به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اصفهان، سرپرست اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و
گردشگری شهرستان کاشان با تاکید بر ارزش تاریخی این بنا افزود: این بنا که در خیابان فاضل نراقی کاشان واقع شده در دوره
قاجار و در حدود سال های 1250 تا 1260 به اهتمام سید محمد تقی خانبان برای محل درس
و وعظ دامادش ملا مهدی نراقی دوم ملقب به آقابزرگ بنا شده است.
غالب این بنا از جمله گنبد که جزو بزرگترین گنبدهای آجری است با آجر ساخته شده و تزئینات بکار رفته در این بنا عبارت است از: کاشی کاری، آجرکاری، کتیبه های نفیس گچی و کاشی، مقرنس کاری، خطاطی ثلث و نستعلیق و نقاشی، که نقاشی این مدرسه توسط استاد محمد باقر قمصری صورت گرفته است.
مهران سرمدیان ادامه داد:کتیبه های خطوط مسجد به قلم اساتید برجسته خوشنویس کاشان از جمله: محمد ابراهیم (جد خاندان معارفی)، محمد حسین (جد خاندان ادیب) و سید صادق کاشانی نوشته شده است.
به گفته وی:این مسجد دارای سردر زیبایی است که سقف آن با مقرنس های معلق گچی و نقاشی تزئین یافته و دیوارهای جلوخان از کتیبه بالای سردر تا کف تختگاه های طرفین درگاه با کاش های خشتی الوان پوشیده شده است.
سرپرست اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری شهرستان کاشان در ادامه در اهمیت این بنای عظیم تاریخی اذعان داشت: هیئت اصلی بنا و گنبد و ایوان با شکوه آن به واسطه عظمت ساختمان و طرح عالی و نقشه بی نظیر به خصوص ظرایف و فنون معماری اصیل ایرانی که در آن بکار برده شده، یکی از بناهای مهم ایرانی اسلامی بشمار می رود.
سرمدیان،مسجد آقابزرگ را از نظر معماری جزو مساجد بسیار ویژه دانست که با استفاده از طرح گودال باغچه تلفیق بسیار مناسبی از مسجد و مدرسه در آن انجام شده و غالب فضاهای طبقه تحتانی به مدرسه اختصاص یافته است و فضاهای همکف عمومی تر بوده و به مسجد اختصاص دارد.
سرپرست اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری کاشان سبک سازی و برداشتن لایه های فرسوده بام،تراشیدن کاهگل بدنه فرسوده مسجد،درآوردن بندهای فرسوده گچی طاق چشمه ها و استحکام بخشی، اجرای دوغاب گچ کف مال و اجرای پالانه جهت استحکام بخشی گنبدها و ملات گچ بر روی آن ها، اجرای سقف دوم بر روی چشمه ها جهت جلوگیری کامل از نفوذ رطوبت به داخل سقف ها، اجرای قید بندی و استحکام بخشی قید ها و صندوقه های موجود خشتی بر روی بنا را از اقدامات مرمتی در این مسجد تاریخی برشمرد.
به گفته وی، مسجد آقا بزرگ کاشان به شیوه کاملا سنتی مرمت شده است و امید است در آینده ای نزدیک در فهرست ثبت جهانی قراربگیرد.
مسجـد و مـدرسـه آقـابـزرگ در تاریخ 11/09/1330 به شماره 382 در فهرست آثار ملی كشور به ثبت رسیده است./س