گزارش/

چرا زوج ها تک فرزندی را دوست دارند؟

زنان شاغل برای ایفای دو نقش مادری و فعالیت اجتماعی تحت فشارند.

چرا زوج ها تک فرزندی را دوست دارند؟به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان _ مائده سادات زرگری :

خانواده مهمترین نهاد اجتماعی است.هر تغییر ارزشی در خانواده مسبب تغییر در جامعه می‌شود.یکی از ارزش‌هایی که در سال‌های اخیر دچار تغییرات بسیاری شده،‌ فرزندآوری و روند رشد جمعیت است.هرم سنی جمعیت ایران در حال انتقال از جوانی به پیروی و نرخ باروری در ایران کاهش یافته است.

تا نیم قرن قبل روند فرزندآوری در کشور بسیار طبیعی بود و به‌طور کلی میانگین، هر خانواده از شش فرزند برخوردار بود که در گذر به سمت مدرنیته، علل فردی، فرهنگی و اجتماعی، این روند را تغییر داد و روند معکوس به خود گرفت به گونه‌ای که امروزه فرزندآوری در کشور ما، به عنوان یک بحران برای دهه‌های اخیر قلمداد می‌شود.

هادی،28  ساله، آتش‌نشان درباره مشکلات اقتصاد و کاهش فرزندآوری می‌گوید:  3 سال از ازدواجم می‌گذرد و تا 5 سال آینده قصد فرزند داشتن ندارم، زیرا من و همسرم مشغول تحصیل و کار کردن هستیم و کمبود حقوق ماهیانه‌ام در این مورد بی تأثیر نیست. همچنین زهره 32 ساله وکیل دادگستری، درباره عقب ماندن از فعالیت اجتماعی خود با فرزند داشتن می‌گوید: اگر فرزندی داشته باشم مجبورم بیشتر وقتم را با او بگذرانم و از فعالیت اجتماعی عقب می‌مانم، پس فرزندآوری را به 5 سال آینده موکول می‌کنم.

*فکر آینده فرزند و کاهش فرزندآوری

فقر یکی از عوامل مؤثر در کاهش باروری است.ذهنیت برخی زنان ایرانی غرب‌زده شده است و بیشتر تمایل به تحصیل، تفریح و دیگر مسائل مربوط به خودشان دارند تا فرزندانشان.

دکتر امان‌الله قرایی مقدم، جامعه شناس درباره روند کاهش فرزندآوری معتقد است: هیچ عاملی مانند آموزش و پرورش نمی‌تواند در تغییر جمعیت موثر واقع شود.باید آموزش را از مدرسه شروع کنیم.باروری مانند گذشته و بدون برنامه‌ریزی صورت نمی‌گیرد، بلکه از طریق انتخاب و با برنامه‌ریزی طولانی مدت صورت می‌گیرد.والدین حتی به فکر جهزیه و ازدواج و آینده فرزندشان هم هستند.

*ترس از تنها ماندن و کاهش باروری

طلاق دارای آثار و پیامدهای عمیق اقتصادی، اجتماعی و روانی بر مردان و زنان مطلقه، فرزندان طلاق و اجتماع است.متأسفانه آمار طلاق روز به روز رو به افزایش است.

براساس آمار ثبت احوال ، بیشترین آمار طلاق مربوط به 5 تا 10 سال ابتدای زندگی مشترک است.بیشتر زوج‌ها ترجیح می‌دهند از این دوره بحرانی بگذرند و بعد پدر و مادر شوند.با توجه به افزایش سن ازدواج که برای خانم‌ها بین 25  تا 29 سال رقم خورده است ، خانمی که در سن 29 سالگی ازدواج می‌کند و می‌خواهد 5 سال هم از زندگی مشترکش بگذرد تا مطمئن شود زندگی پایدار دارد و بعد مادر شود به سن 34 سالگی می‌رسد که درنهایت می‌تواند یک فرزند داشته باشد.به دلیل مشکلاتی که برای فرزندان مادران بالای 30 سال بوجود می‌آید،ترس از بچه‌دار شدن هم در سنین بالا وجود دارد که موجب روی آوردن به تک فرزندی خواهد شد.

طلاق‌های عاطفی هم که در بین برخی خانواده‌های ایرانی رواج یافته و مسبب تنها ماندن زن در عین متأهل بودن است،از عوامل تأثیر گذار در کاهش تمایل خانم‌ها به فرزندآوری می‌باشد.

*امکانات جدید مهمتر از زنان قدیم

تمایل زنان به فعالیت اجتماعی و کسب درآمد افزایش یافته که بتوانند فرزندانشان را با امکانات بهتری وارد جامعه کنند.با توجه به نظریه‌های فمنیستی که زنان خانه دار را قربانیان یک گزینه‌ اشتباه می‌خوانند و آنها را محکوم عقب ماندگی می‌دانند، گروهی از زنان به امر اشتغال و تحصیل بیشتر روی آورده‌اند.این طرز فکر موجب فعالیت بیشتر آنها و رسیدگی کمتر عاطفی به فرزند می‌شود که باز هم آنها را از داشتن فرزند می‌هراساند.در گذشته والدین فقط دغدغه برطرف کردن نیازهای اولیه‌ کودک داشتند و کار کردن پدر به تنهایی کفایت  می‌کرد.در حال حاضر توقع فرزندان بیشتر شده و والدین مجبورند بیشتر فعالیت کنند و کمتر برای فرزندشان وقت بگذارند.

دکتر غفار‌تبریزی روانشناس در این باره می‌گوید: والدین می‌خواهند خودشان هم از زندگی بهره ببرند به‌جای اینکه امکاناتشان را با چند فرزند تقسیم کنند و فرزندان امروز در خواست امکانات بیشتری از والدین دارند. والدین آنقدر برای نیازها گاهی بی‌مورد فرزند تلاش می‌کنند که فرصت رسیدگی را به خود ندارند.به همین دلیل زوج‌های جوان به تک فرزندی روی می‌آورند.

*دولت دست به کار شود

با توجه به شرایط جمعیتی کشور ضروری است که حل مسئله کاهش فرزندآوری برنامه‌ریزی صورت گیرد تا این مشکل تبدیل به بحران جمعیتی نگردد.دولت باید با اجرای برنامه‌ریزی‌هایی برای تسهیل مشکلات اقتصادی، امر فرزندآوری را برای جوانان هموار کند.برخی از زوج‌های جوان علاقه زیادی به فرزندآوری دارند اما به علت ترس از مشکلات اقتصادی و تأمین نیاز آینده فرزند از این مسئله امتناع می‌کنند.باید بیانات رهبر معظم انقلاب که هشدار پیر شدن جامعه را گوشزد می کنند ، مورد توجه تمام مسئولان کشور قرار گیرد.


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۹ ۱۸ آبان ۱۳۹۴
شما کار و پول برام پیدا کن من قول میدم هر سال ی بچه به جامعه اضافه کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۶ ۲۹ شهريور ۱۳۹۴
من خانم وکارمند قراردادی هستم.بعد از زایمان اونقدر این شرکت و مدیرای آقا اذیت کردند که اصلا به فکر بچه دوم هم نمی افتم . چون اولا مرخصی زایمان 9 ماهو 6 ماه دادند بعدش با هفته ای 44 ساعت کار کی به بچه برسی .....
تورو خدا ساعت کاری خانمها رو کم کنید .....مسئولین ................
تنها را ه حل کاهش ساعت کاری خانمهاست....چون ساعت کاری بیش از حد هم فایده ای نداره ....
Germany
Mostafa
۰۷:۵۹ ۲۹ شهريور ۱۳۹۴
اقا جان بچه زیاد بیارن خرجشو کی بده تو این گرونی؟؟؟
کارشون چی تضمینی هست ک مثل ما جززززز نزنن واس کار بیست سال دیگه؟
Iran (Islamic Republic of)
زهرا
۰۷:۴۷ ۲۹ شهريور ۱۳۹۴
من 4 تا بچه میخوام ای کاش میشد....
خدایا کمکم کن
Iran (Islamic Republic of)
mina
۰۷:۳۸ ۲۹ شهريور ۱۳۹۴
فقط وفقط وفقط مشکل اقتصادیه ولاغیر
Iran (Islamic Republic of)
Ali Reza
۰۶:۴۸ ۲۹ شهريور ۱۳۹۴
آخه وقتی ی مرد دستش ب دهنش نمیرسه و حقوق درست حسابی نداره چجوری خرج یک بچه را بده .شما با 79 میلیون نفر تو گل موندین بعد بازم می خواین ؟
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۰۱:۵۲ ۲۹ شهريور ۱۳۹۴
مشکلات اقتصادی و مشکل مسکن ، اگر مشکل مسکن واسه زوج ها حل بشه از شر این اجاره خونه های بالا خلاص میشن و شاید بتونن یه بچه دیگه هم داشته باشن ، و حتی جوانها اگر مشکل مسکن نداشته باشن رو به ازدواج میارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۱ ۲۹ شهريور ۱۳۹۴
ﻣﺎ ﻛﻪ ﻫﺸﺘﺘﺎ ﺑﻮﺩﻳﻢ ﭼﻪ ﮔﻠﻲ ﺑﻪ ﺳﺮ ﭘﺪﺭ ﻭﻣﺎﺩﺭ و ﺟﺎﻣﻌﻪ ﺯﺩﻳﻢ ﻛﻪ ﺣﺎﻻ ﺑﺎ ﻳﻜﻲ ﻧﻤﻴﺸﻪ
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۰۰:۴۱ ۲۹ شهريور ۱۳۹۴
من مردی چهل ساله ام دوتا بچه دارم با اینکه شاغلم ولی همیشه شرمنده زن و بیچه ام هستم و روزی هزار بار از اینکه بچه دار شدم اظهار پشیمونی میکنم اگه میشد زمانو به عقب برگردونم حتی زن هم نمیگرفتم با این اوضاع و وضع اقتصادی چرا باید بچه هایی را به دنیا بیاریم که همش حسرت بخورن
-
شمس الدین
۲۳:۴۹ ۲۸ شهريور ۱۳۹۴
وقتی یک سونو گرافی معمولی بشه 50 با آزمایشات گرون چه انتظاری هس
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۲۲:۵۳ ۲۸ شهريور ۱۳۹۴
كاش همه خانواده ها مث قبل بودند خواهر و برادراي زياد همراه با محبتاي زياد همه دور هم دور از اينهمه دغدغه
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۲۲:۵۲ ۲۸ شهريور ۱۳۹۴
كاش همه خانواده ها مث قبل بودند خواهر و برادراي زياد همراه با محبتاي زياد همه دور هم دور از اينهمه دغدغه
United States of America
ابی
۲۲:۵۲ ۲۸ شهريور ۱۳۹۴
من 32 سال دارم.دوست دارم بچه دار شم اما بعد از 5 سال ازدواج هنوز زورم نمیرسه...خودمو خانومم هر دو شاغل هستیم !!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۱ ۲۸ شهريور ۱۳۹۴
به خاطر اینکه حال و روز خودشون را که می بینند و دوست ندارند بچه هاشون در این مملکت پر از ثروت در سختی باشند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۰ ۲۸ شهريور ۱۳۹۴
درود بر شرفت با این سخنت
Germany
ناشناس
۲۲:۳۲ ۲۸ شهريور ۱۳۹۴
با این حقوقی که می گیریم می خواید 10 تا بچه بیاریم
Iran (Islamic Republic of)
زمانی
۲۲:۲۶ ۲۸ شهريور ۱۳۹۴
سلام. شما تقصیری ندارید که مردم را به فرزند بیشتر داشتن تشویق می کنید ... چون که دغدغه شغل و اشتغال و خرج ها را ندارید .... متاسفم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۷ ۲۹ شهريور ۱۳۹۴
واقعا نمیدونید؟ فقر فقر فقر بی پولی گرانی گرانی گرانی هر کسیم به غیر از این ادعا کنه اون شخص پول داره ولی چیزای دیگه نداره وسلام
آخرین اخبار