چاقی و افزایش توده چربی بدن سبب افزایش سطح استروژن بدن می‌شود.

به گزارش خبرنگار کلینیک باشگاه خبرنگاران، چندی پیش متخصصان ایرانی در خبری نگران‌کننده از پایین آمدن سن سرطانسینه در خانم‌های ایرانی خبر دادند که هشداری جدی بود. در سایت‌های پزشکی هم دو خبر توجه همگان را جلب کرده است: «ورزش در دوران نوجوانی به دختران کمک می‌کند تا در آینده احتمال سرطان سینهدر آنها کم شود» و «میان مواد شیمیایی و سرطان سینه هم روابطی وجود دارد.» فکر می‌کنید چگونه می‌توان از سنین نوجوانی به دختران جوان کمک کرد تا احتمال ابتلای آنها در آینده به سرطان سینه کمتر شود؟
 
حشره‌کش‌ها، مواد پلاستیکی، لوازم آرایش، عطرها و خلاصه بیشتر مواد شیمیایی مورد استفاده در زندگی‌های مدرن امروزی همگی وجه مشترک دارند: متخصصان به همه آنها در ارتباط با بروز سرطان سینه مشکوک هستند. نکته مهم این است که بیشتر محققان این عقیده را دارند که هنوز رابطه میان مواد شیمیایی و بروز سرطان سینه ثابت نشده است ولی بعضی تحقیقات نقش این مواد را در بروز سرطانسینه موثر دانسته‌اند. آنچه تاکنون دانشمندان توانسته‌اند به جرات بیان‌ کنند، آن است که مواجهه مداوم و شخصی با سطوح کم انواع مواد گوناگون شیمیایی در زنان، می‌تواند احتمال ابتلا به سرطانسینه را افزایش دهد چون درست مانند آن است که فرد با یک ماده شیمیایی با غلظت بالا مواجه شده باشد.
 
موادی که ناخواسته‌ وارد بدن می‌شوند
لوازم آرایش و محصولات زیبایی پوست و مو جزو منابع بالقوه و اصلی مواجهه زنان با مواد شیمیایی هستند، به خصوص اگر به تعداد این لوازم در کیف آرایشی دختران و زنان نگاهی بیندازیم، تعداد آنها زیاد است. اگر 20 محصول آرایشی در کیف یک دختر جوان باشد، او را در معرض 200 ماده شیمیایی قرار می‌دهد که می‌توانند سرطان‌زا باشند و با توجه به پایین آمدن سن آرایش دختران جوان، این موضوع هشداری جدی است.

گروه‌های متخصص محیط زیست و مرکز تحقیقات ایمنی لوازم آرایش آمریکا مواد زیر را خطرناک و سرطان‌زا معرفی کرده‌اند: پارابن‌ها (به‌عنوان نگه‌دارنده در لوازم آرایش و زیبایی)، مواد پتروشیمیایی و محصولات فرعی آنها (در کرم‌های پوست و نرم‌کننده لب)، جیوه (در ریمل و قطره‌های چشمی)، سرب (در رژ لب)، دی‌اکسان (در شامپوها و شامپو بدن)، فتالات‌ها (در برق لاک، لاک، اسپری مو و عطریات). تمامی این مواد از سوی سازمان بهداشت جهانی نیز سرطان‌زا شناخته شده است.

 تحقیقات نشان می‌دهد در دختران کم سن و سال که هر روز از این مواد استفاه می‌کنند، خطر ابتلا به سرطان سینه در آینده افزایش پیدا می‌کند. نگرانی اینجاست که وقتی زنان در سن کمتر از 25 سالگی از این مواد استفاده می‌کنند، درست در سنی با این مواد مواجه هستند که بافت سینه آنها در حال تکامل بوده و بیشتر تحت تاثیر شرایط محیطی قرار می‌گیرد. در تحقیقاتی که از سوی گروه متخصصان محیط زیست آمریکا روی 72 زن جوان انجام شده است، حدود 455 ماده شیمیایی که نباید در بدن وجود داشته باشد، در خون، بند ناف نوزادان، ادرار و شیر مادر پیدا شده است و این امر نگران‌کننده است. در تحقیق بعدی از سوی همین گروه که روی 2300 آمریکایی انجام شده است مشخص شد، جوانان به طور متوسط هر روز با 126 ماده شیمیایی مواجه‌اند که تنها از طریق محصولات آرایشی، بهداشتی که خود فرد استفاده می‌کند به بدن آنها وارد می‌شود. هر روز از هر 13 زن، یک نفر در مواجهه با مواد سرطان‌زا قرار دارند.
 
آیا شما در معرض خطرید؟
آنچه در مواجهه با مواد شیمیایی و ابتلا به سرطان سینه دختران جوان باید به آن توجه داشت، این است که آنها در رده سنی بلوغ تا 25 سالگی با بیشترین خطر روبه‌رو هستند چرا که استروژن می‌تواند در رشد بسیاری از تومورها نقش داشته باشد و هر ماده‌ای که در متابولیسم استروژن دخالت کند، به بدن آسیب می‌رساند. مواد شیمیایی نقشی سه‌گانه در بروز سرطان سینه ایفا می‌کنند. آنها سطح استروژن را افزایش داده، متابولیسم سلول را تغییر می‌دهند و مسیرهایی را تحت تاثیر قرار می‌دهند که خطر سرطان را افزایش می‌دهد.
 
دختران نوجوان را به ورزش تشویق کنید
تحقیقات جدید نشان داده است که اگر زنان از دوران قبل از نوجوانی ورزش را جزیی از برنامه دایمی خود قرار دهند، در آینده احتمال سرطان پستان در آنها کم می‌شود، به‌طوری که اگر زنان از دوران نوجوانی به طور مرتب ورزش کنند، احتمال ابتلا به سرطان سینه در آنها 25 درصد کمتر است و در کسانی که فعالیت دارند و در فاصله سنی 12 تا 22 سالگی بیش از 3 ساعت در هفته دویده‌اند یا بیش از 13 ساعت در هفته پیاده‌روی داشته‌اند، میزان سرطانسینه به شدت کاهش داشته است.
 
تغذیه سالم
چاقی و افزایش توده چربی بدن سبب افزایش سطح استروژن بدن می‌شود چون استروژن در بافت چربی تجمع پیدا می‌کند و هورمونی است که در بروز سرطان سینه دخیل است. توصیه دانشمندان این است که علاوه بر مصرف کم چربی و گوشت قرمز در دوران کودکی و نوجوانی، بهتر است دو ماده غذایی مفید را حتما در رژیم غذایی دختران نوجوان قرار دهید. سویا و ماهی دو ماده‌ای هستند که تاثیر آنها در کاهش ابتلا به سرطان سینه بسیار زیاد است. بررسی محققان دانشگاه بوستون نشان می‌دهد که اگر دختران از کودکی سویا مصرف کنند، میزان ابتلای آنها به سرطان سینه کمتر می‌شود.
 
گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
برچسب ها: توده ، چربی ، سرطان ، زنان ، بیماری ، درمان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.