آیین گل گیران همزمان با عاشورای حسینی روز پنجشنبه با حضور مردم عزادار شهرستان بیجار (استان کردستان) برگزار شد.

به گزارش خیمه گاه باشگاه خبرنگاران،اهالی بیجار در استان کردستان، مثل بیشتر غرب نشینان کشور مراسم عزاداری شان را با گل اندود کردن برگزار می کنند. مراسمی که تقریبا تمام اهالی شهر با وجود تفاوت‌های مذهبی شیعه و سنی در آن مشارکت دارند.
 
 
بیجاری ها از دو هفته قبل از عاشورا، به دشت های اطراف می روند و خاک رس مورد نیاز برای مراسم را جمع کرده، بعد از الک کردن در حسینیه ها ذخیره می کنند تا در شب عاشورا گل مخصوص مراسم را تهیه کنند. این مراسم که به گِل گیران معروف است از صبح روز عاشورا شروع می شود و مردم و دسته های عزاداری در خیابان های اصلی شهر جمع شده و با گل اندود کردن سر تا پای خود، به نوحه خوانی، سینه زنی و عزاداری می پردازند. بیجاری ها معتقدند نیاکان آنها به قصد کمک به امام حسین(ع) راهی کربلا شده بودند که در میانه راه خبر شهادت امام حسین(ع) را می شنوند و در همان جا، با مالیدن خاک و گل به سر و بدن‌شان شروع به عزاداری می‌کنند. مراسم آیینی گل گیران دو سال قبل در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسید.




اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱
Iran (Islamic Republic of)
دلسوخته
۱۶:۱۳ ۲۸ آبان ۱۳۹۲
سنت "گل مالان" ، در مرگ عزیزان سنتی است که در بعضی مناطق کشور تاریخچه آن به پیش از اسلام می رسد. اما اجرای این سنت در عزای سالار شهیدان بصورت یک مراسم آیینی قدمتی چند صد ساله در لرستان و بالاخص در خرم آباد دارد. خوشبختانه خلوص و صفای موجود در اين مراسم سبب شده است که این مراسم آیینی مرزهای لرستان را در نوردیده و به سایر مناطق نفوذ کند. نگاهی اجمالی به تاریخ و کیفیت این رسم در خرم آباد مالکیت معنوی این سنت حسینی خالصانه را برای این شهر و مردمانش حفظ خواهد کرد و ضرورت بیان توضیحات واضحات را باقی نمی گذارد. اما برای تنویر افکار عمومی به اطلاع دوستان میرسانم که مراسم گل افتادن روز عاشورای مردم لرستان "با شماره ثبت 53 در فهرست آثار ملی کشور" به نام لرستان ثبت شده است در ضمن دیگر مراسم‌های ویژه عزاداری از جمله "تراش عباس" و "چهل منبری" (که از جمله مراسمات ویژه مردمان خرم اباد است) نیز در فهرست آثار ملی ثبت شده اند.
در پایان از تمامی هموطنان عزیز سراسر کشور که علاقمند به برگزاری این مراسم می باشند در خواست دارم که با مراجعه به منابع فرهنگی موجود کیفیت اجرای این مراسم را بیاموزند تا بتوانند همچون لرستان مراسمی در خور نام سالار شهیدان را اجرا کنند. از برادران بیجاری نیز عاجزانه درخواست دارم که اصول این مراسم را از دوستان لرستانی خود بیاموزند تا خدایی ناکرده بهانه به دست دشمنان و کینه ورزان اسلام و مسلمین ندهند . چرا که در چند سال اخیر عکس های منتشر شده از این شهرستان سبب آسیب به وجهه این مراسم آیینی – باستانی مردمان لرستان شده است.
و من الله التوفیق
آخرین اخبار