به گزارش
خبرنگار مجلس باشگاه خبرنگاران، محمدرضا باهنر نايبرئيس مجلسشورايی اسلامی شامگاه شنبه با حضور در برنامه نگاه يك سيما، نكات مهمي را درخصوص مذاكرات هستهای مطرح كرد. وی با اشاره به اقدامات درخصوص دورزدن تحريمها گفت: چه دولت مردان و چه بخش خصوصی که بار دور زدن تحریمها را داشتند زحمات گستردهای کشیدند و باید قدر آنان را بدانیم.
وی ادامه داد: ما در بازی برد_ باخت تجربه طولانی داریم و همه گزینههای آقایان را در این 35 سال دیدهایم. از گزینه نظامی تا تهاجم فرهنگی و مسائل مختلف را تجربه کردهایم و از زمانی که حضرت امام (ره) در سال 42 پرچم انقلاباسلامی را برافراشتند، بازی برد _باخت ما با آمریکا آغاز و تا امروز ادامه دارد.
باهنر اظهار کرد: در دو سال اخیر اعلام کردیم که حاضریم وارد بازی برد_برد شویم و مذاکرات را جدی دنبال کردیم، آمریکا یا نمیخواهد، یا نمیتواند و یا به دنبال ایدههای دیگری است که نمیخواهد شفاف ایدههای در ذهن خود را اعلام کند.
نایب رییس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: در آمریکا رقابتی بین حزب جمهوریخواه و دموکرات وجود داشته و این دو حزب در 200 سال اخیر قدرت را جابهجا کردند. همواره دو دوره جمهوری خواهان سوار کار عرصه سیاسی بودند و یک دوره دموکراتها و در 15 تا 20 سال اخیر، سهم هر حزب، دو دوره به دو دوره است.
باهنر ادامه داد: حدس می زنم شاید جمهوری خواهان نیز بی علاقه نیستند که مذاکرات به نتیجه برسد بلکه به دنبال این هستند که این اتفاق تنها به نام دموکرات ها تمام نشود.
وی توضیح داد: تصویب اطلاع کنگره از روند مذاکرات با ایران از سوی هر دو حزب، متفاوت از جلوگیری کنگره از مذاکرات است و هنوز هم رییسجمهوری آمریکا تاکید می کند اگر این اتفاق بیافتد وی از حق وتوی خود در این باره استفاده خواهد کرد.
اعتماد مجلس به تیم مذاکره کننده
نایب رییس مجلس شورای اسلامی یادآور شد: ما بارها اعلام کردیم به تیم مذاکره کننده خود اعتماد داریم. رهبر معظم انقلاب نیز به این مهم تاکید کردند . البته این به معنای عدم رصد، تعقیب و مراقبت نیست. اولین جایی که تیم مذاکره بعد از پایان مذاکرات حضور می یابند، مجلس است.
باهنر درباره فکت شیت ایرانی گفت: فکت شیت یعنی طرفین بعد از تفاهم، در یک بیانیه مکتوب، برداشتهای خود را از نکات تفاهمنامه اعلام می کنند که این امر تعهد حقوقی برای طرفین در بر ندارد.
وی افزود: برخی معتقد بودند ما باید فکت شیت را منتشر کنیم. آقایان شفاهی بحثها را در مجلس و رسانه ملی و... مطرح کردند و میگفتند که فکت شیت ما همین گفتوگوها است. فکت شیت ما و طرف مقابل تعهدی برای طرفین ندارد و این که انتشار آن چقدر مصلحت است و یا ضرورت دارد که این گزاره برگ مکتوب در رسانهها منتشر شود، مورد ارزیابی است.
نایب رییس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به مجری این برنامه مبنی بر شفاف نبودن جزییات مذاکرات برای مردم یادآور شد: معتقدم مسوولان دولتی و وزارت خارجه و تیم مذاکره کننده، بیش از این باید مطالب را باز کنند. این مناظرات، نقدها باید مرتب در رسانه ملی ادامه یابد و در دانشگاهها نیز کرسیهای آزاداندیشی، مساله مذاکرات مورد ارزیابی قرار گیرد.
باهنر ادامه داد: در جزییات این مهم قدری کوتاهی شده اما کمیسیون امنیت ملی مجلس در جریان ریز مذاکرات هست و هیچ نقطهای وجود ندارد که ریاست مجلس در جریان آن نباشد. در جلسات غیر علنی نیز آقایان توضیحات کاملی را بیان کردند.
وی اظهار کرد: هرچه توضیحات درباره توافقات بیشتر باشد بهتر خواهد بود و این گفت وگو شنودها در تریبونهای آزاد و رسانه ملی باید بیشتر باشد.
عدم نگاه حزبی به توافق هستهای
نایب رییس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: برخی در این باره بحث حزبی می کنند و موضوع هستهای بحث حزبی و سیاسی نیست و در این زمینه به وحدت رویه کامل رسیدیم و خطوط قرمز را همه میشناسیم.
باهنر توضیح داد: ممکن است دیر یا زود کشف کنیم که طرف مقابل حرفهای دیگری در ذهنشان دارند که شفاف بیان نمیکنند و فرض کنید دنبال بازی برد- باخت در فضای تهدید باشند. گفت وگو زیر سایه تهدید جواب نمیدهد و ما نیز گزینههای مختلفی روی میز داریم.
وی یادآور شد: فرض کنید طرف مقابل اعلام کند که شش ماه مذاکرات قطع شود ما به نقطه قبل از مذاکرات برمیگردیم و در وضعیت فعلی نمیایستیم و به شرایط قبل از توافق ژنو بر میگردیم.
نایب رییس مجلس درباره نقش این نهاد در مذاکرات گفت: ما طرحی در اسفندماه داشتیم که فوریت آن به تصویب رسید و به کمیسیون مربوطه ارجاع شد. بر اساس این طرح، اگر طرف مقابل و چه نیروهای ما بخواهند فراتر از توافقات مجموعه نظام به نقطهای برسند، مجلس ممکن است دولت را ملزم کند به وضعیت قبل از توفق ژنو برسد.
باهنر در عین حال تاکید کرد که ما به دنبال مقابله به مثل نیستیم و در جریان امور هستیم و تصمیمات احساسی نخواهیم داشت و مدبرانه رفتار می کنیم.
وی ادامه داد: قرار یک مقابله بچگانه بدون ریشه احساسی در برابر کنگره آمریکا نداریم اما تاثیر اتفاقات کنگره بر مذاکرات را رصد می کنیم.
نایب رییس مجلس شورای اسلامی توضیح داد: ادامه مذاکره زیر سایه تهدید دیگر نامش مذاکره نیست. اگر قرار باشد ما را با مسائل نظامی تهدید کنند دیگر سرداران دیپلمات خود را به میدان نمیفرستیم و از دیگران و امکانات دیگر خود استفاده میکنیم اما ما قرار نیست احساسی تصمیم بگیریم.
باهنر افزود: مجلس در این باره به موقع و دقیق و با هماهنگی نظام تصمیم میگیرد و از تصمیمات مدبرانه دولت استقبال می کند.
وی گفت: مجلسشورایاسلامی در همه امور میتواند قانون وضع کند. در جایی الزام وجود دارد و در جایی به اصطلاح تصویب این قوانین یک طرفه است. به یاد داریم در زمانی اختلاف مجلس دولت و مجلس زیاد شده بود و به عنوان نمونه مجلس درباره ساعت فعالیت بانکها وارد شد. عرف نیست اما مجلس می تواند در همه امور قانون وضع کند اما امروز روابط مجلس و دولت دو سویه است.
پروتکل الحاقی و مجلس
نایب رییس مجلس درباره تصویب پروتکل الحاقی در مجلس تصریح کرد: ما در حال حاضر عضو آژانس هستیم و پروتکل را پذیرفتیم. برای پیوستن به پروتکل الحاقی نیاز به مصوبه مجلس است و تردید حقوقی در این باره وجود ندارد و 1+5 نیز این موضوع را میداند.
باهنر ادامه داد: دولت می تواند اجرای پروتکل الحاقی را داوطلبانه و موقت بپذیرد اما این یک اشکال دارد. مجلس یک سال پیش مصوبهای داشت مبنی بر این که دولت حق ندارد اجرای این پروتکل را داوطلبانه بپذیرد.
وی با بیان اینکه بحث اصلی تعامل است، گفت: در مسائل راهبردی بین دولت و مجلس اختلافی وجود ندارد و هر دو گروه به دنبال رعایت خطوط قرمز هستند.
دلواپسان هستهای
نایب رییس مجلس درباره دلواپسی در زمینه توافق هستهای یادآور شد: موقعی دلواپسی از سوی برخی به این منجر می شود که مذاکرهکنندگان صادق نیستند که این دلواپسی بر جامعیت مجلس وارد نیست و مجلس به تیم مذاکره کننده اعتماد دارد؛ ممکن است برخی نمایندگان مجلس نگرانیهای دیگری داشته باشند اما کلان مجلس به این تیم اعتماد دارد اما دلواپس نیز هست.
باهنر ادامه داد: دلواپسی ما به دلیل مکار بودن دشمن است و گاه به تیم مذاکره کننده هشدار میدهیم که در جایی که طرفین تعهداتی را میپذیرند باید شرایط در نظر گرفته شود و مراقب باشیم طرف مقابل زیر امضای خود نزند.
وی اظهار کرد: پروتکل الحاقی در شرایط کنونی در مجلس به هیچ عنوان تصویب نخواهد شد. دولت نیز میداند که اکنون زمان ارائه لایحه پروتکل الحاقی نیست و این پروتکل زمانی میتواند به مجلس ارائه شود که همه تحریمها لغو شده باشد و مدتی از این امر بگذرد و ما اعتماد کنیم که رقیب به فکر بازگشت به گذشته نیست.
به گفته نایب رییس مجلس، اگر تفاهم احتمالی انجام شود مجلس به دولت اجازه میدهد که اجرای پروتکل الحاقی را به صورت داوطلبانه بپذیرد.
نایب رییس مجلس همچنین تاکید کرد که رقابت و بد بینی که در حال حاضر بین کاخ سفید و سنای آمریکا دیده میشود بین مجلس و دولت ایران وجود ندارد.
وی در پاسخ به تاکید مجری بر ضرورت نظارت مجلس بر توافق احتمالی و لزوم تصویب توافق از سوی مجلس شبیه به آنچه در سنا اتفاق میافتد اظهار کرد: بین دولت و مجلس در مذاکرات هستهای بیاعتمادی وجود ندارد. دولت در این موضوع رقیب ما نیست. اگر نکتهای باشد نیز مشفقانه بیان خواهیم کرد.
پذیرش جهانی ایران هسته ای
باهنر درباره تحقیق و توسعه انرژی هستهای یادآور شد: ما در زمینه تحقیق و توسعه کار خود را ادامه میدهیم و در این زمینه تا ابد محدودیتها را نمیپذیریم. اگر قرار باشد سوخت نیروگاه هستهای خود را خودمان تامین کنیم نیازمند زمان هستیم و ما این مدت، محدودیتها را پذیرفتیم.
وی توضیح داد: همه امروز پذیرفتهاند که ایران کشوری دارای فناوری هستهای است و این مسئله حتی در فکت شیت آقایان نیز انکار نشده است. همچنین 4 تا 5 هزار سانیرفیوژ ما کار خواهد کرد و کار تحقیق و توسعه نطنز نیز استمرار دارد.
به گفته نایب رییس مجلس شورای اسلامی، هستهای ماندن نظام، تحقیق و توسعه و فعال بودن و تزریق گاز به سانتریفیوژها، خطوط قرمز نظام است.
کاسبان تحریم
باهنر درباره مباحثی که درباره کاسبان تحریم بیان میشود، تصریح کرد: بیان کردن چنین مباحثی کم انصافی است؛ در زمان تحریم به هر حال زندگی ما چرخید. واقعا در مسائل سیاسی بی انصافی نکنیم.
وی ادامه داد: عدهای کمک کردند و ما تحریمها را دور زدیم. مسوولان دولتی و وزیر و برخی بخش خصوصیها نیز در این زمینه فعالیت کردند. در زمان تحریم هزینههای مازادی پرداخت شده اما اجر این افراد که موجب دور زدن تحریمها شدند نباید ضایع شود. نباید فکر کنیم این افراد میخواهند جلوی مذاکرات را بگیرند که تحریم باقی بماند و دلالی کنند.
نایب رییس مجلس شورای اسلامی گفت: فرض کنیم که تحریمها برداشته شد. وضع ارزی ما نیز مطلوب شد و پول بیشتری در دسترس ما قرار گرفت. آیا ما از برداشتن تحریمها به دنبال واردات هستیم؟
باهنر افزود: در رکود، برخی بنگاههای تولیدی به واردکننده تبدیل شدند و تولید در محاق قرار گرفت. اگر تحریمها برطرف شد آیا باید واردکنندگان را کمک کنیم که تولید کننده شوند و یا همان چهار ایثارگر تولید کننده نیز تبدیل به وارد کننده شوند؟
وی اظهار کرد: چه دولت مردان و چه بخش خصوصی که بار دور زدن تحریمها را داشتند زحمات گستردهای کشیدند و باید قدر آنان را بدانیم.
لغو یکباره تحریم ها
نایب رییس مجلس شورای اسلامی درباره برداشته شدن تحریمها نیز توضیح داد: همه تحریمها به طور همزمان باید لغو شود و در تفاهم ما به این مهم تاکید شده است. همزمان با اجرای توافق نامه، باید همه قطعنامه ها با یک قطعنامه جدید شورای امنیت لغو شود.
باهنر همچنین گفت: مذاکرات ما تنها پیرامون مسئله هستهای است و توان نظامی ما قابل مذاکره نیست و بارها این مهم را اعلام کردیم. صحبت ما صرفا درباره مسئله هستهای است و درباره هیچ مسئله دیگری در این مذاکرات بحثی نداریم.
انتهای پیام/