به گزارش
گروه استانهای باشگاه خبرنگاران،، سعید قاسمیان در همایش اجتماعی کردن مبارزه با موادمخدر گفت: در زمینه موادمخدر حملهای با حجم گسترده وجود دارد که مبارزه با آن نیازمند ابزار مناسب است و مسلماً آموزش و پرورش به عنوان مرکز پایه انسانی که در توسعه پایدار نقش دارد.
وی افزود: در عرضه موادمخدر با رشد فزایندهای روبهرو هستیم، چرا که ایران در همسایگی افغانستان که مرکز تولید تریاک است قرار دارد، به گونهای که بر اساس آمار موجود 70 درصد زمین زیرکشت خشخاش و 80 درصد تولید جهانی در افغانستان قرار دارد. در سال 2014 نیز 6400 تن مواد مخدر تولیدی این کشور در 224 هزار هکتار کشت شده بود.
این مدرس دانشگاه خاطرنشان کرد: انگیزه مالی و اقتصادی دلیل گرایش اصلی گروههای جنایی به قاچاق و ترانزیت موادمخدر و روانگردان در جهان است. همچنین دومین مصرف غالب در کشور مربوط به «شیشه» است و در کشور شاهد روند صعودی کشفیات آمفتامینها هستیم، به گونهای که سال گذشته 144 تن کشف شده است.
وی با بیان اینکه موج سوم عرضه موادمخدر نیز مربوط به مواد روانگردان جدید است افزود: نکته مهمتر اینکه در موارد قانونی هیچ موردی در خصوص آن مطرح نشده است، در حالی که روند تولید آن به صورت صعودی در حال افزایش است و 348 نوع از آن در جهان وجود دارد که 97 ماده جدید در سال 2013 کشف شده است، در حالی که در سال 2012 تعداد 8 نوع جدید آن کشف شده بود و 8 دهم درصد تولید ناخالص جهان را به خود اختصاص داده است.
وی اظهار کرد: در عرضه موادمخدر نیز با روند فزایندهای روبهرو هستیم، به گونهای که 137 هزار نفر از ورودیها به زندانها به طور مستقیم و 99 هزار نفر از افراد زندانی به طور غیرمستقیم به جرائم موادمخدر مربوط میشود. برای مبارزه با موادمخدر 2000 عملیات و درگیری وجود داشته و سالانه 2400 باند متلاشی میشود و سال گذشته 573 تن موادمخدر از سوی دستگاههای مربوط مانند اطلاعات، نیروی انتظامی و سازمان زندانها کشف شده است.
قاسمیان تصریح کرد: بین سالهای 89 تا 92 تعداد 959 لابراتوار شیشه کشف شده است که 416 مورد آن مربوط به سال 92 است و سال گذشته 16 شهید در زمینه موادمخدر دادهایم.
وی یادآور شد: روند فزایندهای برای تقاضای موادمخدر در جهان وجود دارد که عوامل فردی، محیطی و اجتماعی در آن موثر هستند و در چگونگی کاهش نرخ بروز اعتیاد نقش آموزش و پرورش، دانشگاه، محیط کار و محلات مورد توجه است و برای کاهش نرخ بروز اعتیاد 6341 مرکز در حال حاضر فعالیت میکند که در سال 92 تعداد 764 هزار نفر پذیرش کرده است.
این مسوول عنوان کرد: آثار اعتیاد و قاچاق در کشور به صورت مختلف بروز میکند که مهمترین شاخص آن مرگ و میر است که در سال 2012 تعداد 183 هزار نفر در دنیا بر اثر سوء مصرف مواد جان خود را از دست دادهاند که 2950 نفر در ایران و 78 هزار نفر در آسیا بوده است.
وی اعلام کرد: اعتیاد سبب بروز بیماریهایی مانند ایدز بوده است به گونهای که بین سالهای 65 تا 93 تعداد 27 هزار نفر به بیماری ایدز مبتلا شده است که بیشترین عامل انتقال تزریق مشترک و پس از آن روابط جنسی است که در این نوع تحریک، شیشه عامل تجزیه کننده بوده است.
وی ادامه داد: 90.7 درصد مبتلایان مرد، 47.3 درصد بیکار، 63 درصد متاهل، 64 درصد دیپلم و زیردیپلم، 21 درصد لیسانس هستند و دومین مصرف غالب در کشور شیشه است که با مراجعه به محلات آلوده مشخص شده است، هماکنون مصرف ترکیبی رواج یافته است. همچنین 25 درصد آسیبهای اجتماعی دیگر نیز متاثر از موادمخدر است. مثلاً 65 درصد همسرآزاریها، 55 درصد طلاق، 25 درصد قتل عمد و 30 درصد کودکآزاری متاثر از اعتیاد است.
این مسوول در خصوص اقدامات کاهش تقاضای مصرف موادمخدر عنوان کرد: هماکنون از صد درصد مدارس فقط هشت درصد تحت پوشش برنامههای پیشگیری از موادمخدر هستند و 90 درصد مراکز درمان سوء مصرف مواد سازمانهای مردمنهاد خصوصی هستند، لذا با توجه به اینکه مصرف موادمخدر مخاطرات بهداشتی و امنیتی جامعه را در پی دارد نیازمند برنامهریزی در قالب نقشه راه هستیم که نقشه راه استان زنجان در دستور کار برنامه ششم توسعه قرار دارد.
وی اعلام کرد: در بررسی نرخ شیوع مصرف موادمخدر در کشور، استان زنجان رتبه اول استان پاک را داراست که امیدواریم با تداوم و توسعه برنامههای پیشگیری این رتبه اول حفظ شود.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان زنجان نیز در این همایش گفت: بین 200 تا 250 میلیون نفر در جامعه جهانی تجربه تلخ استفاده از موادمخدر را در زندگی خود دارند. اگر میانگین هر خانوار 4 نفر در نظر گرفته شود یک میلیارد نفر انسان در معرض آسیب مستقیم استفاده از موادمخدر قرار دارند.
تقی نصیری افزود: موادمخدر زندگی بسیاری از افراد را به تباهی کشانده و بخش مهمی از سرمایهها را متزلزل کرده است، به گونهای که بسیاری از افراد معتاد امکان بازگشت دوباره به جامعه را نیافتهاند، به همین جهت از آن به عنوان زلزله خاموش یاد میشود که در هر شبانه روز در ایران هشت نفر را به کام خود میکشد.
وی خاطرنشان کرد: هنگامی که دشمن از فروپاشی سیاسی ایران عاجز شد به فروپاشی اجتماعی روی آورد تا ضربه طاقتفرسایی به کشور وارد کند و با توجه به اینکه سود قاچاقچیان سه میلیارد دلار است، سنگر مشخصی برای مبارزه با آن ندارد و شاید نزدیکترین جبهه مبارزه پشت دیوار خانه یا داخل خانهها باشد.
این مسوول اظهار کرد: هر جنگی تبعات و معضلات خود را دارد و امروزه مبارزه با موادمخدر به هر طریقی که انجام میشود، ولی باید تاکید کرد تا این مبارزه اجتماعی نشود و همه در آن شرکت نکنند امکان توفیق نخواهیم داشت.
وی اعلام کرد: بر اساس آمار موجود یک درصد دانشآموزان به مصرف موادمخدر مبتلا هستند که بر اساس طرح شیوعشناسی 2.6 درصد دانشجویان دولتی غیرپزشکی و 1.6 درصد دانشجویان پزشکی به مصرف موادمخدر گرایش دارند.
انتهای پیام/م