وزیر خارجه کشورمان در مصاحبه با اشپیگل در پاسخ به سوالی در ارتباط با وضعیت حقوق بشر در ایران و گزارش سازمان ملل در این باره گفت: ما ادعای کامل بودن نداریم، اما احمد شهید قابل اطمینان و مورد وثوق نیست.

به گزارش سرویس بین المل باشگاه خبرنگاران، اشپیگل سئوال از وزیر خارجه ایران پرسید: (احمد شهید)، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مارس گذشته اعلام کرد اوضاع حقوق بشر در ایران در دوران رئیس جمهور روحانی بمراتب بدتر شده است. آیا شما واکنشی دارید؟ او در پاسخ گفت: گزارشگر ویژه سازمان ملل در ارتباط با ایران، قابل اطمینان و مورد وثوق نیست. او با بیان آنکه روحانی، دموکراتیک انتخاب شده است، گفت: کسی که چنین اظهاراتی را به زبان می آورد در واقع تلاش می کند علیه یک دولت منتخب، تبلیغات کند. با وجود این هدف مهم ما آن است که اوضاع حقوق بشر در ایران را بهبود بخشیم؛ ضمن آنکه ما ادعا نمی کنیم که (در این زمینه) بهترین و کاملترینیم.

وزیر خارجه ایران در ادامه گفتگوی اختصاصی با کریستیانه هوفمان، خبرنگار هفته نامه آلمانی اشپیگل در پاسخ به این سئوال که اسناد و مدارکی در یمن وجود دارد که نشان می دهد پاسداران انقلاب اسلامی ایران در این کشور حضور دارد، گفت: از این قبیل دروغها خیلی زیاد است. ما خشونت در یمن را از همان ابتدا محکوم کرده ایم. از این خلاء قدرت تنها القاعده است که استفاده می کند.
اشپیگل پرسید: واکنش شما به این جمله جان کری، وزیر خارجه آمریکا که گفته است ایران آشکارا با چندین پرواز در هفته (از یمن) حمایت می کند، چیست؟ وزیر خارجه ایران گفت: اما هواپیماهای ما نیستند که یمن را بمباران می کنند. اتفاقا هواپیماهای ما می خواستند کمکهای بشردوستانه را به یمنی ها برسانند که مانع فرودشان شدند.
اشپیگل پرسید: فکر می کنید منظور کری از عامل بی ثبات کننده منطقه و هشدارش مبنی بر آنکه آمریکایی ها بیکار نمی نشینند و نمی گذارند این منطقه بی ثبات شود، ایران بوده است؟
ظریف پاسخ داد: بی ثباتی این منطقه، حاصل تلاش کوته بینانه مالی و تسلیحاتی از «دولت اسلامی»، «جبهه النصره» و «القاعده» است. زیرا آنهایی که این گروه های افراطی را حمایت کرده اند، بعدها خودشان قربانی آنها شده اند. وی با بیان آنکه غرب، بخشی از همین مشکلات است، افزود: در غرب، افرادی متولد و تربیت شده اند که در عراق یا سوریه، قربانیانشان را سر بریده اند یا آنکه زنده زنده سوزانده اند. اما این چطور امکانپذیر است و اساسا چرا این افراد بخدمت گرفته شده اند؟
او در پاسخ به این سئوال که آیا در مبارزه با دولت اسلامی ایران می تواند بطور رسمی با آمریکایی ها همکاری کند، خاطرنشان کرد: ما هیچ آمادگی از آمریکایی ها نمی بینیم که در پیشروی علیه دولت اسلامی، جدیت داشته باشد. با اینحال ما از تلاشهایی که واقعا جدی باشند، چه تلاشهای جهانی و چه منطقه ای، حمایت می کنیم.
او در واکنش به این سئوال که آیا چنین همکاری با آمریکایی ها در عراق وجود دارد، گفت: خیر. ما با دولت عراق همکاری داریم.
اشپیگل سئوال کرد: آیا فکر نمی کنید وقتی شما همزمان با اعزام نیروی نظامی، پول و تسلیحات از رژیم بشار اسد در سوریه حمایت می کنید در واقع دارید تراژدی سوریه را طولانی تر می کنید؟ محمدجواد ظریف گفت: ما از حکومت مشروع سوریه حمایت می کنیم. اگر ما اینکار را نکرده بودیم الان دولت اسلامی در دمشق مستقر شده بود. ما همواره اعلام کرده ایم که راه حل بحران سوریه، سیاسی است. با اینحال اوضاع بگونه ای تعیین شده است که به افراد خاصی اجازه مشارکت در فرآیند سیاسی سوریه داده نمی شود.


در اینحال خبرنگار اشپیگل اظهارات وزیر خارجه ایران را قطع کرد و از وی پرسید: منظور شما از افراد خاص، بشار اسد بود؟ ظریف گفت: اجازه نمی دهند که او نیز در این فرآیند سیاسی حل بحران سیاسی سوریه مشارکت داشته باشد. آنهایی که این شرایط را تعیین کرده اند، خودشان در طولانی شدن این مناقشه دست دارند.
اشپیگل با یادآوری آنکه رئیس جمهور روحانی در سال 2013 اولویت (سیاست خارجی) ایران را بهبود مناسبات با عربستان سعودی خواند، گفت: بفرمایید چرا از آنزمان به بعد این روابط بدتر شده و چرا روحانی، حکومت جدید سعودی ها را بی تجربه و ناآزموده خوانده است؟ آیا این اظهارات می توانند به هماهنگی بیشتر میان دو کشور کمک کنند؟
وزیر خارجه ایران گفت: ما برای مدتی از خود خویشتن داری نشان دادیم اما متاسفانه با سیلی از تفاسیر توهین آمیز چه خصوصی و چه سیاسی سعودی ها مواجه شدیم. ظاهرا برخی ها در منطقه ترس و نگرانی دارند.
اشپیگل سئوال کرد: اما دلائل خوبی (برای این نگرانی) وجود دارد: سوریه، عراق، یمن و افغانستان، کشورهای شکست خورده ای هستند که در آنها نفوذ ایران بطور گسترده ای توسعه یافته است. آیا شما در پی از بین بردن ترس همسایگانتان هستید یا آنکه در تلاش برای مسلط کردن کشورتان بر منطقه خاورمیانه اید؟
ظریف در پاسخ با بیان آنکه ایران، کشوری قدرتمند با مردمی بزرگ و منابعی بسیار است، افزود: ما از اندازه و وسعت جغرافیایی امان رضایت داریم و در دویست و پنجاه سال گذشته در ماجراجویی های نظامی مشارکتی نداشته ایم. ما قصد تسلط بر خاورمیانه را نداریم و بدنبال ثبات هستیم. بنابراین دیگر دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.
اشپیگل سئوال کرد: یکی دیگر از مناقشات میان شما و غرب، مسئله حقوق بشر است. شما دو هفته پیش در مصاحبه ای گفته بودید: ما برای اظهارنظر، افراد را به زندان نمی اندازیم. اما بازداشتها بطور موازی در ایران وجود دارد. این بدبینی، اعتراضاتی را در رسانه های اجتماعی بدنبال داشته است که حتی از سوی طرفدارانتان نیز شنیده می شود. آیا شما می توانید این یاس و ناامیدی ها را درک کنید؟ ظریف گفت: خیر. این جمله از بافت متنی آن جدا شده است. متاسفم که من دچار سوء‌ تفاهم شده ام. من متاسفم. اما برخی ها می خواستند که من چیزی را بنویسم که آنرا در جای دیگری گفته بودم.


برچسب ها: اشپیگل ، ایران ، ظریف ، یمن ، حقوق بشر
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار