به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگارانبه نقل از روزنامه جروزالمپست ، " دنیس راس" تأکید کرد که نگرانیها و ترس اسرائیل درباره توافق احتمالی گروه 1+5 با ایران باید کاهش پیدا کند و در اظهاراتی ضدایرانی گفت: نگرانی اصلی در اینجا این است که ایران قصد دارد از مخمصه فرار کند. بنابراین، پاسخ آن این است که چند کار صورت گیرد.
اول آنکه، به وضوح در این برهه از زمان هرگونه نقاط ضعفی که در اجرای تحریمها (علیه ایران) به وجود آمده است را برطرف کنیم. به هرحال یکی از مواردی که به خوبی انجام دادیم، افزایش تلاشها برای این است که اطمینان حاصل کنیم ایران نمیتواند از هیچ یک از تحریمها فرار کند.
وی ادامه داد: دوم آنکه به وضوح اعلام کنید که تحریمها تشدید میشود. این یک بازه زمانی 6 ماهه است. هیچگونه سوء تفاهمی نباید وجود داشته باشد. اگر توافقی وجود نداشته باشد، تحریمها باید افزایش پیدا کند. یک گزینه میتواند این باشد که تحریمهای شدید بیشتری تصویب شود اما این تحریمها به صورت معلق درآید و هشدار داده شود که اگر ایران به توافق عمل نکند، این تحریمها اجرایی میشود.
راس تأکید کرد: شما احتمالاً در روزهای اخیر، به این مسئله توجه داشتید که تلاطمهایی در زمینه اینکه به مذاکرات ژنو چگونه نگریسته شود، وجود داشته است. نخستوزیر اسرائیل اعلام کرد که فکر میکند که توافقی که در نزدیکی حصول بود، یک توافق بد بود. در نهایت، این ایران است که باید نشان دهد از برنامه هستهای خود عقبنشینی میکند.
وی در خصوص این عقبنشینی گفت: محدودیتهای تحمیل شده (علیه ایران) باید به اندازه کافی گسترده باشد و عقبنشینی از برنامه هستهای ایران باید به اندازه کافی چشمگیر باشد. آمریکا و دیگر قدرتهایی که با ایران مذاکره میکنند، همگی این هدف را دنبال میکنیم که ایران سلاح هستهای دنبال نکند.
فرستاده سابق آمریکا در خاورمیانه تأکید کرد: شکافی در خصوص هدف استراتژیک وجود ندارد. از نظر منطقی سوالی درباره تاکتیکهای رسیدن به این هدف وجود دارد. توافقی که در شرف حصول بود، توافق نهایی نبود. در واقع توافقنامه گام اول بود. اعضای ۱+۵ احساس میکردند که میتوانند همین حالا به نتیجه آخربازی دست پیدا کنند که آن عقبنشینی برنامه هستهای ایران به نقطهای است که ایران در جایگاهی نباشد که بتواند قابلیت پیشرفت هستهای داشته باشد.
راس درباره اختلافنظرهایی که آخر هفته گذشته در ژنو صورت گرفت، گفت: بخشی از افکار آنهایی که مذاکره میکنند این است که برنامه هستهای ایران در حال پیشرفت است و احتمالاً یک دوره ۶ ماهه یا بیشتر برای رسیدن به توافق آخر بازی زمان نیاز است اما شما نمیخواهید در حالیکه برای رسیدن به این توافق تلاش میکنید، ایران به پیشرفت هستهای خود ادامه دهد، بنابراین ایده این بود : بگذارید همین حالا بر برنامه هستهای ایران محدودیت بگذاریم. به این مفهوم که در میان چیزهای دیگر، هیچ سانتریفیوژی وجود نداشته باشد و اورانیوم با غنای ۲۰ درصد به حالت تعلیق درآید و در عوض، تغییر ساختار و محتویات معماری تحریمها تغییری نکند و تنها به ایران اجازه داده شود که به برخی از داراییهای مسدود خود در بانکهای خارجی دسترسی داشته باشد.
وی ادامه داد: سوالاتی درباره اینکه چه اندازه دارایی ایران آزاد شود وجود دارد. برخی فکر میکنند که یک چند میلیون دلاری میشود، برخی فکر میکنند که باید بیشتر باشد. نگرانی در حال حاضر در اسرائیل این است که شما قصد دارید پیامی درباره کاهش تحریمها القا کنید.
راس در این خصوص گفت که از نظر بار روانی، وقتی شما لفظ کاهش تحریمها را مطرح میکنید، تمامی دولتها و بخشهای خصوصی که خواستار تجارت با ایران هستند، متوجه میشوند که شرایط تغییر کرده است و آنوقت اگر آنها با ایران تجارت کنند، ایران میگوید که دیگر حاضر نیست امتیازات بیشتری بدهد و راهی را برای خود پیدا میکنند و فشارها از آنها کاسته میشود و ایرانیان از مخمصه بیرون می آیند.
انتهای پیام /