كشت زعفران كه به لحاظ ارزش اقتصادي، طلاي سرخ ناميده شده است، چند سالي است كه در استان يزد رونق گرفته و به لحاظ كيفيت روي دست همه رقباي خود زده است اما نبود صنايع بسته بندي، مشكلاتي را براي فعالان اين عرصه ايجاد كرده است


به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مرکزیزد

زعفران يا همان طلاي سرخ، چند سالي است كه در استان يزد به يكي از محصولات داراي رتبه تبديل شده به نحوي كه زعفران اين استان بعد از خراسان رضوي و خراسان جنوبي در رتبه سوم به لحاظ ميزان برداشت قرار دارد.

اما بسياري معتقدند كه زعفران استان يزد به ويژه زعفران بهاباد، به لحاظ كيفيت هم‌ اكنون در كشور رتبه نخست را دارد كه اين امر به طور قطع ظرف چند سال آينده، شهرتي براي بهاباد دست و پا خواهد كرد.

گرچه كيفيت محصول زعفران در استان يزد به ويژه در بهاباد بسيار خوب است اما براي نامي شدن آن، زيرساختهايي نياز است كه مهمترين آن وجود صنايع بسته بندي است.

در پي خشكسالي‌هاي مستمر و متوالي استان يزد، آن زمان كه ديگر محصولات زراعي و باغي نظير انار با برند معروف يزد، براي كشاورزان و زارعان يزد صرفه اقتصادي نداشت و هر سال با خسارات بسياري مواجه مي شد، كشاورزان به فكر كشت گياهان كم آبخواه افتادند.

زيتون و زعفران از آن زمان بود كه به مزارع و باغ‌هاي استان يزد راه يافت و با تلاش و خلاقيت و دانش كشاورزان اين استان، اتفاقا خيلي زود هم به نتيجه رسيد.

زعفران گياهي كم آبخواه است و همان محدوده زماني هم كه نياز اندكي به آب دارد، زماني است كه ساير گياهان و كشتها، نيازي به آب ندارند از اينرو زعفران كاران هيچ مشكلي در زمينه آبرساني به محصول خود ندارند.

از سوي ديگر خاك يزد براي كشت زعفران مناسب است و آب و هواي كويري آن، باب دل اين محصول خوشبو و پرطرفدار است.

صرفه اقتصادي زعفران و بازارهاي خوب داخلي و جهاني نيز از ديگر مزايايي است كه توانست به سرعت سه هزار و 500 هكتار از اراضي استان را به زير كشت ببرد.

اكنون در شهرستان هاي بهاباد، ابركوه و مهريز زعفران كشت مي‌ شود و در ساير شهرستانها اين كشت‌ها به صورت پراكنده وجود دارد اما عمده توليدكننده زعفران در استان يزد اين سه شهرستان به ويژه بهاباد هستند.

كشاورزان اين محصول اغلب از توليد خود راضي هستند و هيچ مشكلي در زمينه آب و تهيه پياز و برداشت و ... ندارند و اتفاقا برداشت گل زعفران را كاري لذتبخش مي‌دانند اما عمده مشكل آنها از زمان خشك شدن زعفران آغاز مي شود.

يكي از زعفران كاران بهابادي گفت: از هر هكتار زمين زيركشت زعفران، محصول خوبي برداشت مي شود كه جدا شده از گل و خشك شده زعفران، بين 10 تا 12 كيلو در هر هكتار مي شود.

محمد ابراهيمي بهابادي، با اشاره به اينكه صرفه اقتصادي كشت زعفران بالاست و از همه اجزاي گل آن مي توان استفاده كرد، افزود: از همه مهمتر اينكه بي آبي و تغييرات آب و هوايي به اين كشت خسارت وارد نمي كند.

وي با برشمردن مزاياي اين محصول كشاورزي عنوان كرد: ما حتي در زمينه بازاريابي زعفران خود مشكلي نداريم اما اصلي ترين مشكل ما، نبود صنايع بسته بندي است.

ابراهيمي بهابادي عنوان كرد: نبود صنايع بسته بندي سبب مي شود ناچار شويم محصول خود را در بسته بندي هاي سنتي عرضه كنيم يا به طور عمده به ديگر استانها بفروشيم و آنها محصول با كيفيت ما را به عنوان محصول استان خود عرضه كنند.

وي بيان كرد: البته عكس اين موضوع نيز اتفاق مي افتد به نحوي كه با فروش محصول خود به برخي عمده فروشان، محصول كم كيفيت با محصول با كيفيت بهاباد مخلوط مي شود و محصولي نامرغوب با نام زعفران بهاباد به بازار عرضه مي شود كه اين اتفاق، اعتبار اين محصول استان را دچار خدشه مي كند.

اين مشكل از سوي زعفران كاران مهريز و ابركوه نيز مطرح شده و به نظر مي رسد مسئولان جهاد كشاورزي استان يزد بايد هرچه سريعتر براي جلوگيري از مشكلات مطرح شده، فكري به حال ايجاد صنايع بسته بندي در استان كنند.

رئيس جهاد كشاورزي شهرستان بهاباد در اين زمينه به خبرنگار مهر گفت: سالانه بين 700 تا هزار كيلو زعفران خشك در شهرستان بهاباد توليد مي شود و رغبت كشاورزان اين شهرستان به برداشت محصول هر سال بيشتر مي شود.

رحيميان نيز نبود صنايع بسته بندي را از جمله مشكلات زعفران كاران بهاباد دانست و افزود: اغلب آنها با نبود صنايع بسته بندي، متضرر مي شوند.

وي تاكيد كرد: در حال پيگيري براي ايجاد يك واحد بسته بندي زعفران در اين شهرستان هستيم و اميدواريم بخش خصوصي در اين زمينه اعلام آمادگي كرده و وارد عمل شود.

رحيميان از حمايت جهاد كشاورزي بهاباد از سرمايه گذاران بخش خصوصي در زمينه ايجاد صنايع بسته بندي زعفران شد.

اما رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان يزد در اين زمينه خبرهاي بهتري براي زعفران كاران استان يزد داشت.

سيد جمال سجادي‌پور اظهار داشت: به زودي يك واحد بسته بندي و صنايع تبديلي زعفران در استان يزد فعال مي شود كه در اين واحد توان و ظرفيت توليد 148 هزار ليتر اسپري زعفران، 63 هزار ليتر شربت زعفران و بسته بندي بيش از 60 كيلوگرم زعفران خشك را داراست.

وي اظهار اميدواري كرد: با ورود بيشتر بخش خصوصي به اين عرصه، بتوانيم شاهد جهاني شدن محصول زعفران استان يزد باشيم زيرا اكنون كيفيت زعفران استان يزد، حرف اول را در كشور مي زند.

سجادي پور با بيان اينكه در حال حاضر بيش از هزار و 400 كيلوگرم زعفران خشك در استان يزد توليد مي شود، بيان كرد: به دليل كم آبخواه بودن زعفران، استقبال كشاورزان از كاشت اين محصول هر سال در حال افزايش است و اميدواريم در زمينه كميت محصول نيز بتوانيم مانند كيفيت آن، پيشرفت داشته باشيم.

هر سال از اوايل آبان تا اواخر آذرماه، محصول زعفران از مزارع استان يزد برداشت مي شود./س

برچسب ها: صنعت ، زعفران ، یزد
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.