طوبی اوصانلو درباره عزاداری مردم مازندران از شب نوزدهم تا آخر ماه رمضان افزود: مردم استان در این شبها در مدح امام علی (ع) شعر میگویند ونذورات خود را به صورت پول داخل کشکول میگذارند، درآن شب خرما، شربت زعفرانی و فرنی به عنوان نذورات به روزه داران داده میشود.
مسئول واحد مردم شناسی و میراث معنوی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری مازندران درباره سنت های مازندران در ماه مبارک رمضان نیز گفت: در مازندران افرادی که حاجتی داشته باشند برای برآورده شدن آن نذر، ختم انعام می کنند و برای این کار از کسانی که در قرائت قرآن تبحر دارند دعوت می کنند و به هنگام خواندن قرآن مقداری نمک، چند قرص نان و چند ظرف آب در سینی بزرگی می گذارند و در مجلس قرار می دهند.
اوصانلو افزود: نذر حلوا از دیگر نذورات مردم این منطقه است که در شب 15 ماه مبارک رمضان همزمان با میلاد امام حسن مجتبی(ع) زنان به عنوان نذر ، قند، چای، خرما و زغال به مسجد می برند که این کار تا پایان ماه مبارک رمضان ادامه دارد.
وی تصریح کرد: کسانی که در مازندران برای نخستین بار به سن تکلیف می رسند و روزه می گیرند تا زمانی که از جانب بزرگ ترها به عنوان روزه سری هدیه ای نگیرند، افطار نمی کنند. معمولا این هدایا شامل چادر نماز و طلاجات برای دختران، پول و انواع نقره جات قدیمی برای پسران است. مردم مازندران در این ماه صله رحم را به جای آورده و به فقرا، محرومان و آشنایان افطاری می دهند.
وی با بیان اینکه مردم مازندران در شب های قدر و احیا که شب نزول قرآن است در روضه خوانی شهادت حضرت علی (ع) شرکت و سوگواری می کنند تصریح کرد:شیر آش ، راغون دشو ، شکر پلا، اوحلوا، آش ساک، کوکو، شامی سبزی، تخم مرغ و برنج و در قدیم نیز قرقناق از غذاهای محلی مازندران بود که اعتقاد داشتند خوردن این غذاها در طول روز مانع گرسنگی و ضعف می شود.
مسئول واحد مردم شناسی و میراث معنوی استان گفت : مازندرانی ها ترجیح می دهند افطارشان را هر قدر هم که ساده باشد، با خانواده و فامیل شریک شوند و بنابراین در خانواده های گسترده مازندرانی، تقریبا هر شب مهمانی افطاربرپاست.
اوصانلو خاطر نشان کرد بومیان مازندران می دانستند با درنظرگرفتن شرایط آب و هوایی و با توجه به کار سخت کشاورزی، دامداری و طولانی بودن روز در زمان روزه داری از کدام مواد طبیعی با چه ترکیبی خوراک تهیه کنند تا تحمل سختی های روزه داری برای آنان آسان شود.
وی تصریح کرد: مازندرانی ها برای سحر تابستان های ماه مبارک رمضان نیز غذایی کامل و از نظر طبع غذایی سرد را در نظر می گیرند. شکر پلا شامل مخلوطی از شکر قرمز و برنج است که میزبان روزه داران می شود.
به گفته وی، راغون دشو غذایی است که برای کودکان بسیار مفید است. البته کسانی که در طول روز دچار تشنگی بسیار زیاد می شوند، از همان شکرپلا برای سحر استفاده می کنند. در این غذا کره محلی را آب کرده و شیره خرمالو به آن اضافه می کنند و به عنوان خورشت روی برنج ریخته و در زمان سحر میل می کنند.
مراسم وداع با ماه مبارک رمضان در مازندران از شب 27 ماه مبارک برگزار میشود.در این شبها مداحان و مبلغان دینی ندای الوداع با رمضان، الوداع شهر نورالقرآن را سروده و با اشعار زیبایی از سرودههای محلی با ماه رمضان وداع میکنند و برای ورود به ماه شوال و بزرگترین عید اسلامی آماده میشوند.
انتهای پیام/س