به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز ۱۷ آبان ۱۳۹۲ خورشیدی برابر با ۴ محرم ۱۴۳۵ هجری و ۸ نوامبر ۲۰۱۳ میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:
دستور «امام خمینی» (ره) و منع مذاکره با فرستاده کارتر درباره گروگانها (۱۳۵۸ ش)
روز ۱۳ آبان ۵۸ (مطابق با چهارم نوامبر ۷۹) لانه جاسوسی امریکا اشغال شد و در پی حمایتهای رهبر انقلاب از دانشجویان دولت مهندس بازرگان دو روز بعد استعفا داد. امام خمینی استعفای دولت موقت را در حالی پذیرفت که انتظار نمیرفت و اعضای هیئت دولت انتظار داشتند که امام خمینی مانند دفعات قبل با استعفای آنها مخالفت کند و آنان بدین وسیله دانشجویان را برای آزادی گروگانها تحت فشار قرار دهند و امام خمینی ضمن قبول استعفای دولت، بجای معرفی دولت جدید، حکومت را تا تشکیل اولین مجلس شورا، به شورای انقلاب واگذار کرد و شورای انقلاب برخلاف دولت موقت یکدست نبود و مرکب بود از عناصر میانه رو، تندرو، روحانی و غیر روحانی.
متن پیام امام خمینی را بدین شرح است: «از قرار اطلاع، نمایندگان ویژه کارتر در راه ایران هستند و تصمیم دارند به قم آمده و با اینجانب ملاقات نمایند لهذا لازم میدانم متذکر شوم دولت امریکا که با نگهداری شاه اعلام مخالفت آشکار با ایران را نموده است و از طرفی دیگر آنطور که گفته شده است سفارت امریکا در ایران محل جاسوسی دشمنان ما علیه نهضت مقدس اسلامی است لذا ملاقات با من به هیچ وجه برای نمایندگان ویژه ممکن نیست و علاوه بر این: ۱- اعضای شورای انقلاب به هیچ وجه نباید با آنان ملاقات نمایند. ۲- هیچیک از مقامات مسئول حق ملاقات با آنانرا ندارند. ۳- اگر چنانچه امریکا شاه مخلوع این دشمن شماره یک ملت عزیز ما را به ایران تحویل دهد و دست از جاسوسی بر ضد نهضت ما بردارد راه مذاکره در موضع بعضی از روابطی که به نفع ملت است باز میباشد.
محاکمه «دکتر محمدمصدق» پس از کودتای ۲۸ مرداد توسط دولت نظامی (۱۳۳۲ش)
یک روز پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ش دکتر محمدمصدق، نخست وزیرِ برکنار شده، خود را به دولت کودتا معرفی کرد و به همراه عده زیادی از همکارانش در دولت و مجلس راهی زندان شد. پس از چند جلسه بازجویی، محاکمه او در دادگاه نظامی در تاریخ هفدهم آبان ۱۳۳۲ش آغاز گردید. اتهام او، سوء قصد به منظور برهم زدن اساس حکومت و تاج و تخت سلطنت وتحریک مردم به مسلح شدن بر ضد قدرت سلطنت بود. بهانه این اتهام در اینجا بود که مصدق در روز ۲۵ مرداد ۱۳۳۲، در مقام نخستوزیر، فرمان عزل خود از نخستوزیری را که از طرف شاه صادر شده بود، مورد قبول قرار نداده و به اجرا نگذاشته بود. در جریان ۳۵ جلسه محاکمه، از طرف دادستان به مصدق اهانت شد و مصدق هم بسیاری از حرفهای ناگفتنی را گفت. در نهایت دادگاه او را به سه سال حبس محکوم نمود ولی پس از ۲۶ جلسه دادگاه تجدید نظر و فرجام خواهی مصدق، رای دادگاه تغییر نیافت و او پس از پشت سرگذاشتن دوران محکومیت، به مدت ده سال به زادگاه خود، احمد آباد تبعید شد. سرانجام دکتر مصدق در بهمن ۱۳۴۵ ش در ۸۴ سالگی پس از تحمل مرارتهای زندان و تبعید و به دنبال یک عمر دراز و پرحادثه سیاسی درگذشت و درهمان جا مدفون گردید.
کشتار مردم نجف آباد، کرمانشاه و آمل از سوی عوامل رژیم منحوس پهلوی (۱۳۵۷ ش)
درگذشت نویسنده، محقق و مترجم معاصر، استاد» کریم کشاورز «(۱۳۶۵ ش)
استاد کریم کشاورز در سال ۱۲۷۹ ش در شهرستان رشت به دنیا آمد. استاد کشاورز علاوه بر زبانهای ترکی، روسی و فرانسه، با زبانهای انگلیسی و عربی نیز آشنا بود. کشاورز سالیانی به تدریس زبان فارسی پرداخت و انجمن فرهنگی رشت را تاسیس نمود. وی پس از چندی به تهران آمد و در کنگره نویسندگان، با بزرگان و ادیبانی همچون علیاکبر دهخدا، نیما یوشیج و محمدتقی بهار آشنا شد. استاد کشاورز همچنین علاوه بر نویسندگی، به کار ترجمه نیز میپرداخت و در طول هفتاد سال فعالیت در عرصه تالیف و ترجمه، آثار بسیاری را از روسی و فرانسوی به فارسی ترجمه کرد که اسلام در ایران، کشاورزی، مناسبات ارضی ایران در عهد مغول، گیلان و هزار سال نثر پارسی در پنج جلد، را میتوان نام برد. این محقق معاصر سرانجام در هفدهم آبان ۱۳۶۵ش در ۸۶ سالگی در تهران بدرود حیات گفت.
درگذشت «سیدمحمدعلی جمالزاده » پدر داستان نویسی نوین ایران (۱۳۷۶ ش)
سیدمحمدعلی جمالزاده در سال ۱۲۷۰ ش در اصفهان و در خانوادهای بزرگ و عالم به دنیا آمد. با فرا رسیدن شهریور ۱۳۲۰ ش، حیات ادبی جمالزاده شروع شد و چند داستان از او در تهران به چاپ رسید. وی تحت تأثیر آشنایی با روشنفکران ایرانی به این نیتجه رسید که یکی ازدلایل بیسوادی وسیع مردم ایران در آن زمان این است که نخبگان تحصیل کرده، تنها برای خوشآمد یکدیگر مینویسند، حال آنکه در غرب، حتی متفکران بزرگ هم در نویسندگی از نهایت سادگی بهره میگیرند. نتیجه این اندیشه، نوشتن و انتشار تعدادی داستانهای کوتاهِ ابتکاری بود که بعدها اساس نخستین کتاب وی با نام» یکی بود، یکی نبود «گردید.
این کتاب ولولهای در میان خوانندگان فارسی زبان انداخت، چرا که او برخلاف عادت معمول نویسندگان معاصرش، در داستان خود از لغات و اصطلاحات روزمره مردم استفاده کرد و از دشوارنویسی پرهیز نمود، که این، ویژگی خاص نوشتههای اوست. گنج شایگان، صحرای محشر، خاک و آدم و دشمن ملت و... از جمله کتابهای جمالزاده است که در نتیجه آنها، از او به عنوان پدر داستاننویسی ایران یاد کردهاند. سرانجام محمدعلی جمالزاده در حالی که در حدود نود سال در اروپا میزیست ولی همیشه قلبش برای وطن میتپید، در هفدهم آبان ۱۳۷۶ برابر با ۸ نوامبر ۱۹۷۷ م پس از عمری طولانی در ۱۰۶ سالگی درگذشت و در ژنو به خاک سپرده شد.
اشغال شهر قزوین توسط سپاهیان روس در جریان جنگ جهانی اول (۱۲۹۴ش)
در طول جنگ جهانی اول ایران عملا به عرصه تهاجم نظامی و سیاسی و تبلیغاتی نیروهای روس، انگلیس، آلمان و عثمانی تبدیل شده بود. در سال ۱۲۹۳ ایران به آیندهای مبهم و نومیدانه به خاطر اشغال کشور توسط نیروهای بیگانه تن داده بود. انگلیسیها و روسها در این سال که سال آغازین جنگ اول جهانی بود، با رؤسای قبایل مراوده مستقیم داشتند، بر راههای اصلی کشور نظارت میکردند و در شهرهای شمالی و جنوبی ایران سربازخانه داشتند. در خرداد ۱۲۹۴ قوای روس به سوی تهران به راه افتادند و در ماه مرداد قوای انگلیس بوشهر را به اشغال خود درآوردند. در ماه شهریور رئیسعلی دلواری در جریان مقاومت دلیرانه تنگستانیها در برابر پیشروی نظامیان انگلیسی به شهادت رسید. نظامیان روس، ۱۷ آبان ۱۲۹۴ به قزوین رسیدند و تهران در آستانه اشغال قرار گرفت. نظامیان روس از یکسو پس از اشغال شهر کرج به سمت تهران به راه افتادند و از سوی دیگر ستونهایی از آنها جداگانه از مرزهای شمالی کشور گذشته وارد شهر انزلی شدند.
میدان انبار گندم در تهران آتش گرفت ۱۲ حجره بارفروشان سوخت (۱۳۵۰ش)
درگذشت» ابن ناقیا «شاعر و ادیب بغدادی (۴۸۵ ق)
ابوالقاسم عبداللَّه بن محمد بن حسن بن ناقیا بغدادی مشهور به ابن ناقیا، شاعر، کاتب و ادیب معروفِ اهل بغداد بود. او به خاطر طبع روانی که داشت، شاعری چیره دست شد و صاحب نظران، شعر او را به زیبایی و شیوایی ستودهاند. ابن ناقیا در دیوان شعرِ خود به نام» مقامات «، مفاسد اجتماعی را در قالب حکایت و طنز بیان کرده است. دیوان رسائل، مختصَر اغانی و مِلحُ المَمالِح از دیگر آثار اوست. ابن ناقیا به هنگام مرگ ۷۵ سال داشت و در مقبرهٔ بابُ الشام در بغداد مدفون گشت.
وفات» ابن ادریس «کاتب و شاعر مسلمان مراکشی (۱۲۶۴ ق)
ابوعبداللَّه محمد عمراوی فاسی معروف به ابن ادریس، کاتب و شاعر مسلمان مراکشی، تحصیلاتش را با حفظ قرآن آغاز کرد و سپس به آموختن نحو و ادب پرداخت. ابن ادریس پس از آن شغل مکتبداری پیشه کرد و به نسخهنویسی از کتابها همّت گماشت. او در حین این فعالیتها بر اطلاعات تاریخی خود افزود و به تدریج کاتب مشهوری شد. ابن ادریس به مناسبت تجاوز فرانسویان به خاک الجزایر، قصیدهای سرود و طی آن، مسلمانان را به جهاد دعوت کرد. پس از مدتی در اثر توطئههای مخالفانش توسط سلطان مراکش به زندان افتاد و تحت شکنجه قرار گرفت. ابن ادریس پس از آزادی از زندان، انزوا گُزید و به سرودن شعر پرداخت. او به بدیههسرایی شهرت داشت و بیشتر اشعارش را در مدح پیامبر و وصف طبیعت سروده است.
پیاده شدن نیروهای متفقین در شمال افریقا در جریان جنگ جهانی دوم (۱۹۴۲م)
در نیمه سال ۱۹۴۰م تجاوز ایتالیا و سپس نیروهای آلمانی در این منطقه شکل گرفت و به مدت ۲ سال با پیروزی و شکست طرفین همراه گردید. مواجه شدن آلمانها با کاهش نفرات و کمبود تجهیزات باعث شد تا نیروهای متفقین دست به حملات گستردهای بزنند که بزرگترین آن در اواخر اکتبر ۱۹۴۲م در منطقه اَلعَلَمین رخ داد و پیروزی متفقین به فرماندهی ژنرال مونتگمری را در پی داشت. در ۸ نوامبر همین سال نیروهای متفقین به فرماندهی آیزنهاور در شمال افریقا پیاده شدند. این نیروهای ۱۰۷ هزار نفری امریکایی و انگلیسی در کازابلانکا و الجزیره مستقر شدند. ابتدا دولتهای وابسته به حکومت ویشی فرانسه در این منطقه را ساقط نموده و در طی ماههای بعد به نیروهای متحدین ضربات سنگینی وارد ساختند. سرانجام در ۱۲ ماه مه ۱۹۴۳م نیروهای آلمانی و روز بعد نیروهای ایتالیایی تسلیم شده و دولتهای امریکا و انگلیس که برای بازپسگیری افریقا از اشغال متحدین به این منطقه آمده بودند، خود برای سالهای طولانی به غارت منابع و معادن این کشورها پرداختند.
قتل عام فلسطینیان در مسجدالاقصی توسط صهیونیستها (۱۹۹۰م)
بر اثر درگیری نمازگزاران فلسطینی با گروه یهودی متعصب امنای کوه هیکل در تاریخ ۸/۱۰/۱۹۹۰، سربازان اسرائیلی وارد ماجرا شدند و نمازگزاران را به گلوله بستند.
در نتیجه این گلوله باران ۲۱ نفرکشته، ۱۵۰ نفر مجروح و ۲۷۰ نفر بازداشت شدند. همچنین از حرکت آمبولانسها جلوگیری شد و برخی از پزشکان و پرستارها نیز در هنگام امدادرسانی مورد هدف قرار گرفتند. کشته شدگان و مجروحان تا ۶ ساعت پس از پایان درگیری روی زمین بودند.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید