مجید سعادتمندی مدیر مرکز رفاه و خدمات اجتماعی منطقه یک در گفتگو با خبرنگار حوزه شهری باشگاه خبرنگاران با اشاره به بوستانهای نیاوران به عنوان یکی از بزرگترین بوستانهای شهری اظهار کرد: بوستان نیاوران یکی از بزرگترین بوستانهای شهری در منطقه به شمار میآید این بوستان با وسعتی حدود 62 هزار مترمربع همواره با مجموعههای ورزشی، زمینهای بازی، وسایل ورزشی در سال 1342 با نقشه طراحان انگلیسی و با معماری مهندسی سردار افخمی ساخته شده است. طراحی جذاب، آبنماها و استخرهای فراوان، درختان زیبا، پلههایی که سطوح شیبدار بوستان را با جذابیت هر چه تمامتر به یکدیگر وصل میکنند به همراه سالنهای ورزشی و زمین بازی کودکان سیمای عمومی بوستان نیاوران را تشکیل میدهند.مسیرهای سنگفرش، آبنماهای بزرگ که با آب قنات پر میشوند. شعلههای روشنایی که در شب جلوه خاصی به بوستان میبخشند و چشمانداز باز و درختان سوزنی برگ بلند از جمله جاذبههای آن هستند.
وی در ادامه گفت: بوستان جمشیدیه به وسعت حدود 7 هکتار در دامنه کوه قرار گرفته و ترکیبی از عناصر آب، سنگ و درخت در کنار آثار هنری آن را از دیگر بوستانهای شهری متمایز ساخته است. این بوستان که در ابتدا باغی شخصی بوده سال 1356 به عنوان بوستانی برای استفاده عموم در نظر گرفته شد.پارک جمشیدیه منطقهای سرسبز در دامنه کوه کلک چال، با درختانی بلند و انبوه است که فضایی جنگلی را تداعی میکند. در این بوستان، سنگفرشهای زیبا و محوطهسازیهای هدفمند چشماندازهای مختلفی را به بازدیدکننده ارائه میکند. مسیرهای حرکتی جمشیدیه با درختان بلند احاطه شده و جریان آب از جویهای سنگفرش صدای دلانگیز موسیقی طبیعت را به گوش میرساند و فضاهای متنوعی را در اختیار بازدیدکنندگان قرار میدهد.
سعادتمندی افزود: بوستان قیطریه با حدود 12 هکتار وسعت، هندسه نامنظم و درختانی کهنسال و سر به فلک کشیده، از سال 1352 به بوستان عمومی تبدیل شد. پیش از آن در سال 1347، یکی از بزرگترین اکتشافات باستانشناسی در محل کنونی این بوستان انجام شد. در این مطالعات با حفاری در حدود 8 هزار مترمربع 350 گور باستانی، تدفینهای یک نفره و دو نفره و مقادیر فراوانی اشیای فرهنگی به دست آمد.همچنین ساختمان کاخ قیطریه (فرهنگسرای ملل) توسط میرزاعلی اصغر خان اتابک ساخته شده است. در سال 1372 این ملک در مجاورت بوستان قدیمی از سوی شهرداری تهران خریداری و مورد مرمت و تغییر کاربری قرار گرفت و به صورت فرهنگسرا در اختیار عموم قرار داده شده است.
وی تصریح کرد: پس از آنکه شهرداری مرز یک هزار و 800 متر را به عنوان حد احداث بنا اعلام کرد، ارتفاعات شمال تهران در بسیاری مناطق، به احداث جنگل مصنوعی اختصاص یافت، این جنگلها که اکثرا از گونههای درختی همیشه سبز و مقاوم انتخاب شدهاند، علاوه بر تأثیرشان در تصفیه هوا، نفوذ دادن روان آبها به داخل خاک و جلوگیری از ایجاد سیلاب، سیما و چشمانداز زیبایی نیز ایجاد کردهاند. یک نمونه از وسیعترین این جنگلها، تپههای شمالی محله سوهانک است. کاشت درختان جنگلی در منطقه تپه ماهوری شمالی سوهانک از 1375 آغاز شد و در سال 1378 به بهرهبرداری رسیده است. این بوستان با کمترین فضای انسان ساخت، 360 هکتار وسعت دارد و در شمال محله سوهانک واقع شده است.
سعادتمندی عنوان کرد: بوستان گلابدره با سیمای مدرن، در دامنه کوههای پرشیب و سنگی دربند واقع شده است. چشمانداز شمالی بوستان کوههای دربند و در جنوب آن چشماندازی زیبا از شهر تهران قابل تماشا است. مساحت کل بوستان حدود 22 هکتار است که بیش از هفت هکتار آن در فاز اول محوطهسازی شده و به بهرهبرداری رسیده است. احداث این بوستان از سال 1389 آغاز و هماکنون در حال بهرهبرداری است.
وی گفت: بوستان فردوسی حدود 16 هکتار وسعت دارد. این بوستان در سال 1374 در همجواری بوستان جمشیدیه تأسیس شد و به لحاظ ساختاری ادامه آن محسوب میشود. این بوستان که مسیر اصلی دسترسی به آن در ضلع غربی بوستان جمشیدیه واقع شده به خاطر مجسمههای سنگی ساختهی هوشمند وزیری از جلوه خاصی برخوردار است. مجسمه فردوسی و رستم و سهراب و همچنین بیش از 30 اثر دیگر در ارتفاعات کلک چال از جمله این آثار هنری هستند.
ویمدیر مرکز رفاه و خدمات اجتماعی منطقه یک عنوان کرد: مهمترین ویژگی بوستان ساحلی دارآباد وجود رودخانه دارآباد در بخشهای میانی آن است. بسترسازی و احداث دیوارهای سنگی، عبور این رودخانه از دل بوستان را چشمنوازتر کرده است. علاوه بر اینها در ورودی بوستان، با الهام از معماری سنتی ایران، نمادی از قوس تخم مرغی احداث شده است. فضای بوستان نسبت به سطح سنگفرش و محوطهسازیها مهم کمتری را به خود اختصاص میدهد، با این حال، تعداد زیادی درختان قدیمی چنار، افرا، بید، گردو و موارد دیگر در این بوستان دیده میشود.
سعادتمندی افزود: باغ تاریخی ملک با وسعتی حدود 37 هزارمترمربع، بزرگترین باغ غیرسلطنتی شمیران است. شهرداری تهران در سالهای اخیر این باغ را خریداری کرده و در حال آمادهسازی آن به صورت بوستان جهت استفاده عموم است.
در زمستان 1391 شهرداری منطقه یک تهران فعالیتهای پردامنه در این باغ را در دست انجام داشت تا باغ را به بوستان عمومی تبدیل کند. محوطهسازی زیبا، دیوارچینیها و سنگفرشهای منطبق بر طبیعت و ساختار بوستان و احیاء و مرمت خانه قدیمی موجود، برخی از فعالیتهای این شهرداری در این بوستان است.
وی تصریح کرد: بوستان تندرستی در فضایی دره مانند قرار دارد این موقعیت طبیعی، بوستان را از فضای شهری و رفت و آمد اتومبیل و به خصوص سر و صدای آزاردهنده خیابان کاملا جدا کرده و فضای آرام بخشی را در دل محیط شهری فراهم میکند.
وسعت بوستان تندرستی حدود 10 هکتار است که به طول یک و نیم کیلومتر در دو سوی رودخانه ولنجک احداث شده است. این بوستان از سال 1384 احداث شد و امتداد آن طی چهار فاز به بام تهران و مجموعه تله کابین توچال میرسد.
سعادتمندی اظهار کرد: بوستان نیلوفر با وسعت حدود 3 هکتار در دامنههای پرشیب و در انتهای خیابان صبوری قرار دارد. این منطقه تپه ماهوری در دامنههای جنوبی البرز در سال 1391 به بوستان تبدیل شد.
این بوستان از جمله بوستانهای منطقه است که به خاطر دسترسی به دامنههای جنوبی البرز و چشماندازهای کوهستانی وسیع آن، احساس بودن در دل طبیعت را سریعا به گردشگر منتقل میکند.
وی ادامه داد: بوستان گلریزان با وسعت حدود 17 هزارمترمربع در شمال غرب منطقه ولنجک واقع شده و چشمانداز خوبی به دامنه تپهها و کوههای اطراف دارد، این بوستان شهری در سال 1382 تأسیس شده است.
وجود آمفی تئاتر روباز 200 نفره، موقعیت جغرافیایی مناسب و هوای خوب ناشی از آن، کافی شاپ و رستورانی با نمای چوبی و وجود زمینهای بازی کودکان و ورزش بزرگسالان از مهمترین ویژگیهای این بوستان است.
بوستانهای منطقه یک که همه آنها برای گردشگران از اقصی نقاط ایران ساخته شدهاند و به علت سرسبزی و کوهستانی بودن بوستانها این منطقه وجه تمایزی از سایر بوستانها را برای گردشگران ایجاد کرده است. نوروز فرصت مناسبی است که گردشگران برای تفریح و گذران اوقات فراغت خود و در روز طبیعت به اینمانها مراجعه کنند تا هم سیاحتی انجام داده و هم گردش و تفریحی را در این بوستانها داشته باشند البته نباید از یاد برد که حفظ نظافت و پاکیزگی این بوستانها از وظایف تک تک شهروندان است که بتوان از این فضاها برای همه شهروندان استفاده برد و با از بین بردن نظافت این بوستانها عدهای را از لذت بردن از طبیعت آن محروم کرد. به امید اینکه شاهد گردشگران در نوروز در بوستانهای منطقه یک باشیم.
انتهای پیام/