سردار "ابوالفضل شکارچی" پس از سالها خدمت در سپاه پاسداران ، اکنون کسوت جانشین و معاون هماهنگ کننده رئیس سازمان عقیدتی- سیاسی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح را بر عهده دارد.
دقایقی با او به گفتگو نشستیم و درمورد پیشرفتهای کشور در حوزه دفاعی پرسیدیم.
باشگاه خبرنگاران: سردار شکارچی؛ اگر بخواهید وضعیت نیروهای مسلح را بعد از انقلاب اسلامی ارزیابی کنید، مهمترین تحولی که در این حوزه روی داده چیست؟
سردار شکارچی: یکی از مهمترین شعارهای انقلاب اسلامی، استقلال است که جزو اساسیترین خواستههای ملت ایران به شمار میآید. اساسآ مأموریتهایی که برای نیروهای مسلح قبل از انقلاب تعیین شده بود با مقوله استقلال مغایرت داشت. ببینید! نیروهای مسلح قبل از انقلاب، سه مأموریت عمده داشتند که بر آن اساس تجهیز و سازماندهی شده بودند:
1- تأمین منافع غرب و خصوصآ آمریکا در غرب آسیا
2- تأمین امنیت رژیم صهیونیستی که باید نیروهای مسلح شاهنشاهی، این وظیفه را به خوبی انجام میدادند.
3- حفظ قدرت دیکتاتوری شاه که اگر ارتش شاهنشاهی نبود، شاه نمیتوانست مأموریت ژاندارمی آمریکا را در این منطقه اجرا کند.
اما با وقوع انقلاب اسلامی ایران، نقطه مقابل این وضعیت به وجود آمد؛ یعنی بعد از انقلاب، نیروهای مسلح نه تنها نباید مدافع منافع آمریکا در منطقه میبودند، بلکه باید به تهدیدی علیه آن تبدیل میشدند، زیرا آمریکاییها چکمه خود را بر روی گردن مردم این منطقه از جمله مردم ایران قرار داده بودند.
همچنین، به فرموده حضرت امامخمینی(ره)، غده سرطانی اسرائیل باید از صفحه روزگار محو شود و نیروهای مسلح باید در صف مقدم مبارزه با این رژیم جعلی قرار گیرند و نظام دیکتاتوری به نظام مردمسالاری دینی تبدیل شود، لذا نیروهای مسلحی که تا قبل از این در خدمت دیکتاتوری شاه بودند باید در خدمت دفاع از محرومان و مستضعفان قرار میگرفتند، یعنی ما شاهد یک تغییر 180 درجهای در مأموریت نیروهای مسلح از قبل از انقلاب به بعد از آن هستیم.
اما یک نکته در اینجا وجود دارد و آن اینکه با توجه به مأموریتی که برای نیروهای مسلح قبل از انقلاب ترسیم شده بود، میبایست این نیروها به گونهای تجهیز و سازماندهی میشدند که اگر تمرد و کوتاهی از آن سر میزد، ترمز دستی آن را بشود به راحتی کشید و در کوتاهترین زمان و با کمترین هزینه با آن برخورد کرد.
بر همین اساس نیز قلب، نبض و اداره نیروهای مسلح در اختیار آمریکاییها قرار داشت و نیروهای مسلح، خود قدرت فرماندهی نداشتند، بنابراین مستشاران نظامی آمریکا با این مأموریت هدایت، فرماندهی، قانونگذاری و تجهیز نیروهای مسلح را بر عهده داشتند.
حالا اگر بخواهد این وضعیت دقیقآ برعکس شود باید نیازهای نیروهای مسلح اعم از سازماندهی، مدیریت و تجهیزات آن به وسیله خود آنها در داخل تأمین میشد، لذا در اولین گام مستشاران خارجی از ایران اخراج شدند.
در دومین گام میبایست سلاح و تجهیزات مورد نیاز به وسیله خود نیروهای مسلح در داخل ساخته میشد؛ این امر مهم از همان ابتدای انقلاب با تدبیر هوشمندانه حضرت امام خمینی(ره) صورت گرفت.
باشگاه خبرنگاران: سردار! وضعیت نظامی ما در ابتدای انقلاب اسلامی چگونه بود؟
سردار شکارچی: دشمنان نمیخواستند به این انقلاب مهلت دهند، لذا با استفاده از شرایط دگرگون شده ارتش، غائلههایی مانند کردستان و خلق عرب را ایجاد کردند، غائله بلوچستان به وجود آمد، منافقین وارد شدند و در نهایت هم جنگ تحمیلی را علیه ما آغاز کردند. آنها به گمان خودشان فکر میکردند که با این وضعیت، ظرف چند روز میتوانند انقلاب را از پای درآورند.
در اینجا یک نکته ظریف وجود دارد و آن هم اعتماد حضرت امام (ره) به ارتش در آن شرایط است. علیرغم آنکه ارتش به ظاهر وابسته به رژیم شاه به نظر میرسید اما واقعیت این است در همان ارتش کسانی بودند که دل در گروی انقلاب داشتند. درست است که یکسری از سران آن ارتش کاملآ خود باخته و خود فروخته غرب و سرسپرده شاه بودند اما در دل همین ارتش صیاد شیرازیها، باباییها، ستاریها و نامجوها وجود داشتند، لذا میبینیم علیرغم آنکه در ابتدای انقلاب برخی شعار انحلال ارتش را سر میدادند اما امام (ره) باهوشمندی و قاطعیت با این امر مخالفت کردند و نظرشان این بود که ارتش با وجود نیروهای انقلابیاش باید برای دفاع از انقلاب باقی بماند، بنابراین عناصر فاسد و وابسته به رژیم گذشته از ارتش پاکسازی شدند و عناصر مؤمن و انقلابی، مدیریت آن را در دست گرفتند.
یکی از برکات انقلاب اسلامی و سیاستهای حضرت امامخمینی (ره) بازسازی ارتش بود و استفاده از نیروهای مؤمن در این امر باعث شد که نه تنها با تغییر رژیم، ارتش نابود نشود بلکه توسعه پیدا کند، با این تفاوت که استقلال داشته باشد و روی پای خود بایستد.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز با همین هدف تشکیل شد که اولآ موجب تقویت ارتش شود و ثانیآ مأموریت مهم دفاع از انقلاب و دستاوردهای آن را ایفا کند. ارتش هم کمک کرد تا این سپاه تجهیز شود و نیروهایش آموزشهای لازم را ببینند و در کل یک توان مضاعف که به مراتب قویتر از قبل بود برای کشور ایجاد شد.
البته اینها به راحتی به دست نیامد. بگذارید با یک نمونهای که گفته شد این موضوع را تشریح کنم. همانطور که گفتم ابتدای پیروزی انقلاب، احزاب کومله و دموکرات غائله کردستان را ایجاد کردند تا جایی که بعد از تصرف شهرهای کردنشین، شهرهای غیر کرد را هم مورد تهدید قرار دادند. اگر توان نیروهای مسلح در ابتدای انقلاب مطلوب بود این اتفاقات نمیافتاد.
مثلآ در روزهای ابتدای جنگ برای آنکه بتوانیم با دشمن مقابله کنیم، احساس میکردیم باید زاغههای مهمات ارتش بعثی عراق را تصرف کنیم و با استفاده از غنائم به دست آمده با خود دشمن بجنگیم. با این حال نیروهای مسلح از این امر غافل نبودند که باید نیازهای خود را اعم از نرمافزاری و سختافزاری را در داخل تأمین کنند. این به برکت نگاه امام امت(رضوانالله تعالیعلیه) که فرمودند "ما میتوانیم "و نیز به برکت خون شهدا بود. یک قطره خون شهید، ما را کیلومترها بالا آورد.
از طرفی ممزوج شدن مردم با نیروهای مسلح در این موضوع مهم قابل انکار نیست که به برکت وجود بسیج این اتفاق افتاد، زیرا بسیج در بدنه نیروهای مسلح پست و مقامی نداشت و یک نیروی کاملآ مردمی آمده بود در کنار سپاه و ارتش از انقلاب اسلامی دفاع کند.
باشگاه خبرنگاران: به دوران دفاع مقدس اشاره کردید و از شرایط سخت آن روزها برای ما گفتید. کمی بازتر بفرمایید که دفاع مقدس چه نقشی در توانمندی نیروهای مسلح داشت؟
سردار شکارچی: شما به صحبت صدام که چند سال پس از جنگ گفت خوب دقت کنید. او اعتراف کرد که ما اگر با ارتش شاه روبرو بودیم میتوانستیم یک ماهه جنگ را ببریم و کار را تمام کنیم. این یعنی چه؟ یعنی اینکه ارتش جمهوری اسلامی ایران مثل ارتش شاه نبود، سپاه مانند ارتش شاهنشاهی عمل نمیکرد. اصلآ این مردم، مردم زمان دوران شاهنشاهی نبودند. دشمنان ( نظام سلطه) این را در برآورد اطلاعاتی خود اصلآ ندیده بودند. تصورشان این بود که نیروهای مسلح جمهوری اسلامی در این وضعیت لقمه راحتی برای بلعیدن هستند.
نکته مهمی که در اینجا وجود دارد این است که فشارهای جنگ، نیروهای مسلح مؤمن را را وادار کرد نیازهای خود را در داخل تأمین کنند و پس عزم خود را جزم کردند تا نیازهای دفاعی خود را در داخل تهیه کنند. تا جاییکه ما فقط یک سال اول دوران جنگ را در موضع انفعال و ضعف قرار داشتیم و از نیمه اول سال شصت وضعیت تغییر پیدا کرد.
این بدین معنی بود که ما توانسته بودیم بیشتر نیازهایمان را خودمان ظرف یک سال در داخل تأمین کنیم و هفت سال از دوران دفاع مقدس را در موضع قدرت قرار بگیریم. اصلأ این را بگویم که ما در جنگ به این نتیجه رسیدیم که باید روی پای خود بایستیم. این فرموده امام خمینی (ره) بود.
این در شرایطی بود که به عنوان مثال شوروی سابق حتی از دادن سیم خاردار به ما خودداری میکرد، با این بهانه که جزو تجهیزات نظامی به حساب میآید و شما در تحریم تسلیحاتی هستید.
بعد از پذیرش قطعنامه هم با یک آسیبشناسی درست از دوران دفاع مقدس موقعیتی پیش آمد تا با یک حرکت جهشی و بسیجیوار در این مسیر به جایگاهی برسیم که نه امروز بلکه در طول یک دهه گذشته در حوزه تولیدات دفاعی به خودکفایی کامل رسیدیم. ما امروز قادریم تا با تجهیزات تولید خودمان که در اختیار نیروهای مسلح مؤمن و انقلابی و جهادگر قرار میگیرد در مقابل هر نوع حمله نظامی از سوی قدرتمندترین ارتشهای دنیا بایستیم و با آن مقابله کنیم. این به برکت انقلاب بود که ما امروز به جرأت آنرا میگوییم.
از این مهمتر آن است که نیروهای مسلح ما امروز عناصری مؤمن و انقلابی هستند. رزمندهای که شبها برای رسیدن به شهادت به درگاه خدا تضرع میکند هنگامیکه دستش بر روی ماشه سلاح میرود، قطعأ پیروز است.
بگذارید من به یک نکته اشاره کنم. من معتقدم خود اتکایی از خودکفایی مهمتر است. این مورد هم در مورد نیروهای مسلح و هم سایر حوزههای کشور صادق است. به عبارت دیگر هیچ خود کفایی صورت نمیگیرد مگر با خوداتکایی و خوداتکایی تنها با استقلال محقق میشود. آن هم در تمام زمینهها از سیاسی گرفته تا اقتصادی و فرهنگی.
عنایت بفرمایید هیچ کشوری با سیاست و فرهنگ و اقتصاد بیگانه به خود اتکایی نمیرسد، یعنی باید با اینها مخالفت کرد. در اینجا این نکته قابل توجه است که چکیده همه خوداتکاییها در اقتصاد نشان داده میشود. یعنی ما آنچه را که نیاز داریم در صورتی که دشمن آن را از ما دریغ ورزد، این ظرفیت راداشته باشیم که بتوانیم خودمان آن را در داخل تهیه کنیم. مانند امروز که ما در تحریم کامل اقتصادی هستیم. این نگاه مقام معظم رهبری هم هست.
متأسفانه ما امروز در برخی از حوزهها مشکل داریم. علت آن هم این است که بعضی از مسئولین با این تدبیر رهبر معظم انقلاب همراه نشدند، اما نیروهای مسلح و از جمله وزارت دفاع به دلیل آنکه فرمانده معظم کل قوا شخص حضرت آقا هستند و این بخش مستقیم از سوی ایشان هدایت و مدیریت میشود، ما شاهدخوداتکایی و خودکفایی کامل در بخش دفاعی هستیم.
ببینید! در روند خودکفایی، پندار تبدیل به گفتار و گفتار تبدیل به کردار میشود. انقلاب اسلامی با شعار "ما میتوانیم" توانست این باور را در بسیاری از زمینهها از جمله حوزه دفاعی به صورت عملی نمایان کند و به فکر و ابتکار جوانان این کشور بها داد و هرگونه پیشرفت را در کنار قطع وابستگی به بیگانگان تعریف کرد.
متاسفانه میبینیم برخی افراد یا از روی غرضورزی و یا از روی ناآگاهی دستاوردهای عظیم انقلاب اسلامی را با زمان رضاشاه یا شاه مقایسه می کنند. این سوال مطرح است که چه چیزی در آن زمان بوده که بتوان آنها را با اینهمه دستاوردهای عظیم مقایسه کرد؟! این واقعا جای تاسف دارد در حالیکه ما امروز در پزشکی، سدسازی، راه آهن، صنایع دفاعی ، سلولهای بنیادین و موارد بسیار دیگر روی پای خودمان ایستاده ایم.
ما تا دیروز پزشک مورد نیاز کشور را از خارج تأمین میکردیم. عنایت بفرمایید امروز جایگاه ما در منطقه چگونه است. ایران نه تنها برای مردم منطقه بلکه برای بسیاری از کشورهای دنیا به یک الگو تبدیل شده. امروز ملتهای محروم و مستضعف جهان به این باور رسیدهاند که بهترین الگو برای آنها ایران است.
بسیاری از دولتها هم که تا حدودی استقلال نسبی دارند مانند سوریه،عراق و لبنان که گاهی هم مورد بغض نظام سلطه قرار میگیرند به این نتیجه رسیدهاند که اگر کمربند خود را به کمربند ایران اسلامی ببندند امنیت آنها تأمین خواهد شد. امروز نه اینکه امنیت خلیج فارس از سوی ایران تأمین شده بلکه امنیت تا هزاران کیلومتر آن طرفتر یعنی تا دریای سرخ هم توسط ایران تأمین میشود.
امنیت اقیانوس هند از سوی نیروهای ایرانی تأمین میشود. ما تا دیروز چند کیلومتر فراتر از مرزهای آبیمان نمیتوانستیم حضور پیدا کنیم تا چه برسد به اینکه امنیت خطوط کشتیرانی را تأمین کنیم. ما تا دیروز نهایتآ تا نقطه صفر مرزی موشکهایمان برد داشت اما امروز تا 2 هزار کیلومتر آن طرفتر را هم میتوانیم پوشش دهیم.
ما امروز قلب فضا را شکافتهایم و تسخیر کردهایم. این را دوستان و دشمنان ما میبینند و آن را تحلیل میکنند. این فکر در ذهن آنها به وجود میآید ایرانی که همیشه جنگ بر آن تحمیل شده از جنگ نظامی تا جنگ اقتصادی و سیاسی که امروز با شدت بیشتری بر ما تحمیل شده، چطور امنترین کشور دنیاست و چرا رژیم جعلی صهیونیستی که از حمایت کامل غربی ها برخوردار است امروز به ناامنترین نقطه دنیا تبدیل شده؟! این سوال در ذهن مردم دیگر کشورها به وجود میآید اما پاسخ آن در دو چیز خلاصه میشود اول اسلام ناب محمدی(ص) و بعد ولایت فقیه. انقلاب اسلامی اساسآ بر سه پایه اصلی بنا شده: اسلام ناب محمدی(ص)، ولایتفقیه و مردم که اگر هر کدام نباشند این انقلاب فرو میپاشد و این سه ضلع، مثلث قدرت ایران را تشکیل میدهند.
امروز مقام عظمای ولایت به عنوان ولیفقیه اراده میکنند، سید حسن نصرالله و حماس به ایشان لبیک میگویند و در جنگ، رژیم صهیونیستی را به شکست میکشانند. اسرائیل امروز به ذلتی افتاده که حزبالله آماده باش میدهد، ارتش اسرائیل میلرزد و خواب از چشمان صهیونیستها ربوده میشود. اینها از جایگاه انقلاب اسلامی و نظام مقدس جمهوری اسلامی است.
از سوی دیگر به لحاظ علم و فناوری امروز ما کشور اول منطقه هستیم. این را ابرقدرتها اعتراف میکنند. آمریکاییها در سال 2008 در کنگره خود تصویب کردهاند که مانع اول شدن ایران در منطقه شوند و رژیم صهیونیستی به این جایگاه برسد، اما حالا ایران کشور اول منطقه شده و میخواهند از این فراتر نرود. یعنی تشدید تحریمها که از سال 2008 آغاز شد با هدف اول نشدن ما در این منطقه حساس بود. به طور اخص در حوزه صنایع نظامی هرچه تحریمها شدیدتر شده، سرعت پیشرفت ما هم بیشتر شد و یک پله بالاتر رفتیم.
از لحاظ سیاسی نیز محور وحدت کشورهای منطقه مثل عراق، سوریه، یمن و لبنان، جمهوری اسلامی ایران است. زمانی حاشیه امنیت اسرائیل کجابود؟ 150 کیلومتر داخل خاک ایران اما حالا به برکت انقلاب اسلامی، حاشیه امن این رژیم نامشروع به صفر رسیده و در محاصره جنبشهای مقاومت اسلامی است که از حمایت جمهوری اسلامی ایران برخوردار هستند.
همه میدانند که حمایت ایران از مقاومت در لبنان و فلسطین در مقابل رژیم صهیونیستی یعنی اینکه ما امروز نه تنها تهدید را از مرزهای خودمان دور کردهایم بلکه هر روز تهدید را به مرزهای دشمن نزدیکتر میکنیم و اینها به برکت انقلاب و نظام اسلامی است.
باشگاه خبرنگاران: در پایان اگر صحبتی دارید، بفرمایید.
امیدواریم که انشاالله به برکت خون شهدا و هدایتهای مقام معظم رهبری بتوانیم قلههای جهان را مطابق آنچه که در سند چشمانداز آمده فتح کنیم و این پرچم را به دست صاحب اصلی این انقلاب، امام زمان (عج الله تعالی فرجه شریف) برسانیم.
گفتگو از : میثم پوراعظم
انتهای پیام/