به گزاش خبرنگار
باشگاه شبانه باشگاه خبرنگاران جوان؛ رابرت کانکوئِست، تاریخشناس برجسته بریتانیایی-آمریکایی که بسیاری از فجایع دوران حکومت استالین را ثبت کرده بود، در سن 98 سالگی در کالیفرنیا از دنیا رفت.
وی درزمینهٔ ادبیات، داستانهای تخیلی و نامههای عاشقانه فعالیت میکرد، اما عمده شهرت وی به دلیل وقایعنگاری تاریخ شوروی دهه 1930 است. او بیش از بیست اثر تاریخی را به رشته تحریر درآورد، اما دو اثر بیش از بقیه شناختهشدهاند: «وحشت بزرگ» و «برداشت اندوه و مصیبت». کتاب اول که در سال 1968 به چاپ رسید، حقایق هولناکی را از وسعت کشتار ارتش جماهیر شوروی در زمان پاکسازی آشکار و رقم قربانیان در کمپهای کارگری را قریب به 20 میلیون نفر اعلام میکند.
این افراد یا در اثر گرسنگی از پای درآمدند یا از طریق اعدام. کتاب دوم از قحطی تصنعی سخن میگوید که در سالهای 32-1933 به روایتی جان 2.5 تا 6 میلیون شهروند اوکراینی را گرفت. مخاطب کتاب «وحشت بزرگ» فقط جامعه تحصیلکرده آن زمان نبود بلکه هدف آنهمه مردم دنیا بود و میلیونها نسخه از آن در سراسر دنیا به فروش رفت و دیدگاه جامعه جهانی را نسبت به استالین تغییر داد.
در این کتاب حقایق با جزئیات بسیار دقیقی نقلشدهاند آنچنانکه تصویری سهبعدی از شخصیت واقعی استالین را خلق میکند. او در این کتاب شرح میدهد که چگونه استالین در 12 دسامبر 1937 حکم مرگ بیش از 3000 نفر را امضا کرد و سپس برای تماشای فیلم به سینما رفت! علاوه بر این، این کتاب دیدگاه قالبی حاکم درباره جنگ جهانی دوم را تغییر و نشان داد که چگونه پاکسازی انسانی در بالاترین ردههای ارتش جماهیر شوروی باعث به خطر افتادن و تضعیف قابلیت نظامی این کشور پس از حمله ارتش آلمان نازی در سال 1941 شد.