به گزارش خبرنگار اعزامی باشگاه خبرنگاران به وین، محمد جواد ظریف پس از قرائت بیانیه مشترک همراه کاترین اشتون، در جمع خبرنگاران حاضر شد و به سوالات آنها پاسخ داد.
وزیر امور خارجه کشورمان پس از هفت روز مذاکرات فشرده در ابتدای صحبتهای خود، با تشکر از حمایتهای مردم ایران از مذاکرات و مذاکرهکنندگان گفت: از همکاران خوبم در هیات مذاکرهکننده ایرانی که بدون کمک و همکاری آنها ادامه این کار دشوار ناممکن بود تشکر میکند.
رئیس تیم مذاکرهکننده ایران در ادامه تلاشهای صورت گرفته در یک سال اخیر اشاره کرد و افزود: تلاشهای یک ساله ما باعث شده که راه حلی یا راهحلهای متفاوت مختلفی در دسترس باشد و کاملا این امکان برای هیاتهای مذاکرهکننده وجود داشته باشد که نمایی از یک توافق نهایی برای حصول اطمینان بدست آید که برنامه هستهای صلحآمیز جمهوری اسلامی ایران همواره صلحآامیز باقی خواهد ماند.
ظریف با تاکید براین موضوع که همه تحریمهای ظالمانهعلیه مردم ایران رفع خواهند شد گفت: برنامه هستهای ایران به صورت عادی ادامه پیدا خواهد کرد، امروز میتوان همه ما راهحلهای ممکن را به صورت واضح، گرچه با برخی اختلافنظرها تصور کنیم.
وزیر امور خارجه کشورمان در بخش دیگری از صحبتهای خود درباره مذاکرات چند ماه گذشته گفت: من اعتقاد دارم که مذاکراتی که در چند ماه گذشته ما داشتیم به ویژه مذاکرات هفته گذشته در وین کمک زیادی به ما کرده که این راه دشوار را به پیش ببریم.
وی افزود: احساس میکنیم که امروز اگر زمان توافق را تمدید میکنیم با این هدف است که یک فرصت کوتاهی برای رسیدن به توافق جامع فراهم کنیم.
رئیس تیم مذاکرهکننده ایران با اشاره به اینکه ما به هیچ عنوان قصد نداریم از تمام 7 ماه و 7 روزی که تا پایان مذاکرات یا تا پایان زمان تمدید توافق ژنو دیده شده، استفاده کنیم افزود: تلاش ما این است که در نزدیکترین زمان به تفاهم سیاسی و بعد از آن به تدوین تفاهم به صورت یک مجموعه فنی و سیاسی برسیم.
ظریف دستآوردهای مذاکرات یک سال گذشته را بسیار قابل توجه خواند و تاکید کرد: مهمترین دستاورد ما این است که برنامه هستهای که نتیجه تلاش دانشمندان ما و نتیجه مقاومت مردم ماست، امروز به صورت کامل ادامه دارد و اگر امروز در مذاکرات راجع به برنامه هستهای ایران صحبت میشود، راجع به میزان و اندازه غنیسازی است نه راجع به اصل غنی سازی.
وی افزود: اگر راجع به رفع تحریمهای ظالمانه صحبت میشود راجع به نحوه رفع تحریمها، نه حفظ تحریمها و افزایش روزمره این تحریمهای ظالمانه که متاسفانه در سالهای گذشته شاهد آن بودیم.
وزیر امور خارجه ایران در بخشی از صحبتهای خود با خبرنگاران پروژه ایران هراسی را شکست خورده دانست و گفت: تمام تلاشهایی که برای نشان دادن ایران به عنوان یک نگرانی برای جامعه بینالمللی بوده، رنگ باخته و در برابر جهان از ارزش و اعتباری برخوردار نیست.
ظریف تاکید کرد: بزرگترین موفقیت مردم ایران نشان دادن این واقعیت است که در کنار حفظ حقوقشان در برابر هر فشاری مقاومت کرده و میکنند، اما با دنیا سر جنگ و ستیز ندارند و میخواهند با دنیا براساس تعامل و روابط سازنده مبتنی بر احترام متقابل رفتار کنند.
مذاکره کننده ارشد ایرانی که در هوای بسیار سرد وین با خبرنگاران گفتگو میکرد افزود:به نظر بنده این وضعیت که حاصل یک سال تلاش دیپلماتیک و شاید یک سال و نیم تلاش بی وقفه دیپلماتیک و حمایتهای مقام معظم رهبری، ریاست محترم جمهوری و مردم خوب کشور ما است، به زودی به نتیجه خواهد رسید.
ظریف گفت: جامعه بینالمللی از روشهای بی فایدهای که جز فشار بر مردم ایران حاصل دیگری نداشته کنار خواهند کشید و هم مردم ایران برنامه هستهای خود را با اطمینان نسبت به آینده و با اعتماد جامعه بینالمللی ادامه خواهند داد.
وی افزود: احساس می کنم تا آن روز فاصله زیادی نداریم گرچه می دانم که
تعداد قابل توجهی از گروههای فشار و برخی گروههایی که آینده خود را در خصومت و
تنش و در درگیری میبینند امروز خوشحال نیستند و انشاءالله در آینده هم کمتر
خوشحال خواهند بود.
محمد جواد ظریف بخش دوم صحبتهای خود را به زبان انگلیسی اختصاص داد.
ظریف با اشاره به این موضوع که باید روی مسائل معم تمرکز کنیم گفت: روی مسائل مهم و همانطور که خود شما میگویید نتیجه گرفتن نهایی و در هر مذاکرهای باید بر روی یک سری از مفاهیم تصریح شود، مثلا باید برخی از چیزها رو کلی بینی کرد و برخی مسائل را باید وارد جزئیات شد و آن برمیگردد به اتمسفر و جو مذاکرات.
ظریف با اشاره به اینکه تمام طرفیت برای رسیدن به توافق سخت تلاش کردند افزود: البته تفاوتهای مهمی هم وجود داشت ولی واقعیت این بود که همه میخواستند به یک نتیجه برسند.وقتی ما این فرایند را سال گذشته شروع کردیم میخواستیم به جامعه جهانی اطمینان بدهیم که فعالیتهای هستهای ایران کاملا صلحآمیز است و تحریمهای ظالمانهای که علیه ما وضع شده، غیرمنطقی بوده است.
ظریف نیاز ایران به فعالیتهای هستهای را امری طبیعی دانست و تاکید کرد: این نکتهای غیرقابل بحث است. ا به دنبال توسعه هستهای صلحآمیز هستیم و نه چیز دیگر و در یک فضای همکاری و در یک فضای شفافیت بینالمللی ما آماده هستیم نگرانیهای جامعه جهانی را برطرف کنیم.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به اینکه اکنون بحث بر سر آن است که نیاز به انرژی صلحآمیز هستهای برای ایران وجود دارد گفت: مذاکرات فنی پیش رو خواهیم داشت و درباره پیشنویسه و توافقها صحبت خواهیم کرد.
وی تاکید کرد: باید تصمیمات سختی اتخاذ شود و به انعطافپذیری طرفین
نیاز است.
حال نوبت به خبرنگاران بود تا سوالات و ابهامات خود در مورد مذاکرات وین را با وزیر خارجه کشورمان مطرح کنند. ظریف نیز به سوالات یک-یک خبرنگاران داخلی و خارجی پاسخ داد.
خبرنگاری در مورد صحبتهای امروز کری پرسید و گفت ظاهرا درک و برداشت طرف آمریکایی با درک و رفتار شما از توافق ژنو متفاوت است، واکنش شما به اظهارات آقای کری چیست و چرا تا روزهای آخر تیم ایرانی تمایل به تمدید مذاکرات نداشت و دوست داشت که تا سوم آذرماه این توافق را به سرانجام برساند.
ظریف در پاسخ به این سوال گفت: ما معتقدیم دنیا دلیلی برای نگرانی از ابتدا نداشت، برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران از ابتدا صلحآمیز بود. گروهی تلاش داشتند که این برنامه را خطرناک معرفی کنند و امروز خوشحالیم که صدای آن گروه امروز بسیار کوتاهتر شده و بازی سیاسی که برای هراسافکنی در روابط بینالمللی انجام میدادند تا اینکه بتوانند سیاستهای خودشان را توجیه کنند امروز خریدار کمتری در دنیا دارد.
ظریف تاکید کرد: دلیل نگرانی آنها این نیست که نگران توافق باشند، بلکه نگران از دست دادن شرایطی هستند که با آن دنیا را به هراس بیاندازند و بتوانند سیاستهای خود را توجیه کنند.
ظریف با تاکید بر اینکه توافق ژنو در چارچوب منافع ملی ایران بود افزود: آنچه که ما در ژنو توافق کردیم برای این بود که نشان دهیم برنامه هستهای ما کاملا صلحآمیز است و فرصتی را فراهم کنیم که توافق به دست بیاید، امروز همه دنیا یکصدا معترف است که ما در سال گذشته به تعهدات خودمان عمل کردیم و این بهترین روش برای شکست دادن پروژه بسیار خطرناک ایرانهراسی است.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشور تصریح کرد:احساس میکنم که مردم ایران همه چیز را به دست آوردند، امروز برنامه هستهای ما توسط دنیا شناسایی شده، امروز کسی در مورد بستن برنامه غنیسازی ما صحبت نمیکند و امروز کسی در مورد از بین بردن برنامه صلحآمیز ایران صحبت نمیکند. اینها همه توفیقهایی است که مردم ایران در سایه سیاست تدبیر و امید که به آن رای دادند و درکنار آن ایستادند و با حمایت رهبری آن را ادامه دادند، بدست آورند.
مذاکره کننده ارشد ایران با بیان اینکه همه طرفین خواهان رسیدن به توافق قبل از ضربالاجل بودند گفت: رسیدن به توافق نیازمند این بود که در مورد تمام نکات ریزی که در بعضی از این موضوعات وجود دارد، در مورد موضوعاتی که به شدت فنی است و به شدت پیچیده است صحبت میکنیم. هر پیشنهادی ابعاد گوناگونی دارد و یقین داشتیم که لااقل برای تکمیل روند نگارش نیاز به زمان داریم.
ظریف گفت: این امکان وجود داشت قدری بیشتر پیشرفت کنیم اما همین میزان پیشرفت، قابل ملاحظه است. هر وزیری که امروز از جلسه خارج شد برای همه دوستان اعلام کرد که پیشرفتهای قابل ملاحظه داشتیم و میخواهیم و می توانیم به نتیجه برسیم.
وی تاکید کرد:همین میزان توفیق، توفیق قابل توجهی است که اگر یک سال قبل را نگاه کنید کسی حتی آرزوی چنین شرایطی را هم نمیتوانست در عالم واقعیت داشته باشد، لذا من فکر میکنم که به لطف خدا و با حمایت مردم به جای خوبی رسیدیم و این روش را ادامه میدهیم و انشاء الله به نتیجه نهایی خواهیم رسید.
ظریف در پاسخ به سوال دیگری درباره جزئیات تمدید توافق ژنو گفت: باید این هفت ماه را توضیح دهم. ما یک چهار ماه داریم و نمیخواهیم همه چیز را به آخر بیاندازیم، خیلی دوست داریم که زودتر به نتیجهای که مورد نیاز همه است دست پیدا کنیم . همانطور که اقای کری هم در صحبتهای خود گفت یک سری تعهدهایی را طرفین دارند که بایستی تعهدات خود را انجام دهند. نباید به ماه مارس فکر کنیم و نه به قبل و بعد آن و فقط دوست داریم با هم در فضایی خوب و اعتمادساز کار کنیم.
ظریف با اشاره به مسئله غنی سازی گفت:معتقد نیستم که هیچ کس بخواهد دوباره راجع به اصل غنی سازی اورانیوم توسط ایران سوال کند زیرا در حال حاضر اصل غنیسازی پذیرفته شده است، ما عضوی از انپیتی هستیم و حق غنیسازی داریم . در واقع اکنون راجع به نحوه غنی سازی و مسائل مربوط به آن میخواهیم صحبت کنیم.
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: ایران در بحث فعالیتهای صلحامیز هستهای نیز اهدافی را برای خود متصور است . ما میخواهیم تحت هر قراردادی غنیسازی را ادامه دهیم و در چارچوب ژنو حرکت خواهیم کرد.
وی افوزد: در مورد 700 میلیون دلار ی که قرار است ماهانه به ایران پرداخت شود، این تنها بخشی از پول ما است و هنوز به هدف کلی نرسیدیم و امیدواریم که برسیم.
ظریف در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه اگر قرار بود توافق جامع در یک سال به توافق برسد مانع اصلی توافق چه بود و آیا طی 7 ماه آینده می توان به توافق رسید و زیاده خواهیها چیست اظهار داشت: فکر میکنم جامعه بینالمللی و کشورهای مذاکره کننده به چند حقیقت پی بردند و آن اینکه جمهوری اسلامی نشان داده که اگر مردم ایران توافق کنند آن را نقض نمیکنند.
وزیر خارجه کشورمان ادامه داد: دوم اینکه مردم ما دنبال درگیری نیستند اما همزمان از حقوق خود نمیگذرند و موضوع سوم این است که درست است تحریمها برمردم تأثیر میگذارد ولی آنها از حقوق خود نمیگذرند.
رئیس دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه جامعه بینالملل فهمیده است که تنها از طریق توافق عادلانه متوازن به راه حل میرسد، تصریح کرد: باید برای توافق توجه کرد که برنامه هستهای ایران صلحآمیز است و دانش دانشمندان هستهای ما یک واقعیت است و من بدون اینکه وارد جزئیات شوم میگویم به این حد در مذاکرات رسیدهایم.
یا حیدر کرار