تولید شیر و فرآورده های آن از دیرباز مورد توجه بشر بوده است طوری که علاقه انسان به استفاده از پروبیوتیک ها (محصولات تخمیری) برای حصول سلامتی به سال ۱۹۰۸ بر می گردد.

 

به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران تبریز ، شیرتازه به دلیل داشتن املاح ضروری مورد نیاز بدن نظیر کلسیم، فسفر و... و نیز ویتامین های موردنیاز بدن در دوران کودکی و رشد و بلوغ یکی از نوشیدنی های بی نظیری است که در خلقت موجود است. از عمده شیرهای مصرفی در صنعت لبنیات می توان به شیر گاو اشاره کرد که با پیشرفت تکنولوژی صنعت دامپروری دستخوش تغییرات کلی در صنعت شیر شده است. این نوع شیر نسبت به بقیه شیرهای موجود دارای چربی ایده آل ( ۳/۵ – ۳% ) دارای پروتئین بالا ( ۳/۲ – ۳% ) ماده خشک مناسب (حداقل ۸) و دارای حداقل میکرو ارگانیسم های مضری برای بدن است که در شرایط فرآوری صحیح و سیستم پاستوریزه و استرلیزه می توان ماندگاری آن را در شرایط بسته بندی مناسب استریل حتی تا ۶ ماه هم تضمین کرد.

استان آذربایجان شرقی در تولید شیر رتبه چهارم کشوری را دارد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با اشاره به سرانه مصرف شیر در استان گفت: سرانه مصرف شیر استان 130 کیلوگرم است و مصرف شیر در استان به علت بالا بودن قیمت قدرت خرید مردم را کاهش داده است.

مسعود محمدیان در گفتگو با خبرنگار  باشگاه خبرنگاران تبریز ریسک تولید در بخش کشاورزی را بالا دانست و افزود: بیماری‌ها، آفت‌ها، شرایط اقلیمی و حوادث غیرمترقبه از جمله خشکسالی و سرمازدگی از عوامل بالا بودن ریسک تولید در بخش کشاورزی هستند.

محمدیان به عدم توان بازپرداخت تسهیلات بانکی توسط دامداران اشاره کرد و افزود: هرچند قانون هدفمندسازی یارانه‌ها به همت مسئولان و همکاری تولیدکنندگان با کمترین چالش در حال اجرا است، اما به انتظارات به حق بخش تولید باید پاسخ داد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی تاکید کرد: افزایش بهره‌وری واحد‌های تولیدی با توجه به اهداف طرح تحول اقتصادی، اصلاح و روان‌سازی ساختار خدمات‌رسانی به مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، همکاری در فراهم‌سازی بستر مناسب جهت استفاده بهتر از امکانات موجود، توسعه زمینه صادرات و بهبود وضعیت بازار، تقویت تشکل‌ها و افزایش همکاری مسئولان در صنعت شیر و فرآورده‌های لبنی را می توان از مهم ترین برنامه های سازمان در سال حماسه اقتصادی قلمداد نمود.

محمدیان یادآور شد: پایین بودن قیمت تمام شده شیر، بالا رفتن قیمت نهاده‌ها، سرانه پایین مصرف شیر و دیگر فرآورده‌های لبنی از مشکلات تولیدکنندگان شیر است.

وی با اشاره به مشکلات تولید علوفه به علت کمبود منابع آبی گفت: در حال حاضر 70 درصد شیر استان در دامداری‌های سنتی تولید می‌شود و واحد‌های صنعتی استان انگشت شمارند که رویکرد این سازمان صنعتی شدن واحد‌های دامی است.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: سالانه 744 هزار تن شیر از گاوهای اصیل، دورگ و بومی در استان استحصال می شود.

غفور عبداللّهی افزود: مقدار شیر تولیدی از گاوهای اصیل، دورگ و بومی در استان به ترتیب 130، 570 و 44 هزار تن برآورد شده است.

وی ضمن معرفی شهرستان های برتر در تولید شیر از گاو اصیل تشریح کرد: دامداران تبریز، آذرشهر و اُسکو با دارا بودن جمعیت مناسب گاو اصیل هر سال تولیدکننده 34، 24 و 12 هزار تن شیر از این نژاد هستند.

عبداللّهی ادامه داد: سراب، مراغه و مَلکان به ترتیب با تولید 113، 47 و 37 هزار تن بیشترین سهم را در تولید شیر از گاوهای آمیخته یا دورگ در استان دارند.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی یادآور شد: میانه، مراغه و اَهر به ترتیب با تولید 6400، 5900 و 5300 تن شیر از گاو بومی از شهرستان های برتر محسوب می شوند.

عبداللّهی با بیان برنامه های در نظر گرفته برای سال جاری تاکید کرد: افزایش تولید شیر از گاو بومی و کاهش تعداد گاو بومی و تبدیل آن به گاو آمیخته از مهم ترین برنامه های مدیریت بهبود تولیدات دامی در حماسه اقتصادی است.

قائم مقام معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران اظهار داشت: کارشناسان طی برنامه ریزی های صورت گرفته تولید 35 هزار تن شیر گوسفند را در سال حماسه اقتصادی دور از انتظار نمی دانند.

رضا ثقلینی افزود: سه میلیون 360 هزار راس گوسفند در استان برآورد شده است.

وی تشریح کرد: دامداران شهرستان اهر با تولید 4 هزار تن بیشترین تولید شیر گوسفند در آذربایجان شرقی را دارند.

ثقلینی با معرفی دیگر شهرستان های توانمند در تولید شیر گوسفند ادامه داد: شهرستان های میانه، سراب، خدآفرین و تبریز نیز با تولید سالانه به ترتیب 3، 8/2 ، 5/2 و 2 هزار تن از شهرستان های توانمند در تولید شیر این دام سبک محسوب می شوند.

قائم مقام معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی یادآور شد: طبق سیاست های وزارت جهاد کشاورزی برای حفظ مراتع سعی بر کاهش دام سبک است.

ثقلینی تاکید کرد: تبدیل گاوهای بومی و آمیخته(دو رگ)، افزایش دامداری های صنعتی، افزایش گاوهای شیری و افزایش بُز اصیل شیری سرلوحه برنامه های کارشناسان سازمان در سال حماسه اقتصادی است.

کارشناس مسئول دام سنگین  سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی به خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: اصلاح نژاد گاومیش های بومی با بهره گیری از اسپرم گاومیش ایتالیایی را باید از مهم ترین برنامه های مدیریت بهبود تولیدات دامی سازمان در حماسه اقتصادی قلمداد نماییم.

نوبری افزود: جمعیت گاومیش در استان 98 هزار راس برآورد شده است.

وی تشریح کرد: در سال گذشته 60 هزار تن شیر گاومیش در استان تولید شده بود و سعی بر آن داریم تا با افزایش دو هزار تنی در پایان سال جاری، شاهد استحصال 62 هزار تن شیر از این دام سنگین باشیم.

کارشناس مسئول دام سنگین  سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با معرفی شهرستان های برتر تولیدکننده شیر گاومیش در آذربایجان شرقی ادامه داد: بیشترین تولید شیر گاومیش در مراغه، میانه و سراب به ترتیب با تولید 9000، 8600 و 5800 تن در استان صورت می گیرد.

نوبری یادآور شد: شیر گاومیش ایتالیایی از چربی زیادی برخوردار بوده و می تواند به عنوان یکی از امتیازات این نژاد از گاومیش تلقّی شد.

 کارشناس مسئول دام سبک سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران یادآور شد: دامداران استان سالانه ۸۹۰۰ تن شیر بُز تولید می کنند.

احد آذری  افزود: ۶۴۹ هزار و ۳۹۰ راس بُز در استان وجود دارد که شهرستان میانه با ۹۰ هزار راس، بیشترین تعداد بُز در استان را دارد.

آذری با معرفی شهرستان های توانمند در تولید شیر بُز ادامه داد: دامداران شهرستان های اهر، سراب، تبریز و مراغه به ترتیب با ۷۱۳۰۰، ۶۶۰۰۰، ۵۳۰۰۰ و ۴۹۰۰۰ راس بُز از پرورش دهندگان و تولیدکنندگان بُز در آذربایجان شرقی مطرح هستند.

وی از واردات نژاد شیری بُز خبرداد و یادآور شد: واردات نژاد شیری بُز از آمریکا و اروپا و به نوعی جایگزینی بُزهای صنعتی به جای بُزهای بومی و سنّتی و کاهش جمعیت بُزهای بومی از برنامه های سازمان و مدیریت دام استان است.

آذری تاکید کرد: این واردات موجب افزایش ۷ درصدی جمعیت دامی بُز در آذربایجان شرقی خواهد شد.

بر اساس این گزارش، تولید شیر از دام های سبک و سنگین را می توان ازایه های ارزآوری به کشور قلمداد نمود و بدیهی است در این بین با برقرار نمودن ارتباطی مستحکم با دامداران و برطرف نمودن مشکلات پیرامون فعالیت این قشر از زحمتکشان در ارزآوری و فروش بهینه تولیدات آنها تاثیرگذار بود./س

برچسب ها: جایگاه ، تولید ، شیر
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.