به گزارش
خبرنگار احزاب باشگاه خبرنگاران، بنیاد امید ایرانیان به ریاست "محمدرضا عارف" یکی از مراکز فعال در امر پژوهش در حوزههای مختلف اجتماعی، سیاسی، فرهنگی است که البته شائبههای زیادی مبنی بر انجام فعالیتهای صرفا سیاسی از سوی این بنیاد در اذهان وجود دارد به همین منظور گزارش ذیل چکیدهای از فعالیتهای بنیاد امید ایرانیان از ابتدای تاسیس تاکنون است تا بدین منظور از برنامههای و راهبردهای این مرکز پژوهشی بیشتر آشنا شویم.
"محمدرضا عارف" درباره روند فعالیت بنیاد امور ایرانیان گفت: در اواخر سال 84 دو نظر مطرح بود و بنیاد باران که در آن زمان راهاندازی شد چتر سنی حدود 40 سال برای خود قرار داده بود و این ضرورت احساس شد که جوانان پرشور نیاز به تشکل جدیدی برای انجام فعالیت دارند لذا ضرورت ساماندهی جوانان و تشکیل یک بنیاد با محوریت آنان به منظور توسعه کشور به عنوان یک دغدغه همه جانبه در دستور کار قرار گرفت و در کمیتههای مختلف با تشکیل دو الی سه کارگروه در اواخر سال 84 به بعد ضرورت رویکرد و گفتمان بنیاد جدید با محوریت اخلاقمداری، خردورزی و اعتدال احساس شد و در واقع از اواخر سال 84 تا پایان 88 تاسیس گفتمان و جهت گیری بنیاد امور ایرانیان در زمینههای غیرحزبی و غیرسیاسی به تایید جمع رسید.
تاسیس بنیاد امید ایرانیانایده تاسیس بنیاد در سال ۱۳۸۴ با توجه به دغدغههایی چون نیاز به یک مجموعه حرفهای اثرگذار در حوزههای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی با دغدغه پیشرفت همه جانبه کشور، ایجاد زیرسختی برای بهرهگیری از دانش و تجربه نخبگان و خبرگان ایرانی در عرصههای عمومی، ایجاد فرصتی برای حضور و فعالیت جوانان شایسته در عرصههای مدیریتی و سیاستگذاری، ترویج رویکرد اعتدال و خردورزی و توسعه گفتمان کشورداری خردمندانه مطرح و توسط جمعی از نخبگان، فرهیختگان و مدیران کشور پایهریزی شد.
اساسنامه بنیاد در 15 خرداد 88 به تصویب هیئت موسس رسید و تقاضای مجوز را از وزارت کشور درخواست و پس از بررسی موضوعات در 11 مرداد 88 این تقاضا به وزارت کشور ارسال شد که همزمان با آن تقاضای ثبت بنیاد را هم صورت رفت و رسما فعالیت بنیاد آغاز شد.
بنیاد در 25 اسفند سال 92 پس از اخذ مجوز از وزارت کشور وارد مرحله جدیدی شد که اعضا پس از آن اقدام به راهاندازی شعبه در مشهد و اصفهان کردند و در حال حاضر و به تدریج با توجه به توانایی استانهای مختلف در چارچوب مرامنامه و اساسنامه اقدامات لازم برای ایجاد شعب مختلف صورت میگیرد.
تدوین برنامه پنج ساله و توسعه واحدهای استانی به صورت خودگردان جزء اولین و اصلیترین اقدامات بنیاد است.
ماموریت بنیاد امید ایرانیانتلاش برای اعتلای ایران اسلامی و افزایش کیفیت زندگی آحاد مردم به وسیله تولید، بازتولید و توزیع فرهنگ و گفتمان عقلانیت و اعتدال در کشورداری همراه با تعامل و تفاهم سازنده و دانایی محور بین خبرگان و نخبگان خردورز ایرانی داخل و خارج کشور از جمله ماموریتهای ذاتی این بنیاد است.
همچنین بنیاد امید ایرانیان اصول و ارزشهای بنیادینی چون پایبندی به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، رعایت اصول کلی میانهروی و اخلاق در حوزههای مختلف، جوانگرایی و شایستهسالاری در کشف و جذب استعدادها و اعتلای ایران اسلامی به عنوان ارزش غایی را دنبال خواهد کرد.
وظایف اصلی بنیاد امید ایرانیانایجاد تفاهم و تعامل بین خبرگان و نخبگان ایرانی فراتر از مرزبندیهای سیاسی و جغرافیایی، استفاده از ظرفیتها و توانمندیها و کمک به بازگشت سرمایههای انسانی خارج از کشور همراه با استفاده هوشمندانه از سرمایههای داخل کشور، توسعه و پرورش منابع انسانی نخبه و کارآمد در زمینههای مختلف به ویژه در حوزه مدیریت راهبردی، معرفی و ترویج اندیشههای راهبردی در عرصه کشورداری از طریق تعامل حرفهای با عرصه قدرت و عرصه عمومی و تاثیرگذاری بر سطوح تصمیمسازی و تصمیمگیری از طریق پژوهش، مشاوره، نقد و آموزش در حوزه مسایل راهبردی و فعالیت در امور عامالمنفعه، خیریه و فرهنگی و اجتماعی را نام برد.
ساختار تشکیلاتی بنیادجعفر توفیقی(رئیس هیئتمدیره)، مرتضی حاجی(مدیرعامل و عضو هیئتمدیره)، علی صوفی(نائبرئیس هیئتمدیره)، سید حسن رسولی(عضو هیئتمدیره)، زهره عالیپور(عضو هیئتمدیره)، حجتالله روحی(عضو هیئتمدیره) حمیدرضا عارف(عضو هیئتمدیره)، فروغ میرطهماسب(معاون مدیرعامل)، امین صارمی(معاون مدیرعامل و دبیر هیئتمدیره) از جمله اعضای فعال در بنیاد هستند.
شاخه جوانان بنیاد امید ایرانیانبا هدف ایجاد بستری مناسب برای فعالیتهای علمی، اجتماعی و فرهنگی جوانان و دانشجویان کشور زیر نظر موسسه بنیاد امید شاخه جوانان بنیاد امید ایرانیان با هدف ایجاد بستری مناسب برای فعالیتهای علمی، اجتماعی و فرهنگی جوانان و دانشجویان کشور زیر نظر موسسه بنیاد امید ایرانیان شکل گرفته است. جوانان و دانشجویان شاخه جوانان بنیاد امید ایرانیان با بهرهگیری از نظرات و تجربیات صاحبنظران و اساتید در حوزههای مختلف و تشکیل کارگروههای علمی، فرهنگی و اجتماعی اقدام به انجام فعالیتهای گوناگون کرده و با ایجاد همافزایی و ارتباط میان جوانان سرمایه اجتماعی ارزشمند موجود در جامعه را توسعه خواهد داد.
اهداف و وظایف کلی شاخه جوانان بنیاد امید ایرانیانایجاد و توسعه سرمایه اجتماعی ارزشمند از طریق ایجاد همافزایی و ارتباط جوانان ایرانی در سراسر کشور، فراهم آوردن زمینه مناسب برای افزایش مشارکت اجتماعی جوانان در حوزههای مختلف، تلاش در جهت توسعه فرهنگ جامعه جوان کشور و توسعه کمی و کیفی مطالعه و پژوهش در میان جوانان، انجام تحقیقات و مطالعات میدانی و راهبردی در زمینههای مرتبط با جوانان، برگزاری سمینار، همایش، کارگاه و نشستهای عمومی و تخصصی در موضوعات مختلف اجتماعی، فرهنگی و علمی، مهیا ساختن محیطی مناسب برای جوانان به منظور تبادل نظر علمی، تخصصی و زمینهسازی برای فعالیتهای علمی و پژوهشی و نوآوری در زمینههای مختلف، شناسایی استعدادهای جوانان و سوق دادن آن در مسیر شکوفایی، ارائه دستاوردهای علمی و پژوهشی به مجامع مرتبط، ایجاد ارتباط با انجمنها، موسسات علمی و پژوهشی و سازمانهای مردم نهاد در راستای تعامل و تبادل اطلاعات، کمک به ساماندهی شبکه جوانان و سازمانهای غیردولتی جوانان در کشور.
عملکرد شاخه جوانان بنیاد امید ایرانیانحضور جوانان و فعالیت آنان در بنیاد امید ایرانیان به سالهای گذشته بازمیگردد زمانی که جوانان و دانشجویان ایدهی تاسیس بنیاد امید ایرانیان را به "محمدرضا عارف" ارایه کردند. ایدهای برای تشکیل یک مجموعه تا بستری برای حضور و فعالیت نخبگان و خبرگان جامعه شود. از سال ۸۸ ایجاد زیرساختهای لازم برای فعالیت بنیاد امید ایرانیان آغاز و با حضور جوانان و دانشجویان در کنار نسلهای اول و دوم، نهال بنیاد امید ایرانیان تنومندتر گشت.
جوانان کارگروهی به عنوان «کارگروه جوانان بنیاد امید ایرانیان» در زیرشاخه کمیته فرهنگی و اجتماعی بنیاد تشکیل دادند. بیشتر فعالیت این کارگروه که جمعی از جوانان، دانشجویان و فارغالتحصیلان را شامل میشد فعالیتهای مطالعاتی و پژوهشی حول محور «جوانان و مشارکت اجتماعی» بود. حاصل کار این کارگروه مجموعهای ارزشمند در خصوص نظریات تحلیلی و علمی و نتایج پژوهشهای انجام شده در خصوص مشارکت اجتماعی جوانان بود.
پس از انتخابات سال ۱۳۹۲ و شکلگیری سرمایه عظیم اجتماعی در روند انتخابات، جوانان و دانشجویان فعال در بنیاد وجود یک کارگروه در یکی از زیرشاخههای بنیاد را ظرفیت مناسبی برای حفظ این سرمایه اجتماعی نیافتند. در جلسات متعددی که با حضور جوانان و افراد باتجربه در زمینه فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی برگزار شدند، مدلی برای ادامه فعالیت جوانان پیشنهاد شد و این مدل در هیات مدیره بنیاد امید ایرانیان مورد موافقت قرار گرفت و تصویب شد.
اولین گردهمایی شاخه جوانان بنیاد امید ایرانیان در اردیبشهت ماه سال جاری با سخنرانی "محمدرضا عارف" در تهران برگزار شد و به همین منظور ریاست بنیاد درباره فعالیت این مرکز سخنانی را به میان آورد و به نقش جوانان و زنان برای پیشبرد برنامههای آن تاکید ورزید.
ساختار تشکیلاتی و کارگروههاشاخه جوانان بنیاد امید ایرانیان شامل یک شورای جوانان به عنوان شورای راهبردی و کارگروههای مختلف نظیر: آموزش، تشکیلات، دانشگاه، ورزش، محیط زیست، اجتماعی، فرهنگی و هنری، مطالعات و پژوهش و … است.
کارگروه آموزش: برگزاری کلاسها و دورههای آموزشی یکی دیگر از برنامههای این شاخه است.
کارگروه محیطزیست: مطالعاتی در خصوص اولویتهای محیطزیستی در کشور انجام داده و موضوع پراهمیت «بحران آب ایران» را در دستور کار خود قرار داده است.
کارگروه فرهنگی – هنری: با تشکیل شورای فرهنگی در بنیاد امید ایرانیان با حضور اساتید برجسته حوزه و دانشگاه اقدام به برگزاری جلسات بحث و بررسی و مطالعه بر روی مهمترین دغدغههای فرهنگی جامعه بویژه جوانان کرده است و قرار است تا نتایج این مطالعات در قالب مجموعهای ارزشمند در اختیار مسوولان و علاقمندان به بحثهای فرهنگی قرار گیرد.
کارگروه استانها: با شناسایی و فعال کردن شاخههای جوانان در استانهای کشور همراه با افتتاح شعب استانی بنیاد امید ایرانیان، در جهت حفظ سرمایهی اجتماعی جوان در سراسر کشور تلاش کرده که تا به حال شاخه جوانان استانهای خراسان رضوی و اصفهان فعال شده و به طور رسمی فعالیت خود را آغاز کردهاند.
کارگروه رسانه: شاخه جوانان با راهاندازی سایت بنیاد امید ایرانیان و فعالیت در شبکههای مختلف اجتماعی در دنیای مجازی اقدام به گسترش ارتباط بین جوانان در سراسر کشور کرده است.
کارگروه ورزش: برنامههای ورزشی و تفریحی مانند کوهنوردی، فوتبال، شنا و … در کارگروه ورزش بنیاد دنبال شده است.
کارگروه دانشگاه: بوسیله ارتباط با دانشجویان در سراسر کشور سعی در جذب دانشجویان و فراهم کردن امکانات مختلف برای حضور و فعالیت آنان داشته است.
کارگروه مطالعه و پژوهش: راهاندازی یک کتابخانه در بنیاد و تشکیل حلقههای مطالعاتی نیز در دستور کار کارگروه مطالعات و پژوهش شاخه جوانان قرار دارد.
از سال ۸۸ ایجاد زیرساختهای لازم برای فعالیت بنیاد امید ایرانیان آغاز شد و با حضور جوانان و دانشجویان در کنار نسلهای اول و دوم، نهال بنیاد امید ایرانیان تنومندتر گشت.
پس از انتخابات سال ۱۳۹۲ و شکلگیری سرمایه عظیم اجتماعی در روند انتخابات، جوانان و دانشجویان فعال در بنیاد وجود یک کارگروه در یکی از زیرشاخههای بنیاد را ظرفیت مناسبی برای حفظ این سرمایه اجتماعی نیافتند.
گزارش شورای زنان بنیاد ایرانیان در سال ۱۳۹۲نظربه اهداف و برنامه های بنیاد امید ایرانیان در حوزه کشف، گسترش و رشد استعدادها و ایجاد زمینه های ظهور آنها ۱۷ جلسه را شورای زنان از مرداد تا اسفندماه۹۲ برگزارکرده است که"محمدرضا عارف" در ۹ جلسه حضور داشته و نکاتی را در راستای تقویت هرچه بهتر ارائه کردند.
این شورا با اهداف مختلف در مسائل حوزه زنان قدم نهاده و نگاهی ویژه به توانمند کردن زنان در ابعاد مختلف داشته است. براین اساس چهار کارگروه اصلی را تشکیل داده است.
کارگروههای شاخه زنان بنیاد امید ایرانیانکارگروه فرهنگ و هنر، آموزش و پژوهش، حقوق و بینالملل، توانمندسازی، اقتصادی و جوانان، ورزش، سلامت، بهداشت و خانواده از جمله کارگروههای فعال در این شاخه از بنیاد امید ایرانیان هستند.
فعالیتهای شورای زنان در جهت رسیدن به اهداف مشخص شدهتنظیم آییننامه شورای زنان، اصلاح چارت سازمانی بنیاد امید ایرانیان و معاونت زنان، طراحی فرمهای مورد نیاز و تعریف کارگاهها، جداسازی فعالیتهای سیاسی زنان در قالب دفتر ریاست از فعالیتهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی زنان در قالب بنیاد ایرانیان است، بر آیند فعالیتهای شورای زنان، دادن راهکارهای تخصصی در حل مشکلات و کمک به انجام فعالیتهای سیاسی و جریانسازی جهت انتخابات مجلس آینده و... در قالب دفتر ریاست، توانمندسازی و برنامهریزی جهت حضور فعالتر بانوان در عرصههای سیاسی، مدیریتی و پارلمانی.
بررسی کامل و جامع منشور حقوق شهروندی زنان توسط کارگروه حقوقی و تبین نظرات شورای زنان و تدوین بیانیهای تحت همین عنوان و انتشار آن، انتخاب ریس، نایب ریس و دبیر شورای زنان و گزارش کارگروههای تشکیل شده، تشکیل کامل کارگروهها، هماندیشی شورای زنان، اعضای کارگروهها و همچنین فعالان زن در حوزه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، پیگیری جدی شورا در بحث توانمند کردن زنان، پیشبینی برگزاری همایش با عنوان جهان عاری از خشونت.
با توجه به رویکرد بنیاد امید ایرانیان، میتوان با ایجاد چنین مراکزی در زمینه پیشرفت و اعتلای علوم با انجام کارهای پژوهشی و تحقیقاتی در حوزههای مختلف از سوی مسئولان نظام امیدوار بود تا بدین طریق با استفاده از کارآمدی شخصیتهای علمی و تاثیرگذار در سراسر کشور شاهد شکوفایی هرچه بیشتر ایران اسلامی باشیم.
انتهای پیام/