اتفاقات یک ماهه گذشته کرمان از معضلات همیشگی میراث فرهنگی کشور بوده است.

به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی باشگاه خبرنگاران؛ چند صباحی است که شهر کرمان مرکز توجه دوستداران میراث فرهنگی کشور قرار گرفته است، از طرح جنجالی ویران کردن خانه تاریخی این شهر گرفته که مسئولان میراث فرهنگی و شهرداری افکار عمومی را با افکار تناقض گویی خود سردرگم کرده‌اند تا بی خبری نماینده شهر کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی که از وجود بحث یک ماهه تخریب خانه‌های تاریخی این شهر که خود جای پرسش‌های بسیاری دارد.  

 از طرفی مرمت‌های غیر اصولی و بدون کارشناسی در مجموعه بسیار ارزشمند بازار کرمان که بدون توجه به اصول معماری اصیل و با مصالح جدید صورت گرفته باعث اعتراض کارشناسان اهل فن گردیده و نگرانی‌های جدی را در جهت لی اصالت کردن این مجموعه ارزشمند به وجود آورده است. از سویی خبر می‌رسد مدیر مجموعه گنجعلی خان و بازار بزرگ کرمان بدون اطلاع قبلی از کاربر کنار می‌شود. 
 
این نوع برخوردها و برکناری‌های مدیران در دولت گذشته امری بی سابقه نبوده ولی چرا در دول تدبیر و امید ما شاهد این نوع اتفاقات هستیم.  

یکی از کارشناسان سازمان میراث فرهنگی کرمان که نخواست نامش‌ فاش شود در گفتگو با خبرنگار میراث فرهنگی باشگاه خبرنگاران در مورد تخریب خانه‌های تاریخی شهر کرمان عنوان کرد: که شهرداری با تتمیع صاحبان خانه‌های تاریخی و با قول وعده در مورد تخفیف عوارض 70 درصدی ساختن خانه‌های جدید به مالکان آنها را به رهاسازی سپس تشویق به ویرانی خانه‌های تاریخی خود می‌کند. همین کارشناس در مورد مرمت بخش‌هایی از بازار تاریخی که انتقادهایی را برای غیر اصولی بودن از جمله استفاده نکردن از مصالح سنتی و بوم‌آورد که بخشی از هویت و اصالت بناهای تاریخی را شکل می‌دهد اشاره کرد که مدیر واحد حفظ و احیاء میراث فرهنگی کرمان از نیروهای شهرداری کرمان بوده به این بخش مامور شده و فاقد صلاحیت ون تخصص در حوزه میراث فرهنگی بوده از این رو نباید از شخصی که از رشته‌ غیر مرتبط و بدون شناخت مفاهیم ارزشی و تاریخی بناها بوده انتظار طرح و اجرایی کارشناسی در مورد بناهای تاریخی داشت این کارشناس از وضعیت بد اداری این سازمان در کرمان گله کرده و گفت اغلب نیروهای متخصص به علت انتقاد به شرایط پیش آمده در مورد بافتهای تاریخی یا عذرشان خواسته شده و یا به بخش‌های دیگر منتقل شده‌اند.  

به هر روی با اتفاقات یک ماهه گذشته در کرمان چند نکته قابل تأمل است.  

1) عدم برنامه ریزی برای بافت‌های تاریخی در طرح‌های جامع شهری در کشور   
2) عدم پذیرش مسئولیت این چنین اتفاقاتی در بین مسئولات سازمان میراث فرهنگی و شهرداری‌ها  
3) نبودن مدیران مشخص در بدنه سازمان میراث فرهنگی کشور ملارد ذکر شده از اصلی ترین ضعف‌های ساختار سازمان‌های فرهنگی و چون میراث فرهنگی در کشور است که لطمات فراوانی را بر پیکره‌ی آثار و بناهای تاریخی کشور وارد کرده است و ما تیلور آن را در این مقطع زمانی در شهر کرمان می‌بینم.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار