شهادت عاملین اعدام انقلابی "حسنعلی منصور"، افتتاح اولین دوره ی مجلس شورای ملی، درگذشت کاشف اِتِر، پرواز نخستین زن کیهان‌نورد به فضا و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخی امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 26 خرداد 1393 خورشیدی برابر با 18 شعبان 1435 هجری و 16 ژوئن 2014 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:

درگذشت آیت الله حاج سید یوسف مدنی تبریزی، از اساتید دروس خارج حوزه علمیه قم(1392ش)
آیت الله حاج سید یوسف مدنی تبریزی(ره)، صبحگاه روز یکشنبه هفتم شعبان المعظم ۱۴۳۴قمری (26 خرداد) پس از عمری تلاش و مجاهدت در ترویج و تبلیغ معارف اهل بیت(ع)، به علت بیماری به دیار باقی شتافت.

آیت الله مدنی تبریزی ، 20 روز قبل دچار حمله قلبی و مغزی شد که شش روز در قم بستری و سپس برای مداوا به تهران منتقل شد و با بهبودی نسبی دو روز قبل به منزل برگشت، اما متاسفانه صبح امروز 26خرداد بر اثر سکته مغزی دارفانی را وداع گفت.

رحلت عالم دینی و فقیه اصولی آیت اللَّه "میرزا مصطفی مجتهد تبریزی" (1298ش)
آیت اللَّه میرزا مصطفی مجتهد تبریزی در سال 1258ش (1297ق) در خاندانی عالم در تبریز به دنیا آمد. آیت‌اللَّه مجتهد تبریزی در نجف در محضر عالمان نامداری همچون آخوند ملامحمد کاظم خراسانی، شیخ الشریعه اصفهانی، سیدمحمدکاظم یزدی، میرزا ابوالقاسم اردوبادی و محقق نهاوندی و دیگران حاضر شد و پس از سالیانی به عالمی برجسته و فاضلی فرهیخته تبدیل گردید. وی با نشان دادن استعداد فوق‌العاده خویش، در بین بیش از هزار نفر از شاگردان فقه و اصول آخوند خراسانی، نظرِ شریف استاد را به خود جلب کرد و مورد عنایت خاص آخوند قرار گرفت. او همچنین در این مدت علاوه بر فقه و اصول، در نجوم، ریاضیات و شعر و ادب به مدارج بالایی دست یافت. آیت‌اللَّه مجتهد پس از چندی راهی مکه منوره گردید که در اثنای سفر به بیماری دچار گردید و در اواخر عمر به بیماری فلج مبتلا شد. وی در طول حیات علمی خویش از تالیف نیز باز نماند و آثار گرانبهایی به یادگار نهاد که اُرجوزه در عروض و قافیه، حاشیه بر کفایةُالاصول و حاشیه بر لسانُ الخواص، از آن جمله‌اند. این فقیه جلیل سرانجام در بیست و ششم خرداد 1298ش برابر با نیمه رمضان 1337 ق در چهل سالگی در تبریز به لقاءاللَّه رسید و در نجف اشرف به خاک سپرده شد.

عضویت ایران در سازمان خوار و بار جهانی (1336 ش)
فائو یا سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد از سازمان‌های بین‌المللی است که در زمینه‌ی توسعه‌ی کشاورزی فعالیت دارد. سازمان فائو در سال ۱۹۴۵ توسط ۴۴ کشور عضو سازمان ملل متحد تأسیس شد.این سازمان از مرکز فائو و از طریق شبکه جهانی بالغ بر حدود نود اداره برای گسترش و مدرنیزه کردن کشاورزی، جنگلداری، شیلات و تامین غذای مناسب برای همگان، به کشورهای در حال توسعه کمک می کند. هدف این سازمان، بالا بردن سطح زندگی و بهبود تغذیه مردم جهان، توزیع مناسب مواد غذایی در مناطق مختلف جهان و ایجاد امنیت غذایی است. مبارزه با سوءتغذیه با ارائه اطلاعات لازم به کشورهای مختلف؛ از دیگر اهداف فائو است که بازدهی کشاورزی و سطح تغذیه در جهان را افزایش داده است. مقر این سازمان واقع در شهر رم در کشور ایتالیا است. فائو به اعضایش شامل اتحادیه ارو‍پا و۱۸۳ کشور خدماتی ارئه می دهد و در این راه با هزاران همراه در سرتاسر جهان، از سازمان‌های جامعه مدنی مانند گروه‌های کشاورزان و سازمان‌های بشر دوستانه تا دیگر موسسات ملل متحد، بانک‌های توسعه و بخش خصوصی، همکاری می کند.

شهادت مجاهدان مؤتلفه اسلامی، عاملین اعدام انقلابی "حسنعلی منصور" (1344ش)
پس از حادثه فیضیه و قیام خونین 15 خرداد 1342، عده‌ای از متدینین و چهره‌های موجّه بازار تهران به این نتیجه رسیدند که مبارزه سیاسی با رژیم شاه بی فایده است و باید فکری برای براندازی آن کرد و تنها راه آن نیز اقدام مسلحانه علیه رژیم و عناصر اصلی آن است. لذا تعدادی از این افراد شامل حاج صادق امانی، حاج مهدی عراقی، حبیب اللَّه عسکر اولادی، عباس مدرسی فرد، احمد شهاب، صادق اسلامی و سید اسداللَّه لاجوردی و... دست به ترکیب و تلفیق شش هیئت مذهبی مهم و دارای گرایش سیاسی از میان هیئت‌های عزاداری سنّتی تهران زدند که نتیجه آن، پدید آمدن سازمان یا گروه "هیئت‌های مؤتلفه اسلامی" با مشی مسلحانه بود. اکثر اعضای این هیئت‌ها از مقلدان حضرت امام خمینی(ره) و وجه مشترک آنان، پذیرش اسلام به عنوان یک ایدلوژی سیاسی و رهبری و مرجعیت امام خمینی(ره) بود. پس از مدتی جمعیت مؤتلفه اسلامی، قصد آغاز مبارزه مسلحانه علیه رژیم پهلوی را داشتند که در ابتدا امام آن را نهی نمودند. تا این که حضرت امام به ترکیه تبعید شدند و یاران مؤتلفه، پس از کسب اجازه از آیت‌اللَّه مرتضی مطهری و اذن آیت‌اللَّه العظمی سید محمد هادی میلانی، تصمیم به ترورِ انقلابی حسنعلی منصور نخست وزیر سپرده شاه گرفتند. حسنعلی منصور کسی بود که برای تصویب و اجرای قانون ننگین کاپیتولاسیون تلاش زیادی از خود نشان داد و فریاد حق‌خواهی امام خمینی(ره) در اعتراض به این قانون را با تبعید آن حضرت به ترکیه پاسخ گفت. با اعدام انقلابی منصور در اول بهمن 1343، شهید محمد بخارایی عاملِ اعدام منصور به دست مأموران ساواک افتاد و سپس دیگر یارانش نیز دستگیر شدند. پس از مدتی، رژیم پهلوی در یک دادگاه فرمایشی اعضای این گروه را به اعدام و زندان طولانی مدت محکوم کرد. به طوری که برخی از آنان تا پیروزی انقلاب اسلامی در زندان ماندند و در بین زندانیان سیاسی به قَتَله (کشندگان) منصور معروف بودند.

آزاد شدن منطقه "دهلاویه" از لوث وجود مزدوران بعثی عراق (1360ش)
شهید چمران به عنوان فرمانده ستاد جنگ‌های نامنظم که از رکود حاکم بر جبهه‌ها به سبب وجود پاره‌ای از خیانت‌ها و کارشکنی‌های بنی صدر و وابستگانش به شدت رنج می‌بُرد، درصدد تحرک بخشیدن به جبهه‌ها و عملیاتی کردن نیروها بود. وی پس از عزل بنی‌صدر از ریاست جمهوری، طرح حمله به ارتفاعات اللَّه اکبر و بستان را ریخت و تصمیم گرفت تا ارتباط شمالی و جنوبی نیروهای دشمن را قطع کند. چون در این حمله، امکان آزادی بستان فراهم نشد، لذا شهید چمران، طرح آزادسازی دهلاویه را بررسی کرد. فتح دهلاویه در نوع خود عملی جسورانه، خطرناک و غرورآفرین بود. برای این کار، نیروهای مؤمن ستاد جنگ‌های نامنظم با نصب پل بر روی رودخانه کرخه و عبور از آن، به دشمن بعثی حمله برده و منطقه دهلاویه را آزاد کردند. این عملیات، اولین پیروزی بعد از عزل بنی صدر بود که طلیعه پیروزی‌های دیگر به حساب آمد و باعث شادی مردم مسلمان ایران گردید.

افتتاح اولین دوره ی مجلس شورای ملی(1324 ق)
اولین دوره ی مجلس شورای ملی، حاصل فداکاری‌ها و مبارزات طولانی ملت مسلمان ایران در نهضت مشروطه بود. انتخابات اولین دوره‌ی مجلس به صورت صنفی برگزار شد و بازرگانان، کشاورزان و پیشه‌وران، جداگانه به نامزدهای خود رأی می‌دادند.

از اعضای برجسته‌ی این مجلس، آیات عظام سیدمحمد طباطبایی و سید عبداللَّه بهبهانی دو نفر از رهبران دینی و سیاسی مردم ایران بودند. مدتی پس از افتتاح مجلس شورای ملی، قانون اساسی ایران نیز تدوین شد و به امضای پادشاه وقت ایران "مظفر الدین شاه قاجار" رسید. مورخان، این مجلس را از فعال‌ترین مجالس دوره‌ی مشروطیت ایران توصیف کرده‌اند.

اختلال در توزیع نیروی برق سراسر ایران را فراگرفت و روزانه چند ساعت به خاموشی ها افزوده شد(1355ش)

رحلت "ابوالقاسم حسین بن روح نوبختی" سومین نایب خاصِّ امام زمان(عج)(326 ق)
سومین سفیر و نایب و وکیل امام زمان، عالم جلیل القدر و شیخ بزرگوار حسین بن روح نوبختی است. وی پس از محمد بن عثمان، نایب دوم حضرت ولی عصر(عج) به نیابت حضرت حجت دست یافت و در مدت 21 سال، واسطه‌ای بین مردم با ذات مقدس امام زمان بود. وفات این دانشمند امامی در سال 326 ق روی داد و در بازار عطّاران بغداد به خاک سپرده شد.

درگذشت "ابن دُرید" ادیب و لغت شناس عرب(321 ق)
ابوبکر محمد بن حسن اَزْدی معروف به ابن دُرَید در سال 223 ق در بصره به دنیا آمد و نزد استادانی چون ابوحاتم سِجستانی، لغت و ادبیات عرب را آموخت. او بعدها به عمان رفت و دوازده سال بعد، به فارس آمد و مدتی وزارت و صاحب دیوانی امارت بنی‌میکال در فارس را برعهده گرفت. ابن دُرَید فردی هوشمند، خوش خو، بخشنده و دارای حافظه‌ای نیرومند بود. بیشتر عمر ابن دُرَید در مطالعه، تدریس و تالیف گذشت و شاگردان عالی مقامی چون ابوالفرج اصفهانی، مرزبانی و سیرافی از محضر او استفاده کردند. بیشتر شهرت ابن دُرَید به سبب نقشی است که در تاریخ لغت نویسی عرب به عهده داشته است. هم‌چنین او در علم لغت و شعرشناسی و نقد شعر، استاد مسلَّم زبان بود و در شاعری و نازک خیالی و نوآوری، از همگِنان، گوی سبقت ربود. ابن دُرَید را اَعلَمِ شُعرا و اَشعَر(شاعرترین) عُلما لقب داده‌اند. ابن‌دُرَید پس از عمری طولانی در 98 سالگی درگذشت و در مقابر عبّاسیه در بغداد مدفون شد. الجَمهَره، الانوار و تقویمُ اللّسان از آثار اوست.

درگذشت دکتر "کراوْفوْرْدْ لانْگْ" پزشک امریکایی و کاشف اِتِر (1878م)
دکتر کراوفْورْدْ لانْگْ پزشک امریکایی، در 1 نوامبر 1815م در ایالت جورجیای امریکا به دنیا آمد. وی با پشتوانه پدر که او نیز پزشک بود، در رشته پزشکی به تحصیل پرداخت و از دانشگاه پنسیلوانیا و نیویورک با اخذ درجه دکتری در پزشکی فارغ التحصیل شد. تا سال 1842، هر کس احتیاج به عمل جراحی داشت بدون بی‌هوشی مجبور بود تن به این کار بدهد. هرچند که به کمک الکل یا تریاک، بدن بیمار را تا اندازه‌ای بی‌حس می‌کردند. اما دراین زمان بود که دکتر لانگ برای اولین بار، از اِتِر به عنوان داروی بی‌هوشی در عمل جراحی استفاده کرد و غُدّه گردن یکی از بیماران خود را با موفقیت تمام و بدون آن که مریض احساس درد کند عمل نمود. این ماده، مایعی بی‌رنگ و قابل اشتعال بود که اثری بی‌هوش کننده دارد و در طب به عنوان حلال مواد چربی و روغن به کار می‌رود. دکتر لانگ برای چنین ابداع وابتکاری درصدد طلب شهرت و افتخار برنیامد، زیرا او هنوز نتوانسته بود تشخیص دهد که چه کشف مهمی نموده است. ولی پس از این که در سال‌های بعد، اشخاص دیگری هر کدام ادعای چنین ابداعی داشتند، لانگ وارد میدان شد و کار خود را به نمایش گذاشت. هرچند پس از مدتی داروی بی‌هوشی دیگری در عمل‌های جراحی مورد استفاده قرار گرفت ولی این مسئله از ارزش کشف لانگ نمی‌کاهد. دکتر کراوفورد لانگ سرانجام در 16 ژوئن 1878م در 53 سالگی درگذشت.

پرواز "والنتینا ترشکوا" نخستین زن کیهان‌نورد به فضا (1963م)
در 16 ژوئن 1963م والنتینا ترشکوا اولین زن فضانورد جهان از شوروی، پرواز فضایی خود را با سفینه‌ای به نام وستوک 6 آغاز نمود. او زمانی در مدار زمین قرار گرفت که بیکوفسکی، فضانورد دیگر شوروی، مشغول گردش به دور کره زمین بود. والنتینا ترشکوا که دو سال بعد از پرواز یوری گاگارین اولین مرد فضانورد جهان به فضا رفت، در مدت 70 ساعت و 50 دقیقه، چهل و هشت بار کره زمین را دور زد.

تولد "کلاوس اسلوتر" هنرمند معروف فرانسوی (1347م)
کلاوس (کلوس) اسلوتر هنرمند فرانسوی در 16 ژوئن 1347م در این کشور به دنیا آمد. در زمان وی هنر حجاری و مجسمه‌سازی به مرتبه‌ای از کمال رسیده بود. از مشخصه‌های اصلی تندیس‌گری در آن عصر، غلبه روح دینی در این آثارمی باشد. اسلوتر نیز که از جوانی در این رشته به مقام استادی رسیده بود، از سال 1368م وارد دربار فرمان‌روایانِ هلند شد و حدود 40 سال به این هنر و عرضه آثاری متعدد و متنوع پرداخت. اسلوتر در یکی از آثار معروف خود مجسمه تمام قد 6 نفر از پیامبران عهد عتیق از جمله حضرت موسی(ع)، دانیال نبی(ع) و اشعیای نبی(ع) را ساخت که دور تا دور پایه‌ای ایستاده بودند. پیکره‌های مزبور از لحاظ مشاهده، بازنمایی دقیق کلیات و جزئیات از واقعی‌ترین پیکره‌ها نیز برتر است. این مجسمه‌ها که به اندازه طبیعی ساخته شده‌اند در میان رداهای سنگین و پرچین، که از مختصات هنر اسلوتد می‌باشد، پیچیده شده‌اند. اسلوتر در این اثر بدیع خود توانسته است سطوح اندام‌های آنها را به صورت واقعی بنمایاند. این اثر به عنوان نمونه‌ای شگرف از واقع‌گرایی تلقی شده است. کلاوس اسلوتر تا سال 1404م در دربار به فعالیت اشتغال داشت و دو سال بعد از آن در 2 مارس 1406م در سن 59 سالگی درگذشت.

آغاز بمباران هوایی شهرهای ژاپن توسط امریکا در جریان جنگ جهانی دوم (1944م)
در جریان جنگ جهانی دوم، نیروی هوایی امریکا در 16 ژوئن 1944م، حمله به شهرهای ژاپن را با بمباران شهر فوکولا در جنوب ژاپن آغاز کرد. این بمباران‌ها به منظور وادار نمودن توکیو به تسلیم شدن انجام می‌شد. در جریان حمله‌های هواپیماهای امریکایی به شهرهای ژاپن، ده‌ها هزار تن از غیر نظامیان این کشور کشته و کارخانه‌ها و مزارع آن نابود شدند. این حملات، در نهایت، با بمباران هسته‌ای دو شهر ناکازاکی و هیروشیما در ماه اوت 1945 و تسلیم ژاپن، خاتمه یافت.

آغاز قیام "سووتو" علیه نژادپرستان افریقای جنوبی (1976م)
کشور افریقای جنوبی در دوران حاکمیت نژادپرستان، دارای قوانین ضد بشری و خلاف عقل بود. نتیجه این وضعیت، پیدایش تنفر، وحشت و حقارت در میان جامعه‌ای بود که 20 درصد سفید پوست بر اکثریت سیاه پوست حاکمیت داشتند و تمامی قدرت، ثروت، حقوق و مزایای اجتماعی را در اختیار گرفته بودند. هم‌چنین قانون آپارتایدْ یا جدایی نژادها روز به روز گسترده‌تر می‌شد. در افریقای جنوبی، محصلین سیاه پوست، خواندن و نوشتن را به زبان مادری خود فرا می‌گرفتند و در دوره متوسطه، یکی از دو زبان رسمی انگلیسی یا افریقایی انتخاب می‌شد. در ابتدای سال تحصیلی 1976م، مؤسسات تحصیلی، بخشنامه‌ای دریافت کردند که براساس آن باید زبان رسمی مصوب 1974م که زبان افریقایی و محلی بود تدریس می‌گردید. از آنجا که سیاهپوستان زبان انگلیسی را انتخاب کرده بودند. این مسئله خشم دولت نژادپرست را برانگیخت و از طرف دیگر نوعی رقابت نامحسوس بین سیاهان بومی و اقلیت سفیدپوست به وجود آمده بود. هم‌چنین دستورالعمل صادره، به پایین آمدن سطح آموزشی محصلین سیاه‌پوست منجر می‌گردید. از این رو، اعتراضاتی از طرف جامعه معلمین و مدیران مدارس آغاز گردید و سپس به جامعه دانش‌آموزی کشیده شد. تا اینکه در 16 ژوئن 1976م هزاران دانش‌آموز در خیابان‌های سووتو از شهرهای اطراف دست به راهپیمایی زدند. اما این تظاهرات باتیراندازی پلیس به آشوب کشیده شد و طی روزهای بعد، صدها نفر کشته و زخمی شدند. با این حال، گروه‌های ضدنژادپرستی، در سال‌های پایانی عمر رژیم آپارتاید، هر سال در ماه ژوئن، یاد کشته شدگان سووتو را که عمدتاً دانش‌آموز بودند، گرامی می‌دارند.

کشف سرزمین آرژانتین توسط دریانوردان اسپانیا (1515م)
اسپانیایی‌های مهاجم در سال ۱۵۱۶ میلادی وارد آرژانتین شدند. آنان که در جست و جوی گنج بودند، این سرزمین را آرژانتین نامیدند که از واژه argentum به معنای نقره یافته شده در برخی از نقاط آن گرفته شده‌است. تاریخ: کشف و استعمار آرژانتین در اوایل سده شانزدهم از سوی اسپانیاییها آغاز شد. مهم‌ترین کاشفان اروپایی آرژانتین عبارت‌اند از: آمریگو وسپوچی (۱۵۰۲.م)_ خواندیاز دوسولی (۱۵۱۶.م)_ فردیناند ماژلان(۱۵۲۰.م).

در سال ۱۷۷۶.م سرزمین ریودولاپلاتا شامل آرژانتین_بولیوی_پاراگوئه و اوروگوئه به مرکزیت بوئنوس آیرس تحت ریاست نایب اللسلطنه اسپانیا تشکیل یافت تا اینکه در سال ۱۸۱۶.م بوئنوس آیرس و سرزمین های مجاور آن بنام ایالات متحده لاپلاتا، پس از ۳۰۰ سال، استقلال یافت.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.