این روزها خبرهایی به گوش می‌رسد حاکی از آن‌که کاشت برنج در بسیاری از استان‌های کشور تعطیل شده و شالیکاران بسیاری بیکار شده‌اند.

به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی  گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اگر ایران را خوب نشناسی در تصورت این است که برنج این محصول پرطرفدار در سبد کالای خانوارهای ایرانی مخصوص سرزمین‌های شمالی کشور است اما تا همین چند سال پیش، شالیکارانی بودند که در سرزمین سیستان و بلوچستان نشا می‌کاشتند و برنج بر‌می‌داشتند.

کشاورزانی که در روزگاران نه چندان دور گذشته فرا رسیدن تابستان را جشن می‌گرفتند و آوازخوان به برداشت محصول می‌پرداختند.

سرزمین سیستان که روزگاری تفرجگاهی سرسبز برای اساطیر ایرانی بود این روزها با بحرانی به نام خشکسالی روبرو است که این وضعیت منجر به تعطیلی کشت برنج شده و احتمالا محصول دیگری جایگزین این کشت در استان خواهد شد و این روزها مردمان آفتاب سوخته این خطه چشم به آسمان پرکرامت خداوندی دارند.

اگر خوب نگاه کنیم شالیکاری را خواهیم دید که در گرمای سوزان بلوچستان با کمر خمیده دسترنج خشکیده یکساله‌اش را نگاه می‌کند و نجات این مردمان یک عزم ملی را می‌طلبد.

هدایت‌الله میرمرادزهی نماینده مردم سراوان در مجلس به خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: مردم سیستان این روزها حتی آب برای نوشیدن ندارند و به وسیله تانکر روزانه آب شرب برایشان فرستاده می‌شود و چگونه باید توقع داشته باشیم که این مردمان بتوانند کشت و زرع کنند.

وی ادامه داد: در گذشته کشاورزان قبل از این که آب رودخانه‌ها از مسیرهای مرزی از کشور خارج شود به سمت مزارع هدایت می‌کردند و مشکلی برای کاشت و برداشت محصول نداشتند ولی این روزها دیگر چنین امکانی وجود ندارد.

میرمرادزهی همچنین تصریح کرد: سالهاست که طرحی برای احداث یک سد در سیستان و بلوچستان تصویب شده که علاوه بر جلوگیری از هدر رفت آب میتواند منبع مناسبی برای تامین آب شرب مردم و آبیاری زمینهای کشاورزی باشدولی هنوز کلنگی به زمین نخورده است و معلوم هم نیست چه زمانی این اتفاق صورت گیرد.

بر اساس آمار گمرک در فصل بهار 235 هزار تن برنج به ارزش 243 میلیون دلار به کشور وارد شد، که این میزان واردات در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی 21.85 درصد و از نظر ارزشی 34.99 درصد کاهش را نشان می‌دهد، گفتنی است؛ در سه ماهه نخست سال گذشته 301 هزار تن برنج به ارزش 374 میلیون دلار به کشور وارد شده است. 

مسیح کشاورز دبیر انجمن واردکنندگان برنج در گفتگو با خبرنگار حوزه کشاورزی باشگاه خبرنگاران در خصوص حجم بالای برنج خارجی در بازار اظهار داشت: متاسفانه با اینکه مدتی است واردات برنج محدود شده و تنها واردات بر اساس ثبت سفارش‌های قبلی به کشور وارد می‌شود ولی شاهد این هستیم که در برخی مناطق برنج خارجی بیشتر از حد معمول شرایط کنونی است و مطمئنا وجود این میزان برنج تنها یک دلیل دارد و آن هم واردات به شکل قاچاق و از مسیر مرزها و به خصوص مرزهای شرقی کشور است و این میزان حداقل 50 درصد حجم واردات قانونی را شامل می‌شود. 

براساس این گزارش، عوامل متعددی منجر به بروز مشکلات متعدد برای کشاورزان سیستانی شده است که تبعات آن در آینده دامان بسیاری را خواهد گرفت و البته که معضل قاچاق از مرزهای ناامن افغانستان نیز این امر را تشدید خواهد کرد.

اگر روزگاری شالیکاران بلوچ، برنج مصرفی مردم سیستان را می‌کاشتند این روزها مرزهای افغانستان و پاکستان باز است برای ورود برنج‌های غیرقانونی که آسیب‌های فراوانی را به وضعیت کشاورزی کشور خواهد زد و تدابیر دولت برای ممنوعیت واردات برنامه‌ریزی شده برنج به کشور عقیم خواهد ماند و این قاچاق بی‌رویه برنج در سیستان کمر شالیکاران را می‌شکند نه قیمت برنج را!

گزارش: حمیده آقاجانی

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار