به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 15 بهمن 1392 خورشیدی برابر با 3 ربیع الثانی 1435 هجری و 4 فوریه 2014 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است: گذاشتن سنگ بنای دانشگاه تهران (1313 ش)
طرح تأسیس دانشگاه تهران در سال 1313 شمسی به صورت لایحه قانونی به مجلس شورای ملی ارائه شد و پس از تصویب به مرحله اجرا در آمد. دانشگاه تهران از مدارس عالی آن زمان مانند مدرسه عالی طب و مدرسه حقوق و علوم تشکیل میشد. این دانشگاه در بدو تأسیس شامل شش دانشکده به نامهای: علوم طبی، انسانی، تربیتی، سیاسی، اقتصادی و فنی بود و ریاست آن را از سال تأسیس تا سال 1317 شمسی دکتر عیسی صدیق با همکاری دکتر علی اصغر حکمت به عهده داشتند.
استقلال دانشگاه تهران از نظر اداری و فنی در زمان وزارت دکتر علی اکبر سیاسی در 1321 ش عملی شد و نخستین بار بر طبق مقررات قانون استقلال دانشگاه، رئیسان دانشکدهها از میان استادان و با موافقت نظر و رأی آنان برگزیده شدند. همچنین رییس دانشگاه نیز از میان رییس دانشکدهها به رأی شورای دانشگاه انتخاب گردید.
ترور ناکام "محمدرضا پهلوی" در جریان مراسم سالگرد تأسیس دانشگاه تهران (1327 ش)
در روز پانزدهم بهمن 1327 ش، طبق معمول سالهای گذشته، محمدرضا پهلوی در مراسم جشن سالگرد تأسیس دانشگاه تهران شرکت کرد که با سوء قصد یکی از عکاسان مواجه گردید ولی آسیبی به وی وارد نشد. پس از این حادثه، حکومت نظامی در شهر اعلام گردید و تحقیقات درباره ضارب آغاز شد و نتیجه تحقیقات به این منجر گردید که ضارب از اعضای حزب توده ایران بوده است. از اینرو حزب توده نیز غیرقانونی اعلام شد و فعّالان آن به زندان افتادند. این ترور، زمینه تأسیس مجلس مؤسسان را برای افزایش اختیارات شاه پدید آورد که در آن، شاه حق انحلال مجلس شورای ملی را به دست آورد. این مجلس در نهایت دو ماه و نیم بعد در اول اردیبهشت 1328 ش گشایش یافت.
رحلت عالم، فقیه و ادیب بزرگوار، آیت اللَّه "ملا محمد جواد صافی گلپایگانی" (1337 ش)
آیتاللَّه ملامحمد جواد صافی گلپایگانی در سال 1294 ش در گلپایگان به دنیا آمد. آیتاللَّه صافیکه از همدرسان حضرات آیات سید حسین بروجردی، حاج آقا رحیم ارباب و سید ابوالحسن اصفهانی بود، از آن پس به تدریس روی آورد و همزمان به درس آیتاللَّه شیخ فضلاللَّه نوری در تهران حاضر شد. ایشان پس از آن ساکن گلپایگان گردید و ضمن تدریس و تألیف به ارشاد مردم پرداخت ضمن این که از فعالیتهای سیاسی نیز غافل نبود. از جمله اقدامات ایشان، میتوان مبارزه بیامان با انحرافات و مفاسد دینی مانند بهائیت و تصوف دروغین، مخالفت با خانها و فئودالها، رویارویی با کشف حجاب و مفاسد دوران پهلوی و احیاء شعائر دینی و بزرگداشتهای مذهبی نام برد. همچنین از آیتاللَّه صافی تألیفات گوناگون بر جای مانده که رسالههای متعدد فقهی، مصباح الفلاح در 2 جلد در اخلاق، گنجینه گهر در حدیث و دیوان اشعار از آن جمله است. سرانجام آن بزرگوار در شب پانزدهم بهمن 1337 ش برابر با 25 رجب 1378 ق در هشتاد و هشت سالگی در گلپایگان بدرود حیات گفت و پس از تشییع باشکوه در زادگاهش و نیز قم و نماز آیتاللَّه بروجردی، در مسجد بالاسر حرم حضرت معصومه (س) مدفون گردید.
مخالفت بختیار با تشکیل دولت موقت انقلاب (1357 ش)
در حالی که پس از ورود امام به ایران، مبارزات مردم با رژیم شاه با سرعت بیشتری به هدف خود نزدیک میشد، شاپور بختیار، آخرین نخستوزیر این رژیم در مصاحبهای تلاش کرد تا مردم را آرام کند. وی که با تظاهر به دموکراسی و آزادیخواهی میکوشید مردم را از ادامه انقلاب منصرف کند، در این مصاحبه اعلام کرد که به امام خمینی اجازه نمیدهد دولت موقت تشکیل دهد. این در حالی بود که به خاطر تشدید تظاهرات و اعتصابهای مردم در شهرهای مختلف، تمرّد و فرار نظامیان از پادگانها و همچنین استعفای پیدرپی مقامات دولتی و نمایندگان مجلس، کنترل کشور عملاً از دست حکومت خارج شده بود.
محمد فضائلی از عوامل رژیم در روزنامه کیهان متذکر شد: (1357 ش)
تشکیل مجلس مؤسسان اول و تغییر سلطنت قاجار به خاندان پهلوی طبق قانون اساسی صورت نگرفت حتی خلع احمدشاه و حکومت موقّت جانشین او در مجلس عادی به تصویب رسید
به دنبال استعفای جواد شهرستانی شهردار تهران به امام خمینی، یک مقام دولتی گفت: (1357 ش)
جواد شهرستانی، شهردار تهران که هم اکنون در پرونده های مربوط به سوء استفاده از خرید کامیون و تریلر برای وزارت راه مورد اتهام و تعقیب است، بدنبال اطلاع از این نکته چون در کابینه های گذشته مشارکت داشته است مورد تعقیب قرار خواهد گرفت. وی از امروز ممنوع الخروج گردید.
خبرگزاری فرانسه از قول آیت الله شریعتمداری اظهار داشت (1357 ش)
که اختلاف نظرهای بین آیات عظام وجود ندارد و نکات جزئی که بین ما وجود دارد در مذاکراتی که در آتیه نزدیک خواهیم داشت مرتفع خواهد شد.
افتتاح دانشگاه فرهنگیان کشور (1391 ش)
مراسم افتتاح اولین دوره آموزشی دانشگاه فرهنگیان 15 بهمن با حضور وزیر آموزش و پرورش در سالن حجاب کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد. بر این استان ۲۵ هزار دانشجوی کارشناسی پیوسته و ۳۱ هزار دانشجوی کارشناسی ناپیوسته در ۱۶ رشته تحصیل را آغاز میکنند.
رشتههای آموزشی دانشگاه فرهنگیان شامل «آموزش و پرورش دبستانی و پیشدبستانی»، «دبیری زیست شناسی»، «دبیری فیزیک»، «دبیری شیمی»، «دبیری الهیات و معارف اسلامی»، «دبیری زبان و معارف اسلامی»، «راهنمایی و مشاوره گرایش فعالیتهای پرورشی و مشاوره»، «آموزش و پرورش کودکان استثنایی»، «دبیری علوم اجتماعی»، «تربیت دبیر جغرافیا»، «دبیری تاریخ»، «ارتباط تصویری»، «دبیری ریاضی»، «تربیت دبیر زبان انگلیسی»، «آموزش زبان و ادبیات فارسی» و «دبیری تربیت بدنی و علوم ورزشی» است. دانشجویان امروز میثاقنامه حضور در دانشگاه فرهنگیان را نیز همخوانی کردند.
رحلت "میرزا ابوالقاسم کلانتری" فقیه و اصولی (1292 ق)
میرزا ابوالقاسم بن حاج محمدعلیبن حاج هادی در تهران به دنیا آمد. وی نوری الاصل و از علمای قرن سیزدهم هجری است. شهرت وی به کلانتری به جهت انتساب به دایی خود محمودخان کلانتر بوده است. ایشان پس از شاگردی نزد سیدابراهیم و شیخ مرتضی انصاری به تهران بازگشت و با اجازهی اجتهاد شیخ انصاری، به مدت هفت سال در مدرسهی فخریهی تهران به تدریس فقه و اصول مشغول شد. وی دربارهی موضوعات مختلفی از جمله: اجتهاد و تقلید، اجاره، حُسن و قُبح شرعی و عقلی، رَهن، زکات و... تألیفاتی دارد. آیتاللَّه کلانتری پس از وفات، در جوار حضرت عبدالعظیم حسنی در ری به خاک سپرده شد.
تولد "آلفرد کبیر" امپراتور بریتانیا معروف به نجیبترین پادشاه انگلستان (848 م)
آلفرد بزرگ (متولد ۸۴۹ - درگذشته ۸۹۹میلادی)، از سال ۸۷۱ تا ۸۹۹ میلادی، پادشاه وسکس واقع در جنوب غربی انگلستان بودهاست. وی فرزند اتلولف بود. پیش از آلفرد برادرش اتلرد پادشاه انگلوساکسونها بود. آلفرد بزرگ نسبت به اتحاد وسکس با حکومتهای مجاور همت گماشت. سپس در سال ۸۷۱ میلادی موفق شد جلوی حملهی دانمارکیها را بگیرد. آلفرد در سال ۸۹۹ میلادی به کشتیهای دانمارکی حمله کرد و آنها را شکست داد. انگلیسیها او را به صورت فرمانروایی فروتن و بردبار توصیف میکنند. پس از مرگ وی اوضاع انگلیس دوباره آشفته شد. در 20 سالگی جنگاوری ورزیده و شوالیهای محبوب بود و روز 27 ژوئن 871 میلادی در 23 سالگی به سلطنت رسید.دوران سلطنت وی سراسر از جنگ با دانمارکیها که به انگلیس حمله کرده بودند پر است.وی روز 5 مه 900 میلادی مرد.
شکست ارتش روسیه و انگلیس از قوای عثمانی در جریان جنگ جهانی اول (1915 م)
در سالهای دهه اول قرن بیستم، روابط عثمانی با آلمان به تدریج پیشرفت کرد و به همین خاطر دولت عثمانی در سال 1914 به دنبال آلمان، به متفقین اعلام جنگ داد. در نتیجه روسیه و انگلستان به منظور تصرف سرزمینهای عثمانی با هم متحد شدند. همزمان با عملیات متفقین، تحریکات انگلستان به ویژه در عراق نتیجه بخشید و شریف حسین در عراق علیه حکومت عثمانی قیام نمود و باعث شد تا ضربه شدیدی به دولت عثمانی وارد آید. این در حالی بود که عثمانیها به علت عدم کفایت سیاسی و لیاقت نظامی به طور همزمان در 6 جبهه به جنگ با متفقین مشغول بودند. در این ضمن، اقدامات متفقین برای ورود از راه دریا و خشکی به تنگه داردانل با شکست مواجه شد. هدف اصلی متفقین تصرف شبه جزیره "گالیپولی" و تسلط بر تنگه داردانل بود تا بتوانند ضمن گشودن جبهه جدیدی برای فشار بر متحدین، راه دریایی کمکرسانی به روسیه را هموار نمایند. در این عملیات که در 4 فوریه 1915 م رخ داد، قوای متفق در آن ناحیه شکست سختی از ترکها به رهبری مصطفی کمال پاشا خوردند. این، بزرگترین پیروزی عثمانیها در این منطقه بود و دشمن با تحمل یکصد و بیست هزار کشته، مجبور به عقبنشینی از آن ناحیه گردید. با این حال، امپراتوری عثمانی در پایان جنگ جهانی اول با توطئه و تحریکات دول استعماری، فروپاشید و امت اسلامی قطعه قطعه گردید.
تشکیل کنفرانس "یالتا" با حضور سران متفقین در اواخر جنگ جهانی دوم (1945 م)
کنفرانس تاریخی یالتا از چهارم فوریه 1945 م با شرکت استالین، روزولت و چرچیل رهبران شوروی، امریکا و انگلستان در شهر یالتا در اوکراین برگزار شد تا تسلیم بیقید و شرط آلمان نازی در جنگ دوم جهانی را بررسی نمایند. اعلامیه نهایی کنفرانس یالتا نیز بیشتر به آینده آلمان و نحوه تقسیم آن و ضوابط تشکیل یک مجمع جدید جهانی یا سازمان ملل متحد اختصاص داشت. درباره آینده لهستان، که از ابتدای جنگ، تحت اشغال شوروی و آلمان قرار داشت، استالین نظر خود درباره شناسایی دولت دستنشانده شوروی در آن کشور و تغییر مرزهای شرقی لهستان را به کرسی نشاند و توافق درباره انتخاب حکومت آینده کشورهای آزاد شده از یوغ فاشیسم بر اساس اصول دموکراتیک، هیچ گونه تضمینی درباره چگونگی انتخاب آزاد حکومتهای این کشورها در برنداشت. برنده اصلی کنفرانس یالتا، استالین، دیکتاتور شوروی سابق بود که با زیرکی و مکر خود، روزولت، رئیس جمهور امریکا را فریفت و مسائل مطرح شده در کنفرانس را به نفع خود به پایان برد.
روز ملی و استقلال "سری لانکا" از استعمار انگلستان (1948 م)
کشور جزیرهای جمهوری سریلانکا با 65/610 کیلومتر مربع مساحتْ در جنوب هند قرار دارد. پایتخت آن کلمبو نام دارد و مردم آن دارای زبان سینْهالی و مذاهب بودایی، هندو، مسیحی و اسلام میباشند. سریلانکا جمعیتی نزدیک به 19 میلیون نفر دارد و پیشبینی میشود جمعیت این کشور تا سال 2025 م در حدود 23/5 میلیون نفر گردد و واحد پول سریلانکا روپیه است. از اوایل قرن شانزدهم، پرتغالیها کنترل نواحی ساحلی سریلانکا را به دست گرفتند، اما در اواسط قرن هفدهم جای خود را به استعمار هلند دادند. از سال 1798 م، سریلانکا مستعمره رسمی انگلستان شد تا این که پس از جنگ دوم جهانی نهضت استقلالطلبی سیلان به وجود آمد. اعطای آزادیهای ظاهری توسط انگلیس، استقلالخواهان را راضی نکرد تا این که در چهارم فوریه سال 1948 م، سریلانکا به استقلال کامل دست یافت. در سال 1972 م نوع حکومت سریلانکا از فرمانداری کل به جمهوری و نام آن از سیلان به سریلانکا تغییر یافت.
زادروز لیندبرگ، هوانورد شهیر آمریکایی (1902 م)
چارلز اگوستوس لیندبرگ، هوانورد و مخترع آمریکایی بود که در تاریخ چهارم فوریه سال ۱۹۰۲ میلادی بهدنیا آمد. لیندبرگ به تاریخ ۲۰ و ۲۱ ماه مه ۱۹۲۷م با یک هواپیمای یکموتوره از نیویورک آمریکا برخاست و پس از ۳۳ ساعت و ۲۱ دقیقه پرواز بدون توقف، عرض ۳ هزار و ۶۰۰ مایلی اقیانوس اطلس را طی کرد و در بورژه پاریس در فرانسه فرود آمد. این پرواز نخستین پرواز انفرادی و بدون توقف بین دو قاره آمریکا و اروپا بر فراز اقیانوس اطلس بود که شهرت بسیاری را برای لیندبرگ بههمراه داشت. حدود پنج سال بعد، پسر خردسال لیندبرگ ربوده شده و به قتل رسید که در روحیه او اثر فراوان گذارد. این رویداد بهعلت شهرت لیندبرگ، معروفترین جنایت دهه ۱۹۳۰م آمریکا لقب گرفت. درد و اندوه ناشی از این واقعه، او را تا پایان عمر نساخت. لیندبرگ در دوران جنگ جهانی دوم و پس از ورود آمریکا به صحنه جنگ، مانند یک شهروند آمریکایی و بهعنوان مشاور کمپانی فورد و همچنین شرکت هوانوردی متحده وارد جنگ شد. چارلز لیندبرگ سرانجام، بیست و ششم اوت ۱۹۷۴م در سن هفتاد و دو سالگی درگذشت.
فرود سفینه فضایی شوروی در ماه و ارسال عکس از ماه به زمین (1966 م)
اتحاد جماهیر شوروی، نخستین کشوری بود که فضاپیما به ماه فرستاد و نه ایالات متحده. در سال 1959 "لونا 2" در هنگام فرود در ماه با ان برخورد کرد.
در فوریهی 1966 "لونا 9" اولین فضاپیمایی بود که با آرامی بر سطح ماه فرود آمد و تصاویری از ماه به زمین ارسال نمود. چهار ماه بعد ایالات متحده با سفینهی "سرویر 1" بر روی ماه فرود آمد.
برخی دیگر از رویدادهای امروز
1552: ادوارد کک coke حامی «کامان لا common law» در امور شخصیه نظیر ازدواج به دنیا آمد. وی مدتی رئیس پارلمان و زمانی هم دادستان کل انگلستان بود. عقاید او در زمینه «کامن لا = قرار بین خودمان» در دنیای امروز هواداران فراوان پیدا کرده و در حال حاضر بیش از ده درصد ازدواجها در کشورهای صنعتی غرب برپایه «کامان لا» انجام می شود، یعنی طبق شرایط طرفین و نه ثبت عقد نکاح در مراجع رسمی. این نوع ازدواج مشابه متعه است. تشریفات وقتگیر طلاق و تبعات حقوقی آن باعث شده است که در دهه های اخیر گرایش به «کامان لا» بیشتر شود.
1915: در این روز و درجریان جنگ جهانی اول، دولت آلمان با زیردریایی های خود جزابر بریتانیا را محاصره (بلوکه) کرد و به همه دولتها اعلام داشت: هرکشتی در منطقه محاصره ممکن است هدف قرارگیرد. این دومین محاصره دریایی انگلستان پس از آغاز قرن نوزدهم بود. نخستین محاصره به تصمیم ناپلئون بناپارت (امپراتور وقت فرانسه) انجام شده بود.
1926: «سایپل» صدر اعظم وقت اتریش ابراز تمایل کرد که اتریش و آلمان کشور واحدی را تشکیل دهند.
1948: سریلانکا (سیلان) مستعمره انگلستان استقلال به دست آورد.
1962: ایزوستیا ارگان دولت شوروی نوشت که بیس بال (بازی چوگان) از ایران به روسیه و از روسیه به انگستان و آمریکا انتقال یافته و درمشرق زمین ریشه گرفته است.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید