این سوالات و یا مشابه این سوالات معمولا" در ذهن کسانی که تازه وارد بازار کار و سرمایه می شوند وجود دارد لذا در این نوشتار سعی می کنیم تا حدودی در این زمینه توضیحات ضروری را بیان کنیم

تعریف بورس :

بورس کلمه‌ای فرانسوی است که معنای آن در زبان فرانسه کیف پول می‌باشد. برای شناخت بورس و آشنایی بیشتر با آن بهتر است از "بازار" و تعریف آن شروع کنیم. در یک تعریف ساده، می‌توان گفت که، بازار مکانی است که در آن خرید و فروش صورت می‌گیرد؛ و ساده‌تر این است که بگوییم هرگاه شرایطی فراهم شود که بین خریدار و فروشنده رابطه‌ برقرار شود و معامله‌ای صورت پذیرد بازار تشکیل شده است. در بازارها به طور کلی دو نوع دارایی، دارایی‌های واقعی و دارایی‌های مالی، مورد معامله قرار می‌گیرند. دارایی‌های واقعی همان دارایی‌های فیزیکی هستند مثل زمین، ساختمان و انواع کالا مانند ماشین، لوازم خانگی و .... اما دارایی‌های مالی دارایی‌های کاغذی و بهتر بگوییم اسنادی هستند، مثل سهام و اوراق مشارکت. بورس‌ بازاری است که در آن دارایی‌های مختلف مورد معامله قرار می‌گیرد.

تاریخچه بورس:

تاریخچه تاسیس اولین بورس به اواخر قرن چهارده و اوایل قرن پانزده در کشور هلند بر می‌گردد. اما بورس به صورت مدون از دو قرن پیش شروع به فعالیت کرده است در حال حاضر با پیشرفت تکنولوژی و استفاده از ابزارهای الکترونیکی بیشتر معاملات در بورس از طریق رایانه صورت می‌گیرد .

بورس زیر نظر نهاد واحد نظارتی که معمولا سیاست‌های آن توسط بالاترین مراجع ذیربط دولتی در هر کشور اعمال می‌گردد که با حضور و مشارکت فعال بخش خصوصی ایجاد می‌شود و اتاق پایاپای که تضمین و تسویه قراردادها را بر عهده دارد از جمله مهم‌ترین بخش‌های آن محسوب می‌شودفعالیت می‌کند. علاوه برآن واحد نظارت داخلی (در داخل بورس) هیات بازرسین و داوری ارکان اصلی ساختار بورس را تشکیل می‌دهند.

انواع بورس :

از این رو، انواع بورس‌ها را می‌توان به سه دسته‌ی کلی بورس کالا، بورس ارز و بورس اوراق بهادار طبقه‌بندی کرد.

*بورس کالا: بازاری که در آن خرید و فروش کالاهای معین صورت می‌گیرد و به طور منظم و دائم فعال است بورس کالا نام دارد. در بورس کالا معمولاً مواد خام و مواد اولیه مورد معامله قرار می‌گیرد. هر بورس کالایی را با نام همان کالایی که مورد معامله قرار می‌گیرد نام‌گذاری می‌کنند. مثلاً بورس نفت و بورس گندم.

* بورس ارز: در بورس ارز، همان طور که از نام آن مشخص است، کار خرید و فروش پول‌های خارجی انجام می‌گیرد. این بورس در کشور ما فعال نیست اما در کشورهای پیشرفته فعالیت چشم‌گیری دارد.

* بورس اوراق بهادار: در بورس اوراق بهادار دارایی‌های مالی از قبیل سهام، اوراق مشارکت و... مورد معامله قرار می‌گیرد. در ایران، به بازار خرید و فروش اوراق بهادار که به طور رسمی و دائمی در محل معینی تشکیل می‌شود "بورس اوراق بهادار" می‌گویند ولی ما در این نوشته برای اختصار آن را بورس یا بورس اوراق بهادار می‌گوییم.

*کارکرد بورس های اوراق بهادارو کالا و ارز:

بورس علاوه بر افزایش سرمایه سهامدارانی که در خرید سهام دقت لازم را دارند و از سرمایه گذاری خویش بهره مند می گردند مزایا و کارکردهای وسیع و اثر گذار زیادی دارد که در ذیل اشاره می گردد :

کنترل نقدینگی درجامعه. بازار بورس یک فرصت سرمایه گذاری مطلوب برای سرمایه گذاران با سرمایه‌های اندک ایجاد می‌کند و زمینه توزیع عادلانه ثروت را مهیا می‌کند . رشد تولید نا خالص ملی و مهار تورم - استفاده از پس اندازهای خرد وکوچک مردم - هدایت سرمایه های سرگردان - کمک به رشد صنعتی شدن کشور.

شاخص بورس چیست؟

حتما شما هم تاکنون، بارها و بارها، شنیده‌اید که مثلا شاخص بورس امروز با ۵۰ واحد رشد، به عدد ۳۲ هزار واحد رسید. همچنین گاهی اوقات رسانه‌ها از کاهش شاخص بورس خبر می‌دهند. اما تا به حال به این موضوع فکر کرده‌اید که شاخص بورس، بیانگر چیست و چرا افزایش یا کاهش آن، اهمیت دارد؟ اساس نوسانات شاخص چه مفهومی دارد؟ در این برنامه، قصد داریم درباره شاخص‌های بورس و انواع آنها صحبت کنیم.

شاخص درمفهوم کلی به چه معناست؟

شاخص، در مفهوم کلی، معیاری است که براساس آن می‌توان چیـزی را تشخیص داد. در بورس هم شاخص‌ها، در واقع معیارهای مهمی هستند که با بررسی و تحلیل آنها، می‌توان وضعیت گذشته و حال بورس را از جنبه‌های مختلف، ارزیابی و حتی روند آینده بورس را پیش‌بینی کرد، بنابراین، طبیعتا باتوجه به نقش بسیار مهمی که شاخص‌های بورس، در تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران ایفا می‌کنند، نوسانات شاخص‌ها نیز برای سرمایه‌گذاران بسیار حائز اهمیت است. شاخص‌ها بورس، انواع مختلفی دارند که هر کدام، وضعیت بورس را از جنبه‌ خاصی نشان می‌دهد، بنابراین سرمایه‌گذاران در تحلیل شاخص‌های بورس باید به کارکرد هر شاخص توجه کافی داشته باشند. در ادامه، مهمترین شاخص‌های بورس را به شما معرفی می‌کنیم.

شاخص کل

شاخص کـل که به آن شاخص قیمت و بازده نقدی هم می‌گویند، بیانگر سطح عمومی قیمت و سود سهام شرکت‌های پذیرفته شده در بورس است، به بیان ساده‌تر، "تغییرات شاخص کل در واقع بیانگر میانگین بازدهی سرمایه‌گذاران در بورس است”.

لازم است در این خصوص مقداری توضیح دهیم. بازدهی سرمایه‌گذاران در بورس از دو طریق بدست می‌آید. اول دریافت سود نقدی سالیانه و دوم، تغییر قیمت سهم در طول دوره سرمایه‌گذاری. برای مثال، فردی را درنظر بگیرید که سهام شرکت الف را در ابتدای سال، با قیمت ۱۵۰ تومان خریداری می‌کند. اگر قیمت سهام این فرد در پایان سال، به ۱۸۰ تومان افزایش یابد و شرکت، در پایان سال نیز ۱۵ تومان به عنوان سود نقدی، به ازای هر سهم توزیـع کند، این فرد مجموعا ۴۵ تومان سود از محل افزایش قیمت سهم و دریافت سود نقدی بدست آورده است و بنابراین، بازدهی وی در پایان سال، ۳۰ درصد خواهد بود، زیرا سرمایه وی از ۱۵۰ تومان به ۱۹۵ تومان افزایش یافته است.

تغییرات شاخص کل نیز دقیقا بیانگر میانگین بازدهی بورس است، بنابراین، اگر به عنوان مثال، شاخص کل بورس در ابتدای سال، ۲۰ هزار واحد باشد و در پایان سال، با ۱۰ هزار واحد افزایش، به ۳۰ هزار واحد برسد، به این معناست که میانگین بازدهی بورس از محل افزایش قیمت سهام شرکت‌ها و تقسیم سود نقدی بین سرمایه‌گذاران در آن سال، ۵۰ درصد بوده است:

(میزان رشد شاخص در طول سال) ۱۰۰۰۰ = ۵۰ % × ۲۰۰۰۰

دو نکته قابل توجه درخصوص شاخص کل می‌بایست مدنظر سرمایه‌گذاران باشد:

نکتـه اول اینکه افزایش شاخص کل، لزومـا به معنای سودآوری سهام همه شرکت‌های حاضر در بورس نیست، همانطور که کاهش شاخص کل نیز لزوما به معنای ضرردهی سهام همه شرکت‌ها در بورس نیست، زیرا همانگونه که گفته شد، شاخص کل، بیانگر میانگین بازدهی بورس است و چه بسا، در برخـی موارد، علیرغم رشد قابل توجه شاخص کل بورس، برخی سهام با افت قیمت مواجه شده و سهامداران خود را با زیان مواجه سازنـد و یا در شرایطی که شاخص کل با کاهش مواجه است، برخی سرمایه‌گذاران که سهام ارزنده‌ای را در سبد سهام خود دارند، سود قابل قبولی بدست می‌آورند. بنابراین، سرمایه‌گذاران نباید صرفا با اتکا به اخبار رشد شاخص کل و بدون بررسی کامل درخصوص ارزش ذاتی سهام، اقدام به سرمایه‌گذاری در بورس کنند و حتی در شرایط رشد مستمر شاخص‌ کل نیز در انتخاب سهام، کاملا دقت نمایند.

نکته دوم ارتباط بیـن شاخص کل و سبد سهام است. حتما به خاطر دارید که یکی از اصول بسیار مهم سرمایه‌گذاری در بورس، تشکیل سبد سهام متنـوع است. هر اندازه سبد سهام یک سرمایه‌گذار، متنوع‌تر و به ترکیب سهام شرکت‌های موجود در بورس نزدیک‌تر باشد، بازدهی آن سرمایه‌گذار نیز به متوسط بازدهی کل بورس که توسط شاخص کل نشان داده می‌شود، نزدیک‌تر خواهد بود، تا آنجا که اگر فردی بتواند ترکیب سهام موجود در سبد سهـام خود را بطور کامل، منطبق بر ترکیب تمامی سهام حاضر در بورس نمایـد، بازدهی وی نیز بطور کامل منطبق بر نوسانات شاخص کل بورس خواهد بود و مثلا با رشد ۳۰ درصدی شاخص، وی نیـز حدودا ۳۰ درصد سـود بدست خواهد آورد.

لازم به ذکر است اطلاعات مربوط به شاخص‌های بورس بصورت لحظه‌ای در پایگاه اطلاع‌رسانی بورس اوراق بهادار تهران به نشانی www.irbourse.com (خوانده شود آی آر بورس نقطه کام) و پایگاه اطلاع‌رسانی شرکت مدیریت فناوری بورس تهران به نشانی www.tsetmc.com (خوانده شود تی اس ای تی ام سی نقطه کام) قابل مشاهده است.

انتهای پیام/

برچسب ها: بورس ، سرمایه ، دانشنامه
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۲۵ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
بسیار عالی
Iran (Islamic Republic of)
پیمان
۱۴:۱۶ ۲۹ فروردين ۱۳۹۹
عالی بود مرسی
United States of America
امیر
۱۹:۰۷ ۲۰ دی ۱۳۹۸
راهنمای کنید برای واردشدن به بورس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۸ ۱۸ آبان ۱۳۹۸
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۱ ۲۳ تير ۱۳۹۸
سلام
آیا تهیه اوراق بهادار زیر نظر بانک مرکزی می باشد؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۳ ۲۷ فروردين ۱۳۹۸
منکه اصلا سر در نميارم
Iran (Islamic Republic of)
حسین پاسدار
۱۱:۳۳ ۱۸ فروردين ۱۳۹۸
خیلی خوب بود
Iran (Islamic Republic of)
میلاد
۰۰:۱۷ ۰۵ شهريور ۱۳۹۷
با سلام در مورد سرمایه گذاری در بازارهای بورس جهانی میتونم راهنمایی کنم که با کمترین ریسک ممکن بالاترین درآمد رو داشته باشید
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۰۰:۱۶ ۲۵ خرداد ۱۳۹۷
ممنون
Iran (Islamic Republic of)
zahra
۰۹:۴۵ ۰۵ خرداد ۱۳۹۷
سلام ممنون ازتوضیحتون.اگرممکنه بیشترراجبه شروع اولیه توضیح بدین واینکه پولی که میخوایم برای سرمایه اولیه بذاریم ازبین میره یانه اخه ادم میترسه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۸ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۷
عالی
Iran (Islamic Republic of)
رستمی
۱۱:۲۹ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
دوستانی که قصد وارد شدن به بازار بورس را دارن من پیشناد میکنم کتاب مدیریت سرمایه گذاری چالز پی. جونز با ترجمه دکتررضا تهرانی و عسگر نوربخش و کتاب های زوی بادی که دوجلد هستش
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۵:۰۳ ۲۵ اسفند ۱۳۹۶
من میخوام وارد بازار بورس بشم ولی نمیدونم از کجا باید شروع کنم و اینکه چقدر سرمایه اولیه باید داشته باشم.در ضمن اگه میشه چند تا منبع آموزشی هم معرفی کنید
United States of America
علی فرضی
۰۹:۰۶ ۱۱ اسفند ۱۳۹۶
باسلام خسته نباشید.من نمی دونم چطوروارد بازار بورس بشم تجربه ویا اطلاعات ندارم.وباچندتومان سرمایه واردواردبورس واردشدلطفامنو راهنماییکنید
Iran (Islamic Republic of)
فریبرز
۰۰:۱۴ ۱۰ بهمن ۱۳۹۶
من تا بحال تجربه ای در مورد بورس نداشته ام ولی خیلی علاقه دارم که به این بازار وارد بشم ، ممنون میشم منو راهنمایی کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۴ ۱۰ بهمن ۱۳۹۶
کسانی که اهل ریسک کردن هستند باید سرمایه گذاری کنن در بورس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۹ ۰۲ بهمن ۱۳۹۶
سلام من قصد دارم وارد بازار بورس شوم ولی نمیدونم چطوری باید وارد بازار شوم ، واینکه چه اطلاعاتی لازمه برای ورود به بازار بورس ؟ ممنون میشم توضیحاتی در این خصوص بفرمایید
Iran (Islamic Republic of)
دینا چاره جویی
۲۱:۵۹ ۰۸ دی ۱۳۹۶
لطفا در مورد چگونگی سرمایه گذاری بیشتر توضیح بدین!
Iran (Islamic Republic of)
پوریا
۱۷:۰۲ ۱۲ آبان ۱۳۹۶
ممنون ساده و مفید بود اگر کانال یا سایتی برای اطلاعات بیشتر دارید ممنون میشم در پاسخ بگزارید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۹ ۱۰ مهر ۱۳۹۶
خیلی خوب بود
Iran (Islamic Republic of)
میلاد
۲۱:۰۶ ۱۱ مرداد ۱۳۹۶
عالی بود ممنون
Germany
محمد کیوان نیا
۱۶:۱۹ ۱۴ تير ۱۳۹۶
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
بهزاد
۱۶:۵۴ ۱۵ خرداد ۱۳۹۶
من سر در نیاوردم میشه یه توضیح ساده بدین
Iran (Islamic Republic of)
ابوالفضل
۰۱:۱۷ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۶
چطور میتونیم سرمایه گزاری تو بورس و یاد بگیریم
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۲۱:۵۴ ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۶
عالی بود ممنون
Iran (Islamic Republic of)
کیوان
۲۰:۵۱ ۲۰ اسفند ۱۳۹۵
ممنونم مرسی عالی بود ولی چطوری و کجا ها میشه سرمایه گذاری کرد
Iran (Islamic Republic of)
کماا
۱۳:۲۸ ۱۸ بهمن ۱۳۹۵
سپاس از توضیح مختصر ومفیدتون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۴ ۰۲ بهمن ۱۳۹۵
ممنون مختصر ومفيد بود
Iran (Islamic Republic of)
reza
۱۰:۵۹ ۱۳ دی ۱۳۹۵
حداقل شرایطی که برای خرید از بورس لازم است چیست . اگر اشتباهی در حسابها بیش آمد یا جعلی صورت گرفت دقیقا باید به چه مرجعی باید مراجعه کرد ممنون
Iran (Islamic Republic of)
وحید
۲۱:۱۸ ۰۴ دی ۱۳۹۵
عالی بود ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۸ ۰۸ مهر ۱۳۹۵
سلام عالی بود لطفا راهنمایی کنید که چگونه باید سرمایه گذاری کنم؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۷ ۰۴ مهر ۱۳۹۵
عالی توضیح داده اید ممنون ولی به نظر من کسی که در بورس شرکت میکنه یا خودش باید عالم باشد یا از مشاور خبره ومطمعن می بایست کمک بگیرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۱ ۰۸ شهريور ۱۳۹۵
خیلی خوب وقابل فهم بود ولی کاش خیلی مختصر معنی سهام را هم توضیح می دادین خسته نباشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۱ ۰۷ شهريور ۱۳۹۵
ممنونم عالی بود. ولی کاش اساسا معنی واحد رو تعریف میکردید.اگه کسی میدونه متن رو با کامنتش تکمیل کنه. واحد یعنی چی؟ بر چه اساسی شمارش میشه؟ من میدونم هر واحدی برای اندازه گیری یه چیزیه. این واحد بورس دقیقا برای اندازه گیری چیه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۳ ۲۸ تير ۱۳۹۵
خوب بود ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۵ ۱۳ تير ۱۳۹۵
ممنون عالی بود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۱ ۰۶ تير ۱۳۹۵
خوب بودولی اگه یکم بیشترراجع به چگونگی سرمایه گذاری صحبت میکرد بهتربود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۵ ۰۴ تير ۱۳۹۵
بسيار خوب و مفيد بود . سپاس فراوان.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۷ ۰۳ تير ۱۳۹۵
عالی
United States of America
ناشناس
۱۰:۵۳ ۳۱ خرداد ۱۳۹۵
خوب بود ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۶ ۲۴ خرداد ۱۳۹۵
من که زیاد متوجه نشدم اما ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۴ ۱۲ خرداد ۱۳۹۵
ممنون از اطلاعات مفیدتون که انقدر صریح و واضح توضیح دادید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۱ ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۵
ممنون اطلاعات کامل دادین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۰ ۱۷ فروردين ۱۳۹۵
عالی بود ممنون
لطفا درباره خرید سهام هم توضیحی بفرمایید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۳ ۰۵ بهمن ۱۳۹۴
ممنون، خیلی روان بود
ای کاش نظر اسلام هم میگفتین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۷ ۲۸ دی ۱۳۹۴
عاااااااااااااااااااااااااااااللللللللللللللللللللیییییییییبیی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۵ ۲۸ دی ۱۳۹۴
خوب.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۰ ۱۹ آبان ۱۳۹۴
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۷:۲۸ ۰۸ شهريور ۱۳۹۴
خیلی خوب بود دستتان درد نکند.
Iran (Islamic Republic of)
مجتبی ابراهیمی
۱۶:۱۲ ۱۷ مرداد ۱۳۹۴
سلام خسته نباشید مطالب شما در رابطه با بورس بسار دقیق وشگفت انگیز است من بسیار علاقه مند به سرمایه گزاری در بورس هستم لطفا من را بیشتر راهنمایی کنید
ابراهیمی 16 ساله از مشهد
Netherlands
ESI
۱۹:۲۴ ۱۳ تير ۱۳۹۴
خوب بود
Iran (Islamic Republic of)
حدیث
۱۸:۵۷ ۰۷ تير ۱۳۹۴
خیلی عالی وقابل فهم بود متشکرم فقط خلی خوب میشد اگه مرجعترش می کردید بازم ممنون
Iran (Islamic Republic of)
احسان
۰۰:۴۶ ۲۴ خرداد ۱۳۹۴
در آخر از سبد سهام گفتين سبد سهام رو هم ممنون ميشم توضيح بدين سپاس
Iran (Islamic Republic of)
احسان
۰۰:۴۳ ۲۴ خرداد ۱۳۹۴
در آخر از سبد سهام گفتين سبد سهام رو هم ممنون ميشم توضيح بدين سپاس
Iran (Islamic Republic of)
مهدي پورنادري
۱۳:۵۰ ۰۶ خرداد ۱۳۹۴
خيلي خوب بود استفاده کردم ممنون
Iran (Islamic Republic of)
جابر
۱۰:۵۹ ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۴
ممنون ولی مفهوم خود واحد در بورس چیه؟
مثلا امروز 20 واحد افزایش داشت یعنی چه میزان؟
Iran (Islamic Republic of)
یکتا
۲۱:۰۷ ۱۶ فروردين ۱۳۹۴
مرسی
Iran (Islamic Republic of)
حسابدار
۱۹:۴۶ ۱۲ اسفند ۱۳۹۳
عالی بود..ممنون بابت زحمات
Iran (Islamic Republic of)
یلدا
۲۲:۱۴ ۰۲ اسفند ۱۳۹۳
عااااااااالی بود خیلی راحت و خوب توضیح دادین ممنونم میشه راجع به آربیتراژ و نقشش در بازارهای مالی و تورم هم مطلب بزارین؟ ممنون میشم
Iran (Islamic Republic of)
کوثز
۱۴:۵۹ ۲۲ دی ۱۳۹۳
لطفا درباره نحوه سرمایه گذاری بنویسید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۲ ۲۲ دی ۱۳۹۳
نه خیر
Iran (Islamic Republic of)
محمود
۰۷:۴۱ ۱۱ دی ۱۳۹۳
سلام
ممنون عالی بود
آخرین اخبار