به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران شهرکرد:
آیین سنتی « قربانی سید بهاء الدین محمد (ع) » ( در گویش محلی: « سید بهاء الدین قربانی » ) به عنوان یکی از رسوم و میراث معنوی ( ناملموس ) منطقه و روستای شیخ شبان به شمار می رود که در چند سال اخیر، تقریباً به فراموشی سپرده شده و فقط در خاطرات شیرین بزرگان مطرح می شود.
در سالیان گذشته، در یکی از روزهای سال ( که اکثراً روز پنج شنبه و به دلیل شرایط مساعد آب و هوایی و طبیعی در ماه های اردیبهشت یا خرداد بوده است. ) تمام اهالی روستای شیخ شبان، بر اساس اعلام عمومی از مساجد، تحت عنوان « قربانی سید بهاء الدین (ع) » به صورت عمومی و جمعی و البته در قالب گروههای مجزای خانوادگی یا فامیلی و طایفه ای، به همراهی زنان و کودکان، با تهیه اسباب و وسایل اسکان و غذا و ... و ضمن به همراه داشتن یک رأس بره یا بزغاله جهت قربانی کردن، بر مرکب های خود ( که بیشتر الاغ یا اسب بود. ) سوار و عازم بارگاه مطهر حضرت امامزاده سید بهاء الدین محمد (ع) در فاصله 2 کیلومتری جنوب غربي این روستا می شدند و پس از اتراق و اسکان در محل که آن هم براساس تقسیم بندی از پیش صورت گرفته بین فامیل ها و طوایف مختلف روستا، انجام می شد، نسبت به قربانی کردن گوسفندان و بزغاله ها و طبخ غذا با گوشت این قربانی ها در فضایی بسیار صمیمی و در کنار سایر اقوام، خویشان و همشهریان، اقدام می نمودند.
بخشی از گوشت قربانی را هم به فقرا و خانواده هایی که توان تهیه و ذبح قربانی نداشتند، می دادند و بخشی را ( شامل کله و پاچه و پوست قربانی ) هم به متولیان و خادمان حرم امامزاده (ع) می دادند تا مبلغ آن را در توسعه و نگهداری این حرم مطهر صرف کنند.
صله رحم و دور هم نشینی در فضایی معنوی و شیرین در کنار عبادت و نیایش در فضای معنوی و نورانی حرم مطهر و همچنین آب و هوای دلچسب و باصفای کوهستانی منطقه، یکی از بهترین روزهای زندگی حاضرین در این مراسم را رقم می زد.
این مراسم که برخاسته از اعتقاد و صفای قلبی مردم و عشق و ارادتشان به خاندان مکرم رسول خدا (ص) و بویژه امامزاده واجب التکریم حضرت سید بهاء الدین محمد (ع) بود، حتی در بیرون از روستای شیخ شبان هم بازتاب گسترده و طرفداران زیادی داشت، به حدی که از نقاط شهری و روستایی اطراف و بویژه شهر شهرکرد ( مرکز استان ) جمعیت زیادی در این آیین حضور پیدا می کردند، با این تفاوت که آنها تا یک هفته به صورت شبانه روزی در این محل می ماندند.
اهالی شهر شهرکرد که از دیرباز ارادت و علاقه ویژه ای به حضرت امامزاده سید بهاء الدین محمد (ع) داشته و دارند، برای حضور در این آیین، با شوق خاصی و البته به صورت کاروانی و گروهی علیرغم همه مشکلاتی که بود راه می افتادند و پس از ساعتها پیاده روی، مرکب سواری یا به ندرت و در سالهای نزدیکتر، با ماشین، تراکتور و موتورسیکلت، به این بقعه متبرکه می رسیدند و در مراسم قربانی حاضر می شدند و همانطور که گفته شد به مدت یک هفته در محل اتراق می کردند.
******
مدیر فرهنگی قرآنی و عضو هیأت امنای بقعه متبرکه امامزاده سید بهاء الدین محمد (ع) روستای شیخ شبان از برنامه ریزی برای احیای این آیین سنتی ( قربانی سید بهاء الدین محمد (ع) ) خبر داد و گفت: در همین راستا، از ساعت 8 صبح روز یکشنبه 13 مهرماه 1393 مصادف با « عید سعید قربان » و پس از اقامه نماز عید در حرم مطهر امامزاده سید بهاء الدین محمد (ع)، اجرای این آیین سنتی با انجام سنت حسنه قربانی احیاء می شود.
سید احمد احمدی شیخ شبانی، با اشاره به اینکه شعار امسال این برنامه « قربانی به شکرانه سلامتی مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) » می باشد، افزود: این مراسم زیبا و باشکوه دارای آثار مثبت معنوی، فرهنگی و اجتماعی می باشد.
وی ابراز امیدواری کرد: با احیاء و اجرای این آیین معنوی و سنتی زیبا، و پیگیری برای ثبت آن به عنوان میراث معنوی ناملموس در فهرست آثار ملی کشور، ان شاء الله سنت حسنه قربانی و اطعام مؤمنین و فقرا نیز ترویج و نهادینه شود.
روستای شیخ شبان از توابع شهرستان بن در استان چهارمحال و بختیاری است که در فاصله 39 کیلومتری شهرکرد ( مرکز این استان ) واقع شده و به سبب وجود بارگاه مطهر حضرت امامزاده سید بهاء الدین محمد (ع) از فرزندان حضرت امام موسی کاظم (ع)، یکی از مناطق مهم زیارتی و گردشگری این استان به شمار می رود.
انتهاي پيام/ز