حسن عباسنژاد در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران ارومیه اظهار داشت: داشتن منابع انسانی، منابع طبیعی و ذخایر ژنتیکی از سرمایههای مهم هر کشوری محسوب میشود که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: حفاظت از محیط زیست حصارکشی دور منابع طبیعی نبوده بلکه ما باید در حد ظرفیتهای مورد نیاز از آن برداشت کرده و بقیه را به خوبی برای نسلهای آینده حفظ و نگهداری کنیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی اضافه کرد: طی چند دهه گذشته رابطه ما با محیط زیست و ذخایر موجود آن به هیچ وجه عادلانه نبوده و مطمئنا عواقب این بیرحمیها به نوعی به خود انسانها بازگشته که خشکی دریاچه ارومیه عواقب همین بیعدالتیهای انسان با طبیعت بوده که اکنون مشاهده میکنیم.
عباسنژاد در خصوص عامل مهم خشکی دریاچه ارومیه تصریح کرد: خشکی دریاچه ارومیه نتیجه بهرهوری و استفاده بیرویه و ناعادلانه از ذخایر و منابع طبیعی است.
وی عنوان کرد: همه ساله در کشور ما 34 هزار هکتار اراضی قابل کشت از بین رفته در حالی که در شمال استان میزان فرسایش خاک 34 تن در هر هکتار است که این معضل بزرگی برای آذربایجان غربی است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی اذعان داشت: در کشور قبل از انقلاب فقط سه کانون ریزگرد داشتیم که با معضل خشکی دریاچه ارومیه هماکنون 107 کانون ریز گرد در کشور پدید آمده است.
عباسنژاد با اشاره به اینکه کشورهای دیگر فقط 30 درصد منابع آبی خود را برداشت میکنند، خاطرنشان کرد: این در حالی است که میزان برداشت منابع آبی در کشور ما 80 درصد بوده که این امر در واقع نوعی جنگ با طبیعت است.
وی با بیان اینکه هر روز از میزان آب دریاچه ارومیه کم میشود، تصریح کرد: در حال حاضر 3.2 میلیارد مترمکعب آب در دریاچه ارومیه باقی مانده و در واقع 90 درصد از آب این سرمایه ملی خشک شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی خاطرنشان کرد: انتقال آب از جزایر به تالابهای حاشیه دریاچه ارومیه از سد حسنلو، مسیرگشایی و لایروبی 200 کیلومتر از نهرها و مسیرهای سنتی، احیای تالابها، استقرار سیستم تصمیمگیری در حوزه دریاچه ارومیه، اجرای برنامههای اقتصادی و اطلاعرسانی عمومی در خصوص موقعیت دریاچه، مطالعه برای بهرهبرداری از نمکهای موجود از سطح دریاچه و همکاری مردم میتواند ما را برای رسیدن به اهدافمان یاری کند.
عباسنژاد افزود: میزان شوری آب در دریاچه ارومیه 400 گرم در هر لیتر است که تقریبا دو برابر میزان استاندارد آن میباشد و به حالت فوق اشباع رسیده و این نشانگر روند سریع خشکشدن دریاچه ارومیه و افزایش میزان غلظت نمک در آب است.
وی تاکید کرد: اگر اقدامات لازم برای احیای دریاچه تا نیمه نخست امسال انجام نشود جنوب دریاچه به طور کامل از دست خواهیم داد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی ابراز داشت: دریاچه ارومیه با مساحت آبریز 51 هزار و 876 کیلومتر مربع به طول 140 کیلومتر و عرض 55 کیلومتر، 1267 متر از سطح آبهای آزاد ارتفاع دارد و 102 جزیره کوچک و بزرگ را در خود جای داده است/ش.