دانشمندان معتقدند در اقیانوس زیر سطحی"اروپا" قمر یخ زده مشتری امکان حیات میکروبی وجود دارد.

به گزارش خبرنگار علمی باشگاه خبرنگاران؛ دانشمندان ناسا بر این باورند که سیگنالهای قوی رادیویی منتشر شده توسط سیاره مشتری می‌تواند به آنها در بررسی اقیانوس‌های "اروپا" قمر یخ زده مشتری برای یافتن نشانه‌هایی از حیات کمک کند، اقیانوس‌هایی که می‌توانند خانه‌ای برای حیات فرازمینی باشند.
 
اختر شناسان می‌گویند مشتری، بزرگترین سیاره‌ی منظومه ی شمسی ، دارای ۶۷ قمر می‌باشد که شامل ۳ قمر یخ زده‌ی بزرگ می‌باشد که ممکن است در زیر سطح یخ زده یشان حاوی آب مایع باشند. از بین  ۳قمر یخی مشتری "اروپا" که تقریبا هم اندازه ی قمر زمین است، بیشترین پتانسیل را برای داشتن حیات دارد. ضبط مغناطیسی انجام شده توسط فضاپیمای گالیله‌ی ناسا وجود اقیانوس در زیر سطحی را این قمر تایید کرد. اسکن‌های رادیویی انجام شده توسط کاوشگر نشان می‌دهد که لایه‌ای غنی از آب به ضخامت ۸۰ تا ۱۷۰ کیلومتر در زیر سطح یخی آن سطح وجود دارد. 



یافته های اخیر نشان می‌دهد که حتی این اقیانوس می‌تواند با اکسیژن کافی برای حمایت از میلیون ها تن حیات دریایی پر شده باشد. دانشمندان قصد دارند از طریق ذوب کردن قشر یخی اقیانوس و سپس فرستادن یک ربات به درون آن بطور مستقیم به تجزیه و تحلیل این اقیانوس بپردازند. البته به دلیل آنکه ضخامت این قشر یخی بطور دقیق معلوم نیست برنامه ریزی برای سوراخ کردن آن کار را پیچیده می‌کند. مدل‌هایی که برای تعیین ضخامت این قشر طراحی شده اند ضخامت آن را در حدود ۳۰ کیلومتر تخمین میزنند. این مدلها بر اساس گرمایی که قشر یخی از طرف خورشید دریافت می‌کنند طراحی شده است. از طرفی تحلیل داده‌های بدست آمده از طرف فضاپیمای گالیله پیش بینی می‌کند که ضخامت آن بیشتر از ۱۵ کیلوتر نیست و شاید حتی در حدود ۴ کیلومتر باشد. 
 
دانشمندان قصد دارند با استفاده از امواج دیکامتریک مشتری که به "اروپا" برخورد می‌کند، به تجزیه و تحلیل این قمر بپردازند. 

در حال حاضر رادار نافذ یخ امیدوار کننده‌ترین تکنولوژی برای تشخبص اقیانوس پنهان در قمرهای یخی مشتری می‌باشد. طرز کار این رادار بدین صورت است که ابتدا امواج رادیویی را ارسال می‌کند سپس به تجزیه و تحلیل امواج برگشتی می پردازد و بررسی می‌کند که چه نتیجه ای در بر دارد.



برای شناسایی چنین اقیانوس‌هایی و غلبه بر جذب امواج رادیویی توسط یخ به امواج رادیویی کمتر از ۳۰ مگا هرتز احتیاج است. امواجی که محققان از آن استفاده می‌کنند دارای طول موجی برابر با ۱۰ متر است که به آن امواج دکامتریک می‌گویند. یکی از مشکلاتی که در رادار نافذ یخ وجود دارد انفجار عظیمی از امواج دکامتریک است که از خود مشتری ارسال می‌شود. امواج دیکامتریک مشتری ناشی از ابرهایی از ذرات باردار الکتریکی است که در میدان مغناطیسی مشتری به دام افتاده اند. محققان پیشنهاد می‌کنند که برای اسکن قمرهای مشتری از امواج رادیویی دیکامتریک مشتری این سیاره‌ی غول پیکر استفاده کنند. 

دانشمندان معتقدند اندازه گیری امواج رادیویی مشتری که به اروپا برخورد می‌کنند با استفاده از رصدخانه رادیویی زمینی امکان پذیر است. اگر این کار با موفقیت انجام شود، می‌توانیم اطلاعات با ارزشی در مورد خواص زیر سطحی اروپا بدست آوریم. در صورت وجود اقیانوس زیرسطحی می توانیم اولین گام را جهت شناسایی حیات در اروپا برداریم.


انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.