بسیاری از فعالان اقتصادی ارائه بسته خروج از رکود را مثبت ارزیابی می کنند اما فقط ارائه این بسته تنها برای اقتصاد کشور کافی نیست و لازمه بهبود وضعیت اقتصادی در جامعه تنها اجرایی شدن این بسته ،نظارت بر اجرای آن ،همچنین مکلف شدن همه دستگاه های مربوطه در اجرای صحیح آن است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران در چند روز گذشته برای اولین بار دولت بسته خروج غیر تورمی از رکود را رونمایی کرد و آن را در معرض انتقاد قرار داد.

بسته ای که موافقان و منتقدان بسیاری به ارائه نظر و راهکار های اجرایی شدن آن پرداختند و لازمه موفقیت این بسته را اجرا شدن آن می دانند.

به گفته اکثر کارشناسان و فعالان اقتصادی این اولین بار است که دولت با یک ادبیات نوشتاری به ارائه راه حل های مورد نظر خود جهت خروج از رکود پرداخته است.

این اولین بار نیست که کشور ما دچار رکود است اما توام شدن آن با تورم موجب شده تا شرایط بحرانی تر شود.
 
 
*** اولویت اول در خروج غیر تورمی از رکود مسائل نظام بانکی است

یحیی آل‌اسحاق رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی تهران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران با اشاره به لزوم توجه به اولویت‌ها در خروج غیر تورمی از رکود گفت: بحث تامین مالی از مشکلات اصلی واحدهای تولیدی کوچک و بزرگ در توسعه و سرمایه در گردش است.
 
وی افزود: شرایط عمومی داخلی و خارجی نیاز به نقدینگی را برای واحدهای تولیدی غیر عادی کرده که البته بدهی‌ها و تورم هم در این امر موثر بوده است.
 
رئیس اتاق تهران تصریح کرد:  مجموعه روابط حاکم بر نظام بانکی مجموعه‌ای از روابط بسیار رابطه بانک‌ها با دولت، رابطه بانک‌ها با مردم، رابطه بانک ها با یکدیگر است که این روابط بر اساس اصول صحیح نیست.
 
وی در ادامه تاکید کرد: اولویت اول در خروج غیر تورمی از رکود مسائل نظام بانکی است که نیازمند توجه ویژه وعملی است.
 
آل‌اسحاق افزود: در قدم اول باید به تامین سرمایه و در قدم بعدی به معوقات و تسهیلات توجه شود البته نوع تعامل بانک‌های خصوصی با صاحبان سهام نیز امری است که باید مورد توجه قرار گیرد.
 
رئیس اتاق بازرگانی صنایع و معادن تهران با تاکید بر نقش محوری بخش خصوصی در خروج غیر تورمی از رکود گفت: مجری اصلی بخش خصوصی است که در بحث دریافت کلی و تجربی و عملی و حل مشکلات می تواند به دولت کمک کند.
 
وی تصریح کرد: تعامل دولت و بخش خصوصی در تسریع خروج غیر تورمی از رکود می تواند اثرگذار باشد.
 
***خروج از رکود با افزایش تولیدات صادرات محور 

محمد لاهوتی نایب رئیس کنفدراسیون صادرات ايران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، با اشاره به بسته پیشنهادی خروج غیر تورمی از رکود گفت: بسته ارائه شده از سوی دولت بسته ای کامل و واقع گراست که در آن به تولید و صادرات توجه شده است.
 
وی افزود: در بسته خروج غیر تورمی از رکود به بحث نقدینگی و سیاست پولی و ارزی اهمیت داده شده و برای این منظور کنترل رشد پایه پولی و انضباط مالی در نظر گرفته شده است.
 
  وی با انتقاد از سیاست های ارزی دولت گفت: سیاست ارزی دولت واقعی کردن نرخ ارز است و این سوال پیش می آید که آیا واقعا دولت حاضر به  پذیرش فرمول های اقتصادی بر معنای واقعی و براساس قانون برنامه پنجم توسعه را دارد.
 
 وی افزود: در این برنامه به مسائل به درستی پرداخته شده و سیاست گذاری های خوبی انجام شده اما با توجه به  بخشي از موارد كه نيازمند مصوبه مجلس است و در  اجرا نيز با توجه به تجربيات گذشته سليقه اي عمل شده لذل معلوم نيست كه در نهايت نظر تدوين كنندگان بسته تامين ميشود يا خير ؟
 
لاهوتی ادامه داد: به عنوان مثال در بخش تسهیلات بانکی صادرکنندگان جهت حمایت از صادرات، بانک توسعه صادرات به عنوان بانک تخصصی که بودجه را در خدمت صادرات با نرخ 12 تا 15 درصد پرداخت می کرده است، هم اکنون نرخ پایه برای ارائه تسهیلات را به 22 درصد افزايش دادهکه با هزینه جانبی به 25 درصد می رسد كه در تناقض با اهداف بسته است .
 
 *** پیشنهاد دریافت مالیات 50 درصد از صادرات مواد خام
 
 اين عضو هيات نمايندگان اتاق ايران گفت: با اشاره به بحث مالیات در بسته خروج غیر تورمی از رکود گفت: در بسته پیشنهادی دولت اغلب پرداخت کنندگان ماليات مانند حقوق بگیران و تولیدی ها و پیمانکاران از پرداخت مالیات معاف شدند وبر اساس برنامه پنجم كل صادرات از پرداخت هر گونه ماليات معاف است ولي  بًراي صادرات كالاي خام ٥٠ درصد ماليات در نظر گرفته شده و در قانون نيز هيچ تعريف مشخصي از كالاي مواد خام وجود ندارد و هر گونه تصميمي  در اين خصوص مستقيما در توليد تاتير خواهد داشت ولي در مقابل اوراق مشاركت كماكان فاقد ماليات .
 
وی همچنین با اشاره به قانون ارزش افزوده گفت: طبق  قانون ارزش افزوده برای صادرکنندگان ظرف سه ماه باید برگشت داده شود و در مقابل اگر پرداخت نشود، ماهانه  یا متناسب با سود بانکی  جریمه پرداخت شود، ولي از زمان اجرا اين قانون نه  تنها جريمه بلكه اصل پرداختي صادركنندگان  نیز برگشت داده نشده.
 
***صنعت توریسم تنها با لغو روادید رونق پیدا نمیکند

 
وی در ادامه تصریح کرد: در بحث توریسم پیش بینی شده برای خارجی ها روادید را یکطرفه لغو کنند، در حالیکه تجار و بازرگانان ما در سفارتخانه ها سرگردان اخذ ویزا هستند.
 
 وی ادامه داد: در بحث توریسم مشکل با لغو روادید مشکل حل نمی شود، بلکه یکی از مشکلات در این بخش کمبود هتل و هتل آپارتمان های مناسب با استانداردهای جهانی است.
 
لاهوتی ادامه داد: گسترش و رونق توریسم نیاز به زیرساخت های اساسی دارد که نیازمند بودجه است و تنها با لغو روادید امکان جذب توریسم فراهم نمی شود.
 
 *** در بسته خروج از رکود به کشاورزی و معدن توجه کافی نشده است
 
 نایب رئیس کنفدراسیون صادرات ادامه داد: 14 درصد کل صادرات غیر نفتی مربوط به بخش کشاورزی است و در این بسته بخش کشاورزی و معدن مورد توجه کافی قرار نگرفته است.
 
 وی افزود: در کل بسته خروج غیر تورمی از رکود به دقت آسیب شناسی شده و تمام مشکلات دیده شده است، اما اجرایی شدن این بسته به راحتی ممکن نیست، چرا که نزدیک به 30 بند از این بسته نیاز به مصوبه مجلس دارد.
 
 
*** تنها راه خروج از رکود تورمی افزایش تولیدات صادرات محور است
 
لاهوتی گفت: در شرایط اقتصادی کشور تنها راه خروج از رکود غیر تورمی تولیدات صادرات محور است.
 
وی ادامه داد: یکی از مشکلات در بحث صادرات عوارض صادراتی است که باید به‌آن توجه بیشتر شود.
 
 نایب رئیس کنفدراسیون صادرات ايران تصریح کرد: افزایش نرخ سود بانکی و همچنین عدم گشایش اعتبار برای صادرکنندگان بدليل تحريم ها و نقل و انتقالات پول از دیگر مشکلات صادرکنندگان است که باید مد نظر سیاستگذاران اقتصادی قرار گیرد.
 

با وجود اینکه دولت بیان کرده که این بسته ارائه شده بی نقص نیست اما ارائه آن از سوی دولت نشان دهنده اهمیت دولت به ارائه راهکارهای فنی و اصولی جهت خروج از رکود است.

بسیاری از فعالان اقتصادی ارائه این بسته را مثبت ارزیابی می کنند اما فقط ارائه این بسته تنها برای اقتصاد کشور کافی نیست و لازمه بهبود وضعیت اقتصادی در جامعه تنها اجرایی شدن این بسته ،نظارت بر اجرای آن ،و تداوم اجرای آن همچنین مکلف شدن همه دستگاه های مربوطه در اجرای صحیح آن است.
 

انتهای پیام/

برچسب ها: رکود ، دولت ، صادرات
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار