مجید رحیمی جعفری مدرس دانشگاه و تهیه کننده پروژههای هنری که در حال حاضر تهیه پروژه چندهنری "مرثیهای برای کتابسوزیها" را بر عهده دارد در گفتوگو با
خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران بیان کرد: بسیاری از بازیگرانی که با مدیوم سینما شناخته میشوند و نه آنهایی که از تئاتر وارد سینما شدهاند، از حضور در تئاتر به چند دلیل هراس دارند؛ تفاوت روش بازی در جلوی دوربین و صحنه، تکرار و تصحیح در سینما و در مقابل حداقل اشتباه در تئاتر و در مهمترین آنها هراس از ارتباط نزدیک با مخاطب.
این پژوهشگر هنر افزود: بازیگران زیادی را داریم که بازیگر مدیوم سینما شناخته میشوند و از این مواجهه نزدیک با مخاطب هراس دارند، برخی نیز این ریسک را کرده در یکی دو اجرا حضور یافتهاند و نتوانستهاند مخاطب را راضی کنند و خودشان نیز پاسخ لازم را دریافت نکردهاند. تازه این در پرفورمنس آرت که من ترجیح میدهم به آن هنر نمایشگون بگویم، برای بازیگران سختتر نیز میشود و خود انتخاب این هنرمندان جسارت محسوب میشود. این بار نه تنها فاصله معنا ندارد بلکه بازیگر تبدیل به اجراگری میشود که مخاطب را به حریم خود راه میدهد.
مدیر گالری «رج»، با اشاره به اینکه اطلاعات مربوط به «مرثیهای برای کتابسوزیها» در سایت تیوال موجود است، گفت: از 20 آذر تا 5 دیماه، بلیتهای تخفیفدار را به فروش میرسانیم. بیست یا نهایت سی بلیت را روزانه به مخاطبهای حضوری اختصاص خواهیم داد.
رحیمی جعفری با بیان اینکه این گونهی نمایشی از نظر ریختشناسی به هنر تجسمی نزدیک است تا تئاتر گفت: اگر بخواهیم در مورد وضعیت نمایشی «مرثیهای برای کتابسوزیها» صحبت کنیم من آن را یک رویداد چندهنری «پلیآرت» میدانم که ویدئو-اینستالیشن (چیدمان)، موسیقی و پرفورمنس آرت در آن بیشترین حضور را دارند. اگر بخواهم خصوصیاتش را با تئاتر مقایسه کنم آن را یک هپنینگ (رخداد) آیینی میبینم. مراسمی آیینی که در لحظه با حضور مخاطب شکل میگیرد و برگزار میشود.
وی با یادآوری اینکه مجوز اجرای این پروژه هنری، از سوی مرکز هنرهای تجسمی صادر شده است، گفت: در پرفورمنس ما ویژگی انتزاعی داریم، اجراگر از فرورفتن در نقش خودداری می کند و باید در خدمت ایده باشد؛ در اینجا نیز ما از افرادی استفاده کردیم که این حوزه را به خوبی بشناسند و خود آرتیست باشند.
رحیمی افزود: علی اتحاد اجراگردان این پروژه یکی از معدود افرادی است که سالهاست در این حوزه فعالیت میکند و حتی مجموعه هزار و یک عصر را سال گذشته در باغ موزه قصر که مجموعهای از پرفورمنس بود مدیریت و گردآوری کرد.
وی تصریح کرد: علی اتحاد به همراه هانیه توسلی و مهدی احمدی در بخش اول (ویدیو چیدمان) حضور دارند. مهدی احمدی نیز خود نقاش است و هانیه توسلی جزء بازیگران توانمند تئاتر است که همواره حوزه تجسمی را دنبال کرده است. در بخش دوم بابک حمیدیان، مینا ساداتی و نیکو ترخانی حضور دارند.
رحیمی افزود: حمیدیان که توانایی اجراهای مختلف و سختش بر کسی پوشیده نیست، خانم ساداتی از بازیگران خوب ما هستند که خود فارغ التحصیل ارتباط تصویری در مقطع ارشد و یک هنرمند تجسمی نیز هستند از سوی دیگر خانم ترخانی در حوزه پرفورمنس و ویدیو پرفورمنس فعالیتهای خوبی داشتند. ایشان تنها آرتیست ایرانی بودند که توسط تینو سگال هنرمند شهیر انگلیسی-آلمانی (هندیتبار) برنده شیرطلای دوسالانه ونیز و نامزد جایزة ترنر هر دو در 2013، دعوت شدند و در پروژه هنری ایشان اجرا داشتند. با دو اجراگر دیگر نیز در حال مذاکره هستیم و به محض عقد قرارداد آنها نیز معرفی خواهند شد.
گفتنیاست؛ پروژه چندهنری «مرثیهای برای کتابسوزیها» از 20 دی تا 10 بهمنماه 1393 در فرهنگسرای نیاوران اجرا خواهد شد و علاقهمندان میتوانند با مراجعه به سایت تیوال از هماکنون بلیت خود را با تخفیف تهیه کنند.
انتهای پیام/ اس