رایس با تاکید بر این نکته که تحریم‌های بیشتر در این مقطع سازنده نیست،گفت: ایرانی‎ها اعلام کرده‌اند اگر مجازات مالی جدید علیه آنها به‌کار گرفته شود از مدار دیپلماسی بیرون خواهند رفت.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران ؛ در شرایطی که قانون‌گذاران افراطی کنگره آمریکا عزم خود را جزم کرده‎اند تا برای اعمال فشار بیشتر بر ایران تحریم‌های جدیدی علیه کشور وضع کنند، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا هشدار داد که اکنون زمان مناسبی برای تصویب تحریم جدید علیه ایران نیست؛ اگرچه او ادعا کرد که تحریم‌ها نقشی کلیدی داشته‌اند. ماری هارف می‎گوید: «ما یک دفاع محکم در برابر آنها ارائه خواهیم داد تا بگوییم چرا اکنون زمان مناسبی برای تحریم‌های جدید نیست.» 

همزمان مرضیه افخم، سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران از برگزاری یک دور مذاکره با 1+5 در ماه جاری میلادی (دسامبر) طبق توافق خبر داد و مجید تخت روانچی نیز ابراز امیدواری کرد که با اتخاذ گام‎های جدی از سوی گروه 1+5 در مذاکرات هسته‎ای، به‌زودی به توافق جامع دست یابیم. 

دیپلمات‌های ارشد آمریکایی قصد دارند طی هفته جاری «با ارائه استدلال‌هایی قوی» از قانون‌گذاران آمریکایی بخواهند تا از افزودن بر تحریم‌ها علیه ایران چشم‌پوشی کنند. خبرگزاری فرانسه روز چهارشنبه نوشت که وندی شرمن، معاون موقت وزیر خارجه آمریکا، در صدر دیپلمات‌هایی قرار دارد که قصد دارند در این زمینه با کنگره صحبت کنند. شرمن از ماه‌ها پیش ریاست تیم مذاکره‌کننده آمریکا در مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵ را بر عهده داشته‌ است. روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» روز سه‌شنبه گذشته نوشت که سناتور رابرت منندز، رئیس کمیته روابط خارجه سنای آمریکا، هم‌اینک به دنبال اِعمال تحریم‌های سنگین‌تر علیه ایران است. منندز به «وال استریت ژورنال» گفت که اگر مذاکرات با جمهوری اسلامی تا مهلت تعیین‌شده در مارس ۲۰۱۵ به توافق نهایی منجر نشود، تحریم‌ها علیه ایران باید افزایش پیدا کند. 

او ادعا کرد که «تحریم‌ها باعث شد ایران به میز مذاکره بیاید و تحریم بیشتر هم باعث می‌شود ایران توافق کند.» بنا بر این گزارش، رابرت منندز قصد دارد درخواست تحریم بیشتر علیه ایران را به یک لایحه تخصیص بودجه دفاعی که هم‌اینک در دست بررسی است ضمیمه کند. برای جلوگیری از این اقدام، وندی شرمن روز پنج‌شنبه پشت درهای بسته جلسه‌ای با اعضای کنگره خواهد داشت. به گفته خانم شرمن، اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران می‌تواند ماه‌ها تلاش سخت دیپلماتیک را با خطر شکست روبه‌رو کند. 

به گزارش خبرگزاری فرانسه، ماری هارف، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز سه‌شنبه درباره جلسه پیش‌روی شرمن با کنگره به خبرنگاران گفت: «در مورد اینکه الان وقت تحریم جدید نیست، استدلالی بسیار قوی به آنها ارائه خواهیم داد.» او افزود: «ما این استدلال را چه علنی، چه خصوصی و چه در تمام سطوح مطرح خواهیم کرد؛ چرا که قویا به آن باور داریم.»به گفته هارف، مقام‌های ارشد قصد دارند «پیشرفت‌هایی» که طی ماه‌های گذشته در مذاکرات با ایران به‌دست آمده را برای اعضای کنگره شرح بدهند. 

هارف می‎گوید: مقامات همچنین درباره‌ پیشرفت‌های به دست آمده در جریان مذاکرات ماه‌های گذشته به قانون‌گذاران مخالف توضیح خواهند داد. او همچنین گفت: «واضح است که به‌منظور حفظ امانت در مذاکرات نمی‌توانیم همه جزئیات را به اشتراک بگذاریم؛ اما قانون‌گذاران باید همچنان روی دیپلماسی سرمایه‌گذاری کنند.» کارشناسان هشدار داده‌اند تحریم‌های جدید به شدت ایران را خشمگین خواهد کرد.» هارف در پایان مدعی شد: «اگر نگوییم بزرگ‌ترین دلیل، اما یکی از دلایلی که موجب حضور ایران پای میز مذاکره شده است تحریم‌هایی بوده که کنگره اعمال کرده و وزیر امور خارجه نیز از آن حمایت کرده است، بنابراین، تحریم‌ها نقشی کلیدی داشته است.» 
از دیگر سو سناتور راند پل نیز نسبت به اعمال تحریم‎های بیشتر علیه ایران هشدار داد و گفت این مساله ممکن است ایران را از پای میز مذاکره دور کند. 

به گزارش «ایرنا»، راند پل در کنفرانس خبری به همراه سناتور منندز، اشاره کرد که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از تمدید مذاکرات تمجید کرده و آن را راهی برای ایجاد تغییر در پاره‌ای از بخش‌های گفت‌وگوها دانسته است. او معتقد است: آمریکا هرآنچه که در توانش باشد انجام خواهد داد تا مانع دستیابی ایران به آنچه که او سلاح هسته‎ای نامید شود. پل تاکید کرد که بنا نهادن تحریم‎ها در این مرحله از مذاکرات می‌تواند جلوی تمام پیشرفتی را که تاکنون به دست آمده است، بگیرد. به نوشته وال استریت‌ژورنال، مذاکرات هسته‎ای ایران برای هفت ماه دیگر تمدید شده است و طبق اعلام مقامات آمریکایی و ایرانی، دو طرف نتوانسته‌اند شکاف‌هایی را که بر سر دو موضوع کلیدی مذاکرات شامل آینده ابعاد ظرفیت تولید سوخت هسته‌ای ایران و شتاب لغو تحریم‌ها است، پر کنند. 
 
 هشدار رایس به کنگره 
همچنین سوزان رایس، مشاور امنیت ملی آمریکا نیز در مخالفت با سخنان رابرت منندز، سناتور تندروی دموکرات که خواهان تشدید تحریم‎ها علیه ایران است، می‎گوید که اعمال تحریم‎های بیشترعلیه ایران، مذاکرات هسته‎ای را با شکست مواجه خواهد کرد. به گزارش پایگاه خبری هیل و روزنامه وال‌استریت ژورنال، رایس روز دوشنبه و در جریان کنفرانس خبری افزود: «اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران تبعاتی خواهد داشت.» او با اشاره به برخی از این پیامدهای منفی، تاکید کرد که از جمله این تبعات گروه 1+5 از هم خواهد پاشید و جامعه بین‌الملل نیز آمریکا را بابت شکست مذاکرات سرزنش خواهد کرد نه ایران را و ایرانی‎ها هم به این نتیجه خواهند رسید که دیگر دلیلی برای ادامه روند مذاکره نمی‎بینند. 

رایس با تاکید بر این نکته که تحریم‌های بیشتر در این مقطع سازنده نیست، افزود: «آمریکا امروز با تهران بر سر سطح غنی سازی، نیروگاه تولید پلوتونیوم اراک و همچنین وجود شفافیتی بی‌سابقه در برنامه هسته‎ای ایران به توافق موقت رسیده است.» رایس تاکید کرد ایرانی‎ها اعلام کرده‌اند اگر مجازات مالی جدید علیه آنها به‌کار گرفته شود از مدار دیپلماسی بیرون خواهند رفت. 
 
 یک دور مذاکره در دسامبر 
همزمان سخنگوی وزارت امور خارجه ایران ضمن تکذیب تغییر در مفاد توافق ژنو و تفاهمات قبلی گفت که هنوز زمان و مکان دور بعدی مذاکرات اتمی ایران با کشورهای گروه ۵+۱ مشخص نیست، اما طبق توافق در دسامبر یک‌دور مذاکره برگزار خواهد شد. به گزارش «ایرنا»، مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز چهارشنبه، در نشست مطبوعاتی با خبرنگاران گفت که هنوز زمان و مکان دور بعدی مذاکرات ایران و کشورهای گروه ۵+۱ مشخص نیست و دو طرف در حال گفت‌وگو در این‌باره‌اند. سخنگوی وزارت امور خارجه ایران درباره جزئیات تمدید مذاکرات وین و تغییر در این توافقات گفت: «اخباری منتشر شده است که درصدد رد و تایید آن نیستم، اما هیچ گونه تغییری بر اساس توافق ژنو و چارچوب‌هایی که تعیین شده است در دوره تمدید عمل خواهد شد و تغییری در مفاد ژنو و تفاهمات قبلی رخ نداده است.» خانم افخم اضافه کرد: «هرگونه فعالیتی که در زمینه ذخایر غنی‌شده و اکسید شده و تبدیل آنها به میله سوخت است دقیقا منطبق با فعالیت‌ها و نیازهای برنامه‌های تحقیقاتی کشور است.» 

افخم افزود: «طبق اطلاعی که پیدا کردیم میزانی که ماهانه برای کار نیاز دارند حتی کاهش هم پیدا کرده یعنی میزانی که قرار بود از اکسید به میله سوخت تبدیل شود. این چارچوب است و برنامه رآکتور تحقیقاتی تهران نیز براساس همین است و تغییر ویژه‎ای هم رخ نداده است.» 
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این پرسش که چرا نتایج مذاکرات به مردم و رسانه‌ها داده نشده است، گفت که آنچه قابل اطلاع‌رسانی بوده کاملا اطلاع‌رسانی شده است. او افزود: «در میان کشورهای مذاکره کننده، بیشترین میزان ارائه اطلاعات را ما داشته‎ایم و این هم وظیفه تیم مذاکره کننده بوده است و بازهم آمادگی داریم به هر گونه ابهامی که برای افکار عمومی وجود دارد پاسخ دهیم.» 
 
 جای هیچ‌گونه نگرانی نیست 
افخم در ادامه به بیانات رهبر معظم انقلاب درباره مذاکرات و نتیجه آن در وین و سخنان رئیس جمهوری بعد از پایان مذاکرات اشاره کرد و گفت: «این نشان می‎دهد که جای هیچ‌گونه نگرانی نیست. مساله مذاکرات و روندی که طی می‎شود کاملا دقیق و شفاف به افکار عمومی منتقل می‎شود که باعث آرامش است.» 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره ابعاد توافق سیاسی نیز توضیح داد که مذاکره‌کنندگان باید چارچوبی را تعیین کنند که براساس آن بتوانند روی توافقات و جزئیات توافق کارهای بعدی صورت بگیرد و آن چارچوب همان بحث توافق سیاسی است. او افزود: «چنانچه این توافق حاصل شود مسیر و روند برای نگارش جزئیات و توافق در خصوص جزئیات مشخص می‎شود.» 
 
 در خلأ کار نمی‎کنیم 
افخم درباره اینکه آیا توافق سیاسی موضوع تحریم‌ها را شامل می‌شود یا خیر؟ گفت: «همان گونه که آقای ظریف بارها تاکید کردند هیچ توافقی حاصل نمی‎شود مگر اینکه روی همه موضوعات توافق شود؛ بنابراین همه موضوعات باید مورد تفاهم قرار گیرد تا امکان ورود به جزئیات باشد.» او درباره اظهارنظرهای طرف آمریکایی مبنی بر اینکه برخی تحریم‎‌ها را برداریم، امکان دارد بتوانیم به بهانه حقوق بشر و حمایت ایران از تروریسم آنها را وضع کنیم، افزود: «اظهارنظر درباره اینکه بعد از حل این موضوع سراغ چه چیز می‌روند، زودهنگام است. اجازه دهید در روند و متناسب با اخبار و تحولاتی که پیش خواهد آمد جلو برویم. سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: «البته ما هم برای خود چارچوب و نقشه راه داریم و اینطور نیست که در خلأ کار کنیم و متناسب با روندی که پیش خواهد رفت، کار را دنبال می‎کنیم.» 

سخنگوی  وزارت خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره اینکه توافق انجام شده‌است و الان اعلام نمی‌شود، گفت: «دوستانی هستند که اصرار دارند در روند اطلاع‌رسانی و آن چیزی که از سوی مذاکره‌کنندگان و حوزه‎های پیرامونی آن به‌طور صریح و رسمی اعلام می‎شود، شک ایجاد کنند.» او افزود: «ما پیش از این هم و قبل از مذاکرات مسقط اعلام کردیم هیچ گونه توافقی نشده است و همه چیز در روز مذاکره شکل می‎گیرد و در مذاکرات اخیر هم همین گونه شد. اگر دوستان روند اظهارنظرها و اخبار منتشر شده را دنبال کنند می‎بینند که واقعا اخبار در مسیر و همگام با آن چیزی است که در فضای مذاکرات انجام شده است.» به گفته سخنگوی وزارت خارجه این خبرها و گمانه‌زنی‎هایی که ابراز می‌شود، درست نیست. او اضافه کرد: «این که توافقی حاصل شده و الان گفته نمی‎شود کاملا غلط و کذب است، اما در عین حال امروز مذاکره‌کنندگان به یک دیدگاه نزدیکتری رسیده‌اند، اگرچه هنوز برخی اختلافات هست.» 
 
 گام‌های بزرگ ایران 
در عین حال معاون اروپا و آمریکای وزارت امورخارجه در دیدار با معاون وزیر خارجه ایتالیا ابراز امیدواری کرد که با اتخاذ گام‎های جدی از سوی گروه 1+5 در مذاکرات هسته‎ای، به‌زودی به توافق جامع برسیم. به گزارش «ایرنا» به نقل از اداره کل دیپلماسی رسانه‎ای وزارت امور خارجه، مجید تخت روانچی در دیدار با لاپو پیستللی، معاون وزیر خارجه ایتالیا درباره مذاکرات هسته‎ای گفت: «جمهوری اسلامی ایران گام‎های بزرگی برای حل این موضوع برداشته و امیدوار است با اتخاذ گام‎های جدی از سوی طرف مقابل، به‌زودی به توافق جامع برسیم.» 
 
 نشست ویژه شورای حکام 
همچنین آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای اعلام کرد هفته آتی نشست ویژه ۳۵ عضو شورای حکام برای بررسی بودجه لازم برای نظارت بر برنامه هسته‌ای ایران برگزار خواهد شد. به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از آسوشیتدپرس، آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای در ایمیلی اعلام کرد که نشست فوق در 11 دسامبر (20 آذر) برگزار خواهد شد. دیپلمات‌ها می‌گویند که یوکیا آمانو، دبیرکل آژانس، احتمالا در این نشست درخواست 5 میلیون دلار دیگر برای پرداخت هزینه‌های نظارت بر برنامه هسته‌ای ایران ارائه خواهد کرد. 
برچسب ها: تحریم ، ایران ، امریکا
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.