مجله شبانه باشگاه خبرنگاران؛آیه 44 سوره إسراتُسَبِّحُ لَهُ السَّمَاوَاتُ السَّبْعُ وَالْأَرْضُ وَمَنْ فِيهِنَّ ۚ وَإِنْ مِنْ شَيْءٍ إِلَّا يُسَبِّحُ بِحَمْدِهِ وَلَٰكِنْ لَا تَفْقَهُونَ تَسْبِيحَهُمْ ۗ إِنَّهُ كَانَ حَلِيمًا غَفُورًا
هفت آسمان و زمين و هر چه در آنهاست تسبيحش مىكنند و هيچ موجودى نيست جز آنكه او را به پاكى مىستايد، ولى شما ذكر تسبيحشان را نمىفهميد. او بردبار و آمرزنده است.
چه مسرتی است جهان را پر از آواز و هلهله و تسبیح و غلغله احساس کردن و چه وجد و سروری دارد با این هلهله هم آوا شدن و چه سعادتی است ستایش پروردگار را در پشت این هیاهو شنیدن.
بزرگانی که به این تسبیح اندیشیده اند و تلاش در فهم و درک آن کرده اند بر این باورند که حمد و ستایش موجودات همان نفس وجود آنهاست که هر کس در آنها بنگرد نشان از اوصاف و اسماء الهی را در آنها می یابد و آن نشان بیش از هر چیز حکمتی است که در آفرینش مشاهده می شود.
هر کس پرنده ای را در حال پرواز می بیند آن پرنده به نفسِ وجود و اوصاف خویش ما را به ستایش پروردگار می خواند و وا می دارد و این ستایشی که ما می کنیم به حقیقت ترجمه ای است از ستایشی که آنها بی زبان و صوت و گفت بیان می کنند.
هر درختی هزاران جلد کتاب در ستایش خداوند است و هر پرنده ای و هر ستاره ای که در مدار خویش به گردش است اعلام حضور خداوند و عظمت علم و حکمت و لطافت اوست. اما بعضی از عارفان گفته اند این تفسیر بیش از حد خردمندانه است. باید خرد را ترک گفت و در وادی جنون و سرمستی غلغلۀ کائنات را شنید چنانکه مولانا می گوید:
تا شما سوی جمادی می روید واقف جان جمادان کی شوید
از جمادی در جهانِ جان روید غلغل ذرات عالم بشنوید
با شما گویند روزان و شبان جملۀ ذرات عالم بی زبان
ما سمیعیم و بصیریم و هُشیم با شما نامحرمان ما خامُشیم
نطق آب و نطق باد و نطق گِل هست محسوس حواس اهلِ دل
آدمی غامف ز تسبیحِ جماد و آن جماد اندر عبادت اوستاد
مثنوی
برگ درختان سبز در نظر هوشیار هر ورقش دفتری است معرفت کردگار
سعدی
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید