مجله شبانه باشگاه خبرنگاران؛سوره 61. صف آیه 4
إِنَّ اللَّهَ یحِبُّ الَّذِینَ یقَاتِلُونَ فِی سَبِیلِهِ صَفّاً کأَنَّهُم بُنْیانٌ مَّرْصُوصٌ
همانا خداوند کسانی را دوست دارد که صف بسته در راه او پیکار کنند، چنانکه گویی بنای بسیار مستحکم سربی هستند.
«بنیان» به معنای ساختمان است. «مرصوص»، از «رصاص» به معنای سُرب است و «بنیان مرصوص» یعنی ساختمانی که از فرط استحکام، گویی از سرب ساخته شده است.
شاید آیه قبل، انتقاد از کسانی باشد که شعار جهاد و پیکار دادند، ولی به آن شعارها عمل نکردند، لذا خداوند فرمود: کسانی که عمل نکردند مورد غضب هستند، «کبُرَ مقتاً» امّا در این آیه از کسانی که به شعار و وعده خود عمل کردند، تمجید کرده و محبوب خدا دانسته است. «ان اللّه یحبّ الّذین یقاتلون»
در تاریخ آمده است که در جنگ صفین حضرت امیرعلیه السلام برای بالا بردن انگیزه یاران خود، این آیه را تلاوت فرمودند. (8)8) تفسیر روح المعانی.
* در تربیت، قهر و مهر هر دو لازم است. (در آیه قبل سخن از قهر الهی بود و در اینجا سخن از مهر الهی است). «انّ اللّه یحبّ...»
* برای بازداشتن از کار ناپسند انذار لازم است، «لِمَ تقولون... کبُر مقتاً» ولی واداشتن به کار نیک، تشویق لازم دارد. «یحبّ الّذین یقاتلون»
* جلب رضایت و محبت خداوند، بالاترین تشویق برای مؤمنان است، حتّی برتر از بهشت و امثال آن. «انّ اللّه یحبّ...»
* کارهای سخت، انگیزه قوی لازم دارد و بالاترین انگیزهها، محبوب خدا شدن است. «انّ اللّه یحبّ الّذین یقاتلون»
* مؤمنانِ مجاهد، دوستداران خداوند هستند و در راه او میکنند، «یقاتلون فی سبیله» خداوند هم آنها را دوست دارد. «یحبّ الّذین یقاتلون»
* در شرایط عادّی، وحدت و اتحاد و دوری از تفرقه لازم است ولی در برابر دشمن، صفوف مؤمنان باید متّحدتر و نفوذناپذیر و مستحکمتر باشد. «صفّاً کانّهم بنیان مرصوص»
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید