به گزارش
خبرنگار علمی باشگاه خبرنگاران؛ سفید بالکها یا همان عسلکهای گلخانهای موجودات کوچک سفیدی هستند که معمولا در فصل تابستان مهمان ناخوانده شهر تهران هستند.
اقامت پانزده ساله برای سفید بالکها
چند هفته پیش رحمتالله حافظی رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران خبر داد: با توجه به حضور عسلکها در تابستان سال گذشته و شرایط جوی آب و هوایی تهران که با ادامه روند معضل خشک سالی مواجه هستیم احتمال میرود این حشرات سفید رنگ تا 15 سال آینده در شهر تهران مستقر باشند و در اکثر نقاط پایتخت جولان دهند گفته میشود شیوع و رشد این سفید بالکها در مناطق جنوبی تهران مانند مزارع دشت ورامین و اسلامشهر به دلیل اینکه هوا در انجا گرمتر است بیشتر باشد.
سفید بالکها دشمن گیاهان
سفید بالکها جز حشرات گلخانهای هستند که آفت گیاهان، میوه و سیفیجات شناخته شده اند که معمولا با گرم شدن هوا و بخصوص از راه رسیدن تابستان حضور این موجودات نسبت به سایر فصلها شیوع بیشتری پیدا میکنند.
سفید بالکها مضراند یا مفید؟
همانطور که گفتیم این حشرات سفید به عنوان یکی از آفتهای مهم محصولات کشاورزی شناخته شدهاند که به نظر میرسد بیشترین مقابله کردن با این سفید بالکها به دوش کشاورزان و عرضه کنندگان محصولات کشاورزی میباشد اما شاید این سوال پیش بیاید که آیا خارج از آسیبهایی که این ریز حشرات میتوانند برای گیاهان داشته باشند برای انسان نیز میتوانند تهدیدی باشند؟!
دکتر منظری عضو هئیت علمی موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی در رابطه با خطراتی که سفید بالکها میتوانند برای انسانها داشته باشند گفت: "جای هیچگونه نگرانی از سوی حشرات برای انسان وجود ندارد"
منظری اضافه کرد: عسلکها از خانوادهی بی خطر هستند که غذای اصلی آن ها استفاده از شیره گیاهانی همچون برگ درختان، میوهها، سبزیجات و بیشتر صیفی جات است که میتوان در رابطه با آسیبهای آن برای شهروندان تهرانی از سمت این حشرات، تراکمبالای تخم گذاریشان باشد.
وی حضور یکی از محرکهای مهم و حائز اهمیت در جا به جایی و پراکنده شدن حشرات در پایتخت را وجود "باد" دانست و گفت:با توجه به وجود این دو عامل مکمل یعنی تراکم بالای تولید نسل حشرات و جا بجایی آنها توسط بادها موجب آزار و اذیت افراد میشوند که توصیه میشود برای پیشگیری از احتمال بروز مشکلاتی چون ورود این حشرات به داخل چشم و دهان از ماسکهای آلودگی هوا و عینکهای آفتابی یا محافظ استفاده کنند که البته بیماران مبتلا به آسم و مشکلات گوارشی باید بیشتر مراقب این حشرات باشند چرا که به گفته محققان حشره شناسی احتمال وجود خطرات جدی برای افراد مبتلا به بیماریهای تنفسی و گوارشی سه برابر بیشتر از افراد عادی وجود دارد.
چگونه این مهمان ناخوانده را از تهران بیرون کنیم؟
حسن قهاری عضو هیئت علمی و مدیر گروه کارشناسی ارشد کشاورزی در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران در رابطه با راهکارهای مقابله با عسلکها گفت: مسئولین مربوط به فکر راه حلی مناسب برای مقابله با جلوگیری از حضور و تولید مثل این حشرات باشند.
قهاری معتقد است یکی از علل موثر عدم کنترل این آفتهای گیاهی استفاده از سموم بی کیفیت و ضعیفی است که متعلق به کشورهای چین و مالزی است که به دلیل مقرون به صرفه بودن قیمتشان نسبت به کشورهایی چون آلمان و روسیه که مبالغ قابل توجهی در مقایسه با محصولات کم کیفیت کشورهای دیگر است استفاده میشود که همین موضوع نه تنها باعث از بین رفتن حشرات نمیشود بلکه آنها را نسبت به عوامل کشندهای مانند سمها مقاومتر نیز بکنند.
گزارش از ایمان محمودی
انتهای پیام/