تصمیم آمریکا مبنی بر انتقال یک زندانی روس از افغانستان به آمریکا برای محاکمه، نشان می‌دهد واشنگتن با وجود ادعای داشتن روابط استراتژیک با افغانستان برای دادگاه‌ها و مراجع قضایی این کشور احترام قائل نیست و اعتماد ندارد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران ، مقامات آمریکایی یک شهروند روس که در افغانستان دستگیر و زندانی شده را برای محاکمه به آمریکا منتقل کردند؛ اقدامی که از نظر برخی کارشناسان، نشان دهنده بی‌اعتمادی و بی‌احترامی آمریکا به سیستم قضایی افغانستان است.
 
زندانی روسی که به آمریکا منتقل شد "اریک حمیدلالن" نام دارد؛ فردی که سرباز پیشین ارتش سرخ بوده و در زمان اشغال افغانستان توسط شوروی به این کشور آمده اما در این سرزمین مانده و دیگر به شوروی بازنگشته است.
 
این سرباز سابق ارتش شوروی در سال 2009م. زمانی که با شماری از شبه‌نظامیان طالبان به یک پاسگاه مشترک نیروهای افغان و نظامیان آمریکایی در ولایت شرقی «خوست» حمله کرده بود، دستگیر شد.
 
شورای امنیت آمریکا روز گذشته اعلام کرد این شهروند روسیه که در زندان بگرام در شمال کابل زندانی بوده برای محاکمه به آمریکا منتقل شد.
 
"عبدالشکور دادرس" عضو کمیته بررسی پرونده‌های زندانیان بگرامدر همین زمینه گفت: آمریکا حق ندارد افرادی را که در افغانستان مرتکب جرم شده‌اند، برای محاکمه به بیرون از این کشور منتقل کند.
 
«علی اکبر پارسا»، روزنامه‌نگار افغان نیز در این خصوص اظهار داشت: اگر آمریکا به ادعای ارتقای روابط خود در حد روابط استراتژیک با افغانستان صادق و ثابت بود به عناصر همدست و هم‌داستان طالبان به چشم یک «تهدید مشترک» نگاه می‌کرد.
 
وی افزود: در آن صورت آمریکا در زمینه اتخاذ تصمیم در مورد چنین افرادی، صلاح طرف افغان را در نظر گرفته و دست‌کم ملاحظات و مشاوره‌های طرف افغان را به هدف اتخاذ تصمیم مناسب در نظر گرفته و هرگز به صورت یک‌جانبه و خودمحور، انتقال چنین زندانیانی را در دستور کار قرار نمی‌داد.
 
از سوی دیگر عدم ارائه پرونده زندانیانی از این دست به دادگاه‌های افغانستان، به طور تلویحی تقویت‌کننده تصور بی‌کفایتی و یا وجود فساد اداری در این دادگاه‌ها است و بر نگاه مردم افغانستان به این قبیل دادگاه‌ها تأثیر منفی گذاشته و به میزان زیادی اعتماد و اتکای آنان به این دادگاه‌ها را کاهش می‌دهد.
 
در حالی که با روی کار آمدن دولت وحدت ملی، احیای اعتماد مردم به دادگاه‌های افغانستان، یکی از نیازهای جدی و فوری بوده و در رأس اولویت‌های این دولت قرار دارد.
 
نکته دیگر این که روابط دوستانه بین 2 کشور همواره بر اساس احترام متقابل قابل تعریف و تداوم است؛ در صورتی که انتقال مجرم از کشوری که در آن جرم انجام شده به کشور دیگر، می‌تواند نمودار وجود احساس خود برتربینی کشور تصمیم‌گیرنده باشد.
 
مخالفان این تصمیم‌ آمریکا در افغانستان استدلال می‌کنند این سرباز روسی در حال حمله به پایگاه مشترک نیروهای افغان و نظامیان آمریکایی بوده و بر اثر تلاش مشترک نیروهای افغان و نظامیان آمریکایی دستگیر شده و تصمیم در مورد این فرد به عنوان دستاورد امنیتیِ مشترک، حق مشترک و مساوی 2 کشور (افغانستان و آمریکا) است و از این جهت نیز باید به افغانستان به چشم یک طرف تصمیم‌گیرنده، نگاه می‌شد.
 
/انتهای پیام
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.