مراسم رونمایی از کتاب‌ نام‌ امام علی(ع) در معماری ایرانی اسلامی ساعت 10 صبح روزچهارشنبه هشتم آبان ماه برگزار شد.

به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه هنر، فرهنگ و ارتباطات، این مراسم با حضور یحیی طالبیان رییس پژوهشگاه هنر، فرهنگ و ارتباطات، محمدمنصور فلامکی چهره ماندگار معماری ایران، «سیدمحمد بهشتی» مشاور ارشد سازمان میراث فرهنگی، «مجتبی شاه‌مرادی» مدیرمسوول نشر آرما، «عباس مقتدایی» نماینده مردم اصفهان در دوره نهم مجلس شورای اسلامی و سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی و «غلامحسین معماریان» مولف اثر و جمعی از اهالی رسانه در موزه هنرهای دینی امام علی(ع) برگزار شد.

 
 در ابتدای جلسه یحیی طالبیان رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات به عنوان میزبان این مراسم به حاضران خوشامد گفت و درباره کتاب «نام علی(ع) در معماری اسلامی ایران» توضیح داد: نام علی (ع) یادآور تمام فرهنگ و تمدن ایران اسلامی است و هر کس به زبانی ارادات خود را به این امام همام ابراز داشته است،‌ برخی به زبان هنر،‌ برخی شعر،‌موسیقی و معماران هم به زبان معماری ارادت خود را نشان داده‌اند که همه این‌ها بیانگر پذیرفتن ولایت و جانشینی به‌حق علی(ع) است. من خدا را شاکرم که توانستیم با همکاری پژوهشکده معماری و هنرهای سنتی اصفهان این اثر را به سرانجام برسانیم.
 
رییس پژوهشگاه هنر، فرهنگ و ارتباطات کتاب‌ نام امام علی(ع) در معماری ایرانی اسلامی را اثری علمی، پژوهشی و هنری خواند و گفت: محتوای این کتاب محصول تفحص و جست‌وجو در منابع علمی، مکتوب‌ و آثار میدانی و تاریخی است. امیدوارم این اثر با آراستگی هنری و شکل قابل توجه در معرض نگاه ارباب علم و معرفت قرار داده‌شود.
 
طالبیان همچنین گفت: این کتاب می توانست اثری معمولی باشد که تنها راهی کتابخانه‌های عمومی شود، اما به همت انتشارات آرما و این پژوهشگاه تبدیل به کتابی نفیس و ارزشمند شد که به نام حضرت علی(ع) مزین است.
 
در ادامه سید محمد بهشتی، مشاور ارشد سازمان میراث فرهنگی در این مراسم گفت: در سرزمین‌های اسلامی خط و نوشته به عنوان یک عنصر همیشگی در اماکن مذهبی وجود دارد در حالی که در دیگر مناطق دنیا خط و نوشته اغلب به عنوان بخش انضمامی اماکن محسوب می‌شود. در فرهنگ اسلامی ماموریت هنمندان، سیر از ظاهر به باطن اشیا بوده‌است و در حقیقت، هنرمندان کیمیاگرانی بوده‌اند که کارشان، از قوه به فعل درآوردن اشیا بوده‌است.
 
وی با بیان این‌که در مواجهه با آثار و ابنیه مذهبی باید رویکرد معنوی داشت، عنوان کرد: توجه به مسایل دینی از پیش از اسلام در فرهنگ ایران وجود داشته‌است. همچنین ولایت به عنوان اولویت در فرهنگ تشیع و تصوف محسوب می‌شود که در آن، نام علی(ع) در صدر قرار می‌گیرد. نام امام علی(ع) در ابنیه رسمی و ماندگار ما از دوران صفویه و حتی پیش از آن در دوران ایلخانیان، سلجوقیان و تیموریان دیده می‌شود.
 
شاه‌مرادی، مدیرمسوول نشر آرما هم با ابراز خشنودی از این‌که «شالوده اصلی این اثر مکتوب، اماکن مذهبی استان اصفهان بوده‌است و ضرورت داشت آن‌ را در همین استان منتشر کنیم» عنوان کرد: اگر تولید این اثر را ناشران دولتی برعهده می‌گرفتند، شاید کتاب‌ نام‌ امام علی(ع) در معماری ایرانی اسلامی به زینت کتابخانه‌ها بدل می‌شد. می‌کوشیم این کتاب را در کتابفروشی‌ها و به علاقه‌مندان این حوزه عرضه کنیم.
 
در ادامه عباس مقتدایی، نماینده مردم اصفهان در دوره نهم مجلس شورای اسلامی و سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، گفت: این کتاب توانسته است آثار ارزشمند ایران را برای آیندگان محفوظ بدارد. در حقیقت، این کتاب ماندگاری آثار ملی ما را تضمین خواهد کرد.
 
بخشی از این آیین به نقد محمدمنصور فلامکی، چهره ماندگار معماری ایران، بر کتاب‌ نام امام علی(ع) در معماری ایرانی اسلامی اختصاص یافت. وی با بیان این‌که نقد و قضاوت کردن با هم تفاوت چشم‌افسایی دارند، گفت: تقدس خاک را با نام علی(ع) حتی برای لحظه‌ای نباید فراموش کرد و برای نقد این کتاب باید روشی را انتخاب کنیم تا به شناخت برسیم و آن را متکی به موضوع بدانیم.
 
این چهره ماندگار معماری ادامه داد: در تدوین و تالیف ان اثر به پنج نکته اندازه، مقیاس، فاصله از دید انسان به اثر، نقش و رنگ توجه نشده است. اندازه تصاویر در سراسر کتاب یکسان است.
 
وی با بیان این‌که مقیاس، تعیین‌کننده فاصله است و قرائت نقش را بهتر می‌کند،یادآور شد: در کتاب مشخص نیست که مخاطب می‌تواند تصویرها را با ابزار یا بدون ابزار قرائت کند چون همه کتیبه‌ها و نقوش به یک اندازه در کتاب حاضر آورده شده‌اند و فاصله از نقش نیز محدودیت‌هایی دارد که در کتاب‌ نام‌ امام علی(ع) در معماری ایرانی اسلامی رعایت نشده‌است .
 
در بخش دیگر این آیین، غلامحسین معماریان،مولف اثر، گفت: تالیف و تدوین کتاب‌ نام‌ امام علی(ع) در معماری ایرانی اسلامی را از سال 1383 آغاز کردم و در سه سال اخیر کار اصلی آن را به همت دانشجویان دوره کارشناسی‌ام انجام دادم .
 
در پایان این آیین، بهشتی، طالبیان و مقتدایی از کتاب‌ نام‌ امام علی(ع) در معماری ایرانی اسلامی رونمایی کردند و پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات از مولف این اثر تجلیل کرد.

انتهاي پيام/ص
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.