به گزارش
باشگاه خبرنگاران، اقتصاد ترکیه ترکیبی از صنایع بومی و مدرن است که روز به روز بر دامنهاش افزوده میشود، تولیدات فراوان کشاورزی ترکیه درسال ۲۰۰۵ رتبه هفتم جهان را بدست آورد و در سال ۲۰۰۶ برای ۱۱٫۲درصد از مردم ترکیه اشتغال ایجاد کرد.
بخش خصوصی اقتصاد ترکیه نیز قوی و به سرعت در حال رشد است و نقش مهمی در بانکداری، حمل و نقل و ارتباطات دارد، در سالهای اخیر اقتصاد ترکیه رشد خوبی داشته و رشد ۸٫۹درصد و۷٫۴درصد را در سالهای ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ بدست آورده است.
اقتصاد کلان
سازمان سیا ترکیه را در رده کشورهای توسعه یافته دسته بندی کرده است، اقتصاددانان و سیاستمداران اغلب ترکیه را به عنوان کشور تازه صنعتی شده طبقهبندی میکنند و آن را جزء ۲۰ کشور صنعتی جهان میدانند.
بر اساس اعلام مجله فوربس از نظر تعداد میلیاردرها شهر استانبول در سال ۲۰۰۸ با ۳۵ نفر میلیاردر پس از مسکو(۷۴ میلیاردر), نیویورک (۷۱ میلیاردر), لندن(۳۶ میلیاردر) در رده چهارم جهان قرار دارد و از این لحاظ از شهرهایی مانند توکیو, هنگ کنگ, لس آنجلس و دالاس پیش است.
بخش کشاورزی
بر اساس آمار سال ۲۰۰۵ ترکیه در تولید محصولات کشاورزی در رده هفتم جهان قرار دارد، ترکیه در تولید فندق, انجیر, زردآلو, گیلاس، به و انار در جهان اول، در تولید هندوانه، خیار و نخود، دوم، در تولید سیب زمینی، بادمجان، فلفل سبز، پسته و عدس، سوم، در تولید پیاز و زیتون، چهارم، در تولید چغندر قند، پنجم، در تولید تنباکو، سیب و چای رتبه ششم جهان، در تولید جو و کتان رتبه هفتم، در تولید بادام رتبه هشتم، در تولید گندم، چاودار و گریپ فروت رتبه دهم جهان و در تولید لیمو یازدهمین کشور جهان است.
ترکیه از سال ۱۹۸۰ میلادی در تولید محصولات اساسی کشاورزی به خودکفایی رسیده و پس از آن سال نیز به رشد خود ادامه داده است.
صنایع
ترکیه در سال ۲۰۰۵ یکی از ۲۰ کشور برتر جهان از لحاظ تولیدات صنعتی جای گرفت و سهم بخش صنعت در اشتغال ۱۹درصد، در تولید ملی ۲۹درصد و در صادرات ۹۴درصد را به خود اختصاص داد، بزرگترین صنعت ترکیه نساجی است که ۱۶٫۳درصد کل صنایع ترکیه را شامل میشود.
پس از نساجی، پالایش نفت (۱۴٫۵درصد)، صنایع غذایی (۱۰٫۶درصد)، صنایع شیمیایی (۱۰٫۳درصد), صنایع فولاد و ذوب آهن (۸٫۹درصد)، خودروسازی (۶٫۳درصد) و ماشین سازی (۵٫۸درصد) بیشترین سهم در صنعت ترکیه را دارند.
از لحاظ صادرات صنایع نساجی با۱۹درصد، صنایع خودروسازی با ۱۸درصد، صنایع فولاد و ذوب آهن با ۱۳درصد، لوازم خانگی با ۱۰درصد، صنایع شیمیایی و داروسازی با ۹درصد و ماشین سازی با ۷درصد، عمده صادرات صنعتی ترکیه را تشکیل میدهند.
صنعت نساجی ترکیه در سال ۲۰۰۶ با صادراتی به ارزش ۱۳/۹۸ میلیارد دلار که بخش اعظم آن (۷۶درصد) به کشورهای عضو اتحادیه اروپا صادر شده بیشترین درآمد صادراتی را برای ترکیه داشته است.
صنایع الکترونیکی وستل ترکیه بزرگترین تولید کننده تلویزیون در اروپاست و یک چهارم تلویزیونهای خریداری شده توسط مشتریان اروپایی توسط وستل تولید میشوند.
مجموع تولید تلویزیون شرکت وستل و بکو بیشتر از نصف تولید تلویزیون اروپاست، شرکت ترکیهای پروفیلو-تلار (Profilo-Telar) نیز سومین تولیدکننده تلویزیون در اروپاست.
سهم ترکیه در فروش محصول تلویزیون در اروپا از 5درصد در سال ۱۹۹۵ به ۴۵درصد در سال ۲۰۰۵ رسیده است، در همین مدت سهم ترکیه از بازار دستگاههای دیجیتالی در اروپا از 3درصد به ۱۵درصد رسیده و لوازم خانگی تولید ترکیه18 درصد بازارهای اروپا را به تسخیر درآورده است.
صنایع اتومبیلسازی ترکیه در سال ۲۰۰۶ با تولید ۱۰۲۴۹۸۷ دستگاه خودرو، پس از آلمان، فرانسه، اسپانیا، انگلیس و ایتالیا در رده ششم اروپا جای گرفت، در همین سال رتبه ترکیه در خودروسازی جهان هفدهم جای گرفت و صادرات خودرو و قطعات یدکی خودرو را به ۱۴ میلیارد دلار رساند.
پیمانکاری و ساخت و ساز
بخش پیمانکاری و ساخت و ساز ترکیه یکی از فعالترین و پویاترین پیمانکاران جهان است، در سال ۲۰۰۷ بیست و دو شرکت پیمانکاری و ساختمانسازی از ترکیه در فهرست بهترینهای مهندسی عمران جهان جای گرفت ، که از این لحاظ پس از ایالات متحده آمریکا و چین رتبه سوم جهان را داراست.
ارتباطات
پس از سال ۲۰۰۴ ارتباطات در ترکیه گسترش زیادی یافته و با آزادی عملی که بدست آورده و از کشورهای موفق در این زمینه میباشد. ترکیه از ماه اوت سال ۲۰۰۸ از اینترنت VDSL با سرعت ۳۲ مگابیت/ثانیه بهره میبرد.
در اروپا سیستم VDSL تنها در آلمان، فرانسه و ترکیه راهاندازی شده است، بر اساس آمار ماه اوت ۲۰۰۵، بیش از ۱۹ میلیون خط تلفن ثابت، ۳۶ میلیون خط تلفن همراه و ۱۲ میلیون کاربر اینترنت در ترکیه از خدمات ارتباطی استفاده میکردهاند.
در سال ۱۹۹۹ مجموعا ۳۸۲٬۳۹۷ کیلومتر جاده، ۸٬۶۸۲ کیلومتر راه آهن (۲٬۱۳۳ کیلومتر برقی)، ۱۱۸ فرودگاه (۶ فرودگاه بینالمللی)، ۱٬۲۰۰ کیلومتر راه آبی در ترکیه کار حمل و نقل را بر عهده داشتند.
گردشگری
گردشگری یکی از فعالترین بخشهای اقتصاد ترکیه است که به سرعت رشد میکند، بر اساس آمار موسسه TUI آلمان، از ۱۰۰ هتل برتر جهان ۱۱ هتل در ترکیه قرار دارند.
در سال ۲۰۰۷ تعداد ۲۷٬۲۱۴٬۹۸۸ نفر توریست از ترکیه بازدید کردهاند که درآمدی بالغ بر ۱۸٫۵میلیارد دلار برای ترکیه ایجاد کردهاند، شهرهای آنتالیا در سواحل ترکیه و موغلا بیشترین توریست را به خود جذب کردهاند.
سواحل ترکیه از لحاظ جذب جهانگرد همانند سواحل اسپانیا و ایتالیا از جذابترین سواحل اروپا هستند، شهر استانبول نیز به دلیل آثار باستانی همه ساله پذیرای تعداد زیادی از جهانگردان است.
خدمات بانکی و مالی
بانک مرکزی ترکیه (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) در سال ۱۹۳۰ تشکیل شد و شعباتی در نیویورک، لندن، فرانکفورت و زوریخ دارد.
در سال ۱۹۹۸ ،۷۲ بانک در ترکیه فعالیت میکردند، بورس اوراق بهادار استانبول در سال ۱۹۸۵ و بورس طلای استانبول در سال ۱۹۹۵ فعالیت خود را آغاز کردند، البته سابقه فعالیت بورس در ترکیه به سال ۱۸۶۶ میلادی باز میگردد، در آن سال بورس معاملات دارالسعادت توسط عثمانیها تشکیل گردید.
انتهای پیام/
منبع: اقتصاد20