این کارشناس حوزه خاورمیانه گفت: عربستان پس از بیداری اسلامی با یک بن بست داخلی و خارجی مواجه شده و وضعیت هیئت حاکمه بر شدت مشکلات افزوده است.
وی تصریح کرد: بعد از مرگ ملک عبدالله یک جناحی از خاندان آل سعود قدرت را به دست گرفت به نام جناح سدیریها که بر این باورند سیاستهایشان راهگشاست.
درویشوند در پاسخ به این سوال مبنی براینکه اوضاع داخلی عربستان به
لحاظ ثبات و امنیت چگونه است گفت: مشکلات داخلی عربستان منحصر به مناطق
شیعه نشین نیست چرا که ساختار سیاسی این کشور یک ساختار کهنه بوده که با
مسائل روز همخوانی ندارد مثلا 90 درصد مردم این کشور تحصیلکرده هستند در حالیکه ساختار حکومتی به ده ها سال برمی گردد.
این کارشناس ارشد خاورمیانه افزود: مشکلات عربستان با تهاجم خارجی و غیره قابل حل نیست و همان طور که باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا طی مصاحبهای به این موضوع اشاره کرد که حکومتهای منطقه مشکلاتشان داخلی بوده و به ایران ربطی ندارد.
وی تاکید کرد: عربستان انتخابات و قانون اساسی ندارد با این حال درباره دموکراسی برای سوریه اظهارنظر میکنند و امروز نیز صحبت از حمایت قانونی از رئیسجمهور یمن به میان آورده و به این کشور تجاوز میکنند! که این همگی دارای تناقض بوده و در اصل قانونی نیست.
**تنها کشوری که در دنیا قانون اساسی ندارد عربستان سعودی است
درویشوند اضافه کرد: در حال حاضر تنها کشوری که در دنیا قانون اساسی ندارد عربستان سعودی است، در سال 1902 که حکومت آل سعود شکل گرفت 90 درصد مردم بیسواد بودند اما اکنون 90 درصد این مردم تحصیل کرده هستند و تعدادی از آنها با توجه به این که در کشورهای دیگر دوره تحصیلی خود را گذراندهاند و به کشور بازگشتهاند اکنون خواسته و مطالباتی دارند.
کارشناس ارشد خاورمیانه ادامه داد: این کشور به قدری ساختارهایش شکننده است که نمیتواند خود را با خواستههای مردم تطبیق دهد چرا که این خواسته زنجیروار بوده و آنها از این موضوع وحشت دارند بنابراین دست به سیاستهای تهاجمی میزنند.
وی تصریح کرد: گفته میشود جنگ عرب و عجم شیعه و سنی که باید گفت همه اینها به نوعی فرافکنی از سوی این کشور برای فرار از مطالبات مردمی است و حمله به یک کشور همسایه بدون داشتن وجه قانونی قطعا جنایت جنگی خواهد بود.
حسینیان در پاسخ به این سوال که آمریکا معارضه در منطقه را به انواع مختلفی تقسیم کرده لطفا تروریسم خوب و بد را توضیح دهید و بفرمایید دلیل این که رژیم صهیونیستی تعدادی از مجروحان تروریستی را در بیمارستانهای خود مداوا میکند چیست گفت: آنها داعش را ایجاد و تقویت کردهاند تا اکنون به اینجا رسید و تا زمانی که این گروه تروریستی در خدمت سیاست آنها قرار دارد از آن به عنوان تروریست خوب یاد میکنند اما زمانی که این داعش به سمت خروج از مدیریت ایشان و از جمله منطقه کردستان که تحت نظارت آمریکاست میرود داعش بد تلقی میشود.
وی تصریح کرد: روز اولی که ائتلاف ضد داعش با 50هواپیما عملیات می کند تنها 20 داعشی کشته میشوند حتی اگر برای هر هواپیما یک داعشی را در نظر میگرفتیم حداقل 50 داعشی باید به هلاکت میرسیدند اما میبینیم که این گونه نبود هم چنین کاری که در موصل صورت گرفت باعث شد داعش پخش شود و همه اینها نشان میدهد تا زمانی که داعش در خدمت اینها باشد تروریست خوب تلقی خواهند شد اما زمانی که موضوع خلافت از سوی این گروه تروریستی مطرح میشود و عربستان را لرزه برمیدارد تروریست بد می شود.
دهقان در تفسیر چرایی این موضوع که رژیم صهیونیستی به مداوای مجروحان تروریستی میپردازد اظهار داشت: سوال اصلی این است که رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای همسایه سوریه از حیث اطلاعاتی و لجستیکی در حال پشتیبانی از تروریستها هستند و در شمال و جنوب و سایر مناطقی که درگیری وجود دارد رژیم غاصب صهیونیستی مشغول به حمایت از تروریستهاست.
وی افزود: آنها میگویند ما میخواهیم معارضین را مسلح کنیم و برداشت من این است که اگر روزی بخواهند سوریه را مورد هدف قرار دهند با توجه به تجربهای که از عراق داشتند و نظام سوریه را نیز با حملات هوایی دچار مشکل کرده و شبیه آن چیزی که در یمن پیاده کردهاند شکست خواهند خورد.وی با اشاره به دو نکته اساسی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: این دو نکته به این شکل است که جمهوری اسلامی ایران همواره سعی کرده شرایطی را فراهم کند تا مردم هر کشوری بتوانند سرنوشت کشور خودشان را تعیین کنند و نکته دیگر این که هر گونه مداخله خارجی اعم از نظامی و غیرنظامی در هر کشور دیگری برخلاف منافع مردم آن کشور بوده و ما از آن حمایت نخواهیم کرد.
کارشناس ارشد غرب آسیا با اشاره به روند پیشرفتهای داعش در ابتدای تشکیل آن افزود: زمانی که داعش علیه سایرگروههای معارض در سوریه اقدام کرد باعث شد تا غربیها و حامیانشان این گروه را مورد حمله قرار دهند و در طول این مدت تنها ایران بود که در کنار مردم عراق و سوریه قرار داشت.
علی بک در پاسخ به این سوال که آیا ایران میز مذاکره اش را در منطقه گذاشته و برای آمریکا در منطقه هزینهساز شده است واقعیت دارد؟ گفت: از ابتدای بحث مذاکرات ایران با گروه 1+5 و تنها در قالب مذاکرات هستهای مذاکراتی را انجام داده است و هیچ گاه به سمت دیگری نرفتهایم.
** تحولات منطقهای بر مذاکرات هستهای تاثیر خواهد گذاشت
وی افزود: اما قاعدتا تحولات منطقهای بر مذاکرات هستهای تاثیر خواهد گذاشت و با پیشروی گروه داعش در عراق نشان داده شد که مسائل منطقهای بیارتباط با مذاکرات هستهای نیست. اما آنچه در مذاکرات اتفاق میافتد تنها بحث هستهای است.
این کارشناس ارشد غرب آسیا با اشاره به درگیریهای اخیر یمن تصریح کرد: در آخرین دور از مذاکرات که مواجه شده بود با حمله عربستان سعودی به یمن هیچ بحث و مسئلهای در مذاکرات در رابطه با یمن مطرح نشد.
**دلایل کارشکنی عربستان در مذاکرات هستهای
حسینیان ادامه داد: در شرایط فعلی برخی از کشورهای منطقه احساس میکنند دست حمایتی آمریکا از پشت آنها در حال برداشته شدن است و در بحث نفت عربستان این قضیه مشهود است و عربستان معتقد است که اگر ایران در مذاکرات موفق شود و با آمریکا به توافق برسد شرایط به قبل از انقلاب بازخواهد گشت و ایران میشود ایران قبل از انقلاب و ژاندارم منطقه که در این صورت عربستان در منطقه جایگاهی نخواهد داشت.
وی افزود: از این جهت بود که در طول مذاکرات ما شاهد کارشکنی کشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی در روند مذاکرات بودیم و این مسئله باعث شد که مذاکرات طولانی شود.
درویشوند اظهار داشت: مذاکرات هستهای صرفا هستهای است و نشانهای از این که مسائل دیگر منطقهای در آن مطرح شده باشد وجود ندارد.
وی خاطر نشان کرد: کشورهایی که توان چندانی در منطقه نداشتهاند و نتوانستهاند جایگاهی برای خود فراهم کنند از این وضعیت سواستفاده میکنند.
این کارشناس ارشد غرب آسیا با اشاره به پیشرفتهای بینظیر ایران با وجود شدیدترین تحریمهای بینالمللی افزود: ایران در شدیدترین تحریمهای بینالمللی توانست خود را تا این حد رشد دهد و اگر از این وضعیت دربیاید سوالی که برای آنها به وجود آمده که آینده ایران چه خواهد شد؟ و این سوال آنها را آزار میدهد حال مسئله اینجاست که ایران در شدیدترین تحریمهای اقتصادی پیشرفت قابل توجهی داشته و آنها از پیشرفت روزافزون ایران میترسند.
وی ادامه داد: این مسئله درست نیست و آمریکاییها بارها گفتهاند که اگر ما تحریمهای ایران را نیز برداریم صرفا تحریمهای هستهای است و تاکید کردند که این مسئله شامل تحریمهای دیگر نمیشود اما کشورهای منطقه به دلیل ترس و نگرانی خود از ایران پس از تحریمها این مسائل را مطرح میکنند.
**عربستان در یمن پیروز نخواهد بود
درویشوند در پاسخ به سوالی مبنی براینکه عربستان تا کجا در یمن میتواند آتش افروزی کند و آیا جنگ زمینی با یمن آغاز خواهد شد گفت: انچه که همه به آن اعتقاد دارند این است که عربستان در یک باتلاق گیر افتاده است و نه راه بیرون رفتن دارد و نه راه عقبگرد.
وی افزود: کسی نمیداند آینده حمله عربستان به یمن چه خواهد شد اما همه اعتقاد دارند که عربستان پیروز این میدان نخواهد بود.
این کارشناس ارشد غرب آسیا تصریح کرد: مردم یمن چیزی از دست نخواهند داد و درست است که مردم زیادی کشته شدهاند و زیرساختهای این کشور نابود شده است اما آنها در این جنگ توانستهاند از ناموسشان و کشورشان دفاع کنند.
علی بک در پاسخ به سوالی درباره وضعیت حال حاضر یمن و آینده انصارالله افزود: وضعیت میدانی یمن به لحاظ اوضاع داخلی این کشور یعنی ارتش و نیروهای انصارالله در وضعیت خوبی است.
وی خاطر نشان کرد: در جاهایی که حتی پیشبینی نمیشد انصارالله نتواند پیشروی کند هم اکنون در حال پیشروی است اما به هر حال این جنبش هم اکنون از نظر سیاسی تحت فشار است.
**همبستگی مردم با انصارالله بعد از حمله عربستان افزایش یافته است
این کارشناس ارشد غرب آسیا گفت: با حمله عربستان به یمن پیشبینی میشد بین مردم این کشور و انصارالله شکاف ایجاد شود و مورد فشار قرار گیرند اما این چنین نشد و همبستگی مردم با ارتش و انصارالله افزایش پیدا کرده است.
کارشناس ارشد غرب آسیا تاکید کرد: انصارالله توانسته است مناطقی را که در کنترل القاعده بوده را آزاد کند و استانهایی که در اختیار القاعده بود و مردمشان دچار رنج و سختی شده بودند با پیشروی ارتش و انصارالله آزاد شدند لذا وضعیت میدانی هم اکنون به نفع انصارالله است.
**فشار شورای امنیت بر یمن
علی بک ادامه داد: وضعیت سیاسی در یمن متفاوت است و هم اکنون کشورهایی هستند که از مشروعیت و قانونی بودن منصور هادی حمایت میکنند و از طرفی این مسئله در داخل یمن با چالش مواجه است.
کارشناس ارشد غرب آسیا گفت: شورای امنیت درصدد است تا فشارهایی را بر یمن وارد کند و احتمال دارد امروز مجددا قطعنامهای علیه یمن تصویب شود که فشارها را بر این کشور افزایش خواهد داد.
حسینیان ادامه داد: الان دو خط و محور ایستادگی در قبال سیاست های آمریکا و غرب و خط مسالمت و پذیرش در منطقه وجود دارد. حال می بینیم حرکتها و سیاستهای آمریکا و کشورهایی که در این خط قرار گرفتهاند موفقیتی در منطقه نداشتهاند و باید پرسید که به کجا رسیدهاند و در مقابل ایران و حامیانش که در خط مقابل آن خط قرار میگیرند توانسته اند در منطقه قدرت زیادی یابند و از طرف دیگر بحث هستهای اش نیز موفقیتی بزرگ است.
وی با اشاره به وضعیت شیعیان پیش از انقلاب اسلامی در منطقه تصریح کرد: باید دید شیعه قبل از انقلاب اسلامی چه جایگاهی داشته و هم اکنون چه جایگاهی دارد. هم اکنون شیعیان لبنان که قبل از انقلاب شهروندان درجه 3 و 4 حساب میشدند دارای وضعیت مناسبی در این کشور هستند.
**دلایل نادرست حمله عربستان به یمن
دهقان خاطر نشان کرد: عربستان و طرفداران آن دلایلی را برای حمله به یمن آوردهاند اما این دلایل اصلی نیست.
وی ادامه داد: عربستانیها میگویند ما نگران حضور شیعه
و ایران در منطقه هستیم .
کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: تحلیلی که میگوید شیعیان اگر در یمن حاکم شوند به ضرر عربستان است درست نیست و ما باید بپرسیم که تحلیلگران چرا این گونه موضع میگیرند و ما میخواهیم که در یمن خواست مردم تحقق پیدا کند.
دهقان ادامه داد: حتی حضور ایران در باب المندب به عنوان حضور ایران در یمن نیست در صورتی که آن را به این شکل مطرح کردهاند.
وی خاطر نشان کرد: انصارالله هیچ گاه به عربستان حمله نکرده است و این عربستان بوده که سه استان یمن را تصرف کرده و هنوز ادعای سه استان دیگر این کشور را دارد.
دهقان خاطر نشان کرد: حمله به تاسیسات و زیرساختهای یک کشور آیا بیانگر مشروعیت یک دولت سرنگون شده است؟دهقان با اشاره به اینکه بابالمندب باید امنیت داشته باشد گفت: ارتش
یمن و انصارالله علیه القاعده مبارزه میکنند از اینرو عربستان باید پاسخ
دهد در چه زمانی امنیت بابالمندب و آبراههای بینالمللی را برقرار
کرده اند.
وی در ادامه افزود: آنها در چه زمانی در یک کشور عربی امنیت برقرار کردهاندکه حالا ارتش عربی تشکیل دادند تا سرزمین عرب را حفظ کنند؟.
این کارشناس ارشد مسائل خاورمیانه با تأکید بر اینکه امنیت بابالمندب را کشتیها و ناوهای بینالمللی از لحاظ سیاسی و حقوقی برقرار میکنند افزود: حتی اگر دولت یمن قانونی باشد و بر مبنای دعوت قانونی این دولت هم سعودی حضور پیدا کرده باشد، مگر میشود یک دولت برای نسلکشی مردم کشورش ارتش کشور دیگری را دعوت کند؟.
دهقان اظهار داشت: این جنگ یک جنایت جنگی و علیه بشریت است و اینها باید برای مردم تشریح شود.
وی
با تأکید بر اینکه شورای امنیت در رابطه با هر حرکت کوچکی در جهان
قطعنامهای صادر میکند گفت: اگر در شبعا حرکتی صورت می گیرد فورا به بهانه ی نقض صلح و
امنیت بینالمللی قطعنامهای صادر میکند اما حدود 20 روز از تجاوز
به یمن میگذرد ولی سازمان ملل به شورای امنیت نقض صلح و امنیت بینآلمللی
را حس نکرده است.
دهقان در پایان گفت: ما خواهان این بودیم که
عربستان از ابتدا این کار را انجام نمیداد و به حل مشکلات خودش میپرداخت
و نه اینکه افزاینده مشکلات در منطقه باشد.
انتهای پیام/