضمن تعلق مالیات ارزش افزوده بر مصرف کننده، مالیات بر سود قائل می‌گردد. یعنی اگر واحد تولیدی صنعتی سودی کسب نکرده باشند مالیات پرداخت نمی‌کنند پس با این اوصاف گلایه معدن داران و یا دیگر واحدهای تولیدی از مالیات ارزش افزوده بی جا تلقی می‌شود.

همچنین باید دقت کرد مالیات در کشور با هدف ضرر رساندن به فعالیت اقتصادی و در نهایت نظام اقتصادی حرکت نمی‌کند آنچه که در بطن تصور مسئولین قرار دارد کمک به اقتصاد و تأمین مخارج عمومی دولت است هرچند که گزاف نیست اگر بگوییم نظام مالیاتی هنوز جای کار بسیار دارد.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران؛ نمی‌توان ادعا کرد گلایه و نارضایتی بخش تولید کشور به طور کل اشتباه است چرا که بدیهی به نظر می‌رسد این بخش از اقتصاد بیشتر باید مورد توجه باشد و در نظر گرفتن تعرفه های تسهیلی و معافیت های مالیاتی می‌تواند گره گشا باشد. از طرفی هم ریشه یابی مشکلات واحدهای تولیدی و تأثیر سایر عوامل بر کاهش تولیدات و در شرایط خاص ورشکستگی آن‌ها ضروری است، چرا که همچنان که معافیت مالیاتی تنها راه حل مشکل نیست، خود مالیات هم تنها گره کور طناب تولید کشور نمی‌باشد.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
منوچهر
۰۹:۳۵ ۱۰ شهريور ۱۳۹۴
ارزش افزوده مبنای خوب شفافیت فعالیتهاست
آخرین اخبار