به گزارش
خبرنگار دفاعی امنیتی باشگاه خبرنگاران ؛ دریاچه "کاسپین" یک مسیر آبی بزرگ بوده که به اندازهای توسعه یافته که به دریای کاسپین معروف شده است.
جالب است که متأسفانه در اصطلاح عمومی این کلمه شیک (Caspian Sea) به دریای خزر تعبیر شده که باید در این زمینه بیشتر تأمل کنیم.
**دریای کاسپین کاسپین جز بزرگترین دریاچههای محصور دنیاست که بخاطر بزرگ بودنش به "دریای کاسپین" معروف شده است.
کثرت تحول نام کاسپین از گذشته تاکنونسایت
Britannica درباره دریای Caspian عنوان داشت: این دریا از شرق به کوههای "قفقاز" و از غرب به "آسیای مرکزی" معطوف شده است.
این سایت ادامه داد: طول این دریاچه نزدیک به 750 مایل (1200 کیلومترمربع) (هرمایل 1/6 کیلومتر مربع) و عرض آن 200 مایل (320 کیلومترمربع) است و از شمال شرق با "قزاقستان"، "ترکمنستان"، "ایران" و از جنوب و جنوب غربی با "آذربایجان" و از شمال غرب با "فدراسیون روسیه" هم مرز است.
سایت Britannica تأکید کرد: کلمه Caspian مشتق شده از Caspi بوده که به افراد Transcaucasica باز میگردد که در شمال غربی این دریا زندگی میکردند.
سایت
Tuftsدرباره ترمینولوژی واژه کاسپین نوشت: این واژه به آلبانی تبارهای این کشور بازمیگردد که این قلمرو بنام Caspian بوده که پس از قبیله "خزر (قبیله ساکن)" مطرح میگردد که قبیله مذکور در حال حاضر ناپدید شده است.
سایت
Livius با اشاره به واژه Hyrcani و تبیین دریای کاسپین عنوان داشت: در عصر کلاسیک در میان یونانیان و ایرانیان به دریای کاسپین به اقیانوس شمال معروف شد.
سایت
Worldatlas درباره Caspian Sea نوشت: دریای کاسپین در غرب آسیا و لبه شرق اروپا قرار دارد و بزرگترین دریاچه سیاره (زمین) است و تاریخچه آن چون رومیها آن را یافته بودند به این نام مذکور میگردد.
این سایت افزود: مساحت کلی آن 371 هزار کیلومتر مربع (142 هزار و 244 مایل مربع) است و حداکثر عمق آن به هزار و بیست و پنج متر1025 بوده که با کشورهای "آذربایجان"،"قزاقستان"، "ترکمنستان"، "ایران" و "فدراسیون روسیه" هم مرز است.
دریای کاسپین باقی مانده از اقیانوس باستان به نام تتیس یا پاراتتیس استسایت
Caspian Studies با اشاره به ریشهیابی کلمه کاسپین و دلیل شوری آن عنوان کرد: دریای کاسپین باقی مانده از اقیانوس باستان به نام تتیس یا پاراتتیس بوده و متصل به اقیانوس اطلس و آرام میباشد و با تغییر تدریجی در گذشته قارهها به عنوان یک پیکره معرفی شده است.
سایت
eia goverment درباره ویژگیهای دریای کاسپین نوشت: این دریا از مناطق قدیمی تولید "گاز" در دنیا است و دارای ذخایر "نفت" و "گاز" قابل توجه ویژهای بوده و در حوزه ساحلی اولویت اصلی با "فدراسیون روسیه" ، "آذربایجان"، "قزاقستان"، "ترکمنستان" و "ایران" است.
وجود نامهای متعدد در طول تاریخ نمایانگر تمدن و کثرت اقوام کرانه این دریاست
سایت Iranian Chamber درباره ترمینولوژی دریای کاسپین نوشت: با توجه به نامگذاریهای متعددی که در بعضی دریاها رایج است، دریای شمال ایران نیز دارای نامهای مختلفی بوده و کاسپی معادل مختلفی از جمله "دریای خزر" و "بحرالقزوین"دارد و وجود نامهای متعدد در طول تاریخ نمایانگر تمدن و کثرت اقوام کرانه این دریاست که نمونههای آن "کاسپین"، "خزر"،" Hyrcani"، "گیلان"، "فارس" و ... بوده است که هر کدام میتواند در دورهای بکار برود.
از مطالب فوق میتوان نتیجه گرفت که:
1-دریای کاسپین بزرگترین دریاچه سیاره زمین است.
2-در طول دوران مختلف براساس کثرت قومها و طوایف Caspian Sea نامهای مختلفی به خود گرفته است.
با توجه به نکاتی که مطرح شد و با عنایت به واژه لاتین Caspian Sea میتوان دریافت که بهترین واژه برای دریای شمال ایران " Caspian Sea" و نه دریای خزر؛ زیرا این نکته مطرح است که خزر علاوه بر اینکه در هر زبانی معنای خاص خود را دارد.
شاید در تاریخ ایران با توجه به برخی مطالبی که موضوعیت داشته، نام خزر جالب نیست و بهتر است دریای کاسپین به عنوان اسم انتخاب و همه ما بخوانیم و بنویسیم "دریای کاسپین" زیرا اسم آن بر روی نقشه Caspian Sea درج شده است.
گزارش از محمد زرچینیانتهای پیام/