رئیس سازمان پدافند غیر عامل گفت: کشورهای اقتصادی توافقات زیرساختی انجام می‌دهند به شکلی که در بعضی از شرایط بتوانند علیه بقیه کشور‌ها استفاده کنند، لذا از این نظر خواسته یا ناخواسته جنگ به حوزه اقتصاد نیز کشیده شده است.

به گزارش حوزه دفاعی امنیتی باشگاه خبرنگاران ؛ سردار سرتیپ پاسدار "غلامرضا جلالی" رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور، در همایش بسج کارگری سپاه فجر استان فارس که با موضوع بسیج و دفاع اقتصادی برگزار شد با اشاره به اینکه اقتصاد به‌عنوان بستر و ابزاری برای جنگ است، گفت: باید موضوع جنگ اقتصادی را جدی گرفت.
 
وی ادامه داد: کشورهای اقتصادی توافقات زیرساختی انجام می‌دهند، به شکلی که در بعضی از شرایط بتوانند از این توافقات علیه بقیه کشور‌ها استفاده کنند، لذا از این نظر خواسته یا ناخواسته جنگ به حوزه اقتصاد نیز کشیده شده است.
 
تعاریف جنگ اقتصادی
 
جلالی تاکید کرد: ما سه تعریف برای جنگ اقتصادی داریم؛ اولین تعریف جنگ با ابزار نظامی علیه اهداف اقتصادی مثلاً حمله به زیرساخت‌هاست. تعریف دوم، جنگ با ابزار نظامی برای منافع اقتصادی و تعریف سوم مدل امروزی جنگ اقتصادی، که ابزار اقتصاد علیه اقتصاد یک کشور شکل می‌گیرد. به این ترتیب که به‌منظور تأثیرگذاری به مؤلفه‌های قدرت ملی آن کشور از این نظر تهاجم اقتصادی به‌وسیله ابزار، روش‌ها و تکنیک‌های اقتصادی به اقتصاد و زیرساخت‌های اقتصادی و اداره مردم به‌منظور ضربه علیه امنیت ملی کشور که به این مدل می‌گوییم جنگ اقتصادی.
 
باید پذیرفت که وارد جنگ اقتصادی شده‌ایم

 
رئیس سازمان پدافند غیرعامل تصریح کرد: در زمان فشار اقتصادی در دولت قبل، ۸۰ درصد مشکلات اقتصادی کشور ناشی از تهاجم اقتصادی دشمن بیان می‌شد. اینکه ما یک مفهوم را دیر تشخیص دهیم به‌عنوان حکومت یا دولت یک کشور می‌تواند برای کشور خسارت‌بار باشد که تشخیص مطلوب تهدید و ماهیت را موقعی که به آن دچار شدیم بدهیم، لذا بهتر است آسیب‌شناسی کرده و قبل از رسیدن به مشکل آن را پیش‌بینی کرده و از آن عبور کنیم. اهم بحث برمی‌گردد به تعریف ما از جنگ اقتصادی و اینکه بپذیریم که وارد جنگ اقتصادی شده‌ایم.
 
وی ادامه داد: کلمه جنگ و اقتصاد یک سری الزاماتی را به وجود می‌آورد که متأسفانه کسانی می‌خواهند از آن الزامات فرار کنند. تعریف صریحی که مقام معظم رهبری در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی داشتند، یک نگاه جدی به ما می‌دهد. دشمن با تحریم، جنگ تمام‌عیار اقتصادی در برابر ملت راه انداخته تا کشور را به شکست و عقب‌نشینی وا ‌دارد.
 
چهار گام اساسی در سناریوی دشمن

 
جلالی گفت: ابتدا باید ببینیم که جنگ اقتصادی چیست و چه اهدافی را دنبال می‌کند؛ آیا جنگ اقتصادی یک سناریوی مستقل تهدید است، یا اینکه ممکن است از حوزه‌های قبل شروع کرده و به اقتصاد برسد و یا از آن گذشته و روی حوزه‌های دیگر اثر می‌گذارد.
 
وی در ادامه گفت: طبق مطالعات انجام‌شده درواقع چهار گام اساسی در سناریوی دشمن مطرح است. گام اول فضای تبلیغاتی و روانی است که به آن عملیات روانی یا جنگ نرم می‌گویند. این کار با اهداف اقتصادی و با یک بازه‌ زمانی است که در بقیه دوره‌ها نیز این فضا تکرار می‌شود. گام دوم، ورود به مسئله اقتصادی است؛ حضور دشمن در هر حوزهٔ اقتصادی که با آن منفعت، کار و بهره‌وری تولید می‌شود، مشاهده می‌شود و هدف آن ایجاد چالش‌های لاینحل اقتصادی و متمرکز کردن فشار روی دولت است. دولت سپر ملت است، و دشمن، مردم را با ابزار روانی به سمت درگیری و برخورد با دولت و ایجاد ناتوانی در پاسخگویی به نیازهای مردم سوق می‌دهد. سپس وارد گام سوم می‌شویم که فاز امنیتی است. یعنی دشمن با اقدامات ضد امنیتی، ایجاد شورش داخلی، تحریک مردم و رفتار متقابل و ارزیابی غلط دولت به سمت براندازی که گام آخر است پیش می‌رود. لذا می‌بینیم که فضای جنگ اقتصادی یک گام کلان علیه کشور است که باید پیش‌بینی و دنبال ‌شود.
 
توجه به سناریوهای دشمن
 
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور اضافه کرد: باید در مجموعه‌ای بنام بسیج و سپاه، سناریوهای دشمن در گذشته، حال و آینده را رصد کرد. ضمن اینکه اقتصاد بستر اصلی جنگ است و باید ادبیات دفاعی و اقتصادی را کاملاً شکل داده و در کنار آن‌ نباید در حوزه‌های امنیت، براندازی، رسانه‌ و عملیات روانی که غافل شد.
 
توجه به اقدامات دشمن
 
وی گفت: در حوزه اقتصاد همه فکر می‌کردند که با یک مجموعه منفردی از تهدید کننده مواجه هستیم و گروه‌ها یا کشورهایی می‌آیند و تک‌به‌تک ما را تهدید کرده و‌‌ رها می‌کنند، سه سال موضوعی را در دبیرخانه شورای امنیت ملی مطرح کردیم که آمریکایی‌ها قرارگاه تشکیل داده در وزارت خزانه‌داری و کار طرح‌ریزی تحریم و جنگ اقتصادی را در آنجا از طریق گروه‌های مختلف کنترل و دنبال می‌کنند، که متأسفانه آن موقع توجه نشد.
 
جلالی گفت: رویترز گزارشی از این قرارگاه داده بود که آمریکایی‌ها در این قرارگاه جنگ اقتصادی، تمام ابزارهای سیاسی، اقتصادی، دیپلماتیک و اطلاعاتی، امنیتی و همه مؤلفه‌های قدرت اقتصادی و نظامی را جمع‌آوری کرده و اتاق‌های فکر پیچیده ترتیب داده‌اند که در حوزه‌های مختلف برای آن‌ها کار کند، اینکه دست روی هر حوزه‌ای می‌گذاریم، آن حوزه سریع تحریم می‌شود، خودبه‌خود و اتفاقی صورت نمی‌گیرد آن‌ها شبکه کشف هدف دارند و برای این اطلاعات هزینه می‌کنند.
 
وی ادامه داد: یک مجموعه و قرارگاه گزارش‌های تحریم و فعالیت‌های اقتصادی را تجزیه‌وتحلیل می‌کند، مؤثر بودن این تحریم مجدد ارزیابی و دنبال می‌شود؛ چه کسی نشسته و می‌خواهد چه‌ کاری انجام دهد یک موضوع کاملاً اساسی است تا اینکه فکر کنیم تعامل و تمرکزی وجود ندارد، این کار احتیاج به توجه جدی‌تر دارد.
 
تداوم تحریم‌های اقتصادی توسط دشمن

 
وی گفت: در مقابل این مجموعه و اقدامات انجام‌شده، اولین الزام ما این است که بفهمیم در حال جنگ هستیم و به یک اجماع عمومی برسیم، با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری، اعلام رسمی شده جنگ تمام‌عیار اقتصادی است؛ پس باید یک اجماع عمومی نسبت به این مفاهیم از همه نخبگان کشور تشکیل شود.
 
جلالی در ادامه گفت: رویکرد دشمن تداوم تحریم‌های اقتصادی است، در یک مقطع دنبال محاصره فیزیکی، اقتصادی بودند در دریا که باقابلیت‌های نیروی دریایی سپاه و ارتش و توانمندی‌های دفاعی آنان باعث شد از این اندیشه بیرون بروند چون ادامه آن به ناامنی منطقه منجر می‌شد و متحمل ضرر اقتصادی زیادی می‌شدند. اخلال و مداخله در معاملات و توافقات کلان کشور با سایر کشور‌ها کاهش کارایی اقتصادی کشور درمجموع حرکت تحریم اقتصادی یک حرکت دائم، نرم و بلندمدت است.
 
مردم هدف جنگ اقتصادی

 
رئیس سازمان پدافند غیرعامل گفت: هدف از جنگ اقتصادی مردم است و انتقال فشار از مردم به حکومت، حرکت اقتصادی تدریجی است، نرم و بلندمدت. تمرکز در سنجش میزان فشار وارده بر مردم، که آیا لازم است از این فاز به فاز امنیتی برود یا نه؟ دشمن تلاش زیادی می‌کند که مشکلات اقتصادی و تحریم با مشکلات اقتصادی اروپا تداخل پیدا نکند.
 
تمرکز بر حوزه نفت و بانک مرکزی
 

وی تمرکز بر حوزه نفت و بانک مرکزی به‌عنوان دو خط مقدم جبهه در جنگ اقتصادی را بسیار مهم دانست و گفت: تلاش بر هوشمندسازی تحریم‌ها است که دشمن تلاش می‌کند با توسعه شبکه اطلاعاتی و امنیتی به‌نوعی از اثربخشی تحریم مطمئن شود.
 
جلالی گفت: تحریم برای تولید یک فرصت است و اگر این تحریم بدون هیچ دستاوردی تمام شود، شکست خورده‌ایم؛ نقطه قوت در این زمینه، استقلال نسبی اقتصاد کشور است که به علت وجود فشارهای مختلف وابستگی اقتصادی ما به جهان خارج کم شده است.
 
قدرت مهندس معکوس در فن‌آوری
 
وی ادامه داد: دارا بودن قدرت مهندسی معکوس در فن‌آوری توانمندی در حوزه‌های فن‌آوری به می‌دهد که خوشبختانه ظرفیت‌های دانشگاهی، پژوهشی و شرکت‌های دانش‌بنیان ظرفیت‌های خوبی دارند تا محصول تکنولوژی خودمان را خودمان تولید کنیم. همچنین شرایط ژنو پولوفیک کشور و مرزهای ما امکان محاصره دریایی را حذف می‌کند و می‌توانیم از حوزه دریا بخوبی استفاده کنیم، البته آسیب‌پذیری‌هایی هم داریم که باید به آن‌ها توجه کنیم.
 
وابستگی عمده اقتصادی کشور به نفت
 

وی گفت: آسیب‌پذیری حوزه‌های زیرساختی اقتصادی و فن‌آوری اطلاعات در نتیجه وابستگی به فضای مجازی و سایبر است، مثلاً پول دیجیتال شده و پول دیجیتال به خاطر وابستگی به فضای سایبر اقتصاد ما را آسیب‌پذیر می‌کند، همین اندازه که شما می‌بینیم که تراکنش‌های بین بانک‌های بین‌المللی در قالب سوئیفت است، وقتی آمریکایی‌ها جلوگیری کردند جابجایی پول بین‌امللی ما متوقف شد، همین تحریم را برای روسیه هم اعلام کردند اما روسیه به فکر جایگزین کردن یک سیستم بانکی در این زمینه افتاد، پس نشان می‌دهد این دست از آسیب‌پذیری‌های فن آورانه هم باید برطرف شود تا به مشکل بر نخوریم، وابستگی فن‌آورانه بعضی از زیرساخت‌ها به خارج از کشور است لذا برخی از حوزه‌ها صنعتی نیازمند فن‌آوری هستیم و باید از بیرون تامین کنیم.
 
عدم وجود یک نقشه راهبردی پدافند اقتصادی

 
جلالی مقررات دست‌وپا گیر در بخش داخلی را خود یک تحریم دانست و گفت: عدم وجود یک نقشه راهبردی پدافند اقتصادی و اینکه همه اجرای دستگاه کشور بر اساس یک نقشه و جهت‌گیری و بر اساس یک برنامه حرکت کنند و جلو بروند این‌یک اشکال اساسی است.
 
وی گفت: فرض بر این است که این جنگ هست و باید از این جنگ پیروز بیرون آمد نه اینکه منتظر تمام شدن و حل شدن خودبه‌خود این جنگ باشیم، این جنگ نسبت به جنگ هشت ساله سخت‌تر هست و با ابزار متفاوت، زمان دفاع مقدس بسیج و ارتش و سپاه و جبهه و جهاد و... داشتیم و چند سالی آزمون‌وخطا تا دانستیم چطور باید جنگید.
 
لزوم تهیه نقشه دفاعی اقتصادی
 
رئیس سازمان پدافندغیر عامل گفت: جنگ اتفاق افتاده و ابهام آن و برداشت مفهومی آن باید عوض شود اینکه بدانیم دشمنی در مقابل هست که قرارگاه تشکیل داده، سازمان‌یافته و آرایش گرفته و همه اقدامات ما را مانند جنگ نظامی البته با تجهیزات و ابزار اقتصادی کنترل می‌کند، لذا باید نقشه دفاعی تهیه کنیم، یک استراتژی جامع دفاع اقتصادی یعنی تمام طرح‌ریزی‌ها بر اساس وجود این جنگ باشد و دولت در سطوح‌ بالا و پیاده‌سازی کرده دنبال کنیم تا بتوانیم قدم‌به‌قدم پیش رویم.
 
جلالی گفت: می‌توانیم با جهاد اقتصادی که مقام معظم رهبری امسال فرمودند کاملاً در برابر جنگ ایستادگی کنیم، ما همه ابزار‌ها و قوت‌های دفاع اقتصادی راداریم و تنها نقشه نداریم نداریم، باید هماهنگی و انسجام داشته باشیم و به خاطر نامحسوس بودن جنگ بدلیل اینکه برای اولین بار علیه کشور استفاده می‌شود و هنوز احتمالاشناخت کاملی از آن وجود ندارد.
 
وی گفت: باید این فضای دفاع اقتصادی را همانند دفاع مقدس، مقدسش کنیم چون جنگ است، ابزار آن فرق می‌کند پس برای دفاع باید تهدید را بشناسیم، جنگ اقتصادی را بشناسیم ابزار آن مثل تحریم و... را بشناسیم و بعد برای آن‌ها بتوانیم سازوکار خاص خودش را تهیه کنیم.
 
تحریم را فقط با تولید داخلی می‌توان برهم زد
 
وی در خاتمه گفت: تحریم هوشمندانه کالای خارجی که فرماندهی معظم کل قوا نیز بر آن تأکید دارند را باید اجرا کنیم و این نیز تکلیف بسیج است تا فرهنگ‌سازی کند و مقابله با تخلفات در حوزه اقتصاد که این نیز هم کار فرهنگی می‌خواهد هم اجرایی.

انتهای پیام/
برچسب ها: سردار ، جلالی ، جنگ ، اقتصادی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار