مدیركل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس گفت: ارتقا مراقبت و آموزش‌های ابتدایی دوران كودكی از صفر تا 8 سالگی از جمله برنامه‌های ماست.

به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از وب دا ؛ دكتر محمد اسماعیل مطلق افزود: برای تحقق این هدف ، سه دستگاه وزارت بهداشت، وزارت آموزش و پرورش و سازمان بهزیستی كشور دخیل هستند و البته دستگاه‌های دیگر مثل شهرداری‌ها و سازمان صدا و سیما نقش كمك‌كننده در این زمینه دارند.

دكتر مطلق گفت: در برنامه ارتقاء مراقبت و آموزش‌های ابتدایی در دوران كودكی معتقدیم هر كودكی پتانسیل نخبگی دارد لذا نباید هیچ كودكی به دلیل اینكه در خانواده‌اش امكانات وجود ندارد، پتانسیل نخبگی او هم مخفی بماند در واقع با اجرای این برنامه می‌توانیم عدالت اجتماعی را ترویج دهیم.

دكتر مطلق در ادامه بحث «تحكیم بنیان و پایداری خانواده» را مهم‌ترین موضوع بند چهارم سیاست‌های كلی جمعیت عنوان كرد و گفت: در مقوله‌هایی كه مرتبط به سلامت خانواده‌ها می‌شود از جمله سلامت جنسی و باروری باید خدمات درستی را  به خانواده‌ها ارائه كنیم.

به گفته دكتر مطلق همه آمارها نشان می‌دهد بخشی از طلاق‌ها به دلیل عدم رضایتمندی زوجین از روابط جنسی می‌باشد بنابراین برای پایداری خانواده به بحث سلامت جنسی نیز پرداخته‌ایم.

وی افزود: در این رابطه مشاوره و آموزش‌های لازم را برای ارتقای كیفیت سلامت جنسی در نظام ارائه خدمات خود ادغام كرده‌ایم و از این طریق می‌توانیم پایداری خانواده‌ها را افزایش دهیم.

دكتر مطلق با اشاره به موضوع «توسعه خدمات سلامت باروری و فرزندآوری كه در بند چهارم سیاست‌های كلی جمعیت» مورد تاكید قرار گرفته است، گفت: ما می‌خواهیم همه گروه هدف ما به خدمات با كیفیت سلامت باروری و فرزندآوری دسترسی داشته باشند.

وی گفت: برای تحقق این هدف بسته خدمت سلامت باروری و فرزند‌آوری را براساس سیاست‌های كلی تدوین كرده‌ایم به نحوی كه ارائه دهنده خدمت ما متناسب با این بسته آموزش داده می‌شود تا بتواند خدمات لازم را برای گروه هدف این برنامه‌ها تامین كند.

وی همچنین به بند هفتم سیاست‌های كلی جمعیت ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری اشاره كرد.

به گفته دكتر مطلق در این بند «فرهنگ‌سازی برای احترام و تكریم سالمندان و ایجاد شرایط لازم برای تامین سلامت و نگهداری آنان در خانواده و پیش‌بینی ساز و كار لازم برای بهره‌مندی از تجارب و توانمندی‌های سالمندان در عرصه‌های مناسب» مورد تاكید قرار گرفته است.

وی با بیان این كه در تكریم سالمندان ما دستگاه همكار هستیم و با وزارتخانه‌های تعاون، كار و رفاه اجتماعی، فرهنگ و ارشاد اسلامی همكاری و سازمان صدا و سیما تعامل می‌نماییم گفت: در بحث سلامت سالمندان ما دستگاه اصلی هستیم.

وی گفت: باید برای تكریم سالمندان با همكاری سازمان‌های مرتبط به گونه‌ای تعامل نماییم كه سالمندان در منزل بمانند و تكریم شوند.

 

ضرورت ایجاد بخش‌های بستری ویژه سالمندان

دكتر مطلق موضوع ارتقای سلامت سلامندان را در برنامه ششم مورد اشاره قرار داد و گفت: باید مراقبت‌هایی را در خانه‌ها به سالمندان ارائه دهیم چون خیلی از سالمندان توان بیرون آمدن از منزل را ندارند تا خدمات مورد نیاز را دریافت كنند.

وی با اشاره به نبود بخش بستری سالمندان در كشور گفت: شاید فقط یك یا دو بخش بستری سالمندان در كشور وجود دارد در حالی كه سالمندان در سراسر كشور هستند و بخش‌های بستری ویژه سالمندان را باید در همه جای كشور ایجاد كنیم.

وی گفت: در حال حاضر 34 درصد تخت‌های بستری كشور سالمندان هستند و سالمندان ممكن است در بخش‌های داخلی، اورولوژی و سایر بخش‌ها بستری شوند و به طور مشخص بخش ویژه سالمندان در كشور وجود ندارد.

وی گفت: می‌خواهیم قشر سالمند را سالم نگه داریم تا آنها بتوانند در مراقبت از كودكان در منزل با خانواده همكاری نمایند.

دكتر مطلق افزود: با حضور سالمندان در منزل و تكریم آنان اتفاقاتی در منزل می‌افتد كه علاوه بر كمك به خانواده‌ها، سالمندان از جنبه كدخدامنشی و ریش سفیدی در رفع اختلافات اعضای خانواده نیز كمك كننده خواهند بود.

برنامه ریزی برای كاهش مرگ در گروه سنی 30 تا 70 سال

دكتر مطلق كاهش مرگ ومیر در نوجوانان، جوانان و میانسالان را مورد تاكید قرار داد و گفت: مراقبت از نوجوان و جوان میانسال و كاهش مرگ در میان این گروه‌ها، از جمله دیگر سیاست‌های بند ششم است كه به خصوص كاهش مرگ در گروه سنی 30 تا 70 سال را در اولویت قرار دادیم.

وی یادآور شد ترویج شیوه سبك زندگی ایرانی اسلامی را نیز در دستور كار قرار دادیم.

آموزش سبك زندگی سالم به 200 هزار دانشجوی پزشكی

مدیركل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس در مورد بند 5 سیاست‌های كلی جمعیت ابلاغی مقام معظم رهبری كه درخصوص ترویج و نهادینه‌سازی سبك زندگی اسلامی ایرانی و مقابله با ابعاد نامطلوب سبك زندگی غربی است، گفت: سال گذشته در قالب آموزش‌های سبك زندگی سالم 200 هزار دانشجوی پزشكی را به عنوان سفیران سلامت با مشاركت معاونت‌های فرهنگی و دانشجویی و بهداشتی از طریق برگزاری كارگاه‌های آموزشی و ارائه كتاب و CD آموزش دادیم.

وی همچنین برگزاری كارگاه‌های آموزشی درخصوص توانمندسازی جوانان درخصوص شیوه زندگی سالم در 15 دانشگاه علوم پزشكی را از دیگر اقدامات اداره سلامت جوانان در راستای اجرایی نمودن بند 5 سیاست‌های كلی جمعیت عنوان كرد و افزود : در راستای بند 2 سیاست های جمعیتی ، اقداماتی از جمله برگزاری کارگاه های تربیت مربی در دانشگاه های علوم پزشکی ، تهیه پیام های آموزشی ، تدوین محتوی آموزشی خود مراقبتی جوانان با توجه به نیازسنجی آموزشی ادغام بسته خدمت سلامت جوانان در حاشیه شهرها انجام شده است.

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت ، خانواده و مدارس در ادامه به تشریح برنامه‌های اداره میانسالان وزارت بهداشت در راستای اجرای بند 6 سیاست‌های كلی سلامت مبنی بر امید به زندگی و سلامت جامعه پرداخت و گفت: در این اداره برای جمعیت 30 تا 59 كشور سال برنامه‌هایی مراقبتی ارائه می‌دهیم.

وی گفت: برای سلامت باروری زنان و مردان برنامه‌هایی را در قالب مراقبت‌های ادغام یافته در مراكز بهداشتی درمانی اجرا می‌كنیم به نحوی كه برای خانم‌های بالای 50 سال حتماً توصیه به ماموگرافی می‌كنیم و خانم‌های 40 تا 50 سالی كه عامل خطر داشته باشند حتماً باید یك ماموگرافی زمینه‌ای داشته باشند.

وی به موضوع «سلامت عمومی» در برنامه مراقبت‌های ادغام یافته اشاره كرد و گفت: این مراقبت‌ها شامل سلامت جسم و روان می‌شود و در این حوزه به موضوع بیماری‌ها می‌پردازیم.

دكتر مطلق در توضیح گفت: ابتدا سوابق بیماری و علائم بیماری پرسیده می‌شود و جواب آزمایشات و یا احیاناً رادیولوژی‌های انجام شده از بیمار سوال می‌شود و برای عوامل خطر بیماری‌های قلبی – عروقی چند آزمایش برای آنها انجام می‌دهیم ضمن این كه فشارخون این افراد نیز گرفته می‌شود و در مجموع جمع‌بندی از وضعیت سلامت عمومی انجام می‌دهیم و براساس آن افراد را مورد مراقبت ماهانه یا سه ماه یك بار قرار می‌دهیم.‌

اجرای برنامه خودارزیابی سلامت برای توانمندسازی میانسالان

دكتر مطلق برنامه خود ارزیابی سلامت را مورد اشاره قرار داد و گفت: هدف از اجرای این برنامه توانمندسازی زنان و مردان است تا خودشان بتوانند مراقبت اولیه را از خود داشته باشند و این موضوع باعث صرفه‌جویی در وقت ارائه دهنده خدمت و نیز در عین حال توانمندسازی افراد می‌شود كه اگر نیازی بود برای دریافت خدمات مراجعه نماید.

وی گفت: در این برنامه به افراد آموزش می‌دهیم كه شیوه زندگی خود را ارزیابی كنند بتوانند وزن خود را كنترل و یا چه موقع به پزشک مراجعه نمایند فشارخون خود را را بررسی نمایند و اگر دچار فشارخون بالا بودند بدانند كه باید چه اقداماتی را انجام دهند و در برنامه‌های خود ارزیابی به آنها آموزش می‌دهیم كه نحوه تغذیه آنها باید به چه صورتی باشد.

راه‌اندازی سایت خودارزیابی سلامت

دكتر مطلق از راه‌اندازی سایت خود ارزیابی سلامت خبر داد و گفت: این سایت به نشانی   mwselfcare.behdasht.gov.ir به مردم  و دانشگاه‌های علوم پزشكی معرفی شده است.

دكتر مطلق در ادامه به تهیه اپ موبایل با عنوان «خود ارزیاب سلامت» اشاره كرد و گفت: برنامه آن از روی بازار دانلود می‌شود و فرد می‌تواند فرم ارزیابی‌های مربوط به خود را تكمیل كند و به عنوان یك شناسنامه همیشه همراه خود داشته باشد.

دكتر مطلق همچنین برگزاری هفته ملی سلامت زنان در هفته آخر مهرماه و نیز هفته ملی سلامت مردان در هفته اول اسفند ماه را از دیگر برنامه‌های اداره میانسالان عنوان كرد و گفت: در این كمپین‌ها یك روز به سلامت باروری، فرزندآوری و فرزندپروری پرداخته می‌شود و دانشگاه‌های علوم پزشكی خدمات رایگان را به مراجعه‌كنندگان ارائه می‌دهند.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.