احسان رضایت، کارشناس ارشد کارگروه پژوهش، فناوری و زیرساخت ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی فعالیت‌ها و برنامه‌های این ستاد در زمینه پژوهش، فناوری و زیرساخت را تشریح کرد و ضمن تشریح چالش‌هایی که پیش روی این حوزه قرار دارد به تشریح راهکارهای لازم پرداخت.

به گزارش خبرنگار فناوری‌های نوین باشگاه خبرنگاران؛ رضایت کارشناس ارشد کارگروه پژوهش، فناوری و زیرساخت ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی معاونت علمی ریاست جمهوری بیان کرد: برنامه‌های حمایتی ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی معاونت علمی و فناوری در سه لایه تدوین شده اند، در لایه اول حمایت از طرح های کلان، از گروههای تخصصی دارای سابقه علمی و پژوهشی در این حوزه انجام می‍‌شود. این طرح ها می بایست در راستای اولویت ها و نیازهای کاربرد این حوزه در کشور باشند و دستاوردهای معینی در دراز مدت و میان مدت از آنها حاصل شود.

وی ادامه داد: لایه دیگر حمایتی، حمایت از فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی گروه‌های حوزه‌های مجاور است که در قالب پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد و یا دکتری به حوزه علوم شناختی وارد شده‌اند. این مطالعات نیز می‌بایست در راستای اولویت‌های ستاد انجام پذیرند.

به گفته وی، لایه سوم حمایت از خروجی‌ها و نتایج حاصل از تحقیقات محققان است و در قالب‌ حمایت از تجاری‌سازی و توسعه فناوری، حمایت از انتشار مقالات، حمایت از ثبت اختراع انجام می‌شود. از دید ستاد حمایت از مقالات هدف پژوهشی نیست اما ستاد به منظور حمایت در تمامی سطوح این حمایت‌ها را انجام می‌دهد.

کارشناس ارشد کارگروه پژوهش، فناوری و زیرساخت ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی معاونت علمی عنوان کرد: علوم‌ شناختی دانشی میان رشته‌ای و ترکیبی از حوزه‌های علمی مختلف همچون مهندسی، علوم اعصاب شناختی، روانشناسی شناختی، تعلیم و تربیت، فلسفه و زبان شناسی شناختی است. 

رضایت افزود: تمامی حوزه‌های علمی با این حوزه ارتباطی تنگاتنگ دارند بنابراین دایره ارتباط این علم از نظر موضوعی بسیار وسیع است. از طرف دیگر توانمندی بالای کشور در سه حوزه مهندسی، پزشکی و روانشناسی و وجود نیازهایی همچون مشکلات روانشناختی، درمان بیماری‌های مرتبط با مغز و مسائل فرهنگی ستاد را ملزم به تعیین اولویت‌ها و خطوطی از دایره وسیع پژوهشی می‌کند.

وی بیان کرد: در این راستا فعالیت‌های پژوهشی در این چارچوب تعریف شده و به خروجی مشخص در راستای اهداف سند ستاد سوق داده می‌شوند. تلاش کارگروه‌های ستاد بر این است تا با حرکت در این مسیرها بعد از گذشت چند سال شاهد جهشی و رشدی مناسب در این حوزه باشیم. اعتقاد اعضای کمیته علمی کارگروه پژوهش، فناوری و زیرساخت و زیر کمیته‌های علمی ستاد بر این است که حتما باید مسیر توسعه فناوری از مسیر علمی گذر کند.

رضایت اظهار کرد: به عبارت دیگر هدف ستاد در حمایت از طرح های پژوهشی و توسعه فناوری در حوزه علوم و فناوری های شناختی، در سه حوزه، حمایت از مطالعات پایه در زمینه موضوعات روز و مرتبط با مشکلات جامعه که در طولانی مدت امکان رسیدن به توسعه فناوری و کاربرد را داشته باشند. حمایت از طرح های پژوهشی توسعه فناوری که به یک محصول قابل کاربرد برای گروه های هدف در جامعه می انجامد. حمایت از طرح های پژوهشی و توسعه فناوری که زیرساخت برای انجام طرح های دیگر مرتبط و مورد نیاز حوزه را فراهم می‌کند.

حمایت تشویقی از طرح‌های پژوهشی و توسعه فناوری
وی در ادامه با اشاره به اینکه حمایت از طرح‌های پژوهشی و توسعه فناوری هر ساله طی دو فرخوان در شهریور و اسفند ماه انجام می‌شود، گفت: امکان ارسال طرح برای اساتید عضو هیات علمی دانشگاه‌ها و یا مدیران شرکت‌های دانش‌بنیان به عنوان مجری اصلی طرح‌ فراهم می‌گردد.

رضایت با بیان اینکه فرآیند بررسی طرح‌ها در دو مرحله انجام می‌شود، توضیح داد: در مرحله نخست موضوع و خلاصه‌ای از طرح مورد بررسی قرار گرفته و نتایج حاصله (تائید یا رد) به تیم مجری منعکس می‌‌شود. طرح‌های تائید شده در مرحله اول با لحاظ اصلاحات مورد نظر داوران به مرحله دوم ارسال می‌شوند. در صورت تایید طرح توسط کمیته‌های علمی ستاد، طرح مورد حمایت قرار می‌گیرد. لازم به ذکر است قرار داد طرح‌ها با دانشگاه‌ها و مراکز علمی مربوطه منقعد می‌گردد و بودجه طرح از طریق ابلاغ اعتبار به دانشگاه‌ها پرداخت می‌شود.

بودجه طرح مستقیما به خود مجری طرح پرداخت نمی‌شود
به گفته رضایت، رویکرد ستاد این است که هر گونه فرآیند اجرایی در سیستم‌ها و مجاری موجود در حد امکان پیگیری و حمایت‌ها از محققان زیر مجموعه‌های وزارت علوم و بهداشت در زیر مجموعه وزرات‌خانه‌ها انجام گیرد. دلیل این کار نیز تقویت روحیه همکاری بین این دو وزارتخانه و ستاد است همچنین با توجه به موقتی بودن فعالیت ستاد‌ها ایجاد سیستم‌های اجرایی جدید، پویایی و چالاکی را از بدنه ستاد حذف می‌کند. 

کارشناس ارشد کارگروه پژوهش، فناوری و زیرساخت ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی معاونت علمی در ادمه عنوان کرد: از سوی دیگر وقتی حمایت از محققان دانشگاه در مسیر مورد تایید وزارتین علوم و بهداشت انجام شود ستاد بهتر می‌تواند به سمت ایجاد زیرساخت مناسب و تعیین سیاست سوق دهد. در این زمینه اخیرا تفاهم نامه‌هایی بین ستاد و وزرات علوم و وزارت بهداشت به امضا رسیده‌است.

عدم دریافت بالاسری از طرح‌های ستاد 
وی با بیان اینکه ستاد توسعه علوم شناختی معاونت علمی و فناوری برای رفع مشکل اخذ بالاسری دانشگاه‌ها از بودجه طرح‌ها وارد عمل شده‌است گفت: معاونت پژوهشی وزارت علوم ابلاغیه‌ای به دانشگاه‌ها جهت عدم دریافت بالاسری از طرح‌های ستاد علوم شناختی اراسال کرده و اخبار رسیده به ستاد حاکی از رعایت این امر توسط دانشگاهها است. در حوزه وزارت بهداشت نیز منتظر چنین فرآیندی هستیم.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار