به گزارش
گروه علمی باشگاه خبرنگاران به نقل از وبدا؛ دکتر هاشمی وزیر بهداشت با اشاره به اهمیت کلیه و نقش آن در سلامت انسان گفت: کلیه، پالایشگاه بدن است و طبیعی است که نباید با ورود برخی از سموم از طریق مصرف برخی از مواد غذایی و آشامیدنی کار مضاعفی به آن تحمیل کنیم.
استفاده بیش از اندازه نمک و شکر برای کلیه مضر است
وزیر بهداشت تصریح کرد: استفاده از شکر و نمک بیش از مورد نیاز و نیز مصرف برخی از شیرینیجات و تنقلات میتواند برای کلیه مشکلساز باشد.
دکتر هاشمی در عین حال کم تحرکی و افزایش وزن و استفاده از سیگار را از عوامل تأثیرگذار در آسیب به کلیهها عنوان کرد و گفت: باید مراقب این پالایشگاه خدادادی باشیم.
وزیر بهداشت همچنین گفت: البته برخی از بیماریها مانند فشارخون میتواند جنبه ارثی هم داشته باشد و باید نسبت به آنها توجه و مراقبت نمود.
دکتر هاشمی ایجاد شبکههای بهداشتی یکپارچه در روستاها، شهرها و حاشیه شهرها را به عنوان یکی از وظایف و اقدامات دولت مورد اشاره قرار داد و گفت: باید افراد مبتلا به بیماریهای غیرواگیر از جمله دیابت و فشارخون در این شبکهها شناسایی شده و به آنها کمک شود.
بیماریابی در سراسر کشور تا پایان دولت یازدهم
وزیر بهداشت با بیان اینکه تاکنون چندین میلیون نفر از حاشیه نشینان شهرها تحت پوشش خدمات بهداشتی درمانی قرار گرفتهاند، گفت: سال آینده نیز بخش عمدهای از جمعیت کشور تحت پوشش شبکههای بهداشت قرار میگیرند و میتوانیم تا پایان این دولت، بیماریابی را در سراسر کشور داشته باشیم.
دکتر هاشمی با بیان اینکه انجام اقدام مناسب مستلزم داشتن اطلاعات دقیق است گفت: در مورد کسانی که مبتلا به بیماری شدهاند باید خدمات مناسبی ارائه شود و خوشبختانه در طول سالهای گذشته فعالیتهای فراوانی در این زمینه انجام شده است.
وجود ۲۰ هزار نفر نیازمند کلیه در کشور
وزیر بهداشت در ادامه با بیان اینکه حدود ۲۰ هزار نفر در کشور نیاز به پیوند کلیه دارند، گفت: با فرهنگی که در کشور در مورد قوام خانواده داریم نباید انتظار داشته باشیم که کسی به دلیل نیاز به پیوند کلیه جان خود را از دست بدهد بلکه خانواده و بستگان درجه یک فرد نیازمند به کلیه میتوانند یکی از کلیههای خود را به شرط سالم بودن خود اهدا کنیم.
باید در اهدای عضو در دنیا پیشقدم باشیم
دکتر هاشمی بر ضرورت فرهنگسازی برای اهدای عضو در جامعه تاکید کرد و گفت: باید در دنیا در زمینه اهدای عضو پیشقدم باشیم و پذیرفته نیست در خانوادهای، پدر، مادر یا فرزند مبتلا به نارسایی کلیه نیاز به دیالیز پیدا کند و خانوادهها باید در این زمینه پیشقدم شوند و اگر در این زمینه موفق نبودهایم، به علت ندادن اطلاعات درست به مردم و استفاده نکردن از ظرفیت رسانهها بوده است.
وزیر بهداشت در عین حال یادآور شد: البته این انتظار را در مورد نیازمندان به پیوند قلب و مبتلایان به بیماریهای مزمن ریوی نداریم.
دکتر هاشمی گفت: در صورت پیشقدم بودن خانوادهها در اهدای کلیه به بستگان خود، هم موضوع خرید و فروش کلیه برچیده خواهد شد و هم از آمار روزافزون بیماران دیالیزی و مشکلات خانوادههای آنان کاسته خواهد شد.
وی با طرح این پرسش که تا چه زمانی میتوانیم دستگاه دیالیز خریداری نماییم، گفت: البته ارائه خدمات به بیماران کلیوی وظیفه دولت است ولی میتوان با فرهنگسازی و پیشگیری، آمار این بیماری را در کشور کاهش دهیم.
وزیر بهداشت با تاکید بر ضرورت تقویت فرهنگ اهدای عضو در کشور گفت: مردم باید باور کنند که هدیه کردن یک کلیه آسیبی به فرد اهدا کننده وارد نمیکند ضمن اینکه از بسیاری از آسیبهای روحی و روانی خانوادهها که برای بیمار کلیوی خود متحمل میشوند، کاسته میشود.
قدردانی از مراجع تقلید به دلیل فتاوای مربوط به اهدای عضو
دکتر هاشمی همچنین به فتاوای مراجع تقلید در کشور در مورد اهدای عضو اشاره کرد و ضمن قدردانی از همراهی مراجع تقلید در این زمینه گفت: دیدگاه مراجع در این زمینه نشاندهنده پویایی فقه در کشور است.
وزیر بهداشت با اشاره به اقدام زیبای دو خانوادهای که در این مراسم از آنها تجلیل شد و بهترین تصمیم را برای اهدای عضو عزیز از دست رفته خود گرفته بودند و نیز فرد دیگری که یکی از کلیههای خود را اهدا کرده بود گفت: به این گونه اقدامات افتخار میکنیم و باید از فرصتها استفاده کنیم و در این زمینه نیز مانند سایر بخشها در جهان الگو باشیم.
وزیر بهداشت گفت: فکر نمیکنم هیچ کس در ایران از محنت دیگران لذت ببرد.
فشار خون؛ بیماری جدی و خاموش
دکتر هاشمی در ادامه از بیماری فشارخون به عنوان یک مشکل جدی و بیماری خاموش نام برد و گفت: این بیماری منجر به از دست دادن کلیهها، نابینایی و خونریزی مغزی و سکتههای مغری میشود در حالی که با داشتن شبکههای قوی بهداشتی، میتوان با یک دستگاه ساده فشارخون و کمترین هزینه از بیماری فشارخون مطلع شد و از عوارض آن پیشگیری کرد.
وزیر بهداشت با بیان اینکه بیشترین آمار مرگ و میرهای کشور مربوط به سکتههای قلبی و مغزی هستند گفت: میتوان از ۴۰ درصد مرگهای ناشی از سکتههای قلبی و مغزی با پیشگیری جلوگیری کرد.
دکتر هاشمی با اشاره به اینکه در حال حاضر یک چهارم افراد بالای ۵۰ سال کشور مشکل کلیوی دارند، گفت: با انجام یک آزمایش ساده میتوان از بروز چنین بیماریهای پیشگیری کرد و ۵۰ درصد بیماریهای کلیوی قابل پیشگیری است.
وزیر بهداشت با اشاره به اینکه مردم ما همواره در همه صحنهها در ایثارگری پیشقدم بودهاند، گفت: در زمینه اهدای کلیه نیز مردم میتوانند پیشقدم شوند و امیدواریم فرهنگ اهدای عضو در جامعه ما روز به روز گسترش یابد و رسانهها به ویژه صدا و سیما نقش بیبدیلی در این زمینه دارند.
افراد سالم هر دو ساعت یکبار ۲ لیوان آب بنوشید
وزیر بهداشت در پایان اهدای عضو را امری خیر و اثری ماندگار و جاودانه در وجود انسان دیگر عنوان کرد و گفت: هیچ خدمتی پسندیدهتر از این نیست که مراقب سلامتی اعضای خود باشیم و قبل از فوت، اعضای خود را به قیمت ارزشمند و اجر الهی اهدا کنیم.
وزیر بهداشت در پایان یادآور شد: نوشیدن یک لیوان آب در هر دو ساعت از بروز نارساییهای کلیوی جلوگیری میکند.
گفتنی است: در سفر وزیر بهداشت به استان گیلان و همزمان با برگزاری مراسم روز جهانی کلیه در شهرستان رودسر دو سامانه کشوری اهدای عضو و کارت اهداء عضو افتتاح شد و وزیر بهداشت با ثبت مشخصات خود در این سامانه، کارت عضویت اهدای عضو دریافت کرد.