طبق اعلام سازمان حج و زیارت ۵۲ درصد از زائران حج امسال را بانوان تشكیل می‌دهند، اما انجام حج بر كدام گروه از زنان واجب است و آیا زنان با گرفتن مهریه می‌توانند به سفر حج بروند؟

به گزارش حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، طبق اعلام سازمان حج و زیارت در موسم حج امسال ۶۴ هزار ایرانی به سرزمین وحی اعزام می‌شوند كه ۶۱ هزار و ۵۰۰ نفر زائر و ۲ هزار و ۵۰۰ نفر عوامل اجرایی، روحانیون، مدیران و معینه‌های كاروان‌ها را تشكیل می‌دهند كه از این تعداد ۵۲ درصد زن و ۴۸ درصد مرد هستند بنابراین می‌توان گفت، زنان در موسم حج امسال نیز مانند سال گذشته از مردان پیشی گرفته‌اند.

اما انجام حج واجب برای كدام گروه از زنان واجب است؟ و شرط استطاعت در مورد چه كسانی صدق می‌كند؟

«حج» یكى از پایه‌ها و اركان دین اسلام است   و بر هر كسى كه توانایى انجام آن را داشته باشد واجب مى‌شود. (العروةالوثقى، ج ۲ ، ص ۲۴۰ )

استطاعت، یا توانایى انجام حج، با داشتن چند امر محقّق مى‌شود:

الف: مخارج حج و لوازم زندگى (استطاعت مالى)

ب: توانایى بدنى و سلامتى براى انجام حج (استطاعت بدنى)

ج: باز بودن راه و داشتن امنیت براى انجام حج (استطاعت طریقى)

د: داشتن وقت كافى (استطاعت زمانى) یعنى وقتى شرایط دیگر برایش حاصل شد، به قدرى وقت باشد كه بتواند خود را به اعمال حج برساند، بنابراین اگر زمانى كه استطاعت برایش حاصل شده كاروانى نمانده باشد كه همراه آن به حج برود و وضع به گونه‌اى است كه خودش هم نمى‌تواند برود حج واجب نیست.

**شخص مستطیع اگر پول ندارد ولى ملك؛ (مانند باغ، مغازه یا كارخانه) دارد، باید آن را بفروشد و به حج برود، حتّى اگر به دلیل نداشتن مشترى، به كمتر از قیمت معمول   بفروشد، مگر آنكه فروش به كمتر از قیمت، سبب حَرَج و مَشقّت براى او باشد.

** كسى كه استطاعت مالى دارد ولى استطاعت بدنى ندارد (مثلاً پیر یا مریض است) یا راه براى او باز نیست،   مى‌تواند آن مال را خرج زندگى‌اش كند و خود را از استطاعت مالى هم خارج كند، ولى اگر از هر جهت استطاعت دارد و فقط وسائل رفتن را تهیه نكرده یا وقت حج نرسیده، نمى‌تواند خود را از استطاعت خارج كند.

** هرگاه زنى با كسب مى‌تواند مخارج خویش را بدست آورد و مخارج حج را نیز دارد، ولى اگر به حج برود، شوهرش براى مخارج زندگى به‌زحمت مى‌افتد، اگر به‌زحمت افتادن‌شوهر، موجب حَرَج براى زن نباشد،  مستطیع است و باید به حج برود و به زحمت افتادن شوهر، مانع استطاعت زن نمى‌شود.

** كسى كه نیاز به ازدواج دارد و براى ازدواج كردن محتاج به پول است، در صورتى مستطیع مى‌شود كه علاوه بر مخارج حج، مصارف ازدواج را نیز داشته باشد.

** زنى كه مهریه‌اش به مقدار مخارج حج یا بیشتر از آن است، اگر شوهرش قدرت پرداخت مهریه را ندارد، زن حق مطالبۀ مهریه را ندارد و مستطیع نیست.

** اگر شوهر قدرت پرداخت مهریه را دارد، چنانچه مطالبۀ آن مفسده‌اى ندارد، با فرض این‌كه شوهر مخارج زندگى او را مى‌دهد، لازم است مهریه را طلب كند و به حج برود.

** اگر مطالبۀ مهریه براى زن مفسده‌اى دارد؛ مثلاً ممكن است به نزاع و طلاق  منجر شود، مطالبۀ آن لازم نیست و در این صورت زن مستطیع نمى‌باشد.

** زنى كه شوهرش از دنیا رفته و اموالى از ارث به او رسیده كه به مقدار مخارج حج مى‌باشد؛ اگر شغل یا زراعت یا راه درآمد دیگرى ندارد كه بتواند بعد از برگشتن از حج، زندگى خود را اداره كند، مستطیع نیست، و اگر شغل یا راه درآمد دارد و بتواند به حج برود، باید برود، امّا اگر به سبب مریضى یا عذر دیگرى نتواند به حج برود مستطیع نیست.

** زنى كه شوهرش زنده است و مخارج زندگى او را مى‌پردازد ولى پس از مرگ یكى از بستگانش، اموالى از ارث به او رسید كه به مقدار مخارج حج مى‌باشد، مستطیع است و باید به حج برود.

** اگر زنى با فروش وسائل اضافى زندگى؛ مثلاً زیورآلاتى كه از نظر قیمت زیادتر از شأن اوست، مى‌تواند مخارج حج را تأمین كند؛ مثلاً گردنبند گران‌قیمتى دارد كه مى‌تواند به ارزان‌تر تبدیل كند و با تفاوت قیمت آن، حج بجا آورد، اگر سایر شرایط را داشته باشد، مستطیع است و باید به حج برود.

** زنى كه خودش هزینۀ حج را ندارد ولى شوهرش یا پدرش یا دیگرى به وى بگوید: به حج برو، من تمام هزینۀ آن را مى‌پردازم، چنانچه به گفتۀ او اطمینان داشته باشد، واجب است قبول كند و به حج برود.

** اگر شوهرش او را به حج مى‌برد و تمام مخارج او را هم مى‌پردازد، واجب است به حج برود.

** اگر زنى، بخشى از مخارج حج را دارد و دیگرى به او بگوید بقیۀ مخارج حج را مى‌پردازم، چنانچه به گفتۀ وى اطمینان دارد، واجب است قبول كند و به حج برود.




منبع: خبرگزاری حج



انتهای پیام/
برچسب ها: حج ، مهریه ، طلاق ، زائران ، سفر
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.