این آبانبار در سال 1372 خورشیدی، در محل یک آبانبار باستانی که به منظور جمعآوری آبهای سطحی بنا شده بود. این آبانبار از دو گنبد و پنج بادگیر تشکیل شده و شیوه معماری آن به سبک معماری سنتی یزد است. احداث بادگیرها همانطور که در معماری بناهای یزدی دیده میشود، برای خنک نمودن فضای داخلی بنا بوده است.
در بالای ورودی آبانبار پنج بادگیر کیش، روزنههایی ایجاد شده که به جهت متعادل ساختن هوای داخل آبانبار در فصول گرم سال در نظر گرفته شده است. این روزنهها به بادگیرها در خنک ساختن فضای داخلی آبانبار و آب موجود در مخزن کمک مینمودند که در حال حاضر به دلیل آن که دیگر آبی در آبانبار وجود ندارد، این خنکی کمتر احساس میشود. بر روی گنبدهای آبانبار نیز چند روزنه منظور شده که عمل تهویه هوا را انجام میدهند.
از آنجا که ایران در منطقه کمباران واقع شده، ایرانیان در گذشته برای ذخیره آب آشامیدنی، اقدام به ساخت آبانبار مینمودند که در حال حاضر میتوان بقایای این سازههای ارزشمند را در گوشه و کنار سرزمین پهناورمان (به ویژه در نقاط کمباران) مشاهده نمود. با توجه به ساخت و سازهای کیش و از بین رفتن مسیر آبهای سطحی منتهی به آبانبارهای سنتی، امروزه از دستگاه آب شیرین کن برای تهیه آب شیرین استفاده میشود.
گفتنی است آبانبار پنج بادگیر کیش در مجاورت شهر باستانی حریره ،مجموعه ورزشی المپیک و مجموعه درخت سبز واقع شده از این رو گردشگران میتوانند پس از بازدید از این دو سایت، از آبانبار کیش نیز دیدن کنند. معماری خاص این بنا یادآور روزگاران گذشته بوده و برای گردشگران بسیار جالب و دیدنی است.
انتهای پیام/
منبع:سیری در ایران