انتشارات سروش دو کتاب " نقش های هندسی در هنر اسلامی " نوشته عصام السعید و عایشه پارمان و ترجمه مسعود رجب نیا و " هندسه ایرانی" نوشته ابوالوفاء محمدبن محمد البوزجانی و ترجمه سید علیرضا جذبی را منتشر و از امروز روانه بازار نشر کرده است.

به گزارش حوزه ادبیات باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومی انتشارات سروش؛ از میان هنرهای تجسّمی اسلامی، نقش هندسی، که نخست در معماری روزگار کهن (به ویژه در مصر)، با دسترسی نداشتن به معیارهای اندازه گیری دقیقبرای انتقال نقشة ساختمان ها به کار برده می شد و تنها با ریسمان و چندپاره چوب بهره گیری از آن میسّر می گشت، اهمیتی یافت و پایه ای گشت برای پیدایش نقش های دلکش و دلاویز اسلیمی.

در این کتاب، اصول و شیوة پرداختن این نقش ها نمودار شده است و زیبایی های مندرج در بناهای اسلامی که سهم عمده ای از آن در ایران موجود است، به دست داده شده است. هندسه که اساس آن در تناسب و تقارن است در چند هنر اسلامی استفادة فراوان یافته است.

هدف این پژوهش همانا پیگیری چگونگی پی بردن آدمیان است به اندازه ها و تصور کلی شکل های هندسی ترکیبی و فرآیند به کار گیری آنها در رشته های گوناگون هنر اسلامی.

هنر اسلامی از نظر تاریخ آن مورد بررسی های گسترده ای قرار گرفته است ؛ ولی بررسی شیوه های هنری آن که متضمن پژوهش های علمی است و هم استادی فن، جز از سوی گروهی اندک طرف توجه نبوده است.

نویسندگان این کتاب در تحلیل کار خود تا آنجا که این الگوهای هندسی را در روزگار کهن در معماری برای اندازه گیری به کار می گرفتند؛ دنبال کرده اند. در واقع در غیاب واحدهای اندازه گیری دقیق به بهره گیری از انتقال و انطباق یک نقشه به اندازه های مختلف از طریق جا دادن آن در یک " دایره مبنا" در اندازه های گوناگون می پرداختند.

این اثر که در هفت فصل به نگارش در آمده است مباحثی چون آدمی و اندازه، الگوهای هندسی در طرح های اسلامی، معماری، خوشنویسی اسلامی، عروض در شعر عرب، موسیقی در جهان اسلام، و تحلیل الگوها در هنرهای عملی را مورد ارزیابی قرار داده و هریک را با مثال های قابل لمس در ذهن مخاطبان به تصویر می کشد.

کتاب " نقش های هندسی در هنر اسلامی" در 168 صفحه مصور ؛ با شمارگان یک هزار نسخه و با قیمت 85000 ریال از سوی انتشارات سروش روانه بازار نشر شده است.

همین گزارش می افزاید: هنر معماری اسلامی و ایرانی که اساس آن مبتنی بر هندسه است در ایران بر اصولی غیر مکتوب متکی بوده که سینه به سینه به نسل های بعدی رسیده، و متاسفانه با گذشت زمان این توارث از بین رفته و به دلیل غیر مکتوب بودن آنها و یا اگر مکتوب بوده در اثر حوادث زمان و زبان به نسل های بعدش منتقل نشده  است و در این بین کتاب " هندسه ایرانی" با زبانی ساده سعی دارد هنر معماری اسلامی و ایرانی را برای خوانندگان به تصویر بکشد.

در شرح حال نویسنده کتاب آمده: ابوالوفاء بوزجانی، مشهور به حاسب، یکی از بزرگان و مشاهیر در علم هندسه است. او متولد 328ق. در بوزجان (میان هرات و نیشابور) و متوفای 388ق. در بغداد است.
ابوالوفاء، در علم هندسه استخراجات غریبه‌ای دارد که پیش از او کسی به آنها دست نیافته بوده است. اهمیت کار ابوالوفاء در تکمیل علم مثلثات است، و قاعده مقادیر اربعه که امروزه مبنای حل مثلثات کروی است از اوست.

یکی از آثار مکتوب او همین کتاب است که  مانند دیگر نوشته های آن دوره به زبان عربی یعنی زبان متداول بین علمای آن دوره تالیف شده است، از آنجا که صاحبان صنعت چندان از زبان عربی آگاهی نداشتند استفاده از آن با اِشکال مواجه بود تا اینکه این کتاب به تدریج به فارسی ترجمه شد و اکنون که ترجمه‌ای کاربردی از آن ارائه می‌شود،  می‌تواند اساس تدریس هندسه در معماری ایرانی در دانشکده های معماری باشد.

کتاب دوازده باب دارد که عبارتند از : 1. اصول اولیه 2. کشیدن اشکال متساوی الاضلاع والزوایا، 3. کشیدن اشکال در دایره و بر دایره، 4. ترسیم دایره بر اشکال، 5. رسم دایره در اشکال، 6. رسم اشکال در اشکال و بر اشکال، 7. تقسیم مثلث ها، 8. تقسیم چهارضلعی ها، 9. تقسیم مربع ها به چند مربع و ... 10. جداکردن راه، 11. تقسیم دایره‌ها، و 12. تقسیم سطح کره و رسم اشکالی که بر کره می‌توان کشید. این کتاب هم چنین دو ضمیمه در علم هندسه  دارد که مطالب ارزشمندی را در این باب بیان کرده است.

چاپ پنجم کتاب " هندسه ایرانی" در 156 صفحه مصور ، با شمارگان یک هزار نسخه و با قیمت 75000 ریال از سوی انتشارات سروش در اختیار علاقمندان به هنر معماری اسلامی و ایرانی قرار گرفت.

علاقمندان برای تهیه این دو کتاب به صورت تک جلدی و کلی به فروشگاه مطهری سروش به نشانی خیابان مطهری، نرسیده به خیابان مفتح، جنب ساختمان سروش، تلفن ۸۸۳۱۰۶۱۰-۰۲۱ و یا به فروشگاه مرکزی سروش (ترنجستان سروش) به نشانی خیابان انقلاب، بعد از تقاطع ابوریحان، بین خیابان وصال و فلسطین، فروشگاه ترنجستان سروش، تلفن 66493620-۰۲۱ تماس حاصل نمایند.

همچنین مرکز پخش پکتا ( نماینده انحصاری پخش آثار انتشارات سروش) به نشانی: خیابان انقلاب، بعد از تقاطع ابوریحان، بین خیابان وصال و فلسطین، جنب فروشگاه ترنجستان سروش، تلفن ۶۶۹۷۳۲۰۳ ( ۲۰ خط) آماده عرضه کلی و جزئی این کتاب به علاقمندان است.

فروش اینترنتی کتاب نیز از طریق سایت انتشارات سروش به نشانی: http://soroushpublishingco.ir  امکان پذیر است.


انتهای پیام/ اس
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.