امروز سخنان رییس جمهور ،‌ رییس مجلس و مقامات قضایی درباره حماسه 9 دی پر تکرارترین تیتر رسانه های کاغذی بود.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران،امروز سخنان رییس جمهور ،‌ رییس مجلس و مقامات قضایی درباره حماسه 9 دی پر تکرارترین تیتر رسانه های کاغذی بود. روحانی در جمع  مسئولان چابهار ،‌حماسه 9 دی را ‌بیعت مجدد با ‌جمهوری اسلامی، اصل ولایت‌ فقیه و خاندان امامت خواند و گفت: باید از حماسه حضور مردم در نهم دی در مسیر تحکیم وحدت، همدلی و قانون‌گرایی استفاده کنیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی نیز  با بیان اینکه قیام 9 دی طراحی دشمن را نقش بر آب کرد، گفت: پاسداشت 9 دی در سخنرانی در این باب نیست، در درس گرفتن از آن است.

تعداد قابل توجهی از روزنامه ها  از جمله ،‌ جوان ، رسالت ،‌ حمایت  و خراسان بخشهایی از صحبتهای رییس مجلس و رییس جمهور  در این باره را تیتر یک کردند .

ظریف : لغو کلی تحریمها را یکجا می خواهیم

تیتر یک مردمسالاری به صحبتهای ظریف در جمع نمایندگان اختصاص داشت . وزیر امور خارجه نیز در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، عدم توافق احتمالی آمریکایی‌ها برای دستیابی به توافق را به دلیل مسائل و مشکلات داخلی‌شان بعد از تغییر آرایش سیاسی داخلی این کشور دانست و در عین حال تاکید کرد که تیم مذاکره کننده به پشتوانه مقاومت ملت ایران خواستار لغو کلی تحریم‌ها، یکجا است.

موضوع آلودگی هوا این روزها به ویژه بسیار مورد توجه روزنامه های منتقد دولت که مخالف واردات بنزین هستند ،  قرار گرفته است .


«نفس کش»

روزنامه وطن امروز در گزارشی نوشت: شاخص آلودگی هوای پایتخت روز گذشته برای چندمین روز متوالی در وضعیت ناسالم برای همه گروه‌ها قرار گرفت، وضعیتی که تنفس در هوای پایتخت را با سختی و دشواری مواجه کرده است. به باور بسیاری از کارشناسان تداوم این شرایط و نداشتن تدبیر درست و اصولی برای مقابله با این وضعیت، پایتخت را در شرایط بحرانی از نظر آلودگی هوا قرار می‌دهد.

* شاخص کیفیت هوا روی عدد 178
به گفته رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت کیفیت هوای تهران  در روز سه‌شنبه در شرایط ناسالم قرار گرفت. خسرو صادق‌نیت، رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت بیان داشت: براساس اطلاعات دریافتی از ایستگاه‌های سنجش آلودگی هوا در شهر تهران که در ساعت 11 سه‌شنبه 9‌دی ماه دریافت شد، شاخص کیفیت هوا 178 و آلاینده اصلی ذرات معلق(2/5PM) است. وی یادآورشد: در این شرایط کیفیت هوا ناسالم است و افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی یا ریوی، کودکان و سالمندان باید از فعالیت‌های طولانی یا سنگین خارج از منزل اجتناب ورزند. رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت گفت: شهروندان نیز باید فعالیت‌های طولانی یا سنگین خارج از منزل را کاهش دهند. جالب اینجاست که با توجه به همه این تاکیدات و حساسیت‌ها امسال
آموزش و پرورش و کمیته اضطرار آلودگی هوا تصمیمی برای تعطیلی مدارس اتخاذ نشده است و دانش‌آموزان که جزو گروه‌های حساس نیز محسوب می‌شوند، باید با تحمل این شرایط راهی مدرسه شوند. این در حالی است که ساعاتی پیش از تنظیم این گزارش به‌رغم تاکید بر تداوم آلودگی هوا در روز چهارشنبه(امروز)، معاون نظارت و پایش آلودگی هوای محیط زیست استان تهران اعلام کرد که روز چهارشنبه هم خبری از تعطیلی مدارس به دلیل آلودگی هوا نیست!

* انتقال 392 بیمار قلبی و تنفسی در یک روز
این در حالی است که سخنگوی اورژانس تهران اعلام کرده است که طی 24ساعت گذشته 263 بیمار قلبی و 129 بیمار تنفسی به بیمارستان منتقل شده‌اند. حسن عباسی با اشاره به هوای آلوده این روزهای شهر تهران در توصیه‌ای به شهروندان گفت: گروه‌های در معرض خطر مانند کودکان و سالخوردگان و بیماران قلبی و تنفسی و خانم‌های باردار در صورت امکان در سطح شهر تردد نکنند و سایر افراد نیز از ماسک‌های فیلتردار استفاده کنند.
از سوی دیگر براساس قانون دولت مکلف است از سلامت جامعه صیانت کرده و برای کاهش آسیب‌رسانی به مردم در هر شرایطی وارد عمل شود. این موضوعی است که برخی از اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس نیز بر آن تاکید داشته و در گفت‌وگو با «وطن امروز» خواستار توجه بیشتر این روزهای دولت به سلامت شهروندان شدند. این تمام ماجرا نیست و نمایندگان مجلس در اظهارات خود به پشت‌پرده واردات بنزین به کشور هم اشاره کرده‌اند و از پر شدن برخی جیب‌ها با طرح واردات بنزین پرده برداشته‌اند!

* رفت و آمد در شرایط هشدار و ناسالم
از کنار هم قرار دادن اخبار اعلام وضعیت کیفیت هوای پایتخت که طی روزهای گذشته اعلام شده نوسان کیفیت هوا از شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس تا تعمیم این وضعیت برای همه افراد جامعه یا حتی در مرز هشدار قرار گرفتن آن، همگی گویای یک نکته و آن هم تنگ‌تر شدن مسیر تنفس پایتخت‌نشینان است. جالب اینجاست که با بالا گرفتن معضل آلودگی هوای پایتخت در روزهای گذشته تشکیل کمیته اضطرار به بهانه پیش‌بینی وزش باد و تغییر شرایط جوی هر بار به وقت دیگری موکول شد اما در نهایت این کمیته تشکیل جلسه داد و با 3 مصوبه درباره تعطیل نشدن مدارس، ممنوعیت فروش آرم روزانه طرح ترافیک و تعطیلی کارخانجات شن و ماسه  به پایان رسید اما روز گذشته رنگ قرمز تابلوهای سنجش آلودگی هوا ناکارآمدی این تصمیمات را نمایان کرد.

* کم‌توجهی به سلامت دانش‌آموزان
یکی از مصوبات کمیته اضطرار دایر بودن مدارس در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه است که برخلاف هشدار نماینده وزارت بهداشت مبنی بر شرایط بد هوای پایتخت و اسیدی شدن هوا به دنبال تجمع آلاینده‌ها صورت گرفت. تصمیمی که به نظر می‌رسد آنطور که باید سلامت دانش‌آموزان را مدنظر قرار نداده و بیشتر بر پایه اصرار دولت برای کم کردن تعطیلی‌ها اتخاذ شده است. در حالی که باید موضوع سلامت شهروندان بیش از هر موضوع دیگری برای دولت از اهمیت برخوردار باشد و نباید مقوله مهمی مانند حفظ جان شهروندان فدای هر دیدگاه و نظریه‌ای شود. این موضوعی است که عباس قائدرحمت، از اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس نیز ضمن تایید آن به«وطن امروز» می‌گوید: توجه به سلامت همه افراد جامعه از جمله کهنسالان و کودکان باید در هر شرایطی از اولویت‌های دولت باشد و شرایطی را فراهم آورد که آسیب‌رسانی به این اقشار در حداقل ممکن قرار گیرد. به باور این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس، تعطیلی نیز از جمله راهکارهایی است که می‌تواند در شرایط بحرانی به عنوان راهکاری منطقی برای کاهش آلودگی به کار گرفته شود. وی همچنین می‌افزاید: سلامت دانش‌آموزان باید در درجه اول اهمیت قرار گیرد و دولت می‌تواند با تعطیلی مدارس در شرایط بحرانی هزینه تعطیلی را به جان بخرد تا مانع از ایجاد آسیب‌های جبران‌ناپذیر برای دانش‌آموزان شود.

* محیط زیست و آسمان تیره پایتخت
تغییرات شاخص کیفیت هوا در تابلوهای سنجش آلودگی که این روزها قصد پایین آمدن از شرایط ناسالم را ندارد موضوع دیگری را نیز علاوه بر معضل آلودگی هوای تهران برای شهروندان تداعی می‌کند. واردات بنزین که بنابر اصرار سازمان محیط زیست صورت گرفت تا برای رفع معضل آلودگی هوای پایتخت راهکاری باشد ماجرای دیگری است که شرایط ناسالم هوای پایتخت از آن پرده برداشت. چراکه براساس ادعای سازمان محیط زیست بنزین پتروشیمی از جمله عوامل آلاینده محسوب می‌شد که با حذف آن باید رنگ آبی در آسمان پایتخت نمایان شود اما با وجود تغییر سوخت خودروها تاثیر چندانی در وضعیت آلودگی هوا به چشم نمی‌خورد. جالب اینجاست که گزارش کمیسیون اصل نود مجلس نیز از کیفیت پایین بنزین وارداتی پرده برداشت و به دنبال آن صدای اعتراض نمایندگان به نحوه عملکرد سازمان محیط زیست بلند شد.

* نمایندگان ناراضی از محیط زیست
مهدی عیسی‌زاده، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس درباره عملکرد سازمان محیط زیست در موضوع واردات بنزین به «وطن‌امروز» می‌گوید: ما به عنوان نمایندگان مجلس از این وضعیت ناراضی هستیم چرا که عملکرد ضعیف این سازمان بر تشدید آلودگی هوا موثر است. به گفته این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس، ماجرای واردات بنزین نیز که از سوی سازمان محیط زیست دنبال شد موضوعی است که به نظر می‌رسد پشت پرده‌های فراوانی داشته باشد چرا که با واردات بنزین به کشور جیب برخی افراد پرپول شد. وی با تاکید بر این موضوع که نمایندگان از عملکرد دولت درباره آلودگی هوا انتقاد دارند، یادآور می‌شود: مشکل آلودگی هوای تهران معضلی است که نمی‌توان آن را کتمان کرد به علاوه تداوم روزهای ناسالم در پایتخت به‌خوبی کیفیت بنزین‌های وارداتی را نیز مشخص کرد.

* تکلیف دولت برای مقابله با آلودگی
اما از دیگر موضوعاتی که با آلودگی هوا بیش از پیش مورد توجه شهروندان قرار گرفته است راهکارهای دولت و سازمان محیط زیست به عنوان متولی اصلی مباحث زیست محیطی است. این  روزها بسیاری از شهروندان منتظرند تا طرح یا برنامه و راهکاری برای تعدیل شرایط بد هوای پایتخت و پیشگیری از تکرار آن بشنوند. عباس قائدرحمت، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در این باره می‌افزاید: موضوع آلودگی هوا با سلامت شهروندان ارتباط مستقیم دارد و از این جهت باید مورد توجه ویژه دولت قرار گیرد. وی با یادآوری این موضوع که دولت تکلیف دارد برای پیشگیری از تهدیدات سلامت در جامعه تلاش کند به «وطن امروز» می‌گوید: دولت مکلف است برای حفظ سلامتی جامعه تلاش کند و بر این اساس رفع خطر آلودگی هوا نیز باید مورد توجه دولت قرار گیرد. به گفته این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس، دولت باید طوری برنامه‌ریزی کند که کیفیت هوای تهران و سایر کلانشهرها از حد مجاز خارج نشود و با مدیریت این موضوع کار را به جایی برساند که تعداد روزهای ناسالم در طول سال انگشت‌شمار شود. قائدرحمت با اشاره به راهکارهایی که باید مدنظر دولت قرار گیرد، یادآور می‌شود: دولت باید با عمل به تکلیف قانونی خود سهم شهرداری را برای تجهیز و تقویت حمل‌ونقل عمومی پرداخت کند تا با سرمایه‌گذاری در این موضوع از پرداخت هزینه‌های جبران‌ناپذیر بعدی جلوگیری کند. به گفته وی، به‌کارگیری وسایل حمل‌ونقل عمومی استان‌های مجاور در شرایط اضطراری در پایتخت می‌تواند راهکار دیگری باشد که باید مورد توجه دولت قرار گیرد.

* سازمان محیط زیست عزم جدی ندارد
اما از سوی دیگر مهدی عیسی‌زاده، از دیگر اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس معتقد است سازمان محیط زیست به عنوان متولی اصلی موضوعات زیست محیطی باید با جدیت بیشتری معضل آلودگی هوا را دنبال کند. وی در این باره به «وطن امروز» می‌افزاید: سازمان محیط زیست هم اختیارات قانونی لازم را داراست و هم بودجه و منابع مالی برای این کار در اختیار دارد. بنابراین هیچ‌گونه بهانه‌ای از این سازمان پذیرفته نیست و باید برای کاهش مشکل آلودگی هوا راهکارهای علمی و عملی ارائه دهد. این در حالی است که عباس قائدرحمت نیز با تایید این موضوع بیان داشت: سازمان محیط زیست درباره معضل آلودگی هوا وظایف خاصی دارد که براساس تکالیف قانونی دولت تبیین شده و لازم است رفع این مشکل را در اولویت برنامه‌های خود قرار دهد. به باور وی، در این زمان لازم است سازمان محیط زیست از اختیارات قانونی خود استفاده کرده و سلامت شهروندان را در معرض خطر سیاسی‌کاری قرار ندهد و با تعامل هر چه بیشتر با سایر دستگاه‌ها برای عبور از شرایط آلودگی اقدامی انجام دهد.

* اعتراض شورای شهری‌ها به تعطیل نشدن مدارس
رئیس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران ضمن تذکر به وزیر آموزش و پرورش خواستار توجه بیشتر به سلامت جامعه و مردم شد. رحمت‌الله حافظی، رئیس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران درباره جلسه کارگروه کاهش آلودگی هوای تهران، اظهار داشت: در کارگروه کاهش آلودگی هوا وزارت بهداشت با توجه به افزایش آلایندگی‌ها و در راستای سلامت دانش‌آموزان پیشنهاد تعطیلی مدارس را داد که متاسفانه آموزش و پرورش این پیشنهاد را قبول نکرد و به این تصمیم آموزش و پرورش اعتراض داریم. وی تصریح کرد: مبنای توسعه پایدار انسان سالم است و در هر جامعه‌ای نیاز به انسان‌های سالم داریم و اگر در جامعه انسان‌های سالم نباشند انتظار تعالی و رشد جامعه را نباید داشته باشیم. حافظی بیان داشت: در حال حاضر آلودگی هوا تهدید جدی به حساب می‌آید و ما شاهد این افزایش آلایندگی‌ها هستیم. رئیس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران افزود: به پیشنهاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که مسؤول سلامت جامعه است، در کمیته کاهش آلودگی هوا پیشنهادی مطرح شده اما آموزش و پرورش بهانه فصل امتحانات را گرفته و این پیشنهاد پذیرفته نشده است. حافظی با تذکر به وزیر آموزش و پرورش، یادآور شد: ‌رویه‌ای که آموزش و پرورش در پیش گرفته است قابل قبول نیست و ضمن تذکر به وزیر آموزش و پرورش یادآور می‌شویم که برای سلامت جامعه و مردم ارزش بیشتری قائل شود.



« طرح جدید برای‌ کاهش یارانه‌بگیران»

روزنامه جام جم در این میان به برنامه دولت برای کاهش تعداد یغارانه بگیران پرداخته و نوشته است : در حالی که دولت پیشتر می‌خواست اقشارمرفه را از سبدیارانه نقدی حذف کند اما ظاهرا این طرح برعکس شده واین‌بار دولت با طرح جدید شناسایی اقشارکم درآمد درنظر دارد شمار یارانه بگیران را کاهش دهد.
 

به گزارش خبرنگار جام جم، با وجود وعده های قبلی، دولت اکنون اقدام کاملی در شناسایی اقشارمرفه نکرده و علت این امر را کامل نبودن بانک های اطلاعاتی، ناقص بودن روش های شناسایی و سرانجام پرهیز از نگران کردن مردم اعلام کرده است. اما هر چه هست، حذف یارانه پردرآمدها به جایی نرسید و گواه این امر چرخشی است که در نگاه دولت به شناسایی اقشارکم درآمد به جای پردرآمدها به وجود آمده است. طرحی جدید که دیروز وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به صورت کلی از آن پرده برداشت وباید منتظر اعلام جزئیات بیشتری از آن بود.

به گزارش تسنیم، علی ربیعی در جمع خبرنگاران در حاشیه مراسم امضای تفاهم نامه همکاری بین وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و اتاق اصناف ایران با اشاره به این که بررسی برای شناسایی دهک های کم درآمد انجام شده و این افراد دهک بندی شده اند، گفت: ملاک دولت در پرداخت یارانه بر مبنای شناسایی دهک های پایین جامعه است.

وی درباره شناسایی دهک های درآمدی برای دریافت یارانه افزود: در حال انجام این کار هستیم و قبل از اعلام کامل دهک های درآمدی باید آسیب های این کار انجام شود. اکنون فشار دولت برای شناسایی دهک های پایین جامعه است و در حال حاضر کم درآمدها دهک بندی شده اند.

ربیعی با بیان این که معیار دولت برای پرداخت یارانه واریز به دهک های درآمدی پایین است، گفت: در حال بررسی برای شناسایی افراد در دهک های پایین هستیم. دولت قصد دارد یارانه افراد کم درآمد را پرداخت کند.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی همچنین با اعلام «برای اولین بار سال آینده سهم اشتغال را از محل هدفمندی یارانه ها در بودجه دریافت خواهیم کرد» اظهارکرد: طی مدتی که طرح هدفمندی اجرا می شد تاکنون سهم اشتغال پرداخت نشده بود. امسال این امر با اختصاص بودجه مشخص شده گام موثری در حمایت از مشاغل و واحدهای تولیدی است.

وی با تأکید براین که بیش از 90 درصد مشاغل در بنگاه های کوچک است، اظهار کرد: بنگاه های کوچک به سرعت آسیب می بینند و در درازمدت آسیب شان ترمیم می شود.

مهم ترین اقدامی که طی مدت گذشته توانستیم انجام دهیم جلوگیری از ریزش 240 هزار شغل در واحدهای کوچک بود.

نیلی:حذف یارانه پردرآمدها پیچیده است

مشاور رییس جمهور در امور اقتصادی گفت: حذف دهک های ثروتمند در ارتباط با یارانه های نقدی موضوعی پیچیده است که در کنفرانس اقتصاد ایران بررسی می شود که در این زمینه چه اقداماتی باید صورت گیرد.

به گزارش جام جم، مسعود نیلی دیروز در نشست خبری کنفرانس اقتصاد ایران افزود: اقتصاد ما در شرایطی قرار گرفته که نمی شود تغییرات بزرگی در آن اعمال کرد. افزایش قیمت حامل های انرژی در سال 93 در شرایط بد اقتصادی اتفاق افتاد، اما نه در رکود اثر گذاشت و نه در تورم، زیرا جنبه های مختلف حامل های انرژی در آن دیده شده بود.

وی درباره نرخ تورم نیز گفت: نرخ تورم در سال 93 حدود 25 درصد هدفگذاری شده بود، این در حالی است که بیش از 5 درصد از تورم پیش بینی شده سال جاری جلوتر حرکت کرده ایم.

وی با بیان این که نرخ تورم در بلندمدت باید کاهش یابد که کاری دشوار است، اظهار کرد: بانک مرکزی به طور جدی موضوع کنترل رشد پایه پولی را دنبال می کند، در عین حال بخش نظارتی بانک مرکزی و قائم مقام این بانک به موضوع اضافه برداشت بانک ها از منابع بانک مرکزی توجه ویژه ای دارد و سعی می کند که وضع را طوری کنترل کند تا از سمت بانک ها فشاری بر پایه پولی ایجاد نشود.

وی خاطرنشان کرد: رشد نقدینگی بتدریج در حال کاهش است و تلاش می کنیم که تورم در سال آینده نیز روند کاهشی داشته باشد.

نیلی تصریح کرد: امامساله ای که در سال های نه چندان دور با آن مواجه خواهیم بود که الان نیز فشار قابل ملاحظه ای را به زندگی اجتماعی و اقتصادی مردم وارد می کند، موضوع اشتغال است که این امر حاصل نمی شود؛ مگر این که اقتصاد رشد کند و آن هم رشدی پایدار و مستمر.مشاور اقتصادی رئیس جمهور با تاکید بر این که باید بتوانیم برای موج جمعیتی متولدین دهه 60 اشتغال ایجاد کنیم که این کار طی هفت هشت سال گذشته انجام نشده است، افزود: موضوع دیگر حفظ و ارتقای رشد اقتصادی است که هم اکنون آن را به دست آورده ایم.

کنفرانس اقتصاد ایران معجزه نخواهد کرد

نیلی در بخش دیگری از صحبت های خود از برگزاری کنفرانس اقتصاد ایران در روزهای چهاردهم و پانزدهم دی ماه جاری خبر داد و گفت: در برگزاری این همایش نقطه نظرات اقتصاددان ها و صاحب نظران باتجربه و کارکرده داخل و خارج از کشور دریافت شده است، در عین حال موضوع اصلی کنفرانس این است که روند اقتصاد ما با شرایط فعلی ادامه یابد یا این که می توانیم شرایط اقتصادمان را بهبود بخشیم، اما باید بگویم که این کنفرانس معجزه نخواهد کرد.

نیلی اظهار کرد: از اقتصاددانان خواسته شده تا راهکار مناسبی را برای تقویت اقتصاد کشور پیشنهاد کنند.

وی اضافه کرد: اقتصادمان از یک طرف ضرورت هایی پیش رو دارد و از طرفی دیگر با مشکلاتی مواجه است که بین آنها فاصله ای وجود دارد که پر کردن آن نیاز به نگاه عمیق و کارشناسی به مسائل دارد. از طرف دیگر، آنچه هم اکنون مورد نیاز است دستیابی به یک اجماع و وفاق در مورد راه حل هایی است که اقتصادمان برای پر کردن فاصله ضرورت ها و مشکلات نیاز دارد.

نیلی گفت: از سوی دیگر در سال 94 با موضوع کاهش قیمت نفت مواجه هستیم و این موضوع فاصله ما را با قیمت های جهانی کمتر می کند، اما ضرورت تداوم اصلاح بازار انرژی براساس قانون هدفمندی یک مطالبه قانونی است که باید دنبال شود.

وی در خصوص احتمال بازنگری قیمت نفت پیشنهادی در بودجه 94 هم این گونه توضیح داد که یکی از نشست های کنفرانس اقتصاد ایران مربوط به نفت و انرژی است و بناست چشم انداز بازار نفت نیز مورد بررسی قرار گیرد. باید مسیر قیمت نفت واقع بینانه دیده شود و اگر جمع بندی حاصل شود که قیمت نفت کمتر می شود باید پیش بینی های لازم هم صورت گیرد.

افت قیمت نفت نیز از موضوعاتی است که همچنان مورد توجه روزنامه هاست .


«سه برداشت از افت ارزی»
دنیای اقتصاد  در این باره نوشت : دلار روز سه‌شنبه تغییر سطح داد تا با قیمت‌هایی پایین‌تر از 3550 تومان معامله شود، مهم‌تر اینکه افت 30 تومانی چهارمین روز هفته بیشترین کاهش ثبت شده برای شاخص بازار ارز در طول یک ماه گذشته است. برخی از بازیگران بازار، افت ارزش دلار را ناشی از «عرضه ارز توسط برخی از صرافی‌های بانک‌ها»، «صحبت‌های باراک اوباما» و «کاهش اختلاف نرخ فروش آتی دلار با نرخ فروش نقدی این ارز بین بازیگران غیررسمی» عنوان کردند.

قیمت دلار در چهارمین روز آذرماه برای دومین روز متوالی کاهش پیدا کرد تا بهای این ارز با بیشترین کاهش یک ماه اخیر مواجه شود. روز سه‌شنبه دلار معاملات خود را با قیمت 3560 تومان آغاز کرد که افتی 5 تومانی نسبت به روز دوشنبه داشت؛ اما این پایان کاهش بهای شاخص بازار ارز در این روز نبود و دلار تا ساعت 12 ظهر به قیمت 3550 تومان رسید و بعد تا ساعت 3 بهای 3535 تومان را ثبت کرد. با ثبت قیمت 3535 تومان کاهشی 30 تومانی نسبت به روز دوشنبه رقم خورد که بیشترین افت از 10 آذرماه بود. با کاهش قیمت دلار در بازار، سکه نیز با کاهش مواجه شد. بهای هر سکه بهار آزادی سه‌شنبه از کانال 990 هزار تومان خارج و وارد کانال 980 هزار تومان شد. در این روز هر سکه بهار آزادی با بهای 985 هزار تومان معامله شد که کاهشی 10 هزار تومانی نسبت به روز دوشنبه داشت. بهای جهانی اونس نیز دوشنبه با 13 دلار افت مواجه شده بود.

گروهی از فعالان بازار ارز «عرضه ارز برخی از صرافی‌های بانک‌ها»، «صحبت‌های باراک اوباما» و «کاهش قیمت نرخ فروش دلار آتی بین بازیگران غیررسمی» را از عوامل اثرگذار بر کاهش قیمت دلار عنوان کردند. به گفته برخی از فعالان از ساعت میانی روز گذشته برخی از صرافی‌های بانک‌ها به فروش ارز پرداختند تا دلار در مسیر کاهشی قرار بگیرد.

گروهی از فعالان عامل اثرگذار بر روند قیمتی دو روز اخیر را صحبت‌های رئیس‌جمهور آمریکا و تغییر لحن نسبی این کشور نسبت به ایران عنوان کردند. به‌نظر می‌رسد انتشار گفته‌های باراک اوباما در روز دوشنبه که تغییر لحن نسبی را در بر داشت، اثر مثبتی بر بازار داشته است. در این بین بخش دیگری از فعالان هم سخنان رئیس کل بانک مرکزی مبنی بر تعدیل تقاضا در ماه ژانویه را به‌عنوان یک عامل کاهشی دیگر قلمداد کردند؛ اما گروهی دیگر از فعالان بازار کاهش اختلاف نرخ فروش آتی دلار با نرخ فروش نقدی این ارز را مهم‌ترین عامل افت شاخص بازار ارز دانستند. در روزهای ابتدایی زمستان و حتی در اکثر روزهای یک ماه گذشته، نرخ فروش آتی بازیگران غیررسمی اختلاف 7 تا 15 تومانی با نرخ فروش نقدی داشت، امری که نشان‌دهنده انتظار بازیگران غیررسمی برای افزایش بیشتر نرخ ارز بود، اما روز سه‌شنبه، اختلاف این دو نرخ به حدود 2 تا 3 تومان رسید. به‌نظر می‌رسد انتظار بازیگران برای ورود دلار به سطوح بالاتر تعدیل شده است. فعالان بازار کاهش اختلاف نرخ فروش آتی با نرخ فروش نقدی را ناشی از کاهش حجم معاملات بزرگ بازیگران غیررسمی بازار ارزیابی می‌کردند. در این بین، برخی کاهش حجم معاملات را به عوامل بیرونی و برخی دیگر این موضوع را به عوامل درونی نسبت می‌دهند. بعضی از بازیگران علت کاهش حضور و فعالیت معامله‌گران بزرگ را - که معمولا نرخ‌های فروش آتی و معاملات مدت دار بازار را تعیین می‌کنند - به ریسک‌های بیرونی بازار نسبت می‌دهند، در حالی که شمار دیگری از فعالان کاهش حضور معاملاتی آنها را ناشی از کاهش انتظار این افراد برای تداوم افزایش نرخ ارز می‌دانند؛ یعنی عوامل درونی عرضه و تقاضا و بالا رفتن ریسک معاملات موجب کاهش حضور فعال این گروه در بازار شده است.

«شوك هاي نفتي از نگاه رناني:نفت ١٠٠ دلاري تكرار نمي شود»


اعتماد نیز  نوشت : محسن رناني معتقد است اكنون يك دوره طلايي اقتصادي براي بخش خصوصي است كه بايد به كمك دولت بيايد. عضو هيات علمي دانشگاه اصفهان كه در نشست تاثير تحولات بازار نفت و مذاكرات هسته يي بر اقتصاد ايران سخن مي گفت با بيان اينكه آخرين تحول ايجاد شده در فضاي اقتصادي و بين المللي جهان كاهش قيمت نفت بوده است، ادامه داد: اين تغيير بخش بزرگي از معادلات سياست داخلي و خارجي را بر هم زده است. او معتقد است توافق هسته يي هيچ تاثيري بر اقتصاد ايران ندارد و تنها سبب مي شود در كوتاه مدت ارز ٥٠٠ تومان ارزان شود.

گزيده يي از سخنان اين كارشناس اقتصادي در اين نشست در پي مي آيد:

در شرايطي كه سياستمداران ايران از قيمت ١٠٠ دلاري هر بشكه نفت خام در بازارهاي جهاني خرسند بودند امريكا و روسيه به بيشترين سود ممكن از افزايش قيمت نفت دست يافتند.

سال ٢٠٠٨ اوباما به پايان بخشيدن به اعتياد نفت تا سال ٢٠٢٠ اشاره كرد اما به نظر مي رسد اين پيش بيني دو سال زودتر از تاريخ مورد نظر رييس جمهور وقت امريكا يعني در سال ٢٠١٨ به تحقق خواهد پيوست.

به علت ارزش اقتصادي نفت شيل در مقابل سوخت هاي تجديدپذير سقوط قيمت نفت از هم اكنون در بازارهاي جهاني آغاز شده است و اين مساله طليعه يي از يك سقوط بزرگ تر را نويد مي دهد.

كشورهاي خاورميانه و جهان بايد بدانند كه قيمت جهاني نفت ديگر هرگز به ١٠٠ دلار نخواهد رسيد.

سقوط قيمت نفت مي تواند تهديدي فرصت آفرين براي ايران باشد، ايران بايد بپذيرد كه در آغاز يك دوره سقوط قيمت نفت قرار گرفته است. يك دوره طلايي براي اقتصاد ايران كه در آن دولت وظيفه دارد از بخش خصوصي درخواست كمك كند.

بخش خصوصي در ايران نه تنها آمادگي لازم براي حمايت از دولت ندارد، بلكه همواره در انتظار برنامه ريزي ها و سياست گذاري هاي دولت نيز هست. مجلس قانون هدفمندي يارانه ها را تصويب كرده و بر طبق اين قانون ٢٠ درصد از درآمد يارانه ها به بخش خصوصي واگذار شده است، چرا بخش خصوصي از نگرفتن سهم خود شكايتي نكرد؟

تحولات اخير خاورميانه منجر به ايجاد مجموعه يي از دولت هاي ورشكسته شده است. دولت هايي كه در تامين امنيت خود به عنوان نخستين وظيفه اساسي ناتوان هستند. به عنوان مثال اكنون كنترل بيش از ٥٠ درصد كشورهاي پاكستان، افغانستان، عراق، سوريه و... از دست دولت هاي خود خارج شده است و در صورت نبود كشورهاي با ثباتي مانند ايران و عربستان در منطقه، خاورميانه با فروپاشي بزرگي رو به رو خواهد شد.

امريكا براي رسيدن به اهداف اقتصادي خود به يك ايران و عربستان با ثبات و نه ورشكسته نيازمند است. با اين وجود اگر چه استراتژي غرب در حال حاضر بر حفظ اعتدال ايران استوار است. اما اگر ايران در مسيري تهديدآميز براي رژيم صيهونيستي و يا غرب حركت كند بدون شك با واكنش سريع طرف هاي غربي مواجه خواهد شد.

طولاني شدن روند مذاكرات به ضرر ايران است، كاهش قيمت نفت در ماه هاي پيش رو قدرت چانه زني ايران را از بين مي برد و مذاكره كنندگان ايراني را وادار مي كند تا با شدت بيشتري طالب مذاكرات باشند.

ايران براي حفظ پشتوانه هاي نفتي خود بايد تا پيش از نوروز و حتي تا قبل از عيد نوروز به توافق جامع با ١+٥ دست يابد.

٢٨ تحريم با محوريت امريكا وجود دارد، تحريم هايي كه وضع شده اند و احتمالابلافاصله پس از توافق هسته يي لغو مي شوند، پنج مورد است.

دولت بايد يك بار براي هميشه بند ناف بودجه اش را از قيمت ارز بچيند. اينجاست كه بايد بخش خصوصي به دولت يك نسخه عملياتي بدهد.

نسبت بودجه دولت به كل اقتصاد ايران در سال ١٣٦٨، ٤٠ درصد بود، اكنون اين ميزان به ٨٠ درصد رسيده است.

توافق هسته يي نا اطميناني هاي حوزه خارجي را حل مي كند، اما نااطميناني هاي حوزه داخلي با توافق حل نمي شود.

پس از لغو تحريم، ممكن است عده يي توافق كننده ها را متهم كنند و به آنها حمله كنند، عده يي بخواهند متقابلاجواب دهند، اين موارد در آستانه برگزاري انتخابات مجلس انجام گيرد، بحث مناقشات ٨٨ نيز در آن زمان داغ شود و در نهايت يك شكاف سياسي در سطح ملي رخ بدهد.




































برچسب ها: لاریجانی ، یارانه ، آلودگی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.